Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 11:02 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 1:41 pm 

Witam. Po ostatnich zawodach hpi (dla mnie bardzo pechowe w kazdym biegu awaria sewa skrętu) doszedłem do wniosku, że musze wkońcu kupic jakieś porządne serwo. Proszę o porady szczególnie doświadczynoch zawodników, jakie byłoby najlepsze serwo do modelu byggy w skali 1:8. Oczywiście modelem chciałbym wystartować w przyszłym sezonie w zawodach, być może we wszystkich kwalifikacjach, więc zależy mi na wytrzymałości oczywiście parametry również sie liczą. Cena nie gra roli tym razem nie zamierzam oszczędzać

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 2:05 pm 

Serwo na skręt czy gaz/hamulec? I jaka aparatura? (cyfrowa/analogowa)

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 2:27 pm 

Potrzebuje serwo na skręt bardziej preferowałbym cyfrowe. Posiadam aparature SANWA M11. Jak narazie myślę o serwie Ko Propo PDS-2368 ICS

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 2:33 pm 

To ja polecam Futabe S9156 bądź najnowszy model tego serwa S9157. Oba serwa bardzo dobre i mocne. S9157 jest o 0,04s szybsza od swojego poprzednika ale i droższa. Sam jeżdżę na S9156 i na skręcie w bagusie i chodzi super. Znajomy ma S9157 i też ok.

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 2:40 pm 

A co myślisz o tym serwie Ko Propo??

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 2:51 pm 

Parametry jak najbardziej ok. Ko Propo ma dobre serwa, a nawet bardzo dobre (sam miałem jedno) ale nadal obstawiam Futabe ;)

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 6:50 pm 

Tylko to serwo z futaby co mi podaleś, to na polskich stronach wychodzi, że jest to serwo do modeli w skali 1:5. Może dałbyś mi namiary na jakąś strone gdzie kupowałeś takie serwo.

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 7:02 pm 

www.rcskorpion.pl Spokojnie, to serwo ma std. wymiary. Do skali 1/5 może iść na gaz lub hamulec, bo ma duży uciąg.

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 9:03 pm 
Administrator forum

Przy okazji jako mało doświadczony w temacie bagusów 1:8 zapytam po co w modelu o masie +- 4kg serwo o uciągu 25kg? Proszę o konkretne odpowiedzi, fakty. Czy mając tak mocne serwo zauważa się jakąkolwiek zmianę w stosunku do 14kg, chodzi mi o odczuwalne efekty w czasie prowadzenia modelu, czy np: jak mam serwo 25kg to wywalam serwo saver :lol: by móc wykorzystać w praktyce te 24kg. Po prostu widzę ostatnio tendencję w dążeniu do coraz mocniejszych serw i droższych, a tak naprawdę nie wiem czy naprawdę coś to zmienia.

Co do tematu to też polecam Futabkę, aczkolwiek ja celował bym w coś takiego jak S9351, jak dla mnie wystarczające.

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 9:14 pm 

Ja mogę serwo kopro polecić super serwa :) sam mam takie w bagusku ale futaby tez ok a ja bym obstawiał na cos fajnego NP BLS 352 albo 351 :)

Traxxas E-Revo Vxl |Traxxas TQ 2.4ghz|Hitec HS-85MG||Velineon|PQ-2050mah Li-Po 2S|Pro-Line|

Galeria:

https://picasaweb.google.com/116005109159375705293

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 9:23 pm 

BLS'y ponoć potrafią złapać wilgoć i padają.

Maciek, co do tych kilogramów to nie wiem jak Ci to wytłumaczyć :P Jak znajdę natchnienie to podeśle pm'a :mrgreen:

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 10:13 pm 

Jeżdżę na takim zestawie w spalinie 1:8 i gorąco polecam.

http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... d_id=10208 - skręt

http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... d_id=10207 - gaz

Teoria mówi, jak najszybsze na gaz, i jak najsilniejsze na skręt. Należy pamiętać jednak że serwa na skręcie też padają, i przydało by się żeby miały w miarę duży uciąg.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 11:34 pm 
Administrator forum

Łukasz Potępa napisał(a):
Teoria mówi, jak najszybsze na gaz, i jak najsilniejsze na skręt. Należy pamiętać jednak że serwa na skręcie też padają, i przydało by się żeby miały w miarę duży uciąg.

Ale jakkolwiek by nie patrzeć serwo na gazie wcale lżej nie ma, bo (przynajmniej tak mi się zdaje) dużo więcej pracuję gazem i hamulcem, gdzie serwo znajduje się często pod maksymalnym dozwolonym obciążeniem, niż skrętem który obrywa głównie przy złych lądowaniach.

Osobiście uważam, że jak mam serwo, które zakręci średnio skręconym serwo- saverem (nie mylić z trzymaniem, bo w cyfrach holding power jest zazwyczaj wielokrotnością uciągu), to jest ono wystarczająco mocne. Idąc tym tropem dalej- mając super mega serwo o olbrzymiej sile uciągu mogę pozwolić sobie na mocne skręcenie serwo- savera (a właściwie muszę, bo po co mi mocne serwo jak ss zaprzepaszcza na sprężynie całą jego przewagę w stosunku do słabszych odpowiedników) i dzięki temu zadanego kierunku skrętu kół, choćbym przywalił w głaz model nie zmieni, lecz pytanie brzmi, czy przy mocnym dzwonie zębatki serw wytrzymają nagły wzrost przenoszonej na nie energii, która prawie nie jest tłumiona bo ss jet mocno skręcony. Poza tym trzeba się zastanowić nad tym, czy niedługo lipol 2700 wystarczy na 30 minutowy finał, bo serwa o kosmicznym uciągu do energooszczędnych nie należą.

Wszystko co piszę, to tylko moja teoria, bagusem nie śmigam długo, powiedział bym, że zaczynam, ale skoro do zastosowań rozrywkowych wystarczyło mi kiedyś w MT 1/8 serwo 9kg to tym bardziej w mniejszym i lżejszym modelu 14kg. Chciałbym też poznać opinie z życia wzięte, a nie tylko moje przemyślenia. Najzwyczajniej w świecie zastanawia mnie od dłuższego czasu trend mega uciągu :D .

PostNapisane: Śr wrz 15, 2010 8:09 am 

Niestety dokonanie właściwego wyboru jest ciężką drogą. Owszem co do Futaby to sam byłem zdziwiony jego siłą, wydaje mi się wrecz za mocne; bynajmniej jak do bagusa. Maciek zadałeś pytanie: po co takie mocne? -owszem futaba jest mocna, a wręcz bardzo mocna fakt faktem, mocne serwo ciągnie prądu ale nie ma co ukrywać, że każda cyfra ciągnie. Na szczęście mamy pakiety lipo które śmiało można montować w odbiornikach. Wracając do siły, robiłem testy wkładając do modelu serwa tego samego producenta o różnych parametrach (owszem były to serwa firmy blue bird ale do testów porównawczych bardzo dobre). Z tego co udało mi się zauważyć to skręcając sejwer na sztywno i zakładając serwo o uciągu 8,5-9 kg i stawiając model nawet na wykladzinie w domu koła nie byly w stanie wychylić sie do maksymalnego punktu. Natomiast serwo o uciagu 14 kg zamiatało kołami na prawo i lewo jak tylko chcialo. Tak samo z prędkością, niektórzy powiedzą, że nie ma wielkiej różnicy między 0,13 a 0,10 to tu akurat z moich eksperymentów z serwami jest i to dość widoczna. Oczywiście moimi spostrzeżeniami nie chcę wywołać teraz burzliwej dyskusji ale są to wyłącznie moje wnioski z tego co udało mi się zaobserwować. Wracając do wyboru serwa; moje pozytywne nastawienie co do Ko Propo wzięło sie z porady zawodnika z dwudziesto paro letnim doświadczeniem (owszem startuje w innej klasie ale wiedza oraz doświadczenia mają znaczenie), rozmawiałem również ze sklepem i z tego co wychodzi to serwo Ko Propo jest tanie w eksploatacji, czyli wszelkie zębatki i obudowy to koszta po 40-50zl. Owszem rozwżam wszelkie podpowiedzi. Wiadomo pomoc innych bardziej doświadczonych jest niezbędna.

PostNapisane: Pn wrz 20, 2010 5:53 pm 

Powracam do tematu. Co myślicie o serwach Oriona? Wciąż jestem w kropce i nie wiem co wybrać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona