Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 6:01 am

Autor
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 12:21 am 

Znalazłem na allegro ofertę, w której jest kilka nieprawdziwych informacji. Chodzi o aukcję wystawioną przez sklep RCMonster i spalinowy model Porsche 911 TURBO. Przede wszystkim nieprawdą jest, że prędkośc modelu wynosi 60 km/h. Jest to standardowa wersja modelu Tamiya na podwoziu TGS, ze standardowym przełożeniem 10.4:1. Na tym przełożeniu prędkość maksymalna modelu wynosi około 50 km/h (nie więcej). Można co prawda to zwiększyć montując przekladnie 8.67:1 ale auto i tak nie będzie osiagało takiej prędkości. Została jak można zauważyć zamieszczona informacja:
Cytuj:
(szybkość można zwiększyć montując 53677 Tuned Gear Set - osobno sprzedawany

Czyli wychodzi na to że prędkośc auta jeszcze może wzrosnąć co jest nieprawdą
Druga sprawa dotyczy silnika. W opisie wymieniony został silnik FS-12SS i taki faktycznie jest montowany fabrycznie w tych modelach. Przez nieuważnie czytających, nieznajacych się oraz początkujących modelarzy informacja taka może zostać niezauważona, ale na samym dole strony niestety ale zdjęcie przedstawia zupelnie inny silnik niż jest w rzeczywistości.
Czy warto w takim razie kupować w naszych polskich internetowych sklepach skoro widać jak sprzedawcy są nieuczciwi ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 7:54 am 

Ten sklep jest poprostu nie uczciwy i smieszny... Te ich tuningi... :) A skad wiesz czy czasem tower lub rmart nie wcisnie ci kichy, wiedzac ze mieszkasz daleko i nie bedzie ci sie oplacalo reklamowac.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 8:28 am 

byro napisał(a):
A skad wiesz czy czasem tower lub rmart nie wcisnie ci kichy, wiedzac ze mieszkasz daleko i nie bedzie ci sie oplacalo reklamowac.

...tutaj to żeś juz popłynął.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 8:41 am 

Niestety, ale wszystko jest mozliwe. To ze nikt z Polski nie zostal jeszcze wysterowany, nie oznacza to ze taka mozliwosc nie istnieje. Jest wiele bardzo dobrych sklepow internetowych (nie mowie tu teraz o modeleraskich), ktore albo nie przykladaja sie do obslugi klientow zagranicznych, albo wrecz oszukuja.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 9:01 am 

no ale skoro TH nikogo jeszcze nie oszukalo to znaczy ze jest uczciwe nie? skoro mowisz ze jest MOZLIWE ze kogos oszukaja to rownie dobrze siedz caly dzien w domu bo jak wyjdziesz na ulice to ci MOZE cegla na glowe spasc...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 9:10 am 

byro napisał(a):
Niestety, ale wszystko jest mozliwe. To ze nikt z Polski nie zostal jeszcze wysterowany, nie oznacza to ze taka mozliwosc nie istnieje. Jest wiele bardzo dobrych sklepow internetowych (nie mowie tu teraz o modeleraskich), ktore albo nie przykladaja sie do obslugi klientow zagranicznych, albo wrecz oszukuja.

tak tak oczywiscie w th zobacza ze jestes z polski i ci wysla cegle ! th to zapowarazny sklep zeby sie bawil w "ceglanki z polakami" nie wiem skad ci to przyszlo do glowy no ale coz zdarza sie

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 11:53 am 

Gismo, ten model pojedzie nawet więcej niż 60km/h. Wystarczy, że będzie jechał ze stromej góry i może nawet 100km/h osiągnie :-) Bez informacji o warunkach w jakich była mierzona prędkość modelu nie można powiedzieć czy sprzedawca/producent naciąga klienta czy też nie. Zresztą widziałeś malutkie komputerowe głośniki o mocy 120W ? Jak myślisz jest możliwe uzyskanie takiej mocy z malutkiego wzmacniacza w głośnikach ? Albo samochody 1:1 spalające wg. danych producenta 7l/100 a w praktyce 10-11/100. ALbo te proszki spierające wszystko prócz kieszeni :-) itp. itd
Wracając do TGS, na zagranicznych forach można przeczytać wypowiedzi, z któych wynika, że to podwozie ze standardowym silnikiem śmiga 70mph czyli ponad 100km/h. Jedyny tuning to łożyska, aluminiowy wałek, amory olejowe i high speed gear. Ja im nie wierzę ale inni im wierzą i potwierdzają uzyskiwane prędkości. Może paliwo w Polsce mamy gorsze ? :-)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 12:22 pm 

Przemek_PC ... ten model pojedzie zapewne i 200 km/h pod warunkiem, że zostanie doczepiony na lince do auta, które potrafi taką prędkość rozwinąć. Jestem posiadaczem tego modelu i wiem z doswiadczenie, że niestety ale bez zainwestowania w ten model niczego się nie osiągnię. Nie jest prawdą rownież to, że zmiana wałka napędowego z oryginalnego wykonanego z tworzywa na aluminiowy ma wpływ na zwiększenie osiągów auta. To jest jedna wielka bzdura, po prostu nieprawda. Zgodzę się natomiast, że bardzo dużo daje wymiana tulejek i plastikowych łozysk wystepujących w tym podwoziu na łożyska metalowe. Różnica jest bardzo widoczna. To samo się tyczy przekładni.
Cytuj:
podwozie ze standardowym silnikiem śmiga 70mph czyli ponad 100km/h

To sie nadaje po prostu na stronę z dobrymi dowcipami. W życiu model ze standardowym silnikiem FS-12SS bez przeróbek nie pojedzie z taka prędkością, nawet z góry o nachyleniu 90' czyli pionowej ścianie :D.
Jeżeli sądzisz, że w naszym kraju już sklepy modelarskie zaczęły kombinować z paliwem nitro :wink: to najlepiej się przekonać i zamówić na tower'ze albo rcmart, ewentualnie w jeszcze innym sklepie. Podsumowując mogę śmiało stwierdzić, że model na podwoziu TGS z silnikiem fabrycznym FS-12SS po kilku przeróbkach jest w stanie jeździc z maksymalną prędkością 80 km/h, ale jest to granica ostateczna i mozliwa do przekroczenia tylko w przypadku wymiany silnika

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 1:00 pm 

Dlatego Gismo, dziwią mnie wypowiedzi zagranicznych posiadaczy a jeszcze bardziej dziwi mnie wiara innych posiadaczy w osiągi TGS. Czyżby tworzyli towarzystwo wzajemnej adoracji ? No to słuchaj Gismo, ja tez mam TGS i moje śmiga 80km/h bez tuningu, ustalmy, że Twoje również i jesteśmy happy :-)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 3:40 pm 

no to ja jeszcze dodam to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73222097

110Km/h !!! gdzie ten gość to wyczytał, he he

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 10:22 pm 

określenie prędkości modelu tylko poprzez liczby jest tak mało wyczerpujące, ze raczej tródno zarzucić komuś takiemu kłamstwo, a tym trudniej jest je udowodnić. Raczej nie ma co dyskutować na temat tego czy sklepy internetowe oszukują. Skoro kazdy wie ze takie stwierdzenia typu "ten model pojedzie tyle i tyle" są nieprawdą to tym samym nie mozna powaznie traktować ludzi którzy takie coś piszą. Na łyknięcie takich tekstów mogą być narażeni tylko początkujący, którzy nie mają zadnego pojęcia o modelach. Ale z drugiej strony nie słyszałem ani nie widziałem, zeby tego typu początkujacy kupowali model za 1000 zł i wczesniej nie pytali się kogoś o radę.

http://www.rcpics.net/media.php?searchs ... h&limit=10

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 11:27 pm 

Proponuję zarzeć na stronę firmową sklepu RCMonster kolego kokos. Jakoś tam została poprawnie umieszczona informacja odnośnie osiągów modelu. No ale na allegro zawsze może sie trafić jakiś gamoń, najwyraxniej na to liczą sprzedawcy.
20kokos napisał(a):
... Ale z drugiej strony nie słyszałem ani nie widziałem, zeby tego typu początkujacy kupowali model za 1000 zł i wczesniej nie pytali się kogoś o radę

Najwyraźniej za krotko żyjesz jeszcze

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 11:00 am 

żyję dosyć długo(na co wskazuje liczba w moim nicku, która i tak jest opóżniona).
Ale masz prawo mieć swoje zdanie. Ja osobiście sądzę, ze mało kto wydaje 1000zł tak jakby kupował chleb w piekarni(bez uprzedniego rozeznania).
Z tym sklepem rc monster to faktycznie masz racje. Ja osobiście mam dystans do tego sklepu(ze względu na wygurowane ceny).

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 11:35 am 

Czyli mamy jednak podobne zdanie kokos. Mam nadzieje, że Cię nie uraziłem pisząc, że za krótko żyjesz :wink: Troszkę racji masz w tym przykladzie z pieczywem (choć nie jest to chyba najlepszy przykład :)) ale pomimo dzisiejszego rozwoju techniki nie każdy jedna ma czas i mozliwości uzyskania jakiejś porady np. w kwestii zakupu modelu sterowanego radiem. Fakt jest faktem, że często mozna się spotkać w zamieszczaniem nieprawdziwych informacji przy opisach produktów. Ale ktoś mądry w końcu wymyślił stanowisko rzecznika praw konsumenta po to żeby się do niego zgłaszać z takimi i podobnymi sprawami :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 11:59 am 

Nie uraziłeś mnie. Miło słyszeć, ze się zgadzamy. Ten chleb miałem na myśli w przenośni. Ja przykładowo jak miałem 1500zł na aparat to siedziałem na necie 3 miesiące i czytałem to i owo zanim się zdecydowałem.