Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 7:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 23, 2006 10:00 pm 

TS(regulator)

Nie bedę się upierał, bo chyba regulator nie pomoże blaszakowi, a sportuned-owi był pomocny. Co do baterii tu się nic nie wymyśli, jak ktoś będzie walczył o MP w TS to wsadzi najlepszy sort, albo zrobi selekcje u znajomego. Temat TS nie jest mi obcy :-) i wiem że gdyby nie było TS to mój syn chyba by nie wszedł w tą zabawę, bo uzywki bym nie kupił (łatwo by mi było kit wcisnąć) a 1600-2000 zł byłoby zaporą powiedziałbym NIE synkowi i tyle, a 600zł spoko wydałem i fajna zabawa była i jest, a teraz kasy już nie liczę i sam jeżdże używkami po bartku.

Pozdrawiam

Mikołaj

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 6:55 am 

Ale klasa TS jest klasą jednej firmy i nie do pomyślenia jest kryptoreklama w formie mistrzostw Polski.Są GP,a poza tym F-ma ,która jest tą klasą zainteresowana jest niezależna(własne AMB)może robić zawody co tydzień...
Do Maćka P.brak konsekwencji w tym co piszesz.Najpierw twierdzisz,że głównie grzebanie cię pociąga a teraz proponujesz likwidację klasy,która to ci gwarantuje.
540 to klasa gdzie silnik trafia do kosza po błędach przełożeń lub po wyeksploatowaniu(silnik nierozbieralny).To ma być klasa dla początkujących.
Klasa Spec ma być przedsionkiem do Master,tu silnik w miarę tani,na łożyskach ze zmiennym kątem komutacji(da ci to co lubisz,a więc grzebanie,toczenie ,przestawianie kąta itp.czysta nauka)
Master tu trafiają zawodnicy z pewnym doświadczeniem technicznym i sportowym(ceny silników nie dają już takiej swobody eksperymentów,tu trzeba robić wszystko na pewniaka).
Chyba,że jak tegoroczny mistrz 540 na hali to doświadczenie chcesz zdobywać na Saturnie(rozbierając go)...bo to uczy i technicznej strony i przekrętów.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 8:42 am 

Panie Leszku, 540 mialo byc od zawsze klasa dla poczatkujacych, klasa ekonomiczna, na plytach laminatowych, rzeczywistosc jednak brutalnie wszystko zweryfikowala. Powstanie tej klasy pogrzebalo definitywnie standarda, a wraz z nim moje nadzieje na swietna zabawe. Klasa Spec dla mnie byla nieporozumieniem, dopiero lozyska i dowolni producenci silnikow poprawily sytuacje na tyle, ze pewnie bym w niej wystartowal zamiast w open. Jak Pan widzi, nie ma tu zadnej niekonsekwencji.
Mozliwosc zmniejszenia liczby klas DTM ogolem ma dla mnie wiekszy priorytet niz obrona do upadlego przedostatniej "rozbieralnej" klasy. To jest jakby ponad podzialami.

PS. Zagwarantuje Pan ze Spec bedzie udana klasa o duzej frekwencji?
Bo jesli nie bedzie, to i mnie tam nie bedzie, wole oczywiscie 10 osob z opena niz 10 osob ze Spec. W halowym mnie nie bedzie - na wiosne bede mial przejrzysta sytuacje.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 9:02 am 

To jest ruletka,tutaj nikt niczego gwarantować nie może.Najwyżej przy małej frekfencji jakieś klasy nie będą się odbywać.
A co do węgla to dowod po 12 godzinnym wyścigu.Nasza drużyna była 4,ale biorąc pod uwagę,co kto wczasie wyścigu wymieniał dowodzi że węgiel to nie wszystko.Nam model się rozkręcał,wymieniliśmy koło odbiór i dodaliśmy pare srubek,które zginęły.Model przed zawodami był przygotowywany ze dwie godziny,żadnych szybkozłączy do akusów,można powiedzieć pudełko.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 1:57 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Klasa Spec ..tu silnik w miarę tani
Master..ceny silników nie dają już takiej swobody eksperymentów

Cena silnika 17 zwoi z gornej polki niczym nie rozni sie od ceny silnika 7 zwoi z gornej polki do open.
Silnik tani maszynowo nawijany nie ma szans z silnikiem zawodniczym recznie nawijanym.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 8:10 pm 

ROJNA napisał(a):
Cena silnika 17 zwoi z gornej polki niczym nie rozni sie od ceny silnika 7 zwoi z gornej polki do open.
Silnik tani maszynowo nawijany nie ma szans z silnikiem zawodniczym recznie nawijanym.

Sam Pan wysnuł wniosek jeśli ktoś będzie chciał wydać dużo to będzie się ścigał na 7T a nie na drogiej 17T.
Nawiasem mówiąc to chyba ostro szykuje się Pan na sezon(tylko który),bo mocno uaktywnił się Pan na forum :D

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 03, 2006 12:17 am 

Witam,
Do sezonu halowego coraz mniej czasu, Czy planowane są jakieś zmiany w przepisach w klasach E18.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 04, 2006 11:07 am 

Przepisy aktualne są na stronie sekcji.Stare przepisy zostały zmienione aneksem.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 06, 2006 9:52 am 

Ja tylko tak chcialbym dmuchnac na zimne, na wszelki wypadek napisac, ze jestem zdecydowanie przeciwny wprowadzaniu silnikow bezszczotkowych do klasy ET-10. Jesli chodzi o mnie bardziej mnie ten wpis zniecheci do udzialu w zawodach niz zacheci. Wszyscy wtajemniczeni wiedza ze bezszczoty do niczego nie sa w tej klasie potrzebne (na polskich torach w szczegolnosci), natomiast laicy lub nowi potencjali zawodnicy tylko sie dodatkowo nieswiadomie zniecheca perspektywa zaplacenia dodatkowych ciezkich pieniedzy za extra wypasiony sprzet, mimo iz juz same gole wozki 4wd sa porownywalne z cena tamiego spaliniaka w promocji jak savage. Po jap nazwalbym takie posuniecie seppuku ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 06, 2006 9:38 pm 

Cytuj:
Ja tylko tak chcialbym dmuchnac na zimne, na wszelki wypadek napisac, ze jestem zdecydowanie przeciwny wprowadzaniu silnikow bezszczotkowych do klasy ET-10. Jesli chodzi o mnie bardziej mnie ten wpis zniecheci do udzialu w zawodach niz zacheci. Wszyscy wtajemniczeni wiedza ze bezszczoty do niczego nie sa w tej klasie potrzebne (na polskich torach w szczegolnosci), natomiast laicy lub nowi potencjali zawodnicy tylko sie dodatkowo nieswiadomie zniecheca perspektywa zaplacenia dodatkowych ciezkich pieniedzy za extra wypasiony sprzet, mimo iz juz same gole wozki 4wd sa porownywalne z cena tamiego spaliniaka w promocji jak savage. Po jap nazwalbym takie posuniecie seppuku

Co do potrzeby okarze sie w praktyce-napewno na asfalcie przydadza sie. Jednak nie chodzi o to-open jest klasa wyczynowa i wszyscy ktorzy w niej startujemy nie mamy zamiaru zamykac sie na wlasnym podworku tylko podciagac do reszty swiata i bynajmniej tworzenie tu przepisow pod wlasne widzi mi sie nie jest wskazane. Dla laikow i nowicjuszy jest kilka innych klas-bez obrazy oczywiscie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 07, 2006 5:26 am 

Silniki bezszczotkowe wcale nie są droższe w dalszej eksploatacji od silników szczotkowych.
Do silnika szczotkowego nie starczy tylko silnik, trzeba mieć tokarkę, sprężyny, szczotki, łożyska a najważniejsze, aby się na tym dobrze znać, bo chłopak, który ma 8-10 lat samemu sobie silnika nie przetoczy. W rzeczywistości silniki szczotkowe są tanie na wejściu, ale w eksploatacji wychodzą dużo drożej od silników bezszczotkowych, no i wymagają trochę wiedzy. Silniki bezszczotkowe mają jeszcze jedna ważną zaletę, pracują za każdym razem praktycznie identycznie, co w przypadku silników szczotkowych jest niemożliwe, dlatego iż zużywa się komutator. Czyli generalnie chodzi o uproszczenie obsługi, dla młodego człowieka jest to spore ułatwienie, włącza i jedzie. Silniki bezszczotkowe i ich ceny będą spadać. Dla mnie zawodnika, który startował w klasie ET10 4 wd kilka ładnych lat i zdobył tytuł Mistrza Polski największym problemem były zawieszające się szczotki, dostający się wszędzie pył. W przypadku silników bezszczotkowych ten problem nie istnieje.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 07, 2006 8:15 am 

Michał Karpiński napisał(a):
...W przypadku silników bezszczotkowych ten problem nie istnieje.

Łożyska będa problemem - kurzu na torach gruntowych jest więcej.
Zero problemów to tylko w klasach ślizgów elektrycznych.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 07, 2006 8:24 am 

Tzn jesli to jest zmiana podyktowana zmieniajacymi sie przepisami EFRA, to odwoluje to co napisalem. Natomiast jesli to inicjatywa czysto sedziowska (a nie slyszalem by jakis offroadowiec z krwii i kosci zglaszal zapotrzebowanie na taka zmiane przepisow), to oczywiscie veto ;)
Prawdziwych modelarzy w polsce jest bardzo malo, jedyna szansa zwiekszyc frekwencje to polawiac wlascicieli popularnych modeli przeznaczonych do szerokiegio uzytku, a ciezko bedzie kogos zlowic do tej klasy jesli okaze sie ze w tej klasie beda bezszczoty o niewyobrazalnej wydajnosci (i cenie na wejsciu - a ona jest najbardziej odstraszajaca). Kazdy bedzie sie bal osmieszyc, no i nie mowiac o tym ze nie bedzie czul zadnych szans na np 15-zwojowym czy 27 zwojowym silniku.

PS> Michal: startujesz w zawodach od wielu lat, prowadzisz kolo modelarskie (klub bodajze), dla Ciebie ew zakup silnika bezszczotkowego bylby duzym ale naturalnym i jak najbardziej uzasadnionym wydatkiem. Dla Kowalskiego ktory nigdy nie startowal w zawodach to moze byc szok, ktory sprawi ze nawet nie sprobuje, a jak nie sprobuje, to juz zadnej szansy nie bedzie. A dla kazdego organizatora, z tego co wiem, najwazniejsza jest - frekwencja. Popraw mnie jesli sie myle ;)

PS2> Wlasciciele przereklamowanych i przecenionych Losiow: plujecie w Tamiye na prawo i lewo, ale nie zdajecie sobie sprawy ze miedzy innymi dlatego czesto konczycie zawody na biegach eliminacyjnych. W Polsce na 1 wlasciciela terenowego Losia przypada conajmniej 10 wlascicieli terenowych Tamiya, a wykopujecie ten potencjal z kazdej strony. Tego po prostu nie rozumiem. Moze po tym sezonie, gdzie startowalo troche wozow Tamiya, troche sie zreflektujecie, w przyszlym moze byc ich wiecej. Losiow na pewno nie bedzie wiecej, bo z kazdym rokiem jest ich coraz mniej ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 07, 2006 9:30 am 

Maćku przesadzasz. Nikt nie pluje na tamiyki ale też nik nie zaprzeczy, że od konstrukcji Losiego czy asso odstają. Chcesz wygrywać /a o to chodzi/ prędzej czy później sięgniesz po lepszą konstrukcję. 90% zawodnik-10% model - ten wskaźnik sprawdza sie w off-road pod warunkiem , że model jedzie bez niespodzianek do końca wyścigu. W szprotawie II łączny wyścig 2wd i 4wd wygrał zdecydowanie 2wd na 27 zwojach, ale to było to 90% w tym przypadku. Silniki bezszczotkowe to zwracajaca się inwestycja i to szybciej niż się wydaje. Czekamy na wprowadzenie formuły open w elektrykach off-road.
Podawana przez ciebie proporcja ilości Losich a tamiyek w szafach - nie sądze, aby była prawdziwa. Sam wiem u kogo leży kilka takich modeli.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 07, 2006 9:50 am 

Dodam tylko, że ktoś kto pierwszy raz bierze udział w zawodach nie myśli o zwycięstwie. Sukcesem jest ukończenie wszystkich biegów a zajęcie innego miejsca niż ostatnie to już szczyt marzeń. A jak już połknie się bakcyla to sami wiecie jak to jest później :-) Wydatki rosną w postępie geometrycznym. Ale na pierwsze zawody niekt nie musi się zjawiać z super wypasionym modelem, nie o to przy pierwszym starcie chodzi.
Osobiście, zacząłem starty w połowie sezonu halowego, lato ze względów rodzinnych odpuściłem ale do hali już się szykuję. Chciałbym jeździć w klasie Spec i powiem szczerze, że wolałbym aby dopuszczone były w niej silniki bezszczotkowe ale z limitem kV i limitem cel, tak aby zrównać szanse ze szczotkowymi 17x2. Wydatek na bezszczotkę byłby w sumie mniejszy niż na porządny regulator i silnik szczotkowy, zapasowe szczotki, sprężyny o tokarce nie wspominając. Uważam, że nie jesteśmy zamożnym narodem i nie stać nas na kupowanie tanich rzeczy, jak to mówił mój kolega "jeżdżę Mercedesem bo nie stać mnie na Poloneza" :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna strona