Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 09, 2026 11:11 am

Jakiej marki paliwa uzywasz????
Ankieta wygasła Wt mar 17, 2009 6:08 pm
Jet"s 23%  23%  [ 6 ]
BB 15%  15%  [ 4 ]
Tornado 31%  31%  [ 8 ]
Merlin 4%  4%  [ 1 ]
inne 27%  27%  [ 7 ]
Liczba głosów : 26
Autor
PostNapisane: Wt mar 03, 2009 6:08 pm 

Witam
Myślę iż w historii tego forum było wiele tematów o paliwie nitro. Zagłębiając sie w lekturze archiwum , dowiedziałem się, że im więcej czytałem tym mniej wiedziałem, gdyż każdy pisze co innego i nie popiera tego sensownym wytłumaczeniem.

Chciałbym , abyście w dalszej części potwierdzili lub zaprzeczyli temu co pisze dalej, uzasadniając swoje wypowiedzi.

1. Skład %-wy przykładowo 16 % jest to procent "Nitro" zawartego w paliwie , "Nitro" czyli jak rozumiem nitro metanu ,
dalej z tego co wiem w paliwie jest alkohol metylowy , a do tego olej , czyli jakaś substancja smarująca silnik.
Podsumowując jeśli mamy przykładowo paliwo na które natrafiłem 25 % nitro , 10 % olej to co z resztą czy pozostałe procenty to alkohol metylowy ???

2. Wybor paliwa do silnika.

Z tego co zauważyłem im większa pojemność tym wiecej % przykładowo 2,5 - 16% 3,5 - 20%

Większa zawartość nitro mocniejszy wybuch w komorze = większa moc ??
W małym silniku mniej nitro ,gdyż jest delikatniejszy w większym więcej , ponieważ jest bardziej wytrzymały.

Wgłębiając sie mocniej , silnik firmy X 4,6 o mocy 2 kM , silnik firmy X 4,6 o mocy 3,6 kM
do którego silnika i dlaczego zastosowali byście mocniejsze nitro ???

3. Moc , jakość paliwa , żywotność.

Na początek , od czego zależy żywotność silnika spalinowego.
- ilość suwów tłoka w cylindrze, poprzez tarcie ( silnik traci kompresje)
- ilość obrotów wału korbowego ( wyrabianie sie panewek)
- moc nacisku na panewki na wale jak i na korbowodzie ( im mocniejszy wybuch w cylindrze tym mocniejszy nacisk)
jeśli o czym nie napisałem proszę o podpowiedz

Jeśli paliwo jest dobrej jakości , czyli mamy większą moc to czy to wydłuży nam żywotność silnika ??

Dlaczego tak : bo ma w swoim składzie lepsze oleje , które lepiej smarują silnik

Dlaczego nie: bo większa moc = większe przeciążenia ( tarcie na panewkach ) , większe obroty ( większa ilość suwów w cylindrze bardziej sie wyciera)

Paliwo słabej jakości , mniejsza moc :

gorsze oleje które smarują silnik ???

Moc mniejsza ,czemu ?? przecież zawartość nitro jest taka sama ??

Jeśli moc mniejsza, a właściwości smarujące trochę gorsze , to myślę ze nie wpłynie to nie korzystnie na z użycie silnika ???

4. Co do testów zużycia paliwa , piszecie:
jeździłem 15 min , a kolega tym samym modelem na innym paliwie tylko 10 min .??

Uważam, ze występuje w takim pomiarze bardzo duże przekłamanie.
Każdy z modeli był jeżdżony "inaczej" , ma inne ustawienia gaźnika inny stopień zużycia silnika itd.

[Kiedy ja mierzyłem kiedyś zużycie paliwa w moim audi 80 2,0 mierzyłem je przez cały miesiąc , był to luty mrozy
-20 stopni, jeździłem do pracy ( krótki dystans silnik nie rozgrzewał sie za mocno) , przejechałem 380 km , średnia wyszła 22 litry na 100 ,czy słyszeliście , aby komuś wyszła taka średnia , na pewno nie, dlaczego ? Bo jeden dokonuje pomiaru na trasie , jeden w mieście , w korkach, jeden w cyklu mieszanym i mój pomiar jest tylko prawdziwy tylko przy zaistniałych warunkach [-20 , krótki dystans(silnik na ssaniu) , jazda w mieście] Dla porównania w trasie pali 9 litrów.
Przykładowo spotykam się z kolegą , który ma taki sam samochód i mowie mu ze mi spalił 22 litry, a on sie śmieje ze jemu tylko 9,5 i kto ma racje ?? Oboje mamy racje , bo każdemu silnik spalił tyle ile miał spalić.]

Nie przeczę że na paliwie różnych firm jest różnica , wręcz zgadzam sie z tym, ale nie tak wielka jak 1/3

Ale jeśli słabsze paliwo będzie miało lepszą cenę , to może wydać sie bardziej ekonomiczne , lecz model będzie po prostu słabszy.

Resztę dyskusji pozostawiam wam. Chciałbym poznać wasze zdanie na temat punktów od 1-4.

Pozdrawiam i dziękuję za przeczytanie tak długiego posta.

TT-01 przerobiony na spalinowy , w trakcie budowy
Włocławek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt mar 03, 2009 6:37 pm 

Inne : Byron

Powinnes napisać to paliwko bo jest jedno z lepszych

Model : TEAM LOSI ..::LST2::.. Custom X
Silnik : MACH 427
Oponki: PROLINE BOW-TIE SERIA 40

PostNapisane: Wt mar 03, 2009 6:52 pm 

Jets.

Pisałem już o nim w TYM temacie

PostNapisane: Wt mar 03, 2009 8:31 pm 

Inne:

Runner Time 20%
^^ również jedno z najlepszych

PostNapisane: Wt mar 03, 2009 9:52 pm 

ile os . tyle opinii na temat paliw i o gustach nie powinno się dyskutować
każdy jeździ na czym chce i na co go stać można się sugerować opiniami innych ale czy im do końca wieżyc odpowiedzcie obie sami :arrow: :arrow:
wyciągając wnioski z archiwum i innych tematów a było ich sporo 8) :? 8)
nie ma idealnego paliwa różne paliwa pracują inaczej w różnych silnikach i przy innych warunkach które nigdy nie są takie same temp. wilgotność, wysokość nad poziom morza jest tego trochę zresztą nie chce się rozpisywać
poza tym nikt raczej do silnika za 99 $ nie kupi paliwa za 50$ bo to totalny bezsenss
natomiast jak ktoś posiada sinik za np 400$ takie paliwo jest jak najbardziej wskazane 8) 8) lepiej spać spokojnie