Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 6:34 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: Rally Monster
PostNapisane: Pn gru 28, 2009 6:29 pm 

http://www.nitrotek.pl/index.php/presale/rally-monster.html

Co sądzicie o tymże modelu?Ma go ktoś? czy nadaję się do rally jak pisze? Wszystkie info mile widziane ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 6:54 pm 

To widziałeś?
http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... s_id=30386
Ludzie bardziej polecają te Mavericki, no i tańszy od nitroteka

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 9:03 pm 

Podobno Mavericki sa tansze od HSP bo nie posiadają łożysk...

PostNapisane: Pn gru 28, 2009 9:30 pm 

Ciekawa ta różnica w cenach i łożyskach. :wink:

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 2:59 pm 

tak, dokładniem, panewki zamiast łożysk dlatego różnica w cenie:D, a pozatym to to samo

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 4:07 pm 

Paulino napisał(a):
Podobno Mavericki sa tansze od HSP bo nie posiadają łożysk...

komplet łożysk $10 z ebaya.

Robert

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 4:30 pm 

KiT napisał(a):
komplet łożysk $10 z ebaya.

A model podobno lepiej/solidniej wykonany.
Tylko na mnie nie krzyczcie, bo sam nigdy nie macałem ani tego, ani tego, powielam tylko to, co napisali inni modelarze:)

PostNapisane: Śr gru 30, 2009 10:57 pm 

Mozna go taniej kupic na gimmik.pl, szczegoly tutaj
http://www.gimmik.pl/rally-monster-p-1376.html

Pzdr i szalonego Sylwka! :lol:

PostNapisane: Cz sty 07, 2010 6:42 pm 

odkopuje temat by udzielić, mam nadzieje w miarę wyczerpującej odpowiedzi ;)
otóż kupiłem sobie model Strada SC(bliźniak Rally Monster) i fakt faktem nie liczylem na zbyt wiele, no ale sie zdziwiłem :)
pierwsze wrażenie, model jest solidnie i dość dobrze wykonany, materiały z których zostal zrobiony są mocne ,aparatura tylko kuleje i smierdzi od niej chińszczezna jednak sam model jest ok, pierwsza minuta jazdy zaowocowała zmianą silnika , bo na oryginalnym rekordów prędkości nie bił , zmieniłem na 23T (tylko taki miałem wolny) szału dalej nie ma , ale jest lepiej, jezdziłem głównie po dość twardym ubitym śniegu na boisku osiedlowym, ktore ma wrecz idealnie uksztaltowany teren pod tego typu model i moge stwierdzić, że prowadzi sie bardzo przewidywalnie i wybacza blędy , ma dość miękko zestrojone zawieszenie(mimo podkładek) co w dodatku z nie za dużym prześwitem redukuje jego możliwości skakania, ale nie do tego on zostal raczej stworzony ;) model mimo tego miekkiego zawieszenia nie podskakuje za mocno i ladnie wybiera nierówności , model prócz zmiany silnika nie mial zupenie zadnego tuningu a przydały by się jakieś stabilizatory albo chociaż lekko zblokowac dyfry, gdyz model w zakrecie potrafi czasem zbytnio sie przechylać przez co traci moc na kołach zewnętrznych co przyczynia się do utraty prędkości, jezdzilem w po tym boisku również swoimi innymi modelami , między innymi Sprzedanym już TB-01 z prześwitem przod 2,5 cm tył 3 cm i szło mu tam troche gorzej, raczej z uwagi na mniejsze koła, czy mniejszy rozstaw kół, Strada w porównaniu do TB jest takim jak by mniej "sztywnym modelem" nie mam innego podobnego modelu wiec cieżko mi na czymś się wzorować , tylko TB mi przyszlo do glowy, ;) myslę , że tyle , jeżeli ktoś by miał jakies pytania , zapraszam ;]

PostNapisane: Cz sty 07, 2010 10:02 pm 

No,to super,że napisałeś dzięki,pisz jeszcze jak coś odkryjesz ;)

PostNapisane: N sty 10, 2010 9:58 pm 

Panowie nie wiem skad wy czerpiecie wiedze i skad macie takie informacje ze strada jest bez łożysk, otóż dzisiaj trochę ją rozebrałem tak z ciekawości i oczom moim ukazały sie piekne łożyska a nie panewki , dlatego panowie "Teoretycy" sprawdzajcie informacje , które powielacie bo przez was o malo nie kupilem zestawu łożysk, nie rozbierając modelu wcześniej.

Tak więc według mnie Strada to po prostu IDENTYCZNY model jak rally monster , nie wiem jak z wykonaniem ale jezeli Rally monster jest lepiej od strady zrobiony to wtedy jego jakosc stoi na naprawde wysokim poziomie, porównując ten model np do jakosci HPI E10 to E10 smierdzi tandeta a ten w ogole nie odbiega jakoscia od CC-01, TB-01 czy Team Losi XX-KE.

Model co prawda mam nie od dawna ale w zderzeniu Jakość/Cena jest to na razie najlepszy model jaki mialem i moge spokojnie powiedzieć początkującym modelarzom, że bedzie on dużo lepszym zakupem niz auta firmy np. Tamiya w duzo wyzszej cenie. i myslę ze tak samo od HBX-owego Bonzera, chociaż nie moge go zbytnio oceniać bo bawiłem sie nim doslownie 5 minut i nie byl mój.

PostNapisane: Pn sty 11, 2010 11:43 pm 

Witam wszystkich Forumowiczow!!!
Z samym koncem roku stalem sie posiadaczem opisywanego modelu.Dokladnie jest to klon Strady, Rally Monster z HSP.Oczywiscie nie moglem sie powstrzymac przed zagladnieciem w bebechy nowej zabawki i oto co znalazlem.
Amortyzatory olejowe, wydaje mi sie ze dosc dobrze zestrojone, aczkolwiek doswiadczenia nie mam bo to moj pierwszy jezdzacy model.Kombinowalem z olejami troszke ale po wlaniu 5w10 do rowerowych amorkow strasznie slamazarnie zaczely dzialac. Zmienilem wiec na gestosc 20 dedykowany do RC i jest oki.
Potem przyszla kolej na rozkladanie napedu i wykonanie dyfrow nawet mnie zaskoczylo.Wszedzie lozyska i metalowe wszystkie zebatki.Dodatkowo lozyska takze na osi zebatki odbiorczej z silnika-tej na wyjsciu do walu napedowego. Jako ze troszke malo smaru bylo w dyfrach dolozylem w miare rzadkie smarowidlo. Potem przyszla kolej na piasty kol i tu niestety lozysk juz niet. Tylko panewki. I takze one wymagaly dosmarowania.
Poza tym inne moje spostrzezenia to lekkie luzy na koncowkach lacznikow serwa i drazkach wachaczy.
Oprocz tego jak dla mnie model oki i chyba mocny. Po pierwszym spotkanie z kraweznikiem tylko poloska wymagala lekkiego prostowania.Nic sie nie urwalo ani nie polamalo.
Bardzo podoba mi sie mozliwosc szybkiego demontazu polosiek, co pozwala na zabawe tylko z tylnym lub przednim napedem.
Troszke denerwujace jest kasownie luzow na panewkach piast ale mysle ze po zminie na lozyska bedzie lepiej.
Teraz pora na bolaczke czyli silnik.
Moj seryjny oddal ducha dosc szybko, ale moze troche w tym mojej winy bo ostro go eksploatowalem i calkiem padl przy dosc powolnej jezdzie po mieszkaniu.
Ale co tam, nabylem za 30 zeta MIG 500 TURBO RACE i jazda. Zasilam ten silnik LiPo 2S 5000mAh, oraz NiMH 7,2V, 3000mAh.
Czas jazdy to okolo 10 min na NiMH i okolo 15-20 na LiPo, przy temperaturze na zewnatrz -5 do -10.
I dzisiaj sobie poszedlem ostro ten silnik przetestowac i po 15 min katowania na sniegu, asfalcie i lodzie zaczal dymic. Pomyslalem ze kolejny silnik zarznalem ale tu niespodzianka.Silnik dziala dalej a ten dym i smrod to byl z plastikowego wiatraczka ktory znajdowal sie wewnatrz silnika na osi a teraz wyplynal na zewnatrz przez otwory wentylacyjne. Ale mimo to silnik dalej kreci i nic nie stracil ze swojej mocy.
Ale jak w takim tempie bede mordowal silniki to zwariuje od ich przekladania.
I tu mam pytanie.Czy warto do tego modelu wpakowac takie cos
http://www.rc-modele.pl/product_info.php?cPath=54_173&products_id=2894
I jak ten model bedzie sie z takim zestawem poruszal.
Myslalem tez na innym zestawem
http://www.rc-modele.pl/product_info.php?products_id=3118
I do tego taki silnik
http://www.rc-modele.pl/product_info.ph ... ts_id=3105
Taki silnik moge kupic uzywke od zaufanego kolegi za jakies max 40 zl.

Uff ale napisalem.
Pozdrawiam Serdecznie i prosze o jakies podpowiedzi w temacie slinikow i regulatorow.

PostNapisane: Wt sty 12, 2010 1:32 pm 

Ja z silnikami mam taki sam problem, tylko model to E-Firestorm.
Pierwszy Firebolt był ok, przyszła zima, po 3-6 jeździe padł.
Kupiłem silnik GM Purple Tiger 2x14T, to samo, trochę pojeździł i padł.
Nie wiem, czego mogła to być przyczyna niestety:( Ale teraz kupuję bezszczotkę i mam nadzieję, że więcej takich problemów mieć nie będę.
ulatko napisał(a):
I tu mam pytanie.Czy warto do tego modelu wpakowac takie cos
http://www.rc-modele.pl/product_info.ph ... ts_id=2894
I jak ten model bedzie sie z takim zestawem poruszal.
Myslalem tez na innym zestawem
http://www.rc-modele.pl/product_info.ph ... ts_id=3118
I do tego taki silnik
http://www.rc-modele.pl/product_info.ph ... ts_id=3105
Taki silnik moge kupic uzywke od zaufanego kolegi za jakies max 40 zl.

Jeżeli czytałeś forum, to wiesz, że za super to zestawy nie są. sam zastanawiam się zresztą, czy czegoś podobnego nie wziąć, bo model mam zamiar zmienić, ale w między czasie pośmigać też bym chciał.

Podpowiem, że pierwszy zestaw jest do driftu, więc rczej się nie nadaje

PostNapisane: Wt sty 12, 2010 7:18 pm 

no to widze ze strada mimo, ze tansza to i lepsza, bo lozyska ma wszedzie tam gdzie byc powinny, niby wydatek niewielki ale cieszy oko :) Co do silników, fakt faktem oryginalny za wiele nie potrafi , co do bezszczotek , nie laduj sie w ezruny bo moze podolaja ale bedziesz musial pilnowac temperatur itp.itd mialem 9t na reglu 35A w XX-KE (bardzo podobne podwozie do E-firestorm) i silnik krótko mowiąc , na marginesie swoich mozliwoscie jezdzil po po 10 minutach jazdy w terenie po prostu zalaczalo sie zabezpieczenie termiczne, ja tylko jak doplyw gotówki bede mial od razu kupuje Mambe Max albo 5700 albo 4600 w zupelnosci wystarczy do strady i bez stresu ze sie spali :P dlatego tobie radze to samo ;]

PostNapisane: Wt sty 12, 2010 7:33 pm 

Dzieki za odpowiedz.
Wlasnie jestem po zmianie silnika bo opisywny MIG padl, nawet bez wielkiego smrodu. Teraz zalozylem Ansmann, 23T, 23.000 obr.
Szybki test na standardowym pakiecie z zestawu i wychodzi na to ze przez kilka minut jazdy na naladowanym max pakiecie nic sie nie dzieje.Silnik lekko cieply.
Jaja zaczynaja sie gdy napiecie spada do okolo 7,3-7,4V.Model wiadomo zwalnia a silnik zaczyna sie mocno grzac.I tu chyba trzeba skonczyc jazde i zmieniac pakiet natychmiast bo skutki beda wiadome.
Zobaczymy jak dlugo Ansmann wytrzyma przy zachowaniu duzych srodkow ostroznosci z tym granicznym napieciem.
Dodam ze w samolocie, takim malym trenerku mam Permaxa 400 i zadnych problemow przez pol roku. No ale pewnie to kwestia obciazen, duzo mniejszych w lekkim samolociku.
W temacie bezszczotek do tego modelu bede sie doktoryzowal i szukal ale jakby ktos z Was mial doswiadczenia z dobrym zestawem to prosze o wiadomosc.
Pozdrowki!!
Wlasnie przeczytalem post o Mambie.Dzieki!!
Jak macie cos jeszcze to bardzo prosze

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona