|
Witam Myślę iż w historii tego forum było wiele tematów o paliwie nitro. Zagłębiając sie w lekturze archiwum , dowiedziałem się, że im więcej czytałem tym mniej wiedziałem, gdyż każdy pisze co innego i nie popiera tego sensownym wytłumaczeniem.
Chciałbym , abyście w dalszej części potwierdzili lub zaprzeczyli temu co pisze dalej, uzasadniając swoje wypowiedzi.
1. Skład %-wy przykładowo 16 % jest to procent "Nitro" zawartego w paliwie , "Nitro" czyli jak rozumiem nitro metanu , dalej z tego co wiem w paliwie jest alkohol metylowy , a do tego olej , czyli jakaś substancja smarująca silnik. Podsumowując jeśli mamy przykładowo paliwo na które natrafiłem 25 % nitro , 10 % olej to co z resztą czy pozostałe procenty to alkohol metylowy ???
2. Wybor paliwa do silnika.
Z tego co zauważyłem im większa pojemność tym wiecej % przykładowo 2,5 - 16% 3,5 - 20%
Większa zawartość nitro mocniejszy wybuch w komorze = większa moc ?? W małym silniku mniej nitro ,gdyż jest delikatniejszy w większym więcej , ponieważ jest bardziej wytrzymały.
Wgłębiając sie mocniej , silnik firmy X 4,6 o mocy 2 kM , silnik firmy X 4,6 o mocy 3,6 kM do którego silnika i dlaczego zastosowali byście mocniejsze nitro ???
3. Moc , jakość paliwa , żywotność.
Na początek , od czego zależy żywotność silnika spalinowego. - ilość suwów tłoka w cylindrze, poprzez tarcie ( silnik traci kompresje) - ilość obrotów wału korbowego ( wyrabianie sie panewek) - moc nacisku na panewki na wale jak i na korbowodzie ( im mocniejszy wybuch w cylindrze tym mocniejszy nacisk) jeśli o czym nie napisałem proszę o podpowiedz
Jeśli paliwo jest dobrej jakości , czyli mamy większą moc to czy to wydłuży nam żywotność silnika ??
Dlaczego tak : bo ma w swoim składzie lepsze oleje , które lepiej smarują silnik
Dlaczego nie: bo większa moc = większe przeciążenia ( tarcie na panewkach ) , większe obroty ( większa ilość suwów w cylindrze bardziej sie wyciera)
Paliwo słabej jakości , mniejsza moc :
gorsze oleje które smarują silnik ???
Moc mniejsza ,czemu ?? przecież zawartość nitro jest taka sama ??
Jeśli moc mniejsza, a właściwości smarujące trochę gorsze , to myślę ze nie wpłynie to nie korzystnie na z użycie silnika ???
4. Co do testów zużycia paliwa , piszecie: jeździłem 15 min , a kolega tym samym modelem na innym paliwie tylko 10 min .??
Uważam, ze występuje w takim pomiarze bardzo duże przekłamanie. Każdy z modeli był jeżdżony "inaczej" , ma inne ustawienia gaźnika inny stopień zużycia silnika itd.
[Kiedy ja mierzyłem kiedyś zużycie paliwa w moim audi 80 2,0 mierzyłem je przez cały miesiąc , był to luty mrozy -20 stopni, jeździłem do pracy ( krótki dystans silnik nie rozgrzewał sie za mocno) , przejechałem 380 km , średnia wyszła 22 litry na 100 ,czy słyszeliście , aby komuś wyszła taka średnia , na pewno nie, dlaczego ? Bo jeden dokonuje pomiaru na trasie , jeden w mieście , w korkach, jeden w cyklu mieszanym i mój pomiar jest tylko prawdziwy tylko przy zaistniałych warunkach [-20 , krótki dystans(silnik na ssaniu) , jazda w mieście] Dla porównania w trasie pali 9 litrów. Przykładowo spotykam się z kolegą , który ma taki sam samochód i mowie mu ze mi spalił 22 litry, a on sie śmieje ze jemu tylko 9,5 i kto ma racje ?? Oboje mamy racje , bo każdemu silnik spalił tyle ile miał spalić.]
Nie przeczę że na paliwie różnych firm jest różnica , wręcz zgadzam sie z tym, ale nie tak wielka jak 1/3
Ale jeśli słabsze paliwo będzie miało lepszą cenę , to może wydać sie bardziej ekonomiczne , lecz model będzie po prostu słabszy.
Resztę dyskusji pozostawiam wam. Chciałbym poznać wasze zdanie na temat punktów od 1-4.
Pozdrawiam i dziękuję za przeczytanie tak długiego posta.
_________________ 24 lata Buggy Vh - X5 replika Carson Cs HPI Trophy 3.5 TT-01 przerobiony na spalinowy , w trakcie budowy Włocławek
|