Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 24, 2026 5:03 pm

Autor
 Tytuł: Tekin RX8
PostNapisane: Pn cze 18, 2012 4:57 pm 

Cześć,
Trochę się już pojawiło tych regulatorów w Polsce więc myślę, że warto założyć osobny temat poświęcony setupom, aktualizacjom i tym podobnym sprawom.

Czy ktoś z Was robił update oprogramowania do wersji 223 Vegas? Mam nowego tekina i to chyba jest najlepszy moment żeby takie uaktualnienia robić. Warto? Jakie są zmiany?

Pozdrawiam
Donat

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Tekin RX8
PostNapisane: Pn cze 18, 2012 5:24 pm 

Świetny pomysł!
Ja na razie się nie wypowiem, bo bawienie się w programatora jest jeszcze przede mną ;)

Mogę dodać, że posiadam RX8 2000kv truggy, które siedzi w Losi 8ight-E 1.0, ale to już z opisu można wywnioskować :mrgreen:
W przyszłości BYĆ MOŻE, będzie napędzać 811-be :twisted:

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 3:33 pm 

Ja mam zrobiony update. W/g mnie wizualnie to tylko kosmetyka, technicznie też nie widzę większej różnicy. Uważam że jeżeli jest update to trzeba go zrobić :) To co zmienili wizualnie mi osobiście nie było potrzebne. Dziwna sprawa z tą Twoją reklamacją, u mnie to trwało dwa tygodnie. Też tak jak Ty miałem wersję angielską, gdzie kupowałeś? Ja w RC hobby welt, ale reklamowałem bezpośrednio do USA.
Mam zestaw z silnikiem 1900Kv, na start włożyłem już kondensator bo wcześniej już miałem problemy z moim savoxem.
Polecam Wam często zaglądać do środka do regla i do silnika, nie są jakoś super zabezpieczone, bez problemu dostaje się do nich syf. W poprzednim esc rx8 przetarło mi styki na płytce mimo regularnego czyszczenia. Warto rozebrać regiel i dolną część obudowy na wytłoczeniach wysmarować delikatnie silikonem, tak żeby właśnie ten plastik nie obcierał się o płytkę. Warto też sprawdzać luty kabli, mi na szczęście oberwał się -, a nie +.
A propos kabli to używam tych oryginalnych z pudełka, grzeją się, ale nie na tyle żeby stwarzać zagrożenie. Połączenie między reglem a silnikiem mam zrobione na stałe, bez dodatkowych złączek na kablach 12awg. Po pewnym czasie warto wymienić też daremny oryginalny włącznik który dość szybko przestaje działać W silniku mam już zmienione łożyska na ceramiczne z boca, są rewelacyjnie ciche. opory w/g mnie na "czuja w palcach" są takie same jak w zwykłych.
Co do softu to trudno pisać o setupach, bo każdy ma inne potrzeby i odczucia. Wszystko zawsze można zmienić na torze, ważne żeby wiedzieć co się chce zmienić żeby coś uzyskać. Hotwire jest tak dobrze opisany że ja z moim średnim angielskim doskonale sobie radzę.

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 9:30 pm 

Dzięki za wskazówki dotyczące zabezpieczenia układu scalonego i "kontroli czystości" :D
Czy otwarcie regla nie pozbawia mnie gwarancji? Wydaje mi się, że odcięcie przełącznika i zlutowanie kabli na stałe nie odbiera gwarancji ale nie wiem jak jest z otwieraniem obudowy i silikonowaniem wnętrza...

Jeśli chodzi o reklamację to wysyłałem do UK czego już nigdy więcej nie zrobię (mam nadzieję że nie będzie takiej potrzeby). Trwało to tyle, bo nie mieli dostępnych tych zestawów i musieli je sprowadzić z USA (przesyłką morską... :evil: ). Najlepsze jest to, że przysłali mi nowy regiel + stary silnik a to właśnie silnik był do bani (konkretnie sensor). Aktualnie jeżdżę na pożyczonym sensorze a nowy zostanie do mnie wysłany z USA (pewnie o wiele szybciej niż z UK).

Właśnie zaktualizowałem oprogramowanie do wersji 223. Przy okazji zmieniłem dwa drobiazgi. Ustawiłem VC na 12,8V i włączyłem current limiter na 80. Jakie preferujecie ustawienia CL? W Polsce raczej nie ma bardzo przyczepnych torów więc o napęd nie trzeba się bardzo martwić, ale myślę, że warto trochę stonować dół, żeby bardziej kontrolować trakcję przy przyspieszaniu. 80 będzie ok czy zejść niżej?
Mam jeszcze pytanie odnośnie siły hamowania. Są dwie szkoły, z których jedna mówi, żeby na Hotwire ustawić brake strengh na 100% i ograniczać aparaturą poprzez EPA jak to się mówi... "on the fly". Ma to bardzo poważną zaletę - można w ciągu kilku sekund ustawić siłę hamowania tak jak się chce, bez podłączania ESC do kompa. Ktoś takie rozwiązanie praktykuje?

Motor 1900kV

W jakiej cenie i gdzie dostałeś łożyska Boca? Tekinowskie są strasznie drogie jak na stalowe. Wycwanili się i zrobili je w bardzo rzadko spotykanym rozmiarze i teraz śpiewają chore ceny. Ciężko znaleźć jakieś zamienniki.

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 9:38 pm 

Donat Bula napisał(a):
Jeśli chodzi o reklamację to wysyłałem do UK czego już nigdy więcej nie zrobię (mam nadzieję że nie będzie takiej potrzeby). Trwało to tyle, bo nie mieli dostępnych tych zestawów i musieli je sprowadzić z USA (przesyłką morską... ). Najlepsze jest to, że przysłali mi nowy regiel + stary silnik a to właśnie silnik był do bani (konkretnie sensor). Aktualnie jeżdżę na pożyczonym sensorze a nowy zostanie do mnie wysłany z USA (pewnie o wiele szybciej niż z UK).

Ahhh te five o'clock'i :lol:

Donat Bula napisał(a):
W jakiej cenie i gdzie dostałeś łożyska Boca? Tekinowskie są strasznie drogie jak na stalowe. Wycwanili się i zrobili je w bardzo rzadko spotykanym rozmiarze i teraz śpiewają chore ceny. Ciężko znaleźć jakieś zamienniki.

Jakbyś chciał coś z łożysk zamówić, to ja się piszę na zamówienie, oczywiście jeżeli mogę :wink:

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 11:27 pm 

Donat Bula napisał(a):
Mam jeszcze pytanie odnośnie siły hamowania. Są dwie szkoły, z których jedna mówi, żeby na Hotwire ustawić brake strengh na 100% i ograniczać aparaturą poprzez EPA jak to się mówi... "on the fly". Ma to bardzo poważną zaletę - można w ciągu kilku sekund ustawić siłę hamowania tak jak się chce, bez podłączania ESC do kompa. Ktoś takie rozwiązanie praktykuje?

Ja właśnie takie ustawinie hamulca będe testował na nastepnej eliminacji w Łodzi. Aktualnie mam u siebie 50% i przebieg liniowy. Albo zostawie mu 50% i zmienie siłe początkową hamulca na 20 lub 40%, albo po prostu ustawie 100%, liniowo i zmnijesze siłe hamowania na nadajniku. Złe ustawienie hamulca dawało mi się ostatnio we znaki, jak nigdy wcześniej.

PostNapisane: Śr cze 20, 2012 7:42 am 

Myślę że nie masz co się martwić o gwarancję, ja swojego odesłałem do reklamacji bez jednej śrubki i nie miałem z tego tytułu żadnych problemów.
Niestety zabezpieczenie regla to im średnio wyszło i poprawki trzeba zrobić. Osobiście nie jestem przekoanany co do podłączenia pstryczka na stałe, chodziło mi o zamontowanie zabezpieczonego przed brudem włącznika, i trochę mniej delikatnego.

A co było z tym sensorem nie tak?

Ja ustawiłem teraz timing na 0 w profilu C1 i CL na 80, jak używałem timingu to ustawiałem CL na 50-60 przy pakietach 4S 30C, trudno więc powiedzieć czy 80 w Twoim przypadku to dużo. Jeżeli czujesz że panujesz nad modelem to tak zostaw.
Jeżeli masz dobrze dobrane opony do toru to zejście na CL pomaga w ruszaniu i utrzymaniu przyczepności modelu na wyjściu z zakrętów, ale znowu jak są takie cztery garby jak w Łodzi to brakuje mocy z dołu w krytycznych momentach. Ale to może idzie poprawić zmieniając krzywą gazu na np "5" albo zrobić sobie krzywą samemu w profilu własnym C1.
Też mam odcięcie 3,2V, zobaczymy jak takie odcięcie będzie się sprawdzać w praktyce.

Nigdy nie słyszałem o takim sposobie na hamowanie, mam ustawione 40%, co mi w zupełności wystarcza w warunakach jakich dotyczczas jeździłem.

Łożyska kupiłem w Boca, na ebay. Pisałem do ACERA o łożyska ceramiczne do mojej 9tki i dali mi dobrą cenę z wysyłką za free, przy okazji kupie sobie też do silnika. Kupowałem już na allegro zastępcze, zwykłe, ale są daremne. Nie opłaca się ich kupować, są głośne i mają mniejszy wymiar. Tzn te z Boca pasują idelanie, tak że nie trzeba ich dodatkowo wklejać żeby nie latały w łożu.

PostNapisane: Cz cze 21, 2012 11:20 am 

Trudno powiedzieć co jest nie tak z sensorem bo wizualnie nie ma żadnego uszczerbku na zdrowiu. Wszystkie trzy kostki na miejscu. Układ scalony nie popalony. Sensor checker odbiera informacje od wszystkich kostek. Coś musi być wewnątrz nie tak.

Jak często otwierasz silnik i regiel i jak często wymieniasz łożyska?

PostNapisane: Cz cze 21, 2012 1:31 pm 

Te pierwsze oryginalne dość szybko mi padły. Ceramiczne mam już dość długo, co jazdę rozkręcam silnik i sprawdzam czy nie mają oporów.