Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 12:48 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lip 18, 2010 6:44 pm 

Witam,

Grzegorz Kopertowski napisał(a):
W Openie bym pozostawił wolny wybór zawodnikom, czyli max. 7.4v

I to jest właściwy kierunek, nie kombinujmy.
Zeszły sezon był przkombinowany i ...

Myślę sobie, że LM nie powstała po to aby dzielić kolejnymi tytułami Mistrza Polski czy innego Mistrza, ale żeby w miłej atmosferze pojeździć i mieć z tego radość.
No chyba, że jest inaczej.

Pomyślmy lepiej gdzie i kiedy będa organizowane zawody LM 2010/2011 bo czas ucieka...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 10:59 am 
Administrator forum

Przemek Morawski napisał(a):
Mikro Standard, Open i Truck - 5 cel NiMH lub LiFe 2s
2WD - 4 cele NiMH lub jeden LiPo

2s LiFe- OK
5 cel NiMH - NIE

Pakiety 5-cio celowe nie są dodawane do zestawów RTR Micro Truck, poza tym regulatory typu mamba... LiPo zrobiło taką demolkę w świecie regulatorów, że 90% regli dla micro zoptymalizowano pod 2s LiPo. Wiem z przykładu Marcina, że straszne się nawalczył by sprawić by jego scalpel jakoś jechał, silnik był kupiony z myślą o szybkim, obszernym torze w Poznaniu by nie odstawać od większych wozów w czasie treningów, ale niestety z 4s NiMH nie daje rady. Na zawodach na 300 brakowało jemu ciut ognia na prostej, a z uwagi na treningi, kupno bardziej wyczynowej szczotki przy obecnych cenach BL było w dłuższej perspektywie nieopłacalne. Co do 5s NiMH- już były w trucku na I EMP problemy z 6s, że mamby nie dawały rady w cięższych wozach na takim napięciu (cogging). Muszę przyznać, że w moim modelu NiMH na zawodach obrywają maksymalnie, wyciskam z nich wszystko i 6S NiMH jest optymalne nawet dla wyczynu. Oczywiście wychodzą kilka złotych drożej niż 2s Lipo (na Lipo trenuję, a NiMH oszczędzam tylko na zawody), ale w Trucku z uwagi, że jest to jedna z szybszych klas i w dodatku modele poddawane są największym przeciążeniom (i zderzeniom :) ), musiał by istnieć zapis tylko o Lipolach HC, co znowu podniosło by koszty. Nie ma co sztucznie ograniczać prędkości w tych klasach, niech decyduje zawodnik, osobiście cieszył bym się z 2S LiPo, bo wiem jak jeździ na tym model i że w dobrych rękach jest do ogarnięcia, ale jeśli odejmować jedną celę jestem przeciwny, wtedy wolę by został aktualny zapis. Dla mnie większą rewolucję stanowiły opony z pianki. Damy 5s NiMH i zaraz ktoś podepnie LRP SXX z VT :D i dopiero się zdziwimy. Co do miejsca organizowania zawodów, to Poznań chyba też dał by radę, ale nie mamy odpowiedniej infrastruktury, w gronie zarządu nie widzę sprzeciwu :).

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 12:09 pm 

CS 7500 Kv w moim Scalpelu z tanim regulatorem ezRun 18A i 4xNiMH ma kopa i nie mam żadnych problemów z napędem. Mateusz Purgał miał w Scalpelu coś pod 10000 Kv o ile dobrze pamiętam i też jeździł na 4xNiMH. Wniosek więc taki że problem jest z regulatorem u Marcina albo z silnikiem a nie z zasilaniem 4xNiMH. Parę lat temu miałem w Scalpelu 4xNiMH i zestaw Mamby 6200 czy 6800 (nie pamiętam) i nie było problemów z napędem.

Co do Trucków to z racji iż w poprzednim sezonie jeździły one praktycznie tylko w Pabianicach więc mam swój pogląd na temat 6xNiMH plus coraz mocniejsze bezszczotki. Mimo dużego toru był jeden kocioł. 5 cel NiMH lub 2s LiFe znacznie uspokoiłoby jazdę, zaczęłaby się liczyć technika a nie palnik. Dopuszczenie LiPo w truckach plus mocne bezszczotki klasy 380 i do tego jeszcze możliwe, że z VT to chyba przesada, nie o to w truckach chodzi.

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 12:55 pm 

Moim zdaniem największą rewolucje (jak już to wcześniej ktoś napisał) było by wprowadzenie pianek (np w Standardzie). jak sama nazwa wskazuje standard to minimum - dla kogoś kto chce sie nauczyć jeździć wiec bebechy w modelu podstawowe. Ale jak już jest pomy7sł zeby wprowadzić LiFe w standardzie to czemu nie pianki. Jazda na piankach, na 5 celach i silniku 180 (w moim przypadku na Graupnerze 280) jest naprawde o niebo lepsza. przyczepność jest. 1 komplet starczył by na cały sezon a jak ktoś chce mieć dobą przyczepność na gumach to musi miec minimum 2 komplety na przód (wiem z własnego doświadczenia)

"Wprowadzamy" LiFe? Wprowadźmy też pianki :) ucieszyło by to dużą ilość zawodników którzy planują po standardzie przesiąść się do opena. ograniczyło by im to wydatki z pakietu, kół i silnika do samego silnika (w przypadku gdy w openie i std było by rzeczywiście takie samo napięcie - 2s LiFe)

Pozdrawiam
Damian

e-mail: damian.rogodzinski@gmail.com

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 1:27 pm 

Dlatego pisałem o 5xNiMH lub 2s LiFe we wszystkich klasach oprócz 2WD.

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 1:30 pm 

OK rozumiem mam jeszcze trochę czasu coś wymyśle. I będę dawał znać jak się mój scalpel spisuje:)

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 1:45 pm 

Damian Rogodziński napisał(a):
..... 1 komplet starczył by na cały sezon a jak ktoś chce mieć dobą przyczepność na gumach to musi miec minimum 2 komplety na przód (wiem z własnego doświadczenia)

......
Pozdrawiam
Damian

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :lol:

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 1:53 pm 
Administrator forum

Przemek Morawski napisał(a):
Co do Trucków to z racji iż w poprzednim sezonie jeździły one praktycznie tylko w Pabianicach więc mam swój pogląd na temat 6xNiMH plus coraz mocniejsze bezszczotki. Mimo dużego toru był jeden kocioł. 5 cel NiMH lub 2s LiFe znacznie uspokoiłoby jazdę, zaczęłaby się liczyć technika a nie palnik. Dopuszczenie LiPo w truckach plus mocne bezszczotki klasy 380 i do tego jeszcze możliwe, że z VT to chyba przesada, nie o to w truckach chodzi.

W mojej ocenie nie było tak źle :), prędkość powoduje, że tak klasa jest bardziej widowiskowa. Jeśli posiada się już odpowiednią technikę można inwestować w lepszy, mocniejszy zespół napędowy, który będziemy umieli już kontrolować. Trend w micro off-road jest taki, że wiele osób ma modele micro off-road do zabawy pod domem, nie żadne wyścigówki, ładują 3s lipo, chiński silnik o jak najwyższym kV i cieszą się, że na prostej prawie odlatuje :). To jednak w końcu się nudzi. Gdy przyjeżdżają na zawody sami są w stanie po kilku jazdach zweryfikować, że taka moc nic nie daje, bo na środku prostej stoi hopa i trzeba za nią wylądować na 4 koła i muszą dokonać drobnej kosmetyki swojego sprzętu, lecz nie jest to przepaść i nie ciągnie za sobą gigantycznych kosztów. Obecne przepisy ułatwiają im przesiadkę z trybu "pod domem" do "na wykładzinie". Wystarczy dobry pakiet 6s NiMH, łatwo dostępny, nawet polutowany :), zostawiają swój silnik BL, dają najwyższe możliwe przełożenie i jadą. Prawda jest taka, że mało kto jeździ normalnie (nie na zawodach) w micro na NiMH, bo jest to nieopłacalne. Oczywiście VT to był żart, zupełnie niepotrzebne gdyż nie ma ograniczenia ilości zwojów w Trucku, aczkolwiek ograniczanie w sztuczny sposób prędkości prowadzi w mojej ocenie do czegoś takiego (wystarczy spojrzeć na speca). Sądzę, że warto zerknąć jakie przepisy stosują inni w europie w klasach micro, wiem, że Szwedzi i Brytyjczycy jeżdżą na 2S LiPo i jakoś żyją, jednak do ich poziomu mamy jeszcze dość daleko. Jak najbardziej podoba mi się możliwość używania LiFe, ale w alternatywie dla 6s NiMH. Co do silników szczotkowych w trucku, to powoli wymierają, gdyż pierwsze co idzie pod nóż w modelach RTR, nim ktokolwiek pomyśli o zawodach to właśnie silnik, powszechnie (i według mnie słusznie) uznawany za najbardziej zauważalny i poprawiający osiągi modelu tuning. Oczywiście nie zaprzeczam, że Truck jest szybki (z przeszkodami kręci kółka tak szybko jak klasa standard), ale nie sądzę, by trzeba było go zwalniać.

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 1:58 pm 

Irek Działkowski napisał(a):
Witam,

I to jest właściwy kierunek, nie kombinujmy.
Zeszły sezon był przkombinowany i ...

Myślę sobie, że LM nie powstała po to aby dzielić kolejnymi tytułami Mistrza Polski czy innego Mistrza, ale żeby w miłej atmosferze pojeździć i mieć z tego radość.
No chyba, że jest inaczej.

Pomyślmy lepiej gdzie i kiedy będa organizowane zawody LM 2010/2011 bo czas ucieka...

MP 2010 nie odbyły się, to może eliminację się uda i frekwencja dopisze. Jestem gotów , wrzesień-pażdziernik-Kobierzyce

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 3:36 pm 

Witam,
Jeśli chodzi o sprawy organizacyjne, to proponowałbym, żeby nie łączyć dziesiątek z micro w jednym dniu,
po prostu skupić się na mikro, jako że w zeszłym sezonie LM jeździłem i w 2WD i w specu, często musiałem odpuścić speca i skupić sie na Scalpelu, bo nie starczało czasu...

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 5:24 pm 

Prawem zawodnika jest wybranie klasy w której chce startować,a prawem organizatora jest zapewnienie czasy na ładowanie akumulatorów pomiędzy biegami.Przy takiej sprawności i dyscyplinie, jaką osiągnęliśmy na Naszych zawodach, to jest 9 minut na bieg, co robić z wolnym czasem ?
Ilość klas będzie zapewne generowana przez ilość chętnych do startu.Tym bardziej,że Liga Mikro jest w wielu przypadkach samofinansująca....

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 7:55 pm 

to jest już nas kilku za 7,4 w open :)

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 8:39 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
..... 1 komplet starczył by na cały sezon a jak ktoś chce mieć dobą przyczepność na gumach to musi miec minimum 2 komplety na przód (wiem z własnego doświadczenia)

......
Pozdrawiam
Damian

Jeździł Pan w std na gumowych oponkach, że sie wyśmiewa?
No przepraszam bardzo ale to nie było zbyt miłe. :x

Kupiłem w Proximie zestaw gumowych opon Xraya do felg na hexa do m18 pro i przeechałem 4 eliminacje. z przodu juz prawie nic nie mam a jeździłem nie tak agresywnie jak to robilem na pierwszych gdzie smarowałem dosyć konkretnie zeby mieć dobrą przyczepność... po 1 eliminachach miałem już konkretne stożki. wiec 2 komplety na przod trzeba miec.

e-mail: damian.rogodzinski@gmail.com

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 7:08 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):

......
Pozdrawiam
Damian

Jeździł Pan w std na gumowych oponkach, że sie wyśmiewa?
No przepraszam bardzo ale to nie było zbyt miłe. :x

Kupiłem w Proximie zestaw gumowych opon Xraya do felg na hexa do m18 pro i przeechałem 4 eliminacje. z przodu juz prawie nic nie mam a jeździłem nie tak agresywnie jak to robilem na pierwszych gdzie smarowałem dosyć konkretnie zeby mieć dobrą przyczepność... po 1 eliminachach miałem już konkretne stożki. wiec 2 komplety na przod trzeba miec.

Nie jeżdziłem ale kupowałem i kupuję opony.
A W Openie nieraz jeden zestaw nie starczał na jedne zawody....Pianki zdecydowanie "szybciej" schodzą i całego sezonu na jednym komplecie nie przejeżdzisz...

PostNapisane: Wt lip 20, 2010 8:47 pm 
Administrator forum

Damian,

Albo uczysz sie jeździć w klasie standard na gumowych oponach albo jeździsz w openie na piankach. Z założenia masz w standardzie poznać jazdę i nauczyć sie techniki jazdy (między innymi jazdy na gumowych oponach). Nie jest sztuka jeździć z małymi prędkościami na oponach piankowych które trzymają się wykłądziny jkaby miały kolce.

Co do zuzycia opon gumowych: świat nie stoi oponami X-RAY - sa opony zdecydowanie lepsz np. HPI (stwierdzone doświadczalnie - jeździłem w standardzie dośc długo).

Co do reszty:

- klasa open - zasilanie max. 7,4V, silnik bez limitu
- klasa standard - zasilanie max. 6,6V, silnik HPI 45T
- klasa 2WD - zasilanie max. 4,8V, silnik bez limitu
- klasa micro truck - zasilanie max. 6,6V, silnik bez limitu

Pakiety inne niż NI-MH lub NI-CD - wymagana twarda obudowa.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona