Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 7:17 pm

Autor
PostNapisane: N sty 29, 2006 2:17 pm 

Pakiet z 6 ogniw NiMH IB 3600, nowy. Na stronie producenta nie wspominają o formowaniu i zalecaja prąd ładowania 5A, jednak chciałem byc 'madrzejszy' i na wszelki wypadek uformowac go według 'starej szkoły', czyli małym prądem. Najpierw rozładowałem do 5.4V - wstępnie żarówką, potem pradąm 1A za pomocą funkcji rozładowywania ładowarki. Następnie właczyłem ładowanie prądem 0.4 A czyli mniej więcej C/10.

Nominalnie ładowanie powinno trwac 3.6 Ah / 0.4 A = 9 h, oczywiście w praktyce zajmuje to więcej, więc spodziewałem się jakichś 12 - 14 godzin. Niestety po 18 godzinach ładowarka nadal twierdziła, ze ładuje, przy czym pokazywała że wyprodukowała juz z siebie 7200 mAh. Pakiet był cały czas ledwo letni, napięcie od dłuzszego czasu stało w miejscu.

W obawie, ze nie zmierza to do niczego dobrego przerwałem ładowanie. Niech mi ktos z doświadczonych kolegów prosze powie, czy tak długie formowanie jest normalne? I jesli nie, to czy ten zabieg mógł zaszkodzic ogniwom?

Ładowarka Multicharger LN-5014, oczywiście jako rodzaj akumulatora wybrałem NiMH.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sty 29, 2006 2:45 pm 

W swoim rozumowaniu popełniłeś jeden błąd, mianowicie nie wziąłeś pod uwagę charakteru zjawiska deltapick. Zjawisko to zależy od prądu ładowania. Im większy prąd tym bardziej widoczne załamanie napięcia przy całkowitym naładowaniu ogniwa. Przy tak małym prądzie (pojęcie małego prądu jest w odniesieniu do pojemności) zjawisko deltapick praktycznie jest nie do wykrycia, dlatego ładowarka się nie wyłączyła.
Takie ładowanie trzeba przeprowadzić z zegarkiem w ręku władowując około 130 do 140 % pojemności. Niektóre szkoły mówią, że ma to być 150 %.
Co do drugiej części pytania to trudno jest mi cokolwiek powiedzieć. Prawdą jest, że przeładowanie jest szkodliwe dla akumulatorów. Niemniej jednak uważa się, że przy normalnym ładowaniu prądem C/10 podczas przekroczenia czasu ładowania nic poważnego się nie dzieje. Akumulator doskonale poradzi sobie z zamianą nadwyżki energii na ciepło oraz z wypromieniowaniem tego ciepła. Nie wiem czy takie przeładownie będzie bardzo destrukcyjne w procesie formowania. Nie wpadałbym w panikę i dalej prowadził proces formowania, dodając kolejny cykl formujący.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 29, 2006 3:22 pm 

Dzięki za odpowiedź. A kolejny cykl jakim prądem?

Wiem, ze temat "jakim prądem formowac" był wiele razy poruszany, ale polecany zazwyczaj przy takich dyskusjach prad c/10 jak widac niesie za sobą pewne pułapki. Stad moje pytanie jaki byłby sugerowany prąd w tym konkretnym przypadku.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 29, 2006 3:55 pm 

Ja ładowałbym prądem 0,4 A przez 12 i pół godziny.
Nie znam możliwości ładowarki, więc zwrócę uwagę na jeszcze jedną sprawę. Przy rozładowaniu małym prądem należy zwiększyć końcowe napięcie rozładowania do 1,1 V na celę. Głębsze rozładowanie, to jest do 0,9 V na cele, jest poprawne przy dużych prądach. Ma to związek z rosnącą rezystancją wewnętrzną podczas rozładowywania a więc większym spadkiem napięcia.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 29, 2006 4:17 pm 

Jarek przedstawiony przez Ciebie problem jest niestety standardowy dla tej ladowarki.

Ja tam jestem za nowoczesnymi metodami ladowania i utrzymania akusow.
Jak maja byc katowane duzymi pradami w modelu to i takimi musze tez byc ladowane/rozladowwane i formowane.

Jak znade link, to wzuce tutaj o nowoczesnym podejsciu do uzywania akusow.

PS. Mariusz Twoje zalecenia ni jak sie maja do "pajaczka" ktory jest uzywany przez duza czesc zawodnikow :D a wiadomo z doswiadczenia, ze naprade pomaga.

Edit:
http://www.alexrc.com/v-web/bulletin/bb ... 74&start=0