Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 4:25 pm

Autor
PostNapisane: N cze 18, 2006 4:03 pm 

Witam!
Z góry przepraszam jeżeli taki temat juz był....
Więc czy silniki wyczynowe (w tym przypadku Sirio) dociera sie w jakiś specjalny sposób? Jeśli tak to w jaki? Jeśli nie to jaki sposób jest najlepszy do tego typu silników?

Pozdr.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 12:33 pm 

Gruby napisał(a):
Diociera sie je tak samo - podobno pro'si robia tak jak tu jest opisane:
http://www.johnnycoolguy.com/JCGR/main/tech_break-in.html
Gdzies na forum ktos sie wypowiadal, ze tak dotarl i silnik bardzo dlugo mial dobra kompresje i smigal pieknie - chyba Bugi o tym pisal 8)
Ja mam zamiar tak dotrzec nowy silniczek w moim Savage'u :D

Mógłby ktoś na polski przełożyć (czytaj: z grubsza wytłumaczyć na czym ta metoda polega)

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 1:15 pm 

Jezykow trza sie uczyc.

Metoda polega na tym, ze nie wzbogacasz jakos drastycznie mieszanki na czas docierania. Jezdzisz na lekko wzbogaconej ale tak, ze silnik pracuje normalnie.
Odpalasz i jezdzisz 2-3 minuty dochodzac do okolo 200 stopni Farenheita. Gasisz silnik az przestygnie calkowicie, zwracajac uwage na to zeby tlok byl w dolnym polozeniu. Odpalasz i znow 2-3 minuty jezdzisz. Nie dawac gazu na maxa, roznicowac obroty silnika. Gdy suma okresow jazdy bedzie okolo 15 minut nastepne jazdy robisz 4 minutowe.
Gdy w sumie bedzie okolo 25 minut pracy silnika bedzie on gotowy na tor.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 8:45 pm 

jest tez meetoda polegajaca na maksymalnym odkreceniu(wzbogaceniu)mieszanki i krecenia silnika na wysokich obrotow,lepiej jednak stosowac ja pod okiem doswiadczonego modelarza

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 5:11 pm 

No i wlasnie chozi o to zeby nie jezdzic silnikiem na maxa przelanym, bo wg tworcow tlumaczonego przeze mnie sposobu docierania, nie na lezy przemeczac silnika zalaniem. Ma to wg nich katastrofalny wplyw na pozniejsza zywotnoisc silnika, zwlaszcza na krobowod.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 8:34 pm 

Paweł Rzedzicki napisał(a):
No i wlasnie chozi o to zeby nie jezdzic silnikiem na maxa przelanym, bo wg tworcow tlumaczonego przeze mnie sposobu docierania, nie na lezy przemeczac silnika zalaniem. Ma to wg nich katastrofalny wplyw na pozniejsza zywotnoisc silnika, zwlaszcza na krobowod.

Fachury pierwszy korbowód wymieniaja po 3-4 litrach zupy, wlaśnie ze względu na obciążenia przy docieraniu. Z moich doświadczeń wynika że silniki on i off road różnią sie stopniem pasowania tulei i tloka, każdy silnik jest inny i nalezy do niego podejść indywidualnie. Oczywiście mowa o silnikach wyczynowych. Mój sposób na silniki on-road jest w skrócie taki:
1 silnik na hamownii, tylko kolo zamachowe , ewentualnie obcięte śmiglo o malym skoku ale to jest zbyt duże chlodzenie.
2 pierwsze pól baku na wolnych obrotach potem pelne otwarcie przepustnicy i temp reguluję skladem mieszanki. Bez stoperów w uszach nawet nie próbujcie i szybkiego termometru na świecy. Baniak idzie w okolo 3-4 minuty. Po temperaturze pracy widać kiedy silnik jest dotarty.
Silnik po 3 imprach na asfalcie po wykręceniu świecy blokuje sie w górnym polożeniu, na wyścigu nie stosuję termometra bo mam to w d...e.Obecnie w 1/10 jest to chyba najmocniejszy silnik , oczywiście Mega ZX12 Race.
Panowie do wszystkiego dojdziecie nabierając doświadczenia, nie ma zlotych regul i cudownego srodka.
Off-road jest trochę inny. Silniki pracują w niższych obrotach ale przy większej temp.Na nasze tory polecam duże glowice
Każdy silnik ma inny zakres pracy , Novarossi i pochodne pracują w zakresie do 130*C, Megi ( Picco) w niższym zakresie.

P.S nie docieram silników które są ciasne i nie dają się przekręcić. Dla mnie to zabójstwo dla wszystkich elementów silnika.
Nie pytajcie mnie o szczególy, potraktujcie to jako ciekawostkę on-road