Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 7:06 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz paź 28, 2010 10:46 pm 

No, jest lekka masakra z tą płytą.
Ale już wam mówię, w czym tkwi problem.

Po pierwsze, to faktycznie, płyta nie jest najwyższych lotów, jeżeli chodzi, o jakość stopu, ale…
W przypadku wersji nitro, przez prawie rok użytkowania modelu nie wróciłem do domu z płyta wygięta w ten sposób. Pomimo, że model odwiedził parokrotnie tory dla BMX-ów jak i typowe tory offroadowe.
Możecie sobie wyobrazić, jakie było moje zdziwienie (i wkur….) jak pojechałem pierwszy raz po konwersji z modelem na tor, na zawody i po pierwszym okrążeniu moja płyta i wałek wyglądały w ten sam sposób, co u Tomka.
Zdiagnozowanie przyczyny takiego zachowania płyty nie trwało długo. Wystarczyło sobie przypomnieć etapy konwersji, gdzie jednym z nich było całkowite usunięcie radiotraya połączonego z dość pokaźnym i mocnym boxem na elektronikę. Te dwa elementy razem tworzyły podłużne wzmocnienie płyty, która, jak widać bez tego elementu do niczego się nie nadaje, jak do jeżdżenia po asfalcie. Niestety w VRX-1E radiotraya nie ma, a płyta nie została wzmocniona, więc inaczej się zachować nie mogła.
Dziwi mnie od roku fakt, że do VRX-a mamy dostępne części tunningowe tj. elementy z carbonu, wieżyczki z 5mm aluminium, czy wzmocnione mocowania wahaczy, a firma nie pomyślała o tym, żeby obojętnie, czy w standardzie, czy w opcji dostarczyć mocną płytę, która jest tak naprawdę podstawą modelu.

Ja, co prawda przygotowywuję już, Hypera do konwersji, ale postanowiłem na zimę jeszcze nie spisywać swojego VRX-a na straty i płytę wzmocniłem profilem aluminiowym w ten o to sposób:
http://picasaweb.google.pl/mareckikD40/ ... 0279539074

Dodam tylko tyle, że pomimo całej tej sprawy związanej z płytą, samo podwozie (oczywiście przy odpowiednim set-up’ie) prowadzi się na torze rewelacyjnie.

Wygląda na to, że jeżeli River Hobby nie zmieni płyty w VRX-ie, to niestety sprowadzą ten model do rangi bardzo i to bardzo kiepskiego modelu, którego ludzie raczej będą unikać. Szkoda, bo podwozie mogło zrobić konkurencję 2x droższym modelom, tym bardziej, że tragusów BL mamy jak kot napłakał. I nie uratują tego modelu pakiety lipo w zestawie (które dzięki swojej pojemności i tak są g. warte), jak i zestawowa ładowarka, która pójdzie w kąt, gdy zaopatrzymy się w normalnej pojemności pakiety.
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt paź 29, 2010 2:13 pm 

Tomkowi bardzo dziękujemy za rzetelną recenzję i obszerną relację foto.

Dziękujemy również vic_firth za konstruktywne uwagi.

Problem słabej płyty zgłosiliśmy oczywiście do producenta i otrzymaliśmy już zapewnienie, że w następnej dostawie tych modeli nie powinien się już powtórzyć!

Również byliśmy zaskoczeni tym problemem, gdyż w przypadku wersji spalinowej tego model nigdy się nie zdarzył.

Należy pamiętać, że model VRX-1E jest nowością i na pewno będzie udoskonalany przez River Hobby.
Temu z resztą służą też testy takie jak te!

Wierzymy, iż wkrótce model VRX-1E staną się bardzo atrakcyjnym produktem, konkurencyjnym dla najlepszych modeli na rynku.

Pozdrawiamy,

Zespół NitroTek

PostNapisane: Pt paź 29, 2010 6:17 pm 

nitrotek napisał(a):
Tomkowi bardzo dziękujemy za rzetelną recenzję i obszerną relację foto.

Dziękujemy również vic_firth za konstruktywne uwagi.

Problem słabej płyty zgłosiliśmy oczywiście do producenta i otrzymaliśmy już zapewnienie, że w następnej dostawie tych modeli nie powinien się już powtórzyć!

Również byliśmy zaskoczeni tym problemem, gdyż w przypadku wersji spalinowej tego model nigdy się nie zdarzył.

Należy pamiętać, że model VRX-1E jest nowością i na pewno będzie udoskonalany przez River Hobby.
Temu z resztą służą też testy takie jak te!

Wierzymy, iż wkrótce model VRX-1E staną się bardzo atrakcyjnym produktem, konkurencyjnym dla najlepszych modeli na rynku.

Pozdrawiamy,

Zespół NitroTek

Chłopaki ( ewentualnie dziewczyny ),

Że co? Recenzja to jakaś pseudoreklama produktu napisana przez ( i tu muszę pochwalić jeśli chodzi o dobór strategii marketingowej ) autorytet, ale jeżeli już do tego dopuszczacie to miejcie litość dla siebie i innych i nie piszcie, że płyta wiąże się na supeł po jednym skoku... Jeżeli tak jest, to sprawia to, że zarówno Tomek Lipert ( firmując swoją osobą wyniki i produkt ) jak i Wy podpisujecie się pod czymś co można przeznaczyć na materiał do tworzenia origami. Sam zakres testów woła o pomstę do nieba chyba, że jego wynik ma być skierowany do 12-latków, którzy mają naciągnąć babcię na pierwszy model. Zapewnienia, że producent na WASZĄ prośbę ( przepraszam ale w tym momencie śmiałem się tak, że obudziłem dziecko ) zmodyfikuje model pozostawię bez komentarza....

Życząc sukcesów,
Paweł

PostNapisane: Pt paź 29, 2010 7:32 pm 

Nie bardzo wiem, o co Ci chodzi. Ze strony Nitroteka nie otrzymałem żadnych sugestii co do treści recenzji, żadnego polecenia wychwalania modelu. Gdyby tak było, nie zgodziłbym się pisać o modelu. Jak zauważyłeś, w recenzji poruszyłem problem słabej płyty, udokumentowałem to zdjęciami.

Cytuj:
[...]Tomek Lipert ( firmując swoją osobą wyniki i produkt ) jak i Wy podpisujecie się pod czymś co można przeznaczyć na materiał do tworzenia origami.

Gdzie ty widzisz firmowanie produktu moją osobą? To jest RECENZJA. Znajdują się w niej plusy, minusy modelu, jak i moje wrażenia. Jak widać, to co napisałem pokrywa się z rocznymi doświadczeniami vic_firtha, więc myślę, że jak na miesiąc używania, dowiedziałem się o modelu dość sporo.

PostNapisane: Pt paź 29, 2010 8:22 pm 

Svamp napisał(a):

Chłopaki ( ewentualnie dziewczyny ),

Że co? Recenzja to jakaś pseudoreklama produktu napisana przez ( i tu muszę pochwalić jeśli chodzi o dobór strategii marketingowej ) autorytet, ale jeżeli już do tego dopuszczacie to miejcie litość dla siebie i innych i nie piszcie, że płyta wiąże się na supeł po jednym skoku... Jeżeli tak jest, to sprawia to, że zarówno Tomek Lipert ( firmując swoją osobą wyniki i produkt ) jak i Wy podpisujecie się pod czymś co można przeznaczyć na materiał do tworzenia origami. Sam zakres testów woła o pomstę do nieba chyba, że jego wynik ma być skierowany do 12-latków, którzy mają naciągnąć babcię na pierwszy model. Zapewnienia, że producent na WASZĄ prośbę ( przepraszam ale w tym momencie śmiałem się tak, że obudziłem dziecko ) zmodyfikuje model pozostawię bez komentarza....

Życząc sukcesów,
Paweł

Wiesz ze podobno cykliści wykręcili żarówki na lotnisku w smoleńsku?

PostNapisane: Pt paź 29, 2010 8:27 pm 

Podejrzewam, że jedyna modyfikacja, na jaką zdobędzie się producent, a raczej dystrybutor będzie polegała nie na zmianie płyty, lecz na wpisie, że model, nie jeździ już 100, a 130 km/h.

Chciałem tylko dodać, że VRX-1E był dostępny np., w Australii w pierwszych miesiącach tego roku i jeżeli cos miałoby być zmienione, to już dawno by było. Zresztą jest osoba, która trudni się testami produktów z dalekiego wschodu, a jest nią Ali Shanmao. To on dostaje prototypy takich firm jak RedCat, czy River Hobby.

Jeśli poruszyliśmy już temat recenzji, to myślę, że użytkownicy, jakby nie było największego w tym kraju forum RC, oczekiwali od niej trochę więcej, niż informacja o tym, że model przyszedł w kartonie. Bo niby, w czym miał przyjść? W papierze śniadaniowym?
Informacja, że model jest szybszy od spalinowego jest chyba oczywista i bardziej się nadaje do wiadomości regionalnych niż do przeczytania na tym forum.
W recenzji nie ma nic na temat tego, czy model jest dobrze wyważony (podejrzewam, że ze względu na rozłożenie podzespołów jest), czy łoże silnika jest ruchome (co przyda się tym, którzy będą chcieli osiągnąć te magiczne 100kmh), jak sprawdza się mocowanie pakietów, jak pracuje regulator?

Nie uważam, że recenzja jest zła, czy stronnicza, ale z całą pewnością wielu informacji w niej brakuje.

Jeśli chodzi o podwozie, to sam byłbym w stanie napisać 15-to stronicową recenzję VRX-a. Ale czy spodobałaby się ona firmie Nitrotek? Może tak, może nie. Bo co z tego, że uważam, iż w 80% model jest bardzo dobrze wykonany (w niejednym miejscu dużo lepiej niż droższe modele), że po odpowiednim tunningu nie ma problemów z dyframi, że nie zdążyło mi się ułamać wahacza, czy zwrotnicy, że mamy w standardzie aluminiowe brace’y, że kulki przy drążkach kierowniczych mają zabezpieczenia przed spadnięciem w przypadku wyrobienia plastiku, skoro niestety istnieje zasada, że „łańcuch jest wart tyle, ile jego najsłabsze ogniwo”

Pamiętajmy, że jest wiele na rynku 2x droższych RTR-owych modeli, które aby były bezawaryjne wymagają dodatkowego, sporego nakładu finansowego.
Jednocześnie, nie można mieć pretensji do firmy Nitrotek, że modele, które sprzedają nie zawsze są porównywalne jakościowo z zawodniczymi modelami. Musimy pamiętać, że wielu z Nas zaczynało swoją przygodę z modelarstwem, właśnie od modeli z przedziału cenowego takiego, jaki oferują firmy: RiverHobby, HSP, HBX, RedCat Racing itp. Gdyby nie te firmy, wiele osób w ogóle nie weszłoby w tak drogie hobby.
A to, że ktoś kupuje model za 1000 zł i oczekuje od niego wytrzymałości modeli po 3tyś, to już zupełnie inna sprawa.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Pt paź 29, 2010 8:36 pm 

vic_firth napisał(a):
Nie uważam, że recenzja jest zła, czy stronnicza, ale z całą pewnością wielu informacji w niej brakuje.

Może będziesz zaskoczony, ale zgadzam się z tym, co napisałeś. Ale spokojnie - za jakiś czas powstanie dłuższa recenzja modelu, już z mojej inicjatywy, w której zostaną uwzględnione szczegóły. Ta recenzja nie mogła być zbyt długa, więc jest, jaka jest. W rozszerzonej wersji napiszę na pewno o rzeczach, które wymieniłeś w poprzednim poście. W ciągu miesiąca zrobiłem spore rozeznanie, co naprawdę siedzi w modelu, gdzie można kupić wyposażenie, jaka karta programująca pasuje do regla itd. itp. Weźcie pod uwagę, że miałem tylko miesiąc. :)

PostNapisane: So paź 30, 2010 9:50 am 

myslę, że powinien być także test na torze i porównanie do innych, podobnych modeli [no ale tu już wymagane jest (spore i długo letnie) doświadczenie recenzenta]

PostNapisane: So paź 30, 2010 10:49 am 

Po pierwsze, celem testów nie było firmowanie oferowanego przez nas produktu niczyim nazwiskiem ani autorytetem. Chcieliśmy jedynie przetestować nowy model, który właśnie wprowadziliśmy na rynek. Wybraliśmy do tego, naszym zdaniem, bardzo kompetentną osobę.

Po drugie, celem testów było rzetelne sprawdzenie i przedstawienie walorów, jak również ewentualnych mankamentów model VRX-1E.

Po trzecie, przedstawiona tu recenzja powstała głównie na potrzeby strony sklepu NitroTek. Ponieważ specjalizujemy się w modelach dla początkujących i niedoświadczonych modelarzy rc, poprosiliśmy Tomka, aby pierwszy tekst miał zwięzły i dostępny dla tego typu czytelników charakter.
Nie zamyka to oczywiście, drogi do dalszych, bardziej wnikliwych testów modelu, których mogą oczekiwać uczestnicy tego forum.
Model pozostaje u Tomka Liperta. Dajcie mu trochę czasu, a na pewno przedstawi jeszcze nie jedną relację z jego dalszego użytkowania.

Po czwarte, wynikami oraz wnioskami z testów podzieliliśmy się z producentem modelu VRX1-E - firmą River Hobby. Proszę nam wierzyć, iż nasze sugestie na pewno będą wzięte pod uwagę przy produkcji kolejnych serii modelu.
Firma Nitrotek jako wyłączny dystrybutor modeli VRX nie tylko w Polsce, ale również Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Holandii oraz Czechach, jest liczącym się partnerem River Hobby.
Co więcej, producent jest młodą i rozwijającą się firmą w branży RC i bardzo zależy mu na ciągłym ulepszaniu swoim produktów. Jest otwarty na wszystkie pozytywne, jak i krytyczne uwagi.

Po piąte, do naszej oferty staramy się wprowadzać głównie modele dobrej jakości ale za rozsądną cenę, atrakcyjne przede wszystkim dla amatorów oraz początkujących użytkowników RC.
Jeżeli jednocześnie stają się one ciekawą propozycją dla zaawansowanych i doświadczonych modelarzy oraz realną alternatywą dla podobnych produktów, tyle że 2 lub 3 krotnie droższych, możemy się tylko z tego cieszyć
Wierzymy, że model VRX-1E jest właśnie takim produktem :)

Pozdrawiamy

Zespół NitroTek

PostNapisane: So paź 30, 2010 11:37 am 

Tomasz Dolata napisał(a):
myslę, że powinien być także test na torze i porównanie do innych, podobnych modeli [no ale tu już wymagane jest (spore i długo letnie) doświadczenie recenzenta]

Cytuj:
Po trzecie, przedstawiona tu recenzja powstała głównie na potrzeby strony sklepu NitroTek. Ponieważ specjalizujemy się w modelach dla początkujących i niedoświadczonych modelarzy rc, poprosiliśmy Tomka, aby pierwszy tekst miał zwięzły i dostępny dla tego typu czytelników charakter.

Tak jak już pisałem - miesiąc dla studenta dziennego to nie jest czas, gdzie można sprawdzić model w każdych warunkach. Modelem jeździłem też wieczorami, gdzie fajnych zdjęć nie można było zrobić, stąd na przykład tylko statyczne zdjęcia z E-Revo, więc nie wyciągajcie wniosków, że model jeździł np. tylko po trawie, bo głównie takie zdjęcia zostały zrobione. :)

PostNapisane: So paź 30, 2010 12:09 pm 

ok, szkoda tylko, że nikt wcześniej nie uprzedził, że recenzja ta będzie skierowana własnie do takiej grupy osób, osobiście spodziewałem się czegoś więcej.

PostNapisane: So paź 30, 2010 12:38 pm 

Tomek Lipert napisał(a):
Tak jak już pisałem - miesiąc dla studenta dziennego to nie jest czas, gdzie można sprawdzić model w każdych warunkach.

To może trzeba było się nie podejmować skoro nie ma się czasu?

PostNapisane: So paź 30, 2010 3:05 pm 

nitrotek napisał(a):
Chcieliśmy jedynie przetestować nowy model, który właśnie wprowadziliśmy na rynek. Wybraliśmy do tego, naszym zdaniem, bardzo kompetentną osobę.

Na taki test to powinniście przeznaczyć 5 modeli i wysłać do 5 kompetentnych osób. A tak jest jak jest i recenzja wypadła słabo, tak jak i model.

PostNapisane: So paź 30, 2010 5:02 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
To może trzeba było się nie podejmować skoro nie ma się czasu?

A może przed napisaniem głupiego posta warto by było spojrzeć na datę założenia tego tematu, a co za tym idzie, sprawdzenia, kiedy ja zgłoszenie wysłałem?

Recenzja ma taką formę i długość, jakiej oczekiwał Nitrotek. Ja odpowiadam za to, co jest treścią recenzji. Do kogo jest skierowana zostało już napisane.

Ale jednego nie rozumiem:
Cytuj:
A tak jest jak jest i recenzja wypadła słabo, tak jak i model.

Skąd wiesz, że model wypadł słabo, skoro twoim zdaniem recenzja jest kiepska? Przeczysz sam sobie.

PostNapisane: So paź 30, 2010 7:21 pm 

Nieważne.

Ostatnio edytowano So paź 30, 2010 9:17 pm przez Przemek Morawski, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona