Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 26, 2026 6:25 am

Autor
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 9:50 am 

otoz kupilem model tamiya uzywany po 5litrach paliwa i mam straszne problemy z odpalaniem bo opisze to co robie pierw pompuje paliwo trzymam grzalke na swiecy tak 30sek i ciagne za szarpak i dupa nie odpala i probowalem odwrotnie pierw grzac potem za szarpak ciagnac i jednoczesnie no mam ogromne problemy jak juz odpali to chodzi chodzi ale jak dam gazu i puszcze gaz to gasnie a na wolnych sam czasem jedzie bez gazu.niemam naprawde czasu jezdzic po serwisach poniewaz pracuje caly czas ledwie znajduje pare chwil by pojezdzic blagam powiedzcie mi co mam jak zrobic

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz cze 14, 2007 10:23 am 

surus10 napisał(a):
otoz kupilem model tamiya uzywany po 5litrach paliwa i mam straszne problemy z odpalaniem bo opisze to co robie pierw pompuje paliwo trzymam grzalke na swiecy tak 30sek i ciagne za szarpak i dupa nie odpala i probowalem odwrotnie pierw grzac potem za szarpak ciagnac i jednoczesnie no mam ogromne problemy jak juz odpali to chodzi chodzi ale jak dam gazu i puszcze gaz to gasnie a na wolnych sam czasem jedzie bez gazu.niemam naprawde czasu jezdzic po serwisach poniewaz pracuje caly czas ledwie znajduje pare chwil by pojezdzic blagam powiedzcie mi co mam jak zrobic

po 30s trzymania grzałki na swiecy to jest duża szansa, ze grzałka jest rozładowana. Świeca rozgrzewa się do czerwoności w momencie założenia grzałki i takie "grzanie" przez 30s nie ma najmniejszego sensu.
Uruchamiaj z kołami w górze (model na pudełko),
gazu dodawaj jak już troche silnik popracuje i złapie temp.

poszperaj na forum o regulacji silnika

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 11:18 am 

Silnik FS12SS po 5 litrach zwykle nei ma juz kompresji i nadaje się do wymiany.

PostNapisane: Cz cze 14, 2007 2:38 pm 

surus10 napisał(a):
otoz kupilem model tamiya uzywany po 5litrach paliwa i mam straszne problemy z odpalaniem ( ... )

A wiec juz Ci pomagam...mam nadzieje ze moja pomoc sie przyda:P

Na początek ustaw sobie odpowiednią mieszanke paliwa ... abyś wiedzial na czym stoisz, wiec:

ustawienia fabryczne, zakręcasz śrubę od paliwa do końca, aż poczujesz opór i okręcasz o 1 i 1/4 obrotu - są to ustawienia fabryczne, czyli bogata mieszanka - bezpieczna. I od niej zaczynasz regulację.
Jeśli silnik gaśnie po dodaniu gazu, zakręcasz paliwo o 1/8 i sprawdzasz jak jeździ. Jak się muli to jeszcze o 1/8. I jak juz osiągniesz pożądaną moc to przestajesz.
Patrzysz, czy wydech pluje paliwem, czy na pełnym gazie widać siwy dym.

Jak juz ustawisz mieszanke paliwa...nalezy do tego dostosowac ilosc powietrza dostarczanego do silnika...jak zdejmiesz filtr powetrza...zobaczysz tam szczelinke...w punkcie "zero" ta szczelinka ma miec okolo 1mm...jesli ma mniej niz 1mm to model bedzie gasł/lub nie bedzie chcial odpalic na poczatku, natomiast jesli ma wiecej niz 1mm to model na biegu jałowym odpali bardzo szybko ale moze sam ruszac do przodu. Musisz to odpowiednio doregulowac:) aby Ci odpalal i nie jechal do przodu :)

Grzalki nie musisz tyle trzymac na swiecy. Musisz tylko dobrze podpompowac powietrze do silnka...zatkaj palecm wydech i pociagnij za szarpanke 3-4razy przed odpaleniem modelu.

Mam nadzieje ze to Ci pomoze:))))

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 3:04 pm 

Tez miałem taki problem tylko w trx 3.3. Pokreciłem trymerem gazu(zwiekszyłem obroty) i chodzi pieknie

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 3:42 pm 

Andrzej Trzeciak napisał(a):
Tez miałem taki problem tylko w trx 3.3. Pokreciłem trymerem gazu(zwiekszyłem obroty) i chodzi pieknie

obrotów biegu jałowego nie reguluje się trymerem, trymer jest do ustawienia pozycji neutralnej serwa tak, aby przy hamowaniu nie cofała się przepustnica