Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 9:06 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: N gru 19, 2010 10:20 am 

Michał Karpiński napisał(a):
...! tylko gdzie kiedy i jak ?...

Rozsądnych propozycji i rozwiązań kierowanych do LOK w ostatnich latach było wiele.
Problem w tym Michale że nikt z ”rzeczywistych decydentów” w LOK nie chce ich słuchać a z pewnością nie chce ich realizować.
Dlaczego? Nie rozumiem.
To raczej wybrańcy powinni nam opowiedzieć :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N gru 19, 2010 12:10 pm 

HPI Polska napisał(a):
Rozsądnych propozycji i rozwiązań kierowanych do LOK w ostatnich latach było wiele.
Problem w tym Michale że nikt z ”rzeczywistych decydentów” w LOK nie chce ich słuchać a z pewnością nie chce ich realizować.

Panie Darku, trochę się Pan myli. Panu się we współracę z LOK'iem włączyć nie udało, ale Pana koledze po fachu zza miedzy i owszem. Jest na tyle wytrwały, że po roku załamania nerwowego wrócił jak "feniks z popiołów" i nawet Przewodniczący Andrzej zabrał go do Brukseli na AGM EFRY. Ciekawe jakie miał propozycje, ... nierozsądne ? :)... nieważne, ale to kolejna sprawa, o której można powiedzieć "deja vu".

... a może Andrzej będzie miał ochotę wyjaśnić z jakiego klucza pochodził dobór towarzystwa na AGM'ie?, ... no i oczywiście kto za to zapłacił, bo może ta zbiórka dodatkowych opłat to właśnie na opłacenie wycieczek zarzyjaźnionych handlarzy ?...tak słyszałem, ale to pewnie tylko plotki :)

KYOSHOblog

PostNapisane: N gru 19, 2010 10:42 pm 

Panie Adamie jakby Pan trochę poczytał to by Pan wiedział, że nie jedną imprezę organizowaliśmy całym klubem - proszę poczytać komentarze o Muro-Buggy.
Ja zawsze takie mówienie bez konkretnego działania nazywam lataniem z gównem na ręku i krzyczeniem, patrzcie śmierdzi ;-) sorry za mocne słowa, mam nadziej ze zaraz Pan Lesław się nie rozpisze jaki to jestem zły.
A teraz konkrety dla tych młodych co czytają i wydaje im się że wiedzą o co chodzi i że to jest takie proste:
1. Aby taka nowa organizacja miała możliwość funkcjonowania potrzebne są zasoby, ludzie, sprzęt, kasa, czas itd.
2. Na początku organizacja musi się utrzymać z własnych środków czyli musi pobrać od członków tej organizacji kasę na działalność. sponsorzy pojawiają się w momencie kiedy coś już można pokazać.
3. Kiedyś policzyliśmy jakie pieniądze są na to potrzebne, i nie mówimy tutaj o sytuacji, kiedy ktoś ma wujka który ma drukarkę, a ja mam ciotkę która jest księgową itd. To się nazywa patologia, a nie prężnie działająca struktura. Kwota jaką mogła dysponować teoretycznie taka organizacja zakładając powiedzmy 100 zł na osobę i 350 modelarzy to 35000 zł (i tak mocno moim zdaniem podkręcona bo kto zapłaci z młodzików taka kasę)
4. Za taką kwotę to można sobie pomarzyć o prowadzeniu działalności a o jej prężnym działaniu to już w ogóle bujamy w obłokach.
5. Teraz najważniejsze odniosę się do kwoty 240 zł, taka kwota nie jest do osiągnięcia nawet w najlepszych snach ;-) zwiększenie opłaty do tego poziomu spowodowałoby rozpad struktury modelarstwa. Chyba tylko nieliczni zapłaciliby takie pieniądze, bez względu na to czy byłaby to organizacja LOK czy każda inna ( ja wolałbym jechać do sąsiadów na zawody niż płacić komuś 240 zł)
6. Na koniec mamy tylko dwa wyjścia, brnąć w tym co mamy do czasu kiedy jeszcze pieniądze jakie płacimy nie przekraczają pewnego poziomu lub założyć organizację i na wstępie ogłosić iż będzie ona kosztowała i my wszyscy musimy za to zapłacić. Wtedy będziemy mogli narzekać tylko na siebie a nie na żołnierza z LOK. Gwarantuje wszystkim iż taka sytuacja nie jest prosta, patrz PKMS.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 2:10 pm 

...
Ja zawsze takie mówienie bez konkretnego działania nazywam lataniem z gównem na ręku i krzyczeniem, patrzcie śmierdzi ;-) sorry za mocne słowa, mam nadziej ze zaraz Pan Lesław się nie rozpisze jaki to jestem zły...

Michał z czego wynika Twój brak poczucia wartości.Byłem w Murowanej,jadłem kiełbaski i do dziś wspominamy z Wieśkiem Groszkowskim te zawody.
A teraz konkrety dla tych młodych co czytają i wydaje im się że wiedzą o co chodzi i że to jest takie proste:
1. Aby taka nowa organizacja miała możliwość funkcjonowania potrzebne są zasoby, ludzie, sprzęt, kasa, czas itd.
2. Na początku organizacja musi się utrzymać z własnych środków czyli musi pobrać od członków tej organizacji kasę na działalność. sponsorzy pojawiają się w momencie kiedy coś już można pokazać.
3. Kiedyś policzyliśmy jakie pieniądze są na to potrzebne, i nie mówimy tutaj o sytuacji, kiedy ktoś ma wujka który ma drukarkę, a ja mam ciotkę która jest księgową itd. To się nazywa patologia, a nie prężnie działająca struktura. Kwota jaką mogła dysponować teoretycznie taka organizacja zakładając powiedzmy 100 zł na osobę i 350 modelarzy to 35000 zł (i tak mocno moim zdaniem podkręcona bo kto zapłaci z młodzików taka kasę)
4. Za taką kwotę to można sobie pomarzyć o prowadzeniu działalności a o jej prężnym działaniu to już w ogóle bujamy w obłokach.
5. Teraz najważniejsze odniosę się do kwoty 240 zł, taka kwota nie jest do osiągnięcia nawet w najlepszych snach ;-) zwiększenie opłaty do tego poziomu spowodowałoby rozpad struktury modelarstwa. Chyba tylko nieliczni zapłaciliby takie pieniądze, bez względu na to czy byłaby to organizacja LOK czy każda inna ( ja wolałbym jechać do sąsiadów na zawody niż płacić komuś 240 zł)
6. Na koniec mamy tylko dwa wyjścia, brnąć w tym co mamy do czasu kiedy jeszcze pieniądze jakie płacimy nie przekraczają pewnego poziomu lub założyć organizację i na wstępie ogłosić iż będzie ona kosztowała i my wszyscy musimy za to zapłacić. Wtedy będziemy mogli narzekać tylko na siebie a nie na żołnierza z LOK. Gwarantuje wszystkim iż taka sytuacja nie jest prosta, patrz PKMS.

Odpowiem też w punktach:
1.Tak aby taka organizacja funkcjonowała muszą być zasoby ludzi,ale ludzi pasjonatów i społeczników.Te same zasoby są potrzebne przy działaniu klubowym.Macie z tym problem?
2.A może zacząć na początku od społecznego zaangażowania i wykorzystania tych,którzy coś chcą zdziałać,a nie ślizgać się na plecach innych.
3.Nie rozumiem dlaczego nazywasz patologią ,społeczne działanie.Skoro ciocia zadeklaruje się prowadzić księgowość,a wujek da drukarkę to w tym nie ma nic zdrożnego.Większa patologia to pobieranie pieniędzy na utrzymanie siebie i nie dawanie nic w zamian.Zaczynać należy właśnie pokornie z pomocą cioć,wujków ,szwagrów no i przede wszystkim z udziałem własnym.Trzeba stworzyć statut uczciwy ,a potem zaproponować składki.Nie odwrotnie.A tak z ciekawości to kto Wam prowadzi księgowość w Klubie,bo chyba CIT składacie.
4.Jeżeli stworzy się takie chore struktury jak są obecnie to za mało.Jeżeli w dalszym ciągu będzie monopol w kwestii utrzymania P.Bernadego i P.Matukina (wystarczy popatrzeć na proponowany kalendarz i obsadę sędziowską) to będzie za mało.Jeżeli będzie się finansować Tych,którzy nie są zaangażowani bez reszty to będzie za mało.I tak można by wymieniać dalej.
5.Myślę,że kwestia kwoty to sprawa dyskusyjna.Jeśli oferta będzie atrakcyjna to i ludzie chętnie będą płacić.Tylko,że trzeba tworzyć Kluby i to Kluby powinny płacić do Federacji,nie indywidualni zawodnicy.Bo to Kluby powinny wypracowywać czy pozyskiwać środki na Swoją działalność.
przykład choćby OSM.
6.Jest stare przysłowie "Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz..."a brnięcie w tym bagienku doprowadzi Nas tylko do sytuacji patowej za 1,5 roku.
Parafrazując słowa Kononowicza nie będzie kasy,nie będzie Związku,nie będzie nic...
Ps.Dowodem,że można jest Nasz cykl.Najpierw trzeba sobie coś założyć,taki biznes plan ,a potem starać się go realizować.Na wykładzinę złożyliśmy się grupą zainteresowanych.Załatwiamy sponsorów na nagrody.Przyjęliśmy zasadę teletomboli ,aby każdy zawodnik mógł wrócić z zawodów nie tylko z dyplomem ,ale i z jakimś podarkiem.Szczęśliwie tak się składa,że mogliśmy dawać za wpisowe czekolady i napoje,ale i w loterii były nagrody o różnej wartości też dla każdego.Udało nam się zakupić nowe AMB RC4.A więc sponsorów nie trzeba się obawiać.
Tak więc osobiście jestem zwolennikiem patologii w postaci wujka i cioci niż układu istniejącego.
Obecna sytuacja jest taka jak to mówił przedwojenny właściciel kina cyt."Kino moje tylko teściowa w kasie....A tą teściową jest LOK który szuka naiwnych organizatorów.

Ps.z ostatniej chwili.Michał poczytaj ocenę zawodów z Lublina i wyciągnij wnioski.Jak Ci zatwardziali monopoliści utrzymywani za pieniądze LOK potrafią spieprzyć czyjąś pracę,w tym wypadku Tadeusza Żelazo.Wiem,że na pewno starał się jako pasjonat zorganizować wszystko dla zawodników.I robił to społecznie.Już takie przypadki znam w historii.
Piszesz o gównie noszonym na ręce...ale czy musimy w ogóle stać koło niego?

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 2:52 pm 

Odpowiem :

Dlaczego nie chce aby to wujek prowadził księgowość (i nie tylko) , a no dlatego iż może faktycznie będzie robił to za darmo ale raz będzie robił to dobrze a raz gorzej ( taką osobę można tylko poprosić o przysługę ) a ja chcę mieć w organizacji osoby, które nie musze prosić. Każdy ma wiedzieć jakie jest jego zadanie i za co jest rozliczany i nikt nie powie mi, że nie wiedział albo, wiesz miałem ważniejsze rzeczy a to mogło poczekać, bo robię to bo ciebie lubię, lub robię to po godzinach. Takie coś co proponujesz jest dopuszczalne na małą skalę, a my mówimy tutaj o planach długoterminowych i obejmujących cały nasz kochany kraj 350 osób a może nawet więcej. Tym osobą należy się prężnie działająca organizacja na zdrowych zasadach a nie proszenie się lub liczenie na to aby ktoś się zgłosił do pomocy.

Taka jest moja wizja i tego będę się trzymał.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 2:59 pm 

Odpowiem :

... Takie coś co proponujesz jest dopuszczalne na małą skalę, a my mówimy tutaj o planach długoterminowych i obejmujących cały nasz kochany kraj 350 osób a może nawet więcej. Tym osobą należy się prężnie działająca organizacja na zdrowych zasadach a nie proszenie się lub liczenie na to aby ktoś się zgłosił do pomocy.

Taka jest moja wizja i tego będę się trzymał.

Od czegoś trzeba zacząć i małą łyżeczką z wizją ,tak jak piszesz długoterminową....Ty chciałbyś od razu gotowca.Nie pozostaje mi więc nic innego jak życzyć Ci dalszej owocnej współpracy z prężną,działającą na zdrowych zasadach organizacją jaką jest LOK.Oni rzeczywiście nikogo o nic nie proszą,co najwyżej próbują kazać i od czasu do czasu wpadną spieprzyć czyjąś pracę (patrz Lublin).Być może to Ci odpowiada.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 3:42 pm 

Panie Adamie jakby Pan trochę poczytał to by Pan wiedział, że nie jedną imprezę organizowaliśmy całym klubem - proszę poczytać komentarze o Muro-Buggy.

Słyszałem, że świetna impreza, szkoda że tylko jedna i dla sportowców pełną gębą, bo bez lokowskich licencji ani rusz :)

Ja zawsze takie mówienie bez konkretnego działania nazywam lataniem z gównem na ręku i krzyczeniem, patrzcie śmierdzi ;-) sorry za mocne słowa, mam nadziej ze zaraz Pan Lesław się nie rozpisze jaki to jestem zły.

Ciekawa teoria, myślę jednak, że "latanie z gównem na ręku..." to takie pieprzenie na forum ile co kosztuje i jakie to trudne do zrealizowania, że prawie niemożliwe. Powtarza Pan to od lat jak mantrę i nic z tego nie wynika. Na Dolnym śląsku jednak coś się dzieje i może nie jest to Muro-Buggy (bo przecież tu nic nie może się równać) ale zawsze jakaś impreza przynajmniej 1 na miesiąc z całkiem niezłą frekwencją, nagrodami, losowaniem i ... większość młodych ludzi, którzy na to patrzą i słyszałem, że są zadowoleni :)

Pisałem już o tym Panu kiedyś na pamiętnym forum na google'ach - warto popatrzyć jak robią to w innych europejskich krajach i stamtąd czerpać wzory, a nie marzyć o złotej kaczce, a budzić się codziennie z ręką w nocniku (... lub jak Pan woli z czymś tam na ręku). U nich można za rozsądne pieniądze i przy zaangażowaniu społecznym, a u nas megalomańskie zapędy. U nich 5tys. członków, a u nas 200, i wcale nie dlatego, że jesteśmy biedniejsi ale właśnie ze względu na odstraszające młodych ludzi i ich rodziców (czyt. sponsorów) pompowanie balona i żenujące próby drenażu kieszeni przez paramilitarne organizacje.

Ale jeszcze raz zwracam uwagę - ten temat dotyczy właśnie uwidocznienia sposobów działania LOK'u. Jak Pan uzna, że można inaczej to wtedy zapraszamy, a na razie za Młynarskim: "róbmy swoje!" - patrząc innym na ręce (z gównem czy bez :) ).

KYOSHOblog

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 9:05 pm 

Panie Adamie czy to ma być jakaś licytacja na imprezy, kto zrobił więcej i lepiej ;-) bo odnoszę takie wrażenie z tego co Pan opisuje. Jeśli tak, to ja odpuszczam.

I teraz chciałbym się odnieś właśnie do tego co Pan napisał o członkach i organizacjach u naszych kolegów. Jakby w Polsce było 5000 członków to byśmy nie rozmawiali, bo składka mogłaby kosztować rozsądne pieniądze, tak jak jest to u naszych kochanych sąsiadów, i co najlepsze - to są PANA słowa ;-)
Ale niestety tu jest POLSKA i nie ma 5000 członków tylko max 350 i tu jest problem, ale "niektórzy" mam wrażenie udają że go nie ma i wygłaszają ideologiczne wizje, jakie to jest proste i że problemu nie ma, albo że jakoś damy rade ;-)

A teraz najważniejsze, oczywiście że uważam iż istnieje możliwość działania inaczej lepiej i bez LOK. Tylko ja się pytam, kto się tego podejmie ? ale jak na razie widzę, że Panowie nie są chętni, możne wiecie czym to pachnie?
Na koniec - trochę mnie denerwuje to, że nigdy nikt z Was nie zadał sobie trudu, aby zadzwonić do osób, które prowadziły PKMS. Przecież ta wizja co przedstawiacie, jest tym co kiedyś upadło, nie zastanawia Was to :?
Ja mam wizje, pomysł, wiem jak to powinno działać, jestem wstanie pomóc w budowaniu czegoś takiego, natomiast nie zaciemniam obrazu. Oczywiście za 1,5 roku trzeba wykonać ruch, i pewnie będzie to organizacja budowana bez LOK (ja bym tak chciał) ale tak jak wspomniałem to ma być zrobione od podstaw i dobrze zrobione a nie tak jak PKMS (bez ciotek i wujów bo to się źle skończy).

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 8:27 am 

Michał tobie się marzy Związek z siedzibą ze szkła i marmuru, na którymś z pięter Pałacu Kultury,.Ze dwie sekretarki,dyspozycyjne, w imponującym mini.Wypaśny ekspres do kawy.No i pensje dla działaczy na poziomie PZPN.Na takie wizje jest też przysłowie cyt."wyżej sra niż d.... ma."
Jeśli chodzi o PKMS to działał w czasach kiedy LOK dość znacząco dominował,a zawodnicy ślepo wierzyli w wiodącą siłę jedynie słusznej organizacji.Niestety ze wstydem muszę stwierdzić,że należałem też do nich.Ale jak wspomnę zawody u Ciebie prowadzone właśnie przez ludzi z PKMS to to była zupełnie inna jakość w porównaniu z Matukinem,Bernadym czy Nazarewiczem alias Tośkiem.Miał też PKMS szansę na zawodach w Poznaniu,ale zażądali takiej kasy,że był to ich koniec.Nie organizowali zawodów,nie pojawiali się ,nie tworzył konkurencji agresywnie to i umarł.Dzisiaj są inne czasy.

Ostatnio edytowano Wt gru 21, 2010 9:39 am przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 9:07 am 

W ciągu ostatnich lat stali nad przepaścią a teraz zrobili wieki krok naprzód. :wink:
Może o to właśnie chodzi aby położyć tą organizację.
Wyobraźcie sobie jaka jest wartość rynkowa samych nieruchomości którymi zarządzają. :shock:

Organizacja wiodąca pod dowolną nazwą niewątpliwie jest przydatna, niewątpliwie musi mieć źródło finansowania i jeśli ma mieć poparcie środowiska musi być zarządzana demokratycznie.
Szkoda ze powyższe założenia to w LOK jedynie teoria.
W ostatnich latach nie wprowadzono żadnych realnych zmian a propozycji było wiele i wcale nie musiały one pociągać za sobą żadnych kosztów dla LOK ani dla modelarzy – wręcz odwrotnie.
Ostatnie pomysły LOK z tworzeniem „ciał” (sekcji itd.) które nie mają żadnych realnych praw ani wpływu na budżet organizacji to również żenująca metoda obliczona na przerzucenie odpowiedzialności.
Po co przed modelarzami ma się tłumaczyć zarząd LOK skoro mogą tłumaczyć się społeczni pracownicy za to że da się im iluzoryczną władzę. :lol:

W takich realiach przyszłość LOK jako organizacji wiodącej była i jest do przewidzenia.
Ogólnopolskich imprez sekcji samochodowej LOK będzie coraz mniej a ich ranga pomimo tytułu nie będzie miała większego znaczenia.
Już teraz większości zawodników nie chce ponosić zbędnych kosztów wyjazdów po całej Polsce.
Jeśli LOK nie dostanie pieniędzy z ministerstwa albo od modelarzy to nie bądźcie naiwni i nie liczycie że ktoś będzie tam pracował społecznie.
Dodatkowo LOK zamiast integrować -swoim postępowaniem skłócił modelarzy, organizatorów i dystrybutorów.
Niestety wygląda na to ż taki stan rzeczy może się jedynie pogłębiać.

Dlatego nie widząc szansy na zmiany, nie czekając na cud od kilku lat robimy swoje, imprezy i wszystkim aktywnym organizatorom polecam ten kierunek jako jedyny realny w najbliższym czasie.
Nie czekamy na pieniądze z budżetu, nie liczymy na cuda ani nie tworzymy zbędnych struktur.
Może za jakiś czas znajdzie się ktoś kto będzie potrafił zjednoczyć takie działania.
Wszystkim byłoby łatwiej, taniej i efekty promocyjne byłyby lepsze.
Dziś niestety nie widzę takich kandydatów a skoro LOK nie chce realnej współpracy to niech szukają naiwnych gdzie indziej. :wink:

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 10:14 pm 

Panie Lesławie

Poproszę o informacje gdzie napisałem o marmurach, gażach z PZPN , ekspresach bo nie pamiętam takiego zdania. Ekspres może załatwi moja kuzynka ;-) przepraszam nie wytrzymałem ;-)
Widzę że nadal Pan nie wie dlaczego PKMS umarł, co więcej on jeszcze istnieje ;-) proszę zapytać osób które zajmowały się prowadzeniem PKMS-u, czy zechciałby to powtórzyć, chciałbym aby Pan usłyszał odpowiedz od tych osób hehe. Dzisiejsze czasy są zdecydowanie bardziej wymagające dla takiej organizacji niż to bywało w przeszłości, dlatego tym bardziej nie stać nas na powtarzanie tych samych błędów.

Poniżej dane teleadresowe aby się wszyscy przekonali że taka organizacja istnieje/istniała.
http://www.teleadreson.pl/polski-klub-m ... 3b5fa.html

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 10:24 pm 

To wg.ciebie dlaczego PKMS umarł.Dla mnie jedno jest jasne.Właśnie zaczęli śnić o potędze i przeistoczyli się w firmę komercyjną,dla której LOK był mocną konkurencją.Nie potrafili z nią zawalczyć,bo chociażby nie było tak prężnej strony jak rcauto.Nie dajesz przykładu OSM,a przecież istnieją i to oni ściągnęli czołówkę światowych zawodników.
Co do marmurów skoro zaangażowanie rodziny nazywasz patologią,to jednoznaczne jest z tym,że wzorcem dla Ciebie PZPN.Wg.Twojej teorii moje zaangażowanie w organizowanie zawodów to też patologia bo jestem rodziną zawodnika,tak samo zresztą jak i Adam.
Ps.pod linkiem jest piękny opis PKMS.W rubryce ;Opis działalności jest napisane zawody modeli samochodów.
Kiedy jakieś zrobili? Znasz dowcip o biednym Żydzie ,jak go Pan Bóg poprosił o danie szansy?

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 10:49 pm 

Ja nie mówię o organizowaniu zawodów tylko o ogólnopolskiej organizacji która skupia modelarzy z całej Polski a to jest zasadnicza różnica przynajmniej dla mnie.

Dodam jeszcze na koniec bo wypomniał Pan o prowadzeniu zawodów przez rożnych sędziów, My jako organizatorzy Muro-buggy mieliśmy kilka celów. Jeden z nich to aby zawody były przeprowadzone sprawnie, i w miłej atmosferze i taki cel jak do tej pory osiągaliśmy bez względu na sędziego, czy był to Pan Jan Matukin, Tadeusz Bernady czy też Rafał Sypowicz

I tak na koniec optymistycznie kończąc temat chciałbym życzyć wszystkim Wesołych Świąt

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 10:51 pm 

----------------------

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 8:37 am 

Ja nie mówię o organizowaniu zawodów tylko o ogólnopolskiej organizacji która skupia modelarzy z całej Polski a to jest zasadnicza różnica przynajmniej dla mnie. ...

To co PKMS zrobił dla modelarzy.Poza tym,że zebrał od nich pieniądze,a potem za te pieniądze chciał jeszcze ciągnąć od modelarzy zyski....
pod podanym linkiem jest napisane,że to firma prywatna ,a więc zysk najważniejszy....
Wesołych Świąt!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona