Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 11:48 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Czy jesteś za dopuszczeniem regli elektronicznych do TOP STOCKA?
Tak 86%  86%  [ 42 ]
Nie 14%  14%  [ 7 ]
Liczba głosów : 49
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 30, 2005 3:53 pm 

Niestety trzeba się zgodzić z Rafleem :(

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sty 30, 2005 3:59 pm 

Rafal i z tym dostarczeniem regli moze byc problem i pewnie nie beda tansze niz 100zl.
Regle TEU-101 na ebayu sa za 23$.

Pozatym masz racje o niedopuszeniu pozadniejszych regli, bo dalej bylo by to niesprawiedliwe.

Ja wiem, ze nie wystartuje w zawodach puki nie zmienia sie przepisy, bo nie mam zamiaru sie "cofac w rozwoju" i jeszcze placic za to kase.
Pozatym jesli wejda regle elektroniczne do TS, to i tak dalej bedzie duza rozbierznosc miedzy modelami osob ktore startuja dla zabawy a zawodnikami - najwieksza roznica bedzie w amortyzatorach, pozadnych pakietach, kolach i lozyskach.

Z checia bym pojechal sprawdzic sie na zawodach, ale jak slysze "musisz miec amory olejowe, lozyska itd" to mi sie odechciewa.
Nieukrywajmy wsadzajac do nowej TT-01 lozyska, amory, mocowanie silnika, wal itd kosztuje nast to conajmniej jeszcze raz tyle ile dalismy za podwozie.

EDIT
Zapomnialem Rafal pisales o trudnosci w zakupie/dostarczeniu regli elektronicznych, a w druga strone? Gdzie ludzie ktorzy maja regle elektroniczne maja kupic regle mechaniczne i jaki jest ich koszt (nowych)?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 31, 2005 7:45 pm 

Nie ma problemu z zakupem regulatorów elektronicznych jakie są dodawane obecnie do modeli Tamiya w Polsce.Problemem może być tylko cena ponad 200,00 zł .Są dostepne www.da-ta.com.pl, a tym samym w Hit-Bis w Rzeszowie (zapewne troche taniej) i załatwić to można przez www.ww-model.pl
Czy takim wielkim problemem na dzień dzisiejszy jest stowrzenie podziału w Top-Stock na wozy z reglem mechanicznym i elektronicznym a z czasem gdy zawodnicy będą przesiadać się na elektroniczne wycofywać powoli klase z reg. mechanicznym?
Coraz więcej ludzi kupuje modele TT-01 z elektronicznym reglem i nie przekreślajmy ich udziału w zawodach !!! Trzeba iść z biegiem czasu i się rozwijać a nie zatrzymywać na poziomie z przed paru lat .

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 31, 2005 9:03 pm 

Evolution napisał(a):
Czy takim wielkim problemem na dzień dzisiejszy jest stowrzenie podziału w Top-Stock na wozy z reglem mechanicznym i elektronicznym a z czasem gdy zawodnicy będą przesiadać się na elektroniczne wycofywać powoli klase z reg. mechanicznym?

Niestety ale jest troche mało czasu żeby dodawać jeszcze jedną klase na zawodach. Regulatore el. można próbować wprowadzić ale nie na tydzień przed zawodami :!: . Natomiast serie XB są sprzedawane również w wersji z mechanicznym regulatorem. Poza tym przepisy są nie od dziś i jak kupowaliście modele z ESC to chyba wiedzieliście, że nie będziecie mogli nimi startować na zawodach.
Podsumowujac: Elektroniczne regulatory tak, ale najwcześniej na zawody letnie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 01, 2005 12:51 am 

Nikt nie mowi, zeby wprowadzac regle elektroniczne od razu na najblizsze zawody.
Dobrze by bylo najpier przedyskutowac sprawe ze "stalymi" zawodnikami Top Stock'a np. na najblizszych zawodach ( niesety nie bede mogl w tym uczesniczyc).

Palwe jak sam wiesz duze grono z nas ( tym ja) zwraca szczegolna uwage na koszta wiec jesli moge od reki na allego kupic za 600zl XB z reglem elektronicznym ( ktorych swego czasu poszlo kilkadziesiat sztuk) to po co mam zalatwiac przez sklepy zestay XB z reglem mechanicznym ( ja sam nie widzialem takich zestawow z podwoziem TT-01) co by mnie kosztowalo o polowe wiecej.

Ja posiadam XB z elektronicznym reglem chyba od maja.

Fakt, moja wina, ze tego tematu nie wciagnalem na wokande pol roku temu, ale wtedy nie wiedzialem jak sie to wszystko z ECS'ami potoczy ( i czy ja bede jeszcze w Polsce ;) ).

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 01, 2005 3:56 pm 

Top Stoc jest to kolebka startów i chodzi żeby mieć równe szanse na początku.Każdy kto ma ochotę może startować w Standarcie lub w Open.Ja sam pierwszy raz w życiu startowałem w Jelczu w klasie Standart TL-01 z pudeka ale z reglem eektronicznm i wcale nie byłem ostatni.Póżniej w Rudzie jechaem już z mechan.w Top S. i załapaem się na pudło.I teraz tak się zaszczepiłem że mam dwa modee i TS i DTM S.
Dajcie sobie szansę i postartucie w Top St.z mechanicznm reglerem(mam 3 upiem na alegro po 30 zł),a ja ię zaszczepicie to pouciekacie z tych "zabawek".

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 02, 2005 8:29 am 

Faktycznie model osiaga takie predkosci ze trudno jest nim jezdzic na mechanicznym!!!!! Jestem za tym zeby pozostały reg. mechaniczne !!! Po co do takiego modelu za 600pln czy iles tam mam kupowac jeszcze regulator który kosztuje z 200 spokojnie. A co do regulatorów mechanicznych posiadam ich az 5 i jakos dało sie kupic!!! Jeden reg. mech. kosztuje z 30pln nie jest to tak duzy wydatek.

JESTEM ZA REGULATOREM MECHANICZNYM!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 02, 2005 4:06 pm 
Raflee

Widac, ze nawet mistrz w tej klasie jest za zostaniem przy mechach :D

Ja jestem tego samego zdania... za 200 zl mozna kupic prawie 7 regulatorow mechanicznych i wydaje mi sie ze wlasnie o to w tej kalsie chodzi, zeby byla jak najtansza... bo za niedlugo dojdzie do tego ,ze kazda klasa bedzie kosztowc bardzo duzo... i tak jest do TLek itd sporo kosztownego tuningu, ktory jest bardzo potrzebny w drodze do zwyciestwa (lozyska, olejowe amorki itd... :) )

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 02, 2005 5:04 pm 

Z tego co mi wiadomo to modele typu top-stock zostały wprowadzone do zawodów celem umożliwienia startu na zawodach osobom nowym, zielonym w dziedzinie modelarstwa, i to ta klasa ma im służyć, więc niech wypowiedzą się osoby, które w niej zaczynają, a nie starzy wyjadacze, którym i tak to zwisa. Poza tym - w chęci tuningowania modeli zacznie sie wprowazdanie mocniejsych silników itd, co w konsekwencji odstraszy młodych i spowoduje że klasa stanie się drogą, za drogą by w niej startować. Jakiekolwiek modernizacje tych modeli uważam za niepotrzebne. Pomijam łożyska i amortyzatory - bo wedle mnie rzecz oczywista, a szczęśliwszy posiadacz tych elementów nie dość że jeździ szybciej i skuteczniej, to pozwala modelowi pracować profesjonalnie i mniej go zużywa (trudno pomysleć sobie np że ktos ma model asso lub xray'a na panewkach 8)

Tytuł:
PostNapisane: So lut 05, 2005 10:56 pm 

Oficjalnie od dnia dzisiejszego zostaly dopuszczone regulatory elektroniczne do klasy TOP STOCK :!: :!:

Zawodnicy startujacy w tej klasie na zawodach w Tarnowie uzywali regulatorow elektronicznych.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 05, 2005 11:20 pm 

wiekszosc ludu na forum jest za wiec mysle ze to dobrze :wink:

Tytuł:
PostNapisane: N lut 06, 2005 9:49 pm 

Ale zostaly wszelkie regle elektroniczne?

Tak poza tym kto jest odpowiedzialny za ustalanie regulaminu w Top Stocku?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 07, 2005 2:16 pm 

Sorki, ze sie wtracam chociaz nie jezdze elektrykami ale tak przygladam sie tej dyskusji. Jedni chca wprowadzenia regli elektronicznych, fajnie, modele bede lepiej, dluzej jezdzic itd. Z drugiej strony niektorzy sa chyba przeciwni twierdzac, ze jest to klasa, ktora zostala stworzona dla tych, ktorzy stawiaja pierwsze kroki w modelarstwie i raczej nie wydaja odrazu kupy kasy, zeby kupic bardzo dobry model, musza poznac ten sport i wtedy ewentualnie kupic lepszy model badz zmodernizowac swoj stary. Moim zdaniem powinny zostac wprowadzone rowniez jakies przepisy co do akusow uzywanych w modelach. Osoba, ktora jest nowa nie wyda powiedzmy 250zl na selekcje, zeby na nich jezdzic na zawodach, a osoba, ktora tak jak ktos wczesniej wspomnial, juz dlugo jezdzi w Top-stocku bedzie kupowac jak najdrozsze akusy, zeby wygrywac. W ten sposob z klasy, w ktorej, przynajmniej tak mi sie wydaje, powinny wygrywac przede wszystkim umiejetnosci a nie kasa, przeradza sie w zupelnie cos innego. Tak jak w pozostalych klasach, osoby, ktore moga sobie pozwolic na drozszy sprzet laduja tam drozsze rzeczy, przez co ich modele wygrywaja. Wiem, ze zaraz odezwa sie osoby, ktore powiedza, ze to nie model a czlowiek wygrywa zawoday. Racja! Ale czy ja jezdzac powiedzmy standartowym samochodem na panawkach, z reglem mechanicznym i pakietem ok 200mha wygram z kims kto ma wlozone lozyska, regler elektroniczny i selekcje 3300mha? Zobacznie co Team Trinity teraz wprowadza w USA. Wprowadzili nowa klase T-spec, w ktorej wszystko z gory jest ustalone, lacznie z bateriami, i to tam wygyrwaja umiejetnosci a nie zasobnosc portfela. Owszem jest to reklama swoich produktow poniewaz firma wypuscila na rynek cala game akcesoriow pod tytulem T-spec, ale to juz inna historia.
Moje zdanie jest takie-niech osoby, ktore sa odpowiedzialne za pisanie regulaminow klas modeli r/c przemysla klase Top-stock i dostosuja ja tylko i wylacznie do nowicjuszy a nie starych wyjadaczy, ktorzy z pewnoscia moga przesiasc sie na inna klase. Przez to nasze kochane hobby stanie sie przystepniejsze dla nowych osob, a przez to bardziej popularne, a co za tym idzie moze bedziemy mieli wiecej zawodow itd.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 07, 2005 12:17 pm 

Na stronie RC-auto pojawily sie przepisy na 2005 rok, i nadal jest tam informacja ze w Top stock dozwolone sa tylko regulatory mechaniczne. Jak to w koncu jest? Mozna stosowac na zawodach regulatory elektroniczne? Jak bylo na ostatnich zawodach?

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 08, 2005 1:15 am 
Administrator forum

Waldo, w przepisach na naszej stronie sa dalej regulatory mechaniczne ponieważ... w przepisach na 2005r tak jest napisane. To że regle elektroniczne są dopuszczone to jedno a to że modelem z reglem mechanicznym dobry kierowca złoi tyłek temu kto ma regler elektroniczny i nie umie jeździć to inna sprawa.

Powinniśmy dążyć do tego aby sprecyzować czego oczekujemy od klasy TOP-STOCK. Jeżeli ma to być klasa dla początkujących to zero tuningu. Jeździmy na tym co mamy w pudełku. Jeżeli tuning na tak - to TYLKO i wyłacznie TAMIYA - zaczynając od najmnieszej śróbki a kończąc na regulatorach, oponach, felgach i wkładkach + karoserie.

Ale to tylko moje zdanie. Może Wasze będzie inne.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona