Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 09, 2026 8:54 am

Autor
PostNapisane: Pn mar 02, 2009 8:26 pm 

Na wstępie, z racji, że jest to mój pierwszy "poważny" post serdecznie wszystkich witam :)
Przepraszam również za napisanie go tutaj, ale z braku uprawnień nie mogę zrobić tego gdzie indziej.
Przechodząc do sedna:
Mam model Tamiya Porsche Cayenne S Transsyberia na nieco niepopularnym podwoziu DF-01. W pełni stockowy. Regulator TEU-101BK.
Nie bardzo wiem teraz od czego zacząć opisywać mój problem, więc zacznę tak:
Dzisiaj dostałem pakiety GP3000, które przeszły zabieg "powiększania mocy", w zestawieniu: ===
Po założeniu pakietu postanowiłem trochę rozruszać maszynkę, gdyż dawno nie jeździła na dworze (śniegi). Podczas jazdy, przez nie uwagę kolegi, który w tym czasie prowadził, doszło do wjechania w kałuże. Od razu odłączyłem baterie, ale po oględzinach stwierdziłem, że woda nie dostała się do wanienki w znacznym stopniu - podjąłem decyzje kontynuowania jazdy. I w pewnym momencie auto zatrzymało się jakby bateria padła, z tą różnicą, że nie było tego "pipania z szarpaniem". Po dokładniejszych oględzinach zauważyłem że w pobliżu dziurki z diodą i przyciskiem do ustawiania regla znajdowała się woda. Dodam, że dioda na reglu szybko pulsowała.

1. Co mogło ulec zniszczeniu: regiel czy slinik?
2. Czy mogę sprawdzić działanie silnika poprzez podłączenie go do styków baterii?
3. Co mogło być przyczyną? Woda czy przerobiony pakiet (spalenie regulatora)?

Trochę się rozpisałem, ale jakoś mnie tak poniosło...
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn mar 02, 2009 9:39 pm 

prawdopodobnie woda dostałasła sie do regla i spowodowała jakies zwarce albo silnik przestał łaczyć, moze to być brak kontaktu szczotek z komutatorem, powód piach, woda - mozesz sprawdzić to podłaczając silnik do baterii, przerobienie pakietu napewno nie spowodowało by zadnych zmian w modelu o ile nie, np:dodaliśmy cell(zwiekszenie napiecia). Jezeli jednak regiel został zalany i mrugał to jest mozliwość ze po osuszeniu bedzie normalnie działał,gozej jakby zaczą sie dymić - w takim przypadku napewno nie bedzie działał. Mozesz go zostawić na dzien do wyschniecia lub rozebrać, przemyć w spirytusie i wysuszyć suszarką, jak nie rozbierasz go to nie susz suszarka, bo jak szybko bedzie sechł to pozostana rózne zanieczyszczernia z wody.

Ja takze miałem takie przygody z wodą, ale nic mi sie nie stało, bo szybko odpowiednio zareagowałem. raz wiechałem w kałuże - az fala przeleciała nad dachem, drugim razem kolega wiechał do rowu, było sporo wody, ale naszczeście auto wpadło tyłem do wody(silnik uczył sie pływać w wodzie, ale nic mu nie było po tym)

PostNapisane: Pn mar 02, 2009 10:15 pm 

Hmm...nic zobaczymy jutro jak się będzie zachowywał. Ale dzięki za odpowiedź a tak w międzyczasie: istnieje jakieś prawdopodobieństwo zniszczenia ruchomych części modelu przez korzystanie z mocniejszego silnika i regla? Bo w swoim mam atak: 16 i odbiór 74 i się zastanawiam czy jeśli będę zmuszony kupić inny regiel (lub zestaw reg + slinik) to czy nie odbije się to na przekładniach, dyfrach :/

PostNapisane: Wt mar 03, 2009 4:37 pm 

Istnieje takie ryzyko.

PostNapisane: Wt mar 03, 2009 6:44 pm 

Istnieje, aczkolwiek jeżeli nie będziesz miał super mocnego silnika to raczej nic mu się nie stanie ;)