torque3 napisał(a):
wedlug producentow

nie uzyskasz zapewaniam CIe sprawdz to sam - po pierwsze ladujac pakiety wiekszympradem znacznie szybciej wzrasta w nich napiecie przez co nie naladujesz ich na 100 % ladujac pradem 20 amper - to samo jest przy rozladowywaniu jezeli masz nowe baterie o malej rezystancji wewnetrznej to pod obciazeniem 120 amper oddadza tyle samo co przy obciazeniu 10 amperami jednak jesli masz baterie uzywane to podczas ladowania duzym pradem stratnosc jest duza.... sam sprawdz rozladuj pakiet do zera a pozniej naladuj 1 amperem a nastepnie rozladuj i naladuj 20 ampreami i porownaj wyniki

zobaczysz ze bedzie eureka- przynajmiej w przypadku pakietow typu zippy nanotech turnigy etc , nie mowie tu o maxapmsach czy pakietach team orion to jest inna polka
Po pierwsze ladowanie i rozladowywanie to zupelnie inna sprawa. Kazda baterie naladujesz do pelna, bo ladowarka bedzie ladowala az uzyskasz 4.2V na ogniwo. Pozatym ladowarki LiPo same obnizaja prad ladowania pod koniec, przynajmniej w trybie z balansowaniem.
Co do rozladowywania, to nawet najlepsza i najnowsza bateria odda mniej pradu przu 120A niz przy 10A.
torque3 napisał(a):
ja mam 3 ladowarki imaxa b6 accucela 8 i rchobby (kopia imax) i robie tak mam podlaczony prostownik z automatycznym odcieciem ladowania do akumulatora 72 ah ktory jest non stop wlaczony - 3 ladowarki sa podpiete do akumulatora samochodowego . takie ustawienie eliminuje mi uzycie mocnych zasilaczy i zaspokoi potrzeby pradowe kilku ladowarek 3 baterie 5s 5000 mah moge naladowac w okolo 1,2 h a to mi w zupelnosci wystarczy
Masz drogi i bardzo skomplikowany system ladowania. Jedna lepsza ladowarka i zasilaczem od serwera moglby zrobic wiecej i za mniej pieniedzy.
Jestes tez nieszczery, IMAX'em B6 i jego klonem nie naladujesz baterii 5S 5000mAh w 1,2 godziny. Do tego trzeba ladowarki o mocy conajmniej 88 watt. W ladowarce 50 watt baterie 5S mozesz ladowac maksymalnie pradem 2.4 A czyli rozladowana 5S 5000mAh bedziesz ladowal ponad 2h.
torque3 napisał(a):
nie polecam ladowania pakietow duzym pradem z akumulatora samochodowego , moze sie okazac ze po zgaszeniu samochodu nie chce juz odpalic - napiecie w alternatorach to 17 - 18 v a natezenie pradu nie jest zbyt duze wiec ladowarka szybciej skonsumuje aku samochodowy niz alternator go naladuje
tylko raz zdarzylo mi sie ladowac baterie na dworze ale robilem to przy pomocy agregatu pradotwoczego ze stabilizacja napiecie ( 3,2 kw ) pali w trybie eco 0,7 l paliwa a pod obciazeniem 1,2 l a przy mocy 3000 wat mozna naladowac sporo pakietow
sa takie male agregaty po 300 zł chinczyki 700 watowe pali to pol litra benzyny na godzine pracy ale mysle ze duzo lepsze niz auto ktore chodzi non stop
Moja ladowarka iCharger ma ustawiane zabezpieczenie zrodla zasilania, mozna ustawic minimalne napiecie przy ktorym ladowarka przstaje dzialac i nie rozladujesz akumulatora tak ze nie zapalisz samochodu. Dodatkowo ladowarka iCharger w trybie rozladowywania baterii modelu moze ladowac z powrotem akumulator.
Tanie generatory maja slaba stabilizacje napiecia, sa dwusuwami (trzeba mieszac benzyne z olejem), przez ten olej zatyka sie gaznik jak generator stoi nieuzywany. Za duzo klopotu. Alternator w samochodzie spokojnie sobie poradzi z zasileniem ladowarki.