Marek Kusiakiewicz napisał(a):
....Zabilismy ja sami wprowadzając silniki bezszczotkowe.(...) Jak narazie z bezszczotka jeździ regularnie TYLKO Rafał Piesio.
czyli to tak na prawdę Rafał Piesio zabija klasę 1/18?
Marku, skoro tak przytłaczająca większość zawodników jeździ na silnikach szczotkowych, to dlaczego twierdzisz, że silniki bezszczotkowe ją zabijają?
Czy nowy zawodnik przychodzący do danej klasy będzie naśladował ekscentryka jeżdżącego na silniku innym niż wszyscy inni, czy też będzie raczej zainteresowany zakupem tego, co stosuje tak ogromna większość zawodników?
Przecież wprowadzając do klasy 1/18 silniki bezszczotkowe nie zakazaliśmy jednocześnie nikomu stosowania silników szczotkowych. każdy zainteresowany startami w tej klasie może zacząć od takich silników i kiedy już zobaczy jak mu się jeździ takim modelem, nabierze doświadczenia i wyrobi sobie zdanie o tym które silniki są lepsze i które mu bardziej odpowiadają - wówczas może podjąć decyzję o EWENTUALNYM przejściu na bezszczotkowca (myślę, że tym, czym będzie się dany zawodnik kierował - tak jak było to w moim przypadku - są właśnie długoterminowe KOSZTY startów w tej klasie - Mamba jest po prostu TAŃSZA niż ciągłe dokupowanie silników szczotkowych, regulator do silników szczotkowych też swoje kosztuje...).
Myślę, że część zawodników nie przeszła na bezszczotkowce nie dlatego, że nie było ich na nie stać, tylko dlatego, że uznali, że nie ma po prostu takiej potrzeby...