Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 7:08 am

Autor
PostNapisane: Cz lip 08, 2010 4:47 pm 

Witam Wszystkich,

Zapisałem się do forum, by uzyskać poradę w sprawie wskrzeszenia starego auta RC w skali 1:10. Otóż podarowano mi używany pojazd prod. ChRL "Maykasing" zasilany z akumulatora żelowego 12 V, z aparaturą starego typu (nieproporcjonalną). Pech sprawił, że pomyliłem bieguny akumulatora i spaliłem w ten sposób część układu sterowania odpowiadającą za włączanie silnika (poprzez kontaktrony). Ponieważ moje dziecko było zachwycone pojazdem, widzę, że warto będzie wskrzesić auto i może przy okazji nieco ulepszyć. Wbudowana aparatura była i tak dość prymitywna, więc zastanawiam się nad zakupem w miarę taniego komplet RC z serwami, np. Hitec Aggressor 2 AM lub Graupner XR-3 RACE (celem wykorzystania w przyszłości także w innych autach lub łódkach), lecz pojawia się problem ze sterowaniem silnikiem. W aucie jest silnik szczotkowy -- najpewniej odpowiednik speeda 500/12V. Dotychczasowa aparatura podawała ok. 10,5V na bieguny silnika poprzez kontaktrony, czym rozwiązano sprawę zmiany polaryzacji zasilania.

Czy mogę prosić o radę, jak względnie tanio rozwiązać kwestię sterowania ww. silnikiem? Znalazłem w polskich sklepach tylko kilka dostępnych regulatorów silnika 12 V z układem BEC (np. RC Smart 110A; Robbe Rookie 20/25; Graupner speed profi 40R), lecz kosztują niemal tyle co sama aparatura RC.

Moje pytanie brzmi: czy istnieje na rynku w miarę tani układ, który będzie w prosty sposób załączać silnik do przodu i do tyłu, mogący wytrzymać obciążenia ok. 4 do 6 A, nie będący typowym regulatorem obrotów? Znalazłem kit firmy AVT nr 1519, lecz może on być obciążony tylko do 0,7 A, a to w moim przypadku zdecydowanie za mało (wbudowany silnik w czasie pracy pobiera ok. 4 A). A może jeszcze są dostępne mechaniczne regulatory silników 12 V, jak kiedyś produkowała Tamiya, sterowane przez drugie serwo aparatury?

Nie znam się za bardzo na współczesnej technice RC i nie jestem pewien, czy wyjścia odbiornika mogą bezpośrednio posłużyć np. do sterowania kontaktronami, a dalej silnikiem?

Będę wdzięczny za konstruktywne rady i sugestie w powyższej sprawie.

Naturalnie - drugim rozwiązaniem pozostaje zakup kompletnego autka RC, co też rozważam, lecz proszę akurat nie wypowiadać się na ten temat. Interesują mnie obecnie rozwiązania sterowania silnikiem 12 V.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 08, 2010 5:45 pm 

Szukaj uzywek. Forum dzial gielda lub allegro. Jak troche poszukasz i poczekasz to spokojnie wyrwiesz taki regulator za 50-80zl.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość