Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 8:23 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
PostNapisane: N paź 07, 2012 10:11 pm 

6v ''nominalnie'' 5 cell po 1,2 v nominalnie daje 6v przy czym kazda cela laduje sie do 1,45 v cos kolo tego to sobie pomnoz takze nie obawiaj sie - jest ok to normalne wraz ze wzrostem naladowania pakietu wzrasta w nim napiecie analogicznie jest z rozladowaniem i bardzoej rozladowany tym mniejsze ma napiecie

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt paź 09, 2012 2:44 pm 

Dzięki za odpowiedź :)

Dziś zauważyłem coś niepokojącego. Mam piramidkę 1600mAh 6V. 04 Października rozładował mi się i 05 go ładowałem prądem 0.1A. Naładował się 2 godziny ale na ładowarce nie wyskoczyło END/FULL czy coś w tym stylu tylko migało TIME w miejscu w którym wcześniej było napisane NiMH... Ale poczekałem tak jakiś czas i nic się nie robiło więc wyłączyłem. Dziś jest 09 a akumulatorek padł. Nie był używany. Może dwa razy go podłączyłem żeby poustawiać serwa na 20min...

http://www.youtube.com/Dantekasumi

PostNapisane: Wt paź 09, 2012 3:23 pm 

danteforum napisał(a):
Dzięki za odpowiedź :)

Dziś zauważyłem coś niepokojącego. Mam piramidkę 1600mAh 6V. 04 Października rozładował mi się i 05 go ładowałem prądem 0.1A. Naładował się 2 godziny ale na ładowarce nie wyskoczyło END/FULL czy coś w tym stylu tylko migało TIME w miejscu w którym wcześniej było napisane NiMH... Ale poczekałem tak jakiś czas i nic się nie robiło więc wyłączyłem. Dziś jest 09 a akumulatorek padł. Nie był używany. Może dwa razy go podłączyłem żeby poustawiać serwa na 20min...

Prądem 1.6A ładowałbyś ten pakiet 1h, więc prądem 0.1A powinieneś ładować go 16h, żeby naładować go na full. Zadziałało Ci ograniczenie czasowe w ładowarce (domyślnie chyba 2h). Wyłącz je i będzie ok.

Ostatnio edytowano Wt paź 09, 2012 5:28 pm przez tmielcarz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt paź 09, 2012 4:09 pm 

Super! Dzięki wielkie kolego za szybką i konkretną odpowiedź!!! :)

PostNapisane: Wt paź 09, 2012 8:02 pm 

witam!mam dwie takie piramidki i przeważnie ładuję je prądem 0,8-0,9A,proces trwa to ok 1h. tak średnio co 10 cykli rozładowuję je do 0,3v na ogniwo i ładuję pakiety do pełna.
w ten sposób likwiduje się efekt pamięci,a pakiet działa dużo dłużej i ma lepszą wydajność prądową.
według mnie są to optymalne parametry dla obsługi takich piramidek.

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: Wt paź 09, 2012 8:49 pm 

I jak tam, jesteś zadowolony ogólnie z trofika? :>

PostNapisane: Śr paź 10, 2012 11:47 am 

andro34 napisał(a):
witam!mam dwie takie piramidki i przeważnie ładuję je prądem 0,8-0,9A,proces trwa to ok 1h. tak średnio co 10 cykli rozładowuję je do 0,3v na ogniwo i ładuję pakiety do pełna.
w ten sposób likwiduje się efekt pamięci,a pakiet działa dużo dłużej i ma lepszą wydajność prądową.
według mnie są to optymalne parametry dla obsługi takich piramidek.

Dzięki za info:))

Roni92 napisał(a):
I jak tam, jesteś zadowolony ogólnie z trofika? :>

Co do modelu to jak na razie jestem bardzo zadowolony:)
Po lekkich problemach podczas pierwszego odpalania (Głównie z mojej winy) teraz jest już coraz lepiej:)
Za dużo napisać nie mogę bo jest to mój pierwszy model i pewnie czego bym nie kupił nie odczuwałbym różnicy w jeździe itd...

Model wygląda bardzo fajnie, Moim zdaniem jest szybko zrywny. Jedyne zastrzeżenia jakie mam to serwa. Jeśli chodzi o serwo gazu jest ok. ale i tak nie podoba mi się jakoś jego praca... Nie jest dokładne. A jeśli chodzi o serwo skrętu to własnie szukam nowego bo to zamontowane jest tragiczne.
Trochę za wolne moim zdaniem. Gdy śmigamy po jakimś torze to musimy skręcać raz w jedną za sekundę w drugą a od miedzy pełnym skrętem z lewej na prawą mija trochę czasu:P
No i siła tego serwa. Może i nie jest zła ale chyba do skali 1:10 bo z tymi dużymi kołami radzi sobie tylko wtedy gdy otworzę przepustnicę na 70% a przednie zawieszenie podnosi się o kilkanaście mm tak że koła praktycznie nie dotykają ziemi. Gdy auto stoi lub jedzie na 40% przepustnicy auto skręca bardzo mozolnie. Dlatego też rozglądam się za nowym serwem.

Mogę jeszcze powiedzieć, że brakuje w nim filtra paliwo a wiadomo coś wleci przypadkiem do baku jak będzie wiało na dworze i będzie "dupa"....

Po za tymi szczegółami na razie jest wszystko ok:))

Zobaczymy z czasem :P

Edit:

Co myślicie o takim filtrze paliwa razem z pompką? Byłoby to chyba wygodne rozwiązanie a nie za każdym razem zatykać rurę, trzymać model i szarpać....

http://www.rc-team.pl/pompka-filtr-pali ... 19952.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4