Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 2:01 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt mar 20, 2007 11:49 am 

Na początku chciałbym zaznaczyć, że moja propozycja dotyczy wyłącznie zawodów organizowanych wyłącznie dla modeli mikro, a nie eliminacji do MP czy PP.

Obecnie jeździmy 5 minut, co w dobrych akumulatorkach powoduje wykorzystanie jakichś 40 - 50% pojemności (mikro open). Szkoda nie tylko proądu pozostałego w akumulatorkach po biegu, ale i tego, że gdyby bieg był dłuższy - więcej można byłoby się nauczyć. Osobiście bardzo mi się podobały letnie wyścigi na asfalcie, które trwały 8 minut - sądzę, że wiele się dzięki nim nauczyłem - szczególnie jeśli chodzi o panowanie nad nerwami ;-) W krótkim, 5-minutowym biegu pierwsze 3-4 minuty to straszna nerwówka - tak naprawdę większość ludzi odblokowuje się dopiero w po tym czasie - a tu już prawie koniec biegu. W biegu dłuższym można w tym "odblokowanym" stanie jechać dłużej - wtedy się jedzie najczyściej i wtedy można najlepiej nauczyć się prawdziwego ŚCIGANIA... Moim zdaniem jeden 8-minutowy bieg uczy więcej niż dwa 5-minutowe...

Dlatego postuluję, aby wydłużyć czas biegów. Nie musi to być koniecznie aż 8 minut - wydłużenie biegu z 5 do 8 minut to wydłużenie aż o 60%. Starsze akumulatorki niekoniecznie muszą to wytrzymać - może niech to będzie 6 czy 7 minut (odpowiednio - 20 i 40% przyrostu czasu trwania biegu). Te 7 minut powinny wytrzymać nawet naprawdę stare akumulatorki - mam takie dwa 3-letnie pakiety GP 1100, w które wchodzi ok. 850 - 900 mAh i nawet one dałyby radę...

Co o tym sądzicie? Czy jesteście za wydłużeniem trwania biegów w klasach mikro, a jeśli tak, to ile wg Was powinny one trwać? Osobiście jestem za 7-minutowymi biegami - jest to sporo więcej niż obecnie, a z drugiej strony - nie wyklucza starszych i nieco wysłużonych akumulatorków.

Prosiłbym, aby wypowiadali się tylko Ci, którzy regularnie bywają na zawodach (dlatego nie robię ankiety, bo ona byłaby anonimowa).

EDIT: chodzi o wszystkie klasy mikro: Standard, Open oraz T/B/MT

Ostatnio edytowano Wt mar 20, 2007 3:51 pm przez Rafał Piesio @ work, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 20, 2007 3:30 pm 

Ja jestem jak najbardziej za, w trakcie sezonu letniego chyba nigdy nie miałem problemów z pakietem ale na wszelki wypadek lepiej dać te 7 minut zamiast ośmiu żeby potem nie okazało sie że ktoś musi specjalnie kupować nowy pakiet bo stary nie daje rady.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 20, 2007 5:56 pm 

Ja również jestem za :) poniewaz przez pierwsze minuty biegu sam mam czasem problem z nerwami , no i najlepiej zrobic 7 minutowe zeby faktycznie wszytskie pakiety były w stanie wytrzymac :) Pozdrawiam
Paweł

gawron89@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 20, 2007 7:10 pm 

okazją do sprawdzenia tego może być 6 -godzinny wyścig w Kłodzku... :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 20, 2007 8:58 pm 

myślę, że propozycja Rafała 7 minutowego biegu jest bardzo atrakcyjna i trafiona. Zbliża się wielkimi krokami liga, którą Marek chce wdrożyć i moim zdaniem wyścigi 7 minutowe będą na prawdę akurat. Zaczynam z powrotem jeździć w klasach mikro i dla mnie to rozwiązanie będzie na prawde super.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 20, 2007 10:12 pm 

tez poieram młodzi tez wiecej się naucza

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 20, 2007 11:51 pm 
Administrator forum

W lecie nie raz zabrakło mi prądu, również Markowi (w Nowym Sączu) i Darkowi (w Kłodzku), zdaje się, że Paweł Wróbel też miał takie problemy. Pamiętam słowa Darka Dominiaka "co ja mogę na tej trzysecie i starych akusach 1100, model jest za wolny, mamby koło mnie przelatują jak pocisk a jak dołożę zęba to prądu brakuje".
Osobiście wolę żeby w akumulatorach został prąd a nie martwić się czy nie przegiąłem z przełożeniem, czy nie jadę za ostro. Generalnie nawet w wyścigach pięcio minutowych model pod koniec wyścigu jest mniej dynamiczny. Jeżeli przedłużać wyścig to tylko do max 6 min. (takie jest moje zdanie).
Ciekaw jestem opinii użytkowników silnika 370.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 9:27 am 

Paweł,

na asfalcie w tym roku zanosi się, że nie będziemy się ścigać (nad czym ubolewam :cry: ), a wydaje się że właśnie tam modele zużywają znacznie więcej prądu (ze wgl. na przełożenia).
ponadto w zeszłym roku jeździliśmy 8 minut... myślę że ta jedna minuta robi pewną różnicę.... z kolei wydużenie biegu z 5 na sześć minut poprawi sytuację, ale tylko trochę...

myślę, że jesteśmy na tyle zgraną grupą, że nie musimy od razu ustalać zasad na zawsze - możemy poeksperymentować z biegami 6- i 7-minutowymi (może nawet z 8-minutowymi) i zobaczymy co nam najlepiej odpowiada.

proponowałbym (nie wiem jak to jest z ustawieniami w AMB), aby na najbliższych zawodach zrobić tak:

I eliminacja - jedziemy 6 minut,
II eliminacja - jedziemy 7 minut,
III eliminacja - jedziemy 8 minut
kolejne eliminacje - 6 minut (profilaktycznie)

finały- możemy pojechać również profilaktycznie 6 minut.

myślę, że po sprawdzeniu wszystkich opcji w praktyce będziemy mieli większą wiedzę i wtedy będzie można zrobić głosowanie co do czasu jazd na kolejnych zawodach - to chyba byłoby najlepsze rozwiązanie?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 9:47 am 

Pytanie tylko czy wystarczy czasu. Zawodników przybywa i przybywać będzie a wydłużenie 8-mio godzinnych zawodów o 40-60% powoduje, że stają się one 12-to godzinne. Może jazdy eliminacyjne zostawić bez zmian a tylko finały wydłuzyć? I może nie we wszystkich klasach?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 11:04 am 

Marcinowi w Kłodzku (asfalt) również brakowało prądu przy wydłużonym biegu (GP 1100), no ale to asfalt i długi tor.
Pomysł 6-7 min. to max. uważam, pamiętaj, że doładowując 400mAh potrzebujesz mniej czasu niż doładowując np. 700, a nie każdy ma dwie ładowarki i kilka pakietów, może to być problem. Nie kombinujmy z tym czasem 6-7-8 min. zostawmy jednakowe biegi. I odwieczny dylemat - za mało jazd, eliminacji.... albo więcej eliminacji, albo dłuższe jazdy, bo znowu wpadniemy w dwudniowe zawody, z rozsądkiem Panowie, z rozsądkiem, przecież każdy ma jeszcze jakiś kawałek drogi po zawodach do domu...
Generalnie jestem za 6-7 minut.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 11:41 am 

Przemku,

Przecież biegi NIE stanowią 100% czasu trwania zawodów, tak więc nie ma obawy, że wydłużenie biegów o 40% spowoduje wydłużenie całych zawodów o 40%....

Zrobiłem taką oto kalkulację dla ostatnich zawodów w Łomiankach (powinna ona działać dla każdych innych zawodów):

dane:
5 grup (2x Open, 2x Standard, 1x T/B/MT)
4 eliminacje
3 finały
czas biegu: 5 minut
zawody trwały 7,5 godziny = 450 minut (9 - 16:30)

(4 eliminacje + 3 finały) x 5 minut x 5 grup = 175 minut (czyli 2 godziny, 55 minut)
175 / 450 = 38,9% czyli 175 minut = niecałe 40% czasu trwania zawodów

450 - 175 = 275 (61,1%) - tyle czasu pochłaniają podczas zawodów inne rzeczy niż same wyścigi...

teraz załóżmy, że biegi trwają 7 minut:
(4 eliminacje + 3 finały) x 7 minut x 5 grup = 245 minut

245 minut + 275 minut = 520 minut (zakładam, że przy wydłużeniu czasu biegu nie zmienia się czas pochłaniany przez "inne rzeczy")

520 minut - 450 minut = 70 minut - czyli zawody wydłużają się nam o 1 godz. i 10 minut

70/450 = 15,5%

podsumowując:
zakładając, że czas biegów wydłużylibyśmy do 7 minut - a więc o 40% to całkowity czas trwania zawodów wydłużyłby się o 1 godzinę i 10 minut, a więc o 15,5%.

wg mnie warto zostać tę godzinę dłużej...

Jeśli chodzi o przyrost ilości zawodników - w ciągu najbliższego roku nie martwiłbym się jakimś niesamowitym przyrostem ich ilości, który powodowałby znaczące wydłużenie czasu trwania zawodów... Kiedy (jeśli) pojawi się problem - wtedy będziemy się zastanawiać nad rozwiazaniem.

EDIT: i jeszcze jedno - oczywiście każda klasa niech sama decyduje ile chce jeździć - nie chcę tu nikomu nic narzucać, ale nie chę też nikogo dyskryminować...

Ostatnio edytowano Śr mar 21, 2007 12:30 pm przez Rafał Piesio @ work, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 11:56 am 

Krzysztof Rafalski napisał(a):
(...) doładowując 400mAh potrzebujesz mniej czasu niż doładowując np. 700, a nie każdy ma dwie ładowarki i kilka pakietów, może to być problem.

2 - 3 pakiety powinny spokojnie wystarczyć, a tyle powinien mieć każdy poważny zawodnik...
doładowywanie pakietu po biegu uważam (i pewnie nie tylko ja) za szkodliwe dla pakietu - pakiet powinien być po biegu rozładowany w 90% - pozosstałe 10% powinno się wyciągnąć za pomocą rozładowywarki/wyrównywarki i dopiero ładować pakiet. ale pakiet jest tu najmniej ważny - sama logika nakazuje aby jeździć tak długo jak pozwala na to pakiet....

Cytuj:
Nie kombinujmy z tym czasem 6-7-8 min. zostawmy jednakowe biegi.

takie rozwiązanie zastosowałoby się tylko jeden raz - po to, żeby ocenić jaki czas biegu będzie najodpowiedniejszy

Cytuj:
I odwieczny dylemat - za mało jazd, eliminacji.... albo więcej eliminacji, albo dłuższe jazdy

osobiście wolę mniej eliminacji, ale za to dłuższe biegi. tak jak już to napisałem wcześniej - jeden 8-minutowy bieg uczy więcej niż 2 5-minutowe. jeżdżąc biegi 5-minutowe będziemy nadal się nawzajem rozbijać i niewiele się będziemy uczyć. w dłuższym biegu masz więcej czasu na "ochłonięcie" i czystą jazdę - z czasem uczysz się panować nad nerwami nawet w krótkich biegach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 11:58 am 

W sumie Rafał masz rację. No cóż trzeba na najbliższych zawodach wydłużyć biegi i zobaczyć jak będzie. A ja mam jeszcze inną propozycję. Czy start do biegu eliminacyjnego mógłby odbywac się za pętlą tak aby pierwsze okrążenie nie było liczone abyłoby traktowane jako rozgrzewkowe? Co tym myslicie?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 12:02 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Czy start do biegu eliminacyjnego mógłby odbywac się za pętlą tak aby pierwsze okrążenie nie było liczone abyłoby traktowane jako rozgrzewkowe? Co tym myslicie?

mi się podoba

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 21, 2007 12:45 pm 

Mnie sie tez podoba ten pomysł zeby startowac za pętlą :) a co do dłuzszych biegów to tak jak powiedziałem popieram i mysle ze na nastepnych zawodach w Katowicach napewno sie juz z tym spotkacie :) Pozdrawiam
Paweł

gawron89@o2.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona