Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 10:54 pm

Autor
 Tytuł: Zmywanie farby
PostNapisane: N mar 26, 2006 8:02 pm 

Kupiłem tanio karoserię i wziąłem sie za usuwanie farby. Karoseria ogolnie nie grzeszy dobrym stanem, fotki sprzed operacji:

- http://www.rcpics.net/view_single.php?medid=75247
- http://www.rcpics.net/view_single.php?medid=75246

Wziąłem w rękę zmywacz do paznokci jednak on powodował rozmazywanie się farby i na dodatek w niektórych miejsach topił plastik :/

Następnym krokiem był zakup rozpuszczalnika nitro (nie mylić z paliwem modelarskim na które farba modelarska jest niewarażliwa). Wziąłem papier scierny i przetarłem pobierznie tworząc ryski umożliwiające rozpuszcalnikowi lepsze wniknięcie w farbę. Nastpnie namaczałem papier toaletowy i przykładałem na jakieś 3 sek. do fragmentu, który chcę wyczyścić następnie ściągałem rozmiękczoną farbę. Zajęło mi to ok. 3h (buda dość upierdliwie pomalowana na 2 kolory, które się na siebie nakłądały co tworzyło podwójnie upierdliwą warstwe:)).

Nie obyło się bez porządnego bólu głowy (mimo, że czyściłem w dość dużej powierzchniowo piwnicy, nie obyło się bez tego efektu ubocznego) ale efekt porządany chyba został osiągnięty (ta farba co pozostała jest bardzo mocno wbita w karoserie - nieusuwalnie), zresztą oceńcie sami:

- http://www.rcpics.net/view_single.php?medid=75388
- http://www.rcpics.net/view_single.php?medid=75391

Teraz zbieram na farbę i jak już będzie autko pomalowane, to wrzucę kolejne fotki.
Mam jeszcze pytanko, cyz jesli pozostało kapeńke farby zielonej i żółtej to na jaki kolor najlepiej pomalować karoserie? Myślałem o jaskrawej zieleni ale nie wiem czy to na pewno dobry pomysł... prosze o propozycje jakieś, z góry dziękuje

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 8:38 pm 

sproboj tym , http://www.allegro.pl/item93603187_rozp ... tane_.html

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 8:44 pm 

A ja z mojej strony polecam kreta stary , dobry i sprawdzony sposób na usunięcie farby

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 8:55 pm 

Lokalizacja: Warszawa............ Auto: Yokomo MR4-TC Black Edition
tak ktos o tym mowil... nie dziala :?

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 8:59 pm 

sprobojcie tectane

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 10:25 pm 

kretem próbowałem, przez niego maska wygląda jak wygląda (jest cała poorana) pogryzło mi ręce i jeszcze takiego smrodu narobiło, że szkoda słów. NIE POLECAM :) Rozpuszczalnikiem szło dobrze, tylko już nie udało się odratować maski, na której eksperymentowałem (zmywacz, kret). Używałeś tego tactane? może masz jakieś zdjęcie na którym widać jak wygląda karoseria po potraktowaniu tym środkiem. Weźcie pod uwage, ze tu trzeba było czegoś mocnego na 2 warstwy farby - nawet rozpuszczalnikiem było cięzko. Kolega z forum (Granacik dzieki) podrzucił mi cynk do czegoś takiego co sie zwie SKANSOL. Może tego ktoś używał? Ogólnie to cena karoserii jest niewspółmierna do ceny zmywaczy (no chyba ze rozpuszcalnika) ale pomińmy ten fakt, liczy się dobra zabawa, ktorej nie brakowało przy czyszczeniu karoserii :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 4:55 pm 

Ja zmywałem farbe (według porady gościa ze sklepu modelarskiego)rozcieńczalnik do modelarskich farb akryowych lub olejnych (nie pamiętam). Nasączyłem tym specyfikiem papier toaletowy i obłożyłem od środka karoserie i co 24 godz dolewałem rozcieńczalnik i tak po 4 dniach nie było śladu farby. Odlejała się całymi płatami i do tego łatwo bardzo. JEDNA UWAGA!!! Nie używajcie rozcieńczalników ze sklepów budowalanych (czy jak one tam się zwą) bo jak ja je stosowałem (na prube bo może lepiej bedzie zmywał od modelarskiego) to najpierw buda okryła się biały nalotem a potem dosłownie rozwleciała mi sie w rękach :? . To tyle ode mnie.

Pozdrawiam :)