Witam
piszę tu ponieważ jestem początkującym od czterech miesięcy modelarzem

,
kupiłem samochód i okazało się że w Lublinie nie ma gdzie dobrze pośmigać, teoretycznie, bo praktycznie
jest coś na co wszyscy mówią tor treningowy, zrobiłem rozpoznanie i okazało się że nie ma żadnego
koła modelarskiego przy LOK związanego z samochodami ... ani też innej organizacji modelarzy samochodowych
więc postanowiłem założyć klub modelarski w Lublinie, wysłałem zapytanie do kolegów z Wrocławia,
otrzymałem obszerną pomoc, po małej korekcie mamy statut, z małym bólem zebrałem grono 15 osobowe
dorosłych modelarzy w Lublinie i okolicach i będziemy się rejestrować w UM Lublin
W związku z ostatnimi przepychankami LOK > modelarze > PZM mam pytanie, bo po rejestracji będziemy
mieć status Klubu Modelarskiego .... w Lublinie, w związku z czym będziemy "chyba " chcieli się podczepić do ...
PZM lub LOKu, w sumie wybór sprowadzi się do tego co dana organizacja nam zaoferuje

na chwilę obecną wiem że LOK = licencja dla klubu za wydanie której trzeba zapłacić,
PZM z tego co już czytałem będzie się bardziej opiekować modelarzami samochodowymi, bo chyba o to chodzi
w całym zamieszaniu jakie jest na forum w związku z tematem LOK > PZM
więc ja to jest ? po rejestracji nie będziemy się śpieszyć, poczekamy na to co się urodzi z tych rozmów,
ale gdyby modelarze samochodowi nie opuścili struktur LOKu czy też jesteśmy zdani na LOK ???
chyba nie, ale nie będziemy mieć licencji

z drugiej strony dobrze jest należeć do ... jakiejś większej organizacji
Swoją drogą, koledzy jakiś czas temu chcieli założyć koło przy LOK w Lublinie i tak jakby zostali ...cenzura...
a ostatnio okazało się że modelarzy samochodowi z Lublina w rozmowach LOK > PZM są reprezentowani
przez jednego Pan z LOKu
jeśli ktoś jest zainteresowany mogę pomóc przy zakładaniu klub, podpowiedzieć jak i co należy zrobić,
po rejestracji zaczynamy walkę o nowy tor, więc kto może proszę trzymać za nas kciuki

swoją drogą można by stworzyć federację klubów modelarskich w kraju, która z czasem zaczęła by być
samodzielną organizacją, reprezentującą modelarzy kołowych