Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 03, 2026 2:51 pm

Autor
PostNapisane: Wt maja 18, 2010 9:06 pm 

Witam
Jestem nowy na forum od paru dni wertuję tematy i mam już określony pogląd na sprawę ale na parę pytań nie znajduję odpowiedzi.
Chciałbym zaznaczyć że zabawę chciałbym zacząć od 1:16 ewentualnie 1:18. Moim faworytem jest na razie Maverick http://www.strefahobby.pl/product_info. ... ts_id=2486. Myślę też nad http://www.strefahobby.pl/product_info. ... ts_id=2576.

Najważniejszym kryterium jest dla mnie wytrzymałość i bezobsługowość. Zamierzam wybudować sobie własny tor gdzie będę jeździł bez jakiś szczególnych hopek, będzie to ubity tor off-roadowy. Nawierzchnia piaszczysta. Chcę żeby za dużo przy tym samochodzie nie grzebać zwłaszcza na początku i żeby wytrzymał błędy początkującego :P.

Drugie ważne kryterium to czas zabawy. Czytałem że na standardowym pakiecie z pudełka 7,2 1200 mAh pobawie się góra 15-20 minut. Wydaje mi się że dotyczyło to skali 1:10. Jakie są różnice w długości zabawy na takim pakiecie pomiędzy 1:10 a 1:16-1:18 ?

Jaki pakiet powinienem zakupić żeby jeździć modelem 40-50 minut (normalnej jazdy bez wciśniętego non stop gazu ). Jaka ładowarka żeby taki pakiet ładować 1,5h albo krócej ( czy to w ogóle możliwe, jeśli tak to czy zdrowe dla pakietu?? )

Nie zależy mi na pakietach sportowych zapewniających lepszą moc, przede wszystkim chcę jak najdłużej jeździć bez wymiany pakietu.

Jakie modele w klasie 1:18 należą do górnej półki. Gdzie wsadzilibyście Mavericka w hierarchi. Czy jest coś bardziej wytrzymalszego za te pieniądze ewentualnie 100 zł droższe w wersji RTR.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt maja 18, 2010 9:35 pm 

co do 1:18 to na pakiecie 2s 1300mAh na BL mój chłopak bawi się ponad godzinę - czyli przeliczając na "dorosłe" jeżdżenie powinno starczyć na 30 minut

PostNapisane: Śr maja 19, 2010 12:17 am 
Administrator forum

Najpierw poczytaj te wątki:
viewtopic.php?f=6&t=48180
viewtopic.php?f=6&t=44548
viewtopic.php?f=24&t=49074
Powinny trochę rozjaśnić sprawę, szczególnie jeśli chodzi o wybór samego modelu/podwozia.

1. Poszperaj jeszcze trochę na forum, poszukaj, szczególnie w działach "Modele Micro" i "Co wybrać".
2. Jak nadal masz wątpliwości, szczególnie jak chodzi o zasilanie i całą "otoczkę" dotyczącą samego pojazdu to pytaj ;).

PostNapisane: Śr maja 19, 2010 12:51 pm 

Powyższe wątki przeczytałem. Jednak nie rozwiało mi to wątpliwości na temat wytrzymałości Mavericka. Wyczytałem że Atom XT jest wierną kopią RC18T. Brakuje mi jednak informacji na temat tego co jest gorsze w Mavericku że jest on tańszy? Jakie elementy w nim padają ,co należałoby wymieć na mocniejsze. Spotkałem się z dużą ilością komentarzy mówiących że na początek Atom XT jest git, ale 18RCT jest chwalony jeszcze bardziej. Nie znalazłem natomiast porównania co jest na korzyść RC18T w porównaniu do Mavericka Atom XT.

Co do pakietów to chciałem zapytać co oznaczają magiczne 2s i BL. Jak przeliczać czas jazdy w zależności od wielkości pakietu. Bo wydaje mi się że założenie 2 razy większy pakiet = 2 razy więcej jeżdżenia podobnym stylem jest nie prawdziwe.

Jak wypada czas ładowanie przy ładowarce procesorowej pakietu 2s 1300mAh na BL i większych. Jaki jest najlepszy stosunek czasu jeżdżenia na pakiecie w stosunku do czasu jego ładowania bez niszczenia pakietu ?

PostNapisane: Śr maja 19, 2010 1:18 pm 
Administrator forum

Zasada jest zazwyczaj taka, że oryginalne podwozie jest bardziej wytrzymałe, chodzi o jakość materiałów z jakich są wykonane wszystkie elementy. Model sam z siebie raczej się nie psuje, ale przy błędzie kierującego i przydzwonieniu w jakąś przeszkodę, podróbka może być mniej wyrozumiała. Za to na jej korzyść przemawia cena. Maverick jest na rynku od niedawna i mało jest opinii na temat jego wytrzymałości, bo do samej konstrukcji nie można mieć większych zastrzeżeń.

Co do 2s, chodzi o akumulatory Litowo Polimerowe (LiPo), 2s znaczy, że są złożone z dwóch połączonych szeregowo ogniw po 3,7V, czyli razem akumulator ma 7,4V. O tych akumulatorach jest bardzo dużo na forum, bo aby ich używać bezpieczne należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Takie akumulatory można naładować w ok 1h, maksymalny prąd ładowania nie może przekroczyć wartości 1C, czyli jednokrotnej pojemności pakietu, ale o tym do poczytania w dziale "Akumulatory" i w tym wątku.

BL- chodzi o silniki BrushLess, czyli bez szczotkowe. Jest to genialna opcja tuningowa małych modeli, szczególnie, że ceny najprostszych napędów BL są coraz niższe w porównaniu ze standardowo montowanymi silnikami szczotkowymi dysponują dużo większą mocą i są praktyczne bezobsługowe.

Co do pojemności pakietów akumulatorów masz rację, aczkolwiek wartość graniczna wynosi ok 1900mAh, z uwagi na to, że większa pojemność akumulatora= większy rozmiar, a ilość przestrzeni w modelu przeznaczona na pakiet jest ograniczona.

Standardowe regulatory montowane w modelach RTR nie obsługują pakietów LiPo, nie posiadają tak zwanego odcięcia. Aby używać pakiety LiPo z takim regulatorem należy zaopatrzyć się w urządzenie monitorujące napięcie, które zatrzyma model / zasygnalizuje nam w zauważalny sposób zbyt mocne rozładowanie akumulatora. Akumulatorów LiPo nie można rozładowywać poniżej wartości 3V na ogniwo (czyli dal 2s poniżej 6V), gdyż grozi to zniszczeniem akumulatora bądź jego samozapłonem.