Gwoli uzupełnienia - coś dla tych co lubią liczby: przy okazji obrad nt. przepisów do klasy micro, miałem okazję zmierzyć na hamowni modelarskiej prędkość maksymalną xray`owi napędzanemu Mambą. Przy zasilaniu 7,2 V i zębatkach 17 pin i 36 spur licznik pokazał prędkość w granicach 55 km/h - nie wiem czy pomiar uwzględniał opór powietrza, ale wynik był całkiem zadowalający
Podczas tego weekendu miałem model ze sobą na wsi, gdzie jeździłem nim po normalnej drodze - założyłem nieco większy pin (19) więc teoretycznie, zakładając, że silnik osiągał takie same obroty jak z 17-ką, prędkość powinna sięgać ok. 61 km/h - nie wiem czy taka rzeczywiście była, ale mój modelik dzielnie stawiał czoła Fiatom 126 p
Jeździłem też na pinie 23, ale wydaje mi się, że 7,2 V to za mało do tego przełożenia i silnik nie osiągał maksymalnych obrotów. Teoretycznie, przy zastosowaniu pinu 23 v-max powinna wynieść 74,4 km/h (liczone z proporcji: 17/55 = 23/x , x = 74,4 km/h).
Proporcję można też użyć do teoretycznego wyliczenia prędkości przy napięciu podniesionym z 7,2 V do 10,8 V (3x3,6 V).
Założenie: przy napięciu 7,2 V model osiąga 55 km/h.
7,2 /55 = 10,8/x , x = 82,5 km/h.
Mając wyliczone te dwie teoretyczne prędkości można pokusić się o wyliczenie prędkości maksymalnej przy jednoczesnym zastosowaniu napięcia 10,8 V i pinu 23. Można to zrobić na dwa sposoby:
Sposób 1:
zakładamy, że przy pinie 23 i napięciu 7,2 V model powinien osiągnąć 74,4 km/h (co wyliczyliśmy powyżej).
7,2/74,4 = 10,8/x , x =
111,6 km/h - zacna prędkość, nieprawdaż
Sposób 2:
zakładamy, że przy pinie 17 i napięciu 10,8 V model powinien osiągnąć 82,5 km/h (również wyliczyliśmy to parę sekund temu)
17/82,5 = 23/x , x = 111,6 km/h - wynik taki sam, czyli teoretycznie nie popełniliśmy błędu...,
Idąc dalej tym tropem możemy się zabawić w wyliczenie teoretycznej prędkości Xray`a napędzanego Mambą 8000 kV i trzema celami Li-ion (10,8 V) - teoretycznie prędkość powinna wynieść
165,3 km/h - to już jest
100 mph :!: , a na trzech celach możliwości Mamby się nie kończą - niektórzy maniacy prędkości montują 4 cele, co daje napięcie 14,4 V - przy tym napięciu i pinie 23 teoretyczna (podkreślam słowo "teoretyczna") prędkość modelu mogłaby sięgnąć....
220,4 km/h
Już niedługo będę miał 3 cele Li-Ion, więc będzie można część z tych teoretycznych rozważań zweryfikować w praktyce... Wydaje mi się, że 111 km/h jest nie do osiągnięcia (choćby z uwagi na opór powietrza, który rośnie w sposób kwadratowy w stosunku do przyrostu prędkośći, ale nawet jeśli model będzie jeździł "tylko" 80 km/h to i tak będę zadowolony