Witam wszystkich, mam na imie Michal i mam 3 dyszki na karku. Jak latwo sie domyslec, chce kupic sobie model RC. Do tej pory latam helikopterem, wiec temat modelarstwa nie jest mi tak calkiem obcy. 2 tygodnie temu przypadkowo spotkalem czlowieka z innego miasta, ktory na naszym lotnisku (gdzie sobie latamy) zrobil sobie tor dla modeli RC. Dal mi poprowadzic jakiego Monster Trucka (chyba Trexxas) na apce Spektruma, i od pierwszej minuty sie zauroczylem i zdecydowalem, ze chce cos takiego kupic. Chodzi oczywiscie o off road, ale nie taki najciezszy, tylko jakies polanki, piach, troche szutru - zeby mozna bylo sie slizgac itp - poczatkowo chcialem aby byl to model elektro, ale ostatnio widzialem na aukcjach, ze modele nitro mozna wyhaczyc w dobrej cenie, wiec model nitro wrocil na szale. W zawodach startowac nie chce (chyba, ze sie okaze, ze mam talent hehe), maszyna ma byc solidna z latwo dosteonymi czesciami. Moj budzet to 800-1000pln teraz albo za miesiac 1600pln - to nie zanczy jednak, ze wszystko musze wydac, ale chyba w gre wchodza tylko modele Traxxas (chyba ze doradzicie cos innego) - tak wiec prosilbym o odpowiedzi na nastepujace pytania:
1) 2WD (np Slash) czy 4WD (np Stampede?) - jezdzilem 5 minut 4WD i frajdy malem co nie miara - czy 2 WD nie bedzie zbytnio mi uciekal?
2) kupic gorszy nowy czy lepszy uzywany?
3) szukac w Polsce czy za granica (gdzie taniej)?
4) czy nitro w uzytkiowaniu jest drozszy od elektrycznego?
5) czy uzywanie modeli nitro jest gdzies zabronione? (np las)
6) do czego sluzy kwarc w aparaturze innej niz 2.4GHz?
7) czy stokowy silnik nitro w Stampede jest duzo wydajniejszy (mocniejszy) od stockowego w STampede elektro?

czy w kazdym modelu elektro mozna uzyyc LiPo? Czy trzeba wymienic najpierw silnik na bezszczotkowy lub/i poprzelutowywac cos w aucie?
Aha, model ma byc w skali tylko i wylacznie 1:10. Nie ma mozliwosci zeby mi sie jazda modelem nie spodobala, wiec nie ma sensu kupowac jakiegos gniota, zeby wybadac, czy zalapie bakcyla czy nie, bo juz wiem ze tak.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.