Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 8:12 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn maja 02, 2005 9:26 am 

Byłem tylko jeden dzień - nie widziałem niestety zawodów off-road 30/04, nie zostałem również na wyścigi spalinowych on-roadów w dniu dzisiejszym - 02/05 (jak widać - jestem w robocie :cry: ), ale nawet ten jeden dzień zawodów, w którym uczestniczłem, dał mi mnóstwo radochy i zabawy :) .

Pogoda nas straszyła kilkukrotnie, na szczęście udało się rozegrać zawody do końca - 3 rundy eliminacyjne i 3 finały (ukłony w stronę sędziów za sprawne przeprowadzenie zawodów).

Mimo, że było tak fajnie (a może właśnie dlatego), żałuję tylko, że zawody elektryków trwały tylko jeden dzień - jak dla mnie trochę za mało, aby nacieszyć się klimatem zawodów :wink: , dlatego doceniam, że zawody elektryków i spalinówek w tym roku zostały rozdzielone - skorzystają na tym nie tylko koledzy jeżdżący spalinówkami, ale również my - elektryczni - co dwa dni zawodów, to nie jeden :)

Z naszego podwórka mikro - modele na pewno mogą jeździć szybko po prostej, co było widać, jednak przed nami jeszcze sporo pracy, jeśli chodzi o poprawę ich zachowania w zakrętach (niestety, chyba więcej energii poświęcaliśmy walce z modelami (własnymi) niż z przeciwnikami) - cóż jest to pierwszy sezon klasy mikro na asfalcie, więc trudno, aby już od pierwszego startu wszystkie problemy udało się zwalczyć, ale mam nadzieję, że tak jak w przypadku torów dywanowych w hali, gdzie początkowo również mieliśmy duże problemy z okiełznaniem naszych "bolidów", tak i tutaj po kilku zawodach sytuacja ulegnie poprawie...

Ogólnie - bardzo sympatyczna i udana impreza!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 02, 2005 9:45 am 

zgadzam sie z opinia Rafała. Zawody sprawnie przeprowadzone, pogoda na szczęście była w miarę łaskawa. Co do samej klasy mikro, niestety musimy troche popracować nad ustawianiem modeli. Na tych zawodach to był po prostu koszmar i walka z modelami swoimi troche przeszkadzała w walce z przeciwnikami ale jak Rafał napisał, DAMY RADĘ.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 9:13 am 
Raflee

My z Mackiem bylismy od soboty do wczoraj... i musze powiedziec ze sedziowie bardzo dobrze sie spisali wszystko bylo szybko i sprawnie. Gdy bylo spoznienie to starali sie szybko je nadrobic :)

a teraz ocena dni... ;)
Sobota:
ladna pogoda, tor dobrze przygotowany - nic tylko jezdzic :) ja w 1 fjnale skasowalem model wiec wtedy skonczylem zawody...

Niedziala:
duzo osob (szczegolnie w standardzie :D ) pogoda taka w miare dobra...
ja w fianale mialem problem z tym, ze jak przejezdzalem kolo petli i jak wchodzilem w szykany to cos mi sialo... wiec po tym jak przez to strzelilem w opone i pozniej na koncu prostej jak mnie stlukli zrezygnowalem z dalszej jazdy...

Poniedzialek :D

ladna pogoda... i moj pierwszy start w spalinkach... :D w eliminacjach mialem problemy z 2 biegiem, ktory na poczatku wskakiwal za wczesnie (w sumie caly czaas jechalem na 2) a w polfinale byle juz dobrze... ale niestety silnik mialem zle ustawiony i nie dalem rady wejsc do finalu... a moja buda wyglada jakbym byl na jakims derby... mozliwe ze to dlatego, ze jechal taki jeden kaskader ktorego w polfinale przynajmniej 2 razy trafilem... i teraz tak mysle ze to jednak bedzie dobry pomysl z tymi licencjami, bo nie bedzie wiecej takich :) po zawdach ustawilismy go a w rudzie zobaczymy, czy bedzie lepiej :D wkazdym razie zawody byly naprawde sprawnie przeprowadzone...

Wtorek ;)

Najciekawsze klasy :D Bo Tamiya ;) pogoda byla niesmaowita - grzalo caly czas a osoby ktore byly przez 4 dni mialy juz chyba dosc tego slonca... a ja napewno - nawet rece mailem poparzone :) zawody byly przeprowadzone na luzie... prawie wszyscy podeszli do nich bardzo spokojnie wiec atmosfera byla bardzo fajna :D
Mi sie skonczyly przednie kola, ale jakos wskoczylem na to 2 miejsce w ogolenj :D (1 w ml. ;) )wiec jak na pierwszy start tym modelem to chyba calkiem niezle bylo ;)

Podsumowywujac te 4 dni to trzeba powiedziec szczerze, ze sedziowi spisali sie bardzo dobrze... obydwa tory byly przygotowane i pogoda w czasie jazd byla dobra... bo dopiero po zawodach we wtorek sie rozpadalo :D oby wiecej takich zawodow ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 10:32 am 

Zawody bardzo udane od strony organizacyjnej i sędziowskiej.Jedno tylko mnie zastanawia czy nie trzeba Filipa wysłać na jakieś sporty walki bo w sobotę byłem światkiem ,w wykonaniu starych modelarzy, sytuacji jak jak na meczu piłkarskim.Najpierw powstał jakiś tam problem między Panem Trelą i gościem z Nowego Sącza(Treść nie istotna chodzi mi o formę rozwiązywania problemu).Na obronę"rzucił"się pełnomocnik Pana Treli w osobie Pana Peplińskiego, elokwencja przeplatana słownictwem ogólnie zwanym wulgarnym nie poskutkowała bo przy stoliku nastąpiło kolejne starcie pomiędzy "miejscowym",a kolejnym reprezentantem Team Trela.Tu było trudno mówić o kurtuazji.Polszczyzna była w mniejszości do "rynsztoka".Skończyło się na tym że reprezentant "miejscowych"zagroził Gdańszczanom trudnościami nieobiektywnymi w powrocie i wyjeżdzie z gór.
Temu wszystkiemu przyglądają sie młodzi ludzie i biorą przykład(poniedziałek Top Stock ,młodzież,a na podeście słownictwo jak u "starych"wyjadaczy.
Uważam że ludzie na poziomie potrafią rozwiązywać problemy w bardziej kulturalny sposób.A poza tym są sędziowie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 12:15 pm 

O słysze że pan T był, i już było ciekawiej przynajmniej coś się działo :lol: nie ma jak mała rozpierducha z udziałem pana T

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 3:51 pm 

Co do wulgaryzmów na podeście - mam propozycję, by każdy uczestnik zawodów, będący świadkiem wulgaryzmów na podeście, składał pisemny protest na zawodnika, który ich używał i wraz z innym świadkiem przedkładał go sędziemu. Protest taki będzie zawsze uwzględniony, co oznacza, że składającemu protest zostanie zwrócona kaucja.
Co do zachowań panów wymienionych wyżej z nazwisk - dołożę jeszcze pana K, mechanika i opiekuna zawodnika z W-wy - ale nie będę o nich pisał - nie są warci nawet spacji na tym forum.
Cały sezon halowy odbył się bez ich udziału.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 5:06 pm 
Raflee

co do wulgaryzmow na podescie, to czasami jazda niektorych potrafi inspirowac... bo jesli ktos jedzie szlaczkiem, nie puszcza dublujacego to mozna stracic cierpliwosc, albo wjedza komus w d... to mozna sie zapomniec... :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 5:53 pm 

Jeśli chodzi o nieparlamentarne zachowania na zawodach to szkoda o tym gadać. Na szczęście, dla pogody nerwy nie puściły. Trochę szkoda, że tuż przed zawodami wokół toru była koszona trawa. Ciężko ją było utrzymać poza torem.

Jan Matukin napisał(a):
Co do wulgaryzmów na podeście - mam propozycję, by każdy uczestnik zawodów, będący świadkiem wulgaryzmów na podeście, składał pisemny protest na zawodnika, który ich używał i wraz z innym świadkiem przedkładał go sędziemu. Protest taki będzie zawsze uwzględniony, co oznacza, że składającemu protest zostanie zwrócona kaucja.

Jest na to prostsze rozwiązanie. Za niesportowe zachowanie sędziowie mogą wyznaczyć każdą karę łącznie z dyskwalifikacją z zawodów. Ciągłe składanie protestów może zalatywać pieniactwem, a sędziowie mają już gotowe narzędzie w ręku.
Przy okazji niesportowych zachowań może należałoby wspomnieć o bardzo niechętnym kierowaniu się na serwis przez niektóre osoby. Widziałem sytuacje, w których model w trawie tuż po rozpoczęciu wyścigu dłuższą chwilę czekał na dostojnie kroczącego na serwis zawodnika. Być może sędziowie byliby w stanie zdyscyplinować zawodników kilkoma karami za nieobecność na serwisie w chwili rozpoczęcią biegu.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 6:41 pm 

A ja od siebie dodam - złodziejstwo i wandalizm. Na szczęście nie wśród zawodników.Ja straciłem szybę w samochodzie a kolega zawodnik aparat cyfrowy.Coś z tym trzeba zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 04, 2005 7:51 pm 
Raflee

Artur - co do aparatu to kolo nas w spalinkach siedzial ktos kto starotwal taka granatowa ofna - slyszalem jak rozmawiali z kims kto przyjechal na te zaowdy rowerem (z sacza chyba byl :D ) i mowili, ze miedzy boksami chodzilo jakis 2 chlopakow - jeden byl chyba w krotkich spodenkach i jakos sie bardzo przygladali temu co na stolach lezalo... nie wiem na ile to jest prawda, ale jesli tak to wyglada na to, ze ten aparat nie zostal skradziony przez zadnego z zawdnikow... a komu tak wogole ukradli ten aparat?

Wkazdym razie ja jak szedlem na serwis to balem sie zostawiac wszystko na stole... bo Maciek chodzil tam pod parasole i w sumie to sam zostawalem ze wszystkim... naszczescie mi nic nie zginelo ze stolu. Ja bylbym za tym, zeby ogrodzic zawody (nawet lina tak jak bylo po stronie baru) i pilnowac, zeby "kibice" stali za nimi... bo jednak nie o to chodzi na zaowdach, zeby martwic sie caly czas stojac na serwisie, albo jadac modelem, czy wszystko jeszcze jest na stole, czy kos juz sobie cos ukradl...

a Tobie tylko wybili szybe, czy jeszcze cos ukradli?

Jak jak w pazdzierniku chyba bylem z Mackiem B. z Mielca w Lodzi na FM to pod hotelem wybili Mackowi szybe i ukradli sam panel od radia... jednak zdarzaja sie tez glupi zlodzieje, bo ten sam gosc przyszedl w nastepna noc o 3 iles, ale niestety uciekl :?

Niestety jest jak jest... i zeby nie bylo zlodziejstwa to trzebaby bylo chyba wyslac na sybir wszystkich zlodzieji, albo wsadzic na dozywocie... wdtedy dopiero moze by ich cos ubylo... :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 05, 2005 4:37 pm 

Jest sposób na złodziejstwo - przynajmniej w Nowym Sączu. Wystarczy tylko pozwolić ludziom wjeżdżac samochodami na tor. Wtedy wszyscy widzą swoje auta i nikt nie ośmieli się wybić szyby czy przynajmniej kręcić się koło jakiegoś auta. Ale decyzja należy do pana Pasiuta. Wydaje mi się jednak, ze po tylu kradzieżach i nerwach organizator zadba o większe bezpieczeństwo.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 05, 2005 7:05 pm 
Raflee

To jest sposob na rozwiazanie problemu z uszkodzeniami, lub kradziezami rzeczy z aut... jednak dalej pozostaja "nasze" stoly, miedzy ktorymi krecasie ludzie...

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 05, 2005 9:14 pm 

Po co są te identyfikatory na zawodach? Gdyby wszyscy zawodnicy i mechanicy nosili identyfikatory i gdyby nasze stanowiska były wydzielone i ogrodzone (czego nie było niestety w NS) to wiadomo byłoby kto jest kto i każdy z nas zwracałby uwage na "obcych" którzy się kręcą przy naszych stanowiskach. A tak mamy sytuację że na torze pojawiają się dzieci na wielkich samochodach zabawkach lub rowerkach!!!!!!! a między stanowiskami "obserwatorzy"
Zawody (byłem tylko w niedzielę) w sumie udane, wielkie uznanie dla sędziów za wszystko, choć dla mnie 6 biegów na jeden dzień to za dużo. Brawa za natychmiastowe wyniki!!!! Zamieszanie oczywiście z samochodami, które trzeba było usunąć na ulicę (nie wiadomo po co, bo i tak niektórzy zostali na terenie obiektu ignorując polecenie w sumie niewiadomo kogo!!! - bałagan bezsensowny, bo komu to przeszkadzało, ...chyba tylko tym złodziejom.
Co do zachowań niektórych zawodnikow - to widzę że mają oni chyba we krwi lub dla zasady poprostu "protestują" - oczywiście wiadomo o kogo chodzi.
No i jeszcze jedno. Skoro spaliniaki były w innym dniu to nadgorliwi zawodnicy spalinówek powinni się powstrzymać i nie hałasować nam podczas naszych rozgrywek - mnie to osobiście bardzo przeszkadzało.
...aha szkoda że wzorem Tarnowa zabrakło dyplomów dla pierwszej dziesiątki w każdej klasie - przecież chyba nie jest to aż taki duży wydatek Panowie Organizatorzy?
Ogólnie rzecz ujmując bardzo udana niedziela:)

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 05, 2005 10:33 pm 

Cytuj:
Zawody (byłem tylko w niedzielę) w sumie udane, wielkie uznanie dla sędziów za wszystko, choć dla mnie 6 biegów na jeden dzień to za dużo.

Nikt nikomu nie karze jezdzic na zawody,ani uczestniczyc we wszystkich biegach.Jak dla mnie nie bylo jeszcze takich zawodow w Polsce,zebym mial "za duzo" wyscigow.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 05, 2005 11:11 pm 
Administrator forum

Zawody udane. Można spokojnie pochwalić zarówno organizatorów jak również ekipę sędziowską.

Co do kradzieży ze stołów: rzeczywiście, brygady miejscowych małolatów kręcą się niemal stadami. To że byliśmy częściowo odgrodzeni od publiczności i nawet jak bedzie tam stał płotek wysoki na metr - nie przeszkodzi "tubylcom" w zaglądaniu na nasze stanowiska. Jedni robią to z czystej ciekawości a inni wiemy dlaczego.

Musimy sami pilnować swoich rzeczy - niestety. Podejrzewam że nawet wjechanie samochodami na teren toru nie uchroniłoby nas od złodziejstwa.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona