Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 23, 2026 5:36 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt sty 29, 2010 2:42 pm 

Zawsze mozesz plytke odlutowac i na na kablach umiescic ja tam gdzie masz miejsce.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sty 29, 2010 8:11 pm 

cha wiem oco chodziło żeby ją nad regla przylutować:
odlutować i przylutwować kondenstorami do góry nad regiel, mniej wjęcej wiem jak to powinno wyglądać.
Czy dobrze zrozumiałem zdanie z insturkci? 2-3 posty cześniej pod EDIT
po długich poszukiwaniach udało mi się kupić atak 16T, nie znaisko? wiem że model będzie wolny i mocny ale do wyregulowania raczej styknie?
i jeszcze 2 sprawy:
- Glody 4mm czy Densy?
- Mogę do zasilania (i przy reglu i pakiecie) 12 AWG?

PostNapisane: Pt sty 29, 2010 9:00 pm 

Kable ok, zlacza wg uznania ja uzywam goldow deansy tez beda ok. Tak z kontkami wlasnie o to chodzi.

PostNapisane: Pt sty 29, 2010 9:51 pm 

dosyć dziwna sprawa bo do regla przylutowane są 2 męskie goldy i to w dodatku o różnych rozmiarach, a nie znacie może jakiegoś sklepu w pl. gdzie mogę kupić kable do silnika z jednej strony do przylutowania a z 2 wtyki, czy może lepiej przyluować dłuższe kable do regla i bezpośrednio regiel polutować z silnikem? chyba bardziej kłopotliwe w przypadku zmiany silnika?
a może ma ktoś instrukcję GM100 i porgramatora po polsku? mniej wjecej ją rozumiem no ale to jest mniej wjecej niechce czegoś schrzanić, w instrukci od programtora jest takie cos :
-"#0 IDA systems: Ssetting the values using a PC (with USB and Windows 2000, XP, Vista)"
-"0 IDA sustems: sending and reveiving DATA using a PC and USB port "
oco w tym w ogule chodzi? to są następne kroki przygotowania się czy 1 różne?
w przypadku 1 jest napisne :

"instal first USB-driver and second the PC -software "chdzoi oto żeby njapierw podłączyć porgramator do USB ale nie podłączjąc go do regla? a potem program PC jest napisane żęby ściągnąć ze strony graupnre program AS Genius Tools a na ich stornie w zakładce downlad nie ma czegoś takiego?
no i dalej nie wiem co z tym zasialniem, niby przeczytałem żęby odłączyć ale nie jestem pewnien, przecież coś go zasilać musi? chyba że będzie zasilanie z USB??

z góry dzięki za wyjaśnienie

Ps.kupiłem atak 16T nie przesadziłem w 2 storne tj, że zamałe? nieugotuje regla?

EDIT: Sam nie pprzelutuję tych kondesatorów na drugą stronę, więc zawiózł bym regiel do sklepu, ale czy potym zabiegu nic nie stanie się z reglem i czy dalej będę miał gwarnację? czy bez tego regiel może działać wrazie co?

PostNapisane: Pt sty 29, 2010 11:39 pm 

sry. za post pod postem ale moglo by sie zabardzo zlacŁ
1) Włącz apkę, podłącz pakiet do regla, potem go włącz. w razie potrzeby, przez naciskanie guzika przez moment.
2) Cyngiel gazu ustaw na „0”
3) Naciskaj guzik SET prze co najmniej 4 sec. Aż regiel piknie i zapali się czerwona dioda
4) Trzymać aż regiel piknie dwukrotnie i czerwona dioda zapali się dwukrotnie a następnie zapali się zielona.
5) Ustaw cyngiel gazu w pozycji „Full Gaz”, następnie cofnij palec tak aby cyngiel znajdował się na pozycji „maks hamulec” i natychmiast ponowie do „Full Gaz”

dobrze przetlumaczlem 1 czesc programowania mod3
potem jest 2 z obrazkami jeszcze nie przetlumaczlem dokladnie, ale widze ze nie zadurzo ruzni sie od tego co napisalem na gorze

EDIT a i jeszcze 1 dalczego w instrukcij od regla napisane jest że kable od pakietu do regla (całośc) nie powinna przekraczać 12 cm??

PostNapisane: Pt sty 29, 2010 11:44 pm 

Gwarancja bedzie, regiel ma odciecie termiczne nieda rady sie go przegrzac poprostu sie wylaczy, bez kondkow nie jezdzic!!
Ogolnie poszukalem i masz lekture na wieczor napewno tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi ;)
viewtopic.php?f=36&t=32954&hilit=GM+usb

PostNapisane: So sty 30, 2010 12:32 pm 

Dzięki, sporo się dowiedziałem, ale dalej mam obawy przed zabiegiem przelutowania tych kondensatorów, boje się że regiel mi podziękuje jeszcze przed 1 jazdą. Luke, jak będziesz mógł to podeślij mi zdjęcia regla z kondesnatormi na gurze.
a nie wie ktoś może czy te kabelki można gdzieś dostać w PL? nie wiedziałem że mogą się przydać a wydawanie na paczkę 17 EURO gdzie kalbe kostuj 4,50 wg. mnie jest bezcelowe.

PS.Dalczego w instrukci pisze że łączna długość kabli od zasilania do regla nigdy nie powinna przkeraczać 12 cm???

PostNapisane: So sty 30, 2010 2:02 pm 

http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=6375
Bender napisał(a):
PS.Dalczego w instrukci pisze że łączna długość kabli od zasilania do regla nigdy nie powinna przkeraczać 12 cm???

Słyszałem, że im kabel krótszy, tym lepiej, więcej Ci nie pomogę, może ktoś bardziej doświadczony wytłumaczy:)

PostNapisane: So sty 30, 2010 3:54 pm 

Bender napisał(a):
Dzięki, sporo się dowiedziałem, ale dalej mam obawy przed zabiegiem przelutowania tych kondensatorów, boje się że regiel mi podziękuje jeszcze przed 1 jazdą. Luke, jak będziesz mógł to podeślij mi zdjęcia regla z kondesnatormi na gurze.
a nie wie ktoś może czy te kabelki można gdzieś dostać w PL? nie wiedziałem że mogą się przydać a wydawanie na paczkę 17 EURO gdzie kalbe kostuj 4,50 wg. mnie jest bezcelowe.

Jak wroci z update to zrobie i zamieszcze fotki. Odpusc sobie te kabelki z proximy, taniej wyjdzie kupic paczke goldow i po metrze 12awg czerwony i czarny bedziesz mial na przyszlosc a polutowanie tego to nie jest wielki problem.
Jesli chodzi o kondki to tak jak mowilem samemu bym sie tego nie podejmowal bo nie jest to latwe imo min 2osoby i dobra lutownica 150w.
Dluzsze kable wieksze straty na napieciu dlatego dazy sie do jak najkrotszych kabli 12cm to i tak sporo napewno sie wyrobisz.

PostNapisane: So sty 30, 2010 4:54 pm 

regiel się zmieści bez grzebania, czy ja wiem czy taniej wyjdzie? za kable 12AWG czerwony i czarny zapłaciłem 18 czy 19 zł... wczoraj za 4 komplety goldów zapłaciłem 16 zł czyli że za 1 -4 zł. Nie wiem jakie są goldy do silnika, ale dużo taniej nie wyjdzie, a i tak musze zrobić kable do ładowania i do auta. a i nie wiem czy przez roztragnienie nie podłacze czegoś na odwrót, kolorków nie pomylę :D a jeżeli bym kupił na proximie te kable to mam zakąłdać nato dodatkową termokurczkę czy zostawić jak jest?
tylko zostaje jeszcze parę spraw:
- Czym przykleić regiel (wiem że taśmą 2stronną, ale czy jakąś konkretnie czy jaką kolwiek, mam taką którą mocowałem odbiornik w savie i trzymał sie dobrze a przy pubie oderwania tego od plastiku otworzyłem obudowę odbirnika,)
- Jak moge przymocować kabelki slnik -> regiel? chodzi o przyczepienie ich do górnej półki.
- Silnik jest letkko pod skosem może tak być? mam założoną zeębatkę atakującą i ładnie zazębiłą się z odbiroem - ładnie przynjamniej wg. mnie.
- Czy golda lutuje się w ten sposób, że najpierw wkłada się do niego cynę roztapia następnie wkłąda kabel i podgrzewa się go od zewnąrz? tak zeby cyna się rozstopiła?
- Goldy czy densy są bezpieczniejsze? nie chciał bym czegoś zwerzeć.
- Czy pozłącznieu przez przypadek 2 biegunów regla coś się stanie (bez zasilania)

EDIT: zapomniałęm dodać że jeżeli regiel się odczepi to bardzo możliwe że kondesatory polecą na odbiór a to im zapewne zaszkodzi...

dla jasności chodzi mi o coś akiego :
http://www.oople.com/rc/photos/reviewhbd4/page06.html
ostatnia fotka podwozia bez budy.
a jeżeli bym przelutował kondensatory na górę to raczej się nie zmieści pod budę, a jeden porblem z zamałom budą mi starczy

EDIT2: problem z zadurzym silnikem został rozwiązany po zaprzyjażnieniu się z pilniczkiem do paznocki :D
no ale silnik jest też zadługi i opiera się na płycie podłogowej i odnoszę wrażenie iż jest (silnik) po skosie ... mam wypiłować dziurę w płycie podłogowej czy może tylko mnie się zdaje że jest po skosie, a może jest git jak jest?

Dzięki za odpwoiedzi.

Ostatnio edytowano Pn lut 01, 2010 8:52 am przez Bender, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N sty 31, 2010 12:01 pm 

Ekonomiczniej wychodzi oddzielny zakup kabli i goldow bo wystarcza na dluzej. To zes przeplacil za kable i goldy
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=3117
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=6814
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=6813
Zeby wyeliminowac mozliwosc zwarcia kabli wystarczy zasilanie zalutowac na przemian tzn pakiet + gold zenski - gold meski a na reglu odwrotnie i nic nie pozwierasz.
Do mocowania elektroniki uzywam rzepu dual lock dostepny na allegro.
Jezeli wydaje ci sie ze silnik jest krzywo to nie jest dobrze zlego zazebienia mozesz niezauwazyc ale jak dojda do tego obroty rzedu 40-50k to moze byc nieciekawie.
Kable mocowac mozesz na opaske (zipa) do gornej polki.
Jezeli pytasz o to jak sie lutuje golda to najlepiej poros kogos ze swojej okolicy zeby ci to pokazal na zywo.

Slownik i jeszcze raz slownik bo bija po oczach orty!!

PostNapisane: N sty 31, 2010 2:47 pm 

sory za błędy, ale byłem już dość zmęczony,

po 2 godzinach udało mi się powiększyć otwór w płycie podłogowej na silnik, do tego przypiłowałem górną półkę i teraz silnik wchodzi luźno i można go ustawić, a co się sanie jeżeli śilnik będzie krzywo? oile znam się na samochodach (mała wiedza 8) ) i na fizyce to powinno przemielić jakąś część układu napędowego, dyfry wałek, sprzęgło, pół ośki? mam rację?

za kable 20 zł zapłaciłem za czerwony i czarny za metr co do gldów to faktycznie przepłaciłem, a jakie goldy są do silnika? 3mm? czy mniejsze?
teoretycznie wiem jak się golda lutuję, ale chciał bym się upewnić żeby nie było takiej sytuacji że któryś kabelek się urwie... a jakiej długości powinny być kable regiel - silnik?
no i jeszcze, przełożę kable przez te "otwory" to mam polutować całość czy tylko w punktach?

a te rzepy powinienem znaleźć w sklepie samochodowym/budowlanym?

Cytuj:

jaką opaskę? - pewnie głupie pytanie

kable regiel -zasilanie mogą być standardowe z regla i 12 AWG? zdaje się że są trochę cieńsze. a może zasilanie bezpośrednio podłączać do regla? tj. zrobić trochę dłuższe kabelki od regla i polutować męskie goldy 4mm tylko że jak się stykną to co się stanie?

jeszcze raz sry. za tyle pytań no ale nie chcę czegoś zepsuć

Dobra zostały 2 kwestię, mianowicie,
jak przyczepić te kabelki do górnej półki bo chyba nie zwykłym rzepem?
kable do pakietu to 12AWG , jakie są w reglu? zostawić jak jest czy przylutować 12AWG?

i jeszcze bardzo mocno głupie pytanie w jaki sposób zdjąć ten czerowny plastik z końcówek kabla?

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 7:15 pm 

a jeszcze taka sprawa, jeżeli nagrzeję kabelki od regla to może mu to zaskzodzić? dziś lutowam goldy i kable były cholerenie gorące.

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 8:27 pm 

Bender napisał(a):
Cytuj:

jaką opaskę? - pewnie głupie pytanie

Pewnie chodzi o takie coś :wink:
http://allegro.pl/item893897202_opaska_ ... x3_mm.html

Bender napisał(a):
kable regiel -zasilanie mogą być standardowe z regla i 12 AWG? zdaje się że są trochę cieńsze. a może zasilanie bezpośrednio podłączać do regla? tj. zrobić trochę dłuższe kabelki od regla i polutować męskie goldy 4mm tylko że jak się stykną to co się stanie?

Wydaje mi się, że standardowe kable są ok, przecież nie dawali by kabli które nie wytrzymają z tym reglem.
Żeby goldy nie mogły się dotknąć, żeńskiego golda wsadza się w termokurczkę całego. A kiedy kable się dotkną, będzie małe bum - co dla pakietu raczej dobre nie jest. Kiedy ja lutowałem pakiet i kable się dotknęły niechcący aż podskoczyłem na krześle, tak się wystarszyłem :lol:

Bender napisał(a):
eszcze bardzo mocno głupie pytanie w jaki sposób zdjąć ten czerowny plastik z końcówek kabla?

Jeżeli chodzi ci o ten plastik w którym siedzą goldy od pakietu, to ja zdjąłem go za pomocą dremelka, po prostu pociąłem, ale pewnie istnieją jakieś bardziej cywilizowane sposoby:)

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 10:27 pm 

chodzi oto że kable w reglu są grubsze niż te co mam (link poniżej ) nie wiem czy na fotce widać będzie różnicę w kablach.

Co do tego plastiku jakoś nie uśmiecha mi się z dremlem zbliżać do regla
przy okazji efekt mojej dzisziejszej pracy D:

http://picasaweb.google.com/Homerazzi55 ... directlink

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona