Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 11:59 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł: 540
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 9:24 am 

Panowie budzę sę dzisiaj rano i co widzę zmiana przepisów w klasie IC-8,wszystkie Serpenty muszą mieć płyty z laminatu bo ma to na celu dopływ jak największej liczby zawodników do tej klasy,otwieram oczy i całe szczęście, że to był tylko sen.
Wracając do tematu, klasy dtm z założenia są to modele wyjęte z pudełka i tylko takie mogą być klasyfikowane przez sędziów,czyżby zawodnik na zawody musiał przywozić płyty węglowe zeby pokazywać sędziemu zgodność z orginałem,może zamiast śrub rzymskich tytanowych ,kazać chłopcom ucinać śrubki i z nich dorabiać te elementy,zamiast bardzo drogich opon,wycinać je z laczków japońskich,karoserie wycinać z butelek po pepsicoli.Czy te modele mają przypominać jakieś monstra z lat 70, E! chyba nie.Nie dzielmy modelarstwa na ubogich i bogatych,gdyż ci bogaci mogą startować gdzie indziej,a tu w kraju modelarstwo może pozostać znowu 20 lat za (nie jestem rasistą więc nie będę kończył tego zdania).Klasę 540 powinno wyróżniać tylko silnik tak jak w dtm-s i dtm-o.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 12:09 pm 

To nie sen Panie Marianie to jawa.
Płyta węglowa i silnik to dwa podstawowe parametry, które miały zapobiec wyścigowi zbrojeń w tej klasie.
Cieszę się ze właśnie Pana wypowiedź pojawiła się dzisiaj.
Jest to najlepszy przykład obrazujący moje obawy dotyczące rozwoju i przyszłości tej klasy.
Z tego, co pamiętam jest Pan seniorem. Jeśli chce Pan jeździć modelem Serpent w klasie 540 to zastanawiam się, dla czego. Analizując Pańskie wyniki nie osiągnął Pan ostatnio spektakularnego sukcesu a pamiętam, że korzystał Pan z modeli kilku dobrych marek.
Więc jeśli lekarstwem na poprawę Pana samopoczucia ma być wygrywanie bardziej zaawansowanym modelem w klasie dla początkujących to waśnie takiej sytuacji ma zapobiegać zapis o płycie podłogowej.
Oczywiście dla chcącego nic trudnego i nie jest to przeszkoda, ale jedynie drobne utrudnienie.
Jeśli się mylę w swojej ocenie to nasuwa się pytanie, po co zabiera Pan głos nie chcąc jeździć w tej klasie.
Po drugie klasa 540 powstała w związku z niedopuszczeniem Sprinta do TOP Stock bo właśnie obawiano się że Sprint będzie miał przewagę technologiczną. Na tej podstawie powstała klasa 540.
Uważam że czuję się w obowiązku dbać o zapisy w przepisach klasy 540 a wiąże się to z faktem że kilku zawodników kupując modele miało zapewnienie o stabilności przepisów. Dziś mogą mieć oni słuszne pretensje zarówno do nas jaki i LOK.

W tej sytuacji decyzja o zapisie dotyczącym płyty powinna pojawić się możliwie szybko. Będzie to dla nas podstawowa informacja jaki ma przebiegać dalsze wspieranie klasy przez firmę HPI Polska. Pragnę przypomnieć ze celowo obniżyliśmy ceny silników jak i modeli Sprint, Fundujemy nagrody dla zwycięzców, proponujemy umowy sponsorskie itd.. Jakoś nie widzę chętnych do podobnych działań natomiast wielu chętnie korzysta z naszej pracy. Więc nie mam zamiaru dłużej być świętym Mikołajem i na siłę namawiać do słusznej sprawy.
Jakoś nie widzę zaangażowania w sponsoring tych klas ze strony innych przedstawicieli i z pewnością nie mam ochoty promować naszym kosztem klasy 540 w sytuacji gdy nie mamy gwarancji stabilności przepisów.

W świetle obecnych przepisów jestem zmuszony zadbać jedynie o naszych klientów wobec których mamy zobowiązania i począwszy od zawodów w Kłodzku rezygnujemy z wspierania całej klasy. Nagrody w 540 ufundujemy dla zawodnika teamu HPI który zajmie najlepsze miejsce. Promocję klasy i całą resztę zostawiamy w rękach LOK i twórców przepisów.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 1:14 pm 

Panowie !
Właśnie przegladłem kto zaczął jezdzić w klasie 540 i okazuje się że najwięcej krzyku o przepisy podnosza na tym forum "nieobecni" w tej klasie.
Może mi ktoś z tych panów wytłumaczyc który ze "starych koni" pójdzie ze swoim nowym X-rayem jeżdzić w tej klasie gdzie będa prawie sami mało doświadczeni zawodnicy, a wiadomo co wtedy dzieje się na torze. Dla mnie to jakas totalna bzdura. Czy także może któryś powiedziec jaka to jest róznica pomiędzy orginalnym Pro2 a tym z ptrzerobiona płyta plastikową od Sprinta?/taka udało mi sie przystosować/
Ja nie zauważyłem istotnej, która miałaby wpływ na poruszanie się zwłaszcza przy tych ograniczeniach silników.
Myślę że lepiej pomyśleć o tym, że nie na czym ale kto ma jeżdzic w tej klasie. Jeśli potraktujemy ją jako klasę która ma być przejściową i ma uczyć to może niech w niej jeżdżą tylko młodzicy i juniorzy a seniorom zostawmy tylko STD i OPEN

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 2:59 pm 

A jeżeli ktoś zaczyna zabawę z modelarstwem jako senior i chciałby rozpocząć starty w tej klasie ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 3:17 pm 

Proponowałbym wprowadzić do tej klasy więcej zabawy i zachęty.Nagradzać nie tylko pierwszych trzech,ale np.najstarszego zawodnika,najmłodszego,najstarszy model,najlepsze miejsce np.HPI Sprintem z kartonika.
I oby było w tej klasie jak najwięcej starszych,którzy będą dawać przykład na torze,ale i w relacjach na podeście.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 7:01 pm 
Administrator forum

Marek Pleskacz napisał(a):

Wszystko fajnie tylko dlaczego MODELARZE nie moga dorabiac sobie tych czesci z plyty weglowej czy aramidowej?
Czy laminat szklany jest jedynym materialem wartym MODELARZA?

Marek

Bardzo proste wyjaśnienie:

- laminat jest TAŃSZY od płyty węglowej i to znacznie
- dostępny jest w Polsce
- jest łatwiejszy w obróbce
- jak młody modelarz coś skopie to bierze nową płytę laminatu i "jedzie" robótkę od nowa
- jak zdobędzie doświadczenie na tanim tworzywie to może się brać za obróbke części z węglowych płyt, bez większej obawy że cos skopie.

A najważniejsze: starym koniom, wyjadaczom w klasie standard i open nawet do głowy nie przyjdzie przedobic sobie swój kochany modeli do tej klasy dorabiając płytę i inne części z laminatu, co sprawi że w tej klasie będą jeździć raczej początkujący lub mniej doświadczeni modelarze.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 7:15 pm 

Grzegorz Nóżka napisał(a):
Klasa 540...podwozia na włóknach węglowych...przewaga prędkości i brak umiejętności...wózek węglowy znaczy topowy model danej marki tylko starszy model...do modelu na podwoziu z tworzywa...

Twierdzenie, że model z podwoziem węglowym i silnikiem 540 będzie lepszy i szybszy od modelu z podwoziem laminatowym lub plastikowym i silnikiem 540 jest nietrafne - Ferrari (jego najnowszy model w wiekszości jest z kompozytów) z silnikiem A176 na pewno nie będzie lepsze i szybsze od A-lub N-klasowego malucha.

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 7:27 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Grzegorz Nóżka napisał(a):
Klasa 540...podwozia na włóknach węglowych...przewaga prędkości i brak umiejętności...wózek węglowy znaczy topowy model danej marki tylko starszy model...do modelu na podwoziu z tworzywa...

Twierdzenie, że model z podwoziem węglowym i silnikiem 540 będzie lepszy i szybszy od modelu z podwoziem laminatowym lub plastikowym i silnikiem 540 jest nietrafne - Ferrari (jego najnowszy model w wiekszości jest z kompozytów) z silnikiem A176 na pewno nie będzie lepsze i szybsze od A-lub N-klasowego malucha.

Ale komfort psychiczny na tym cierpi !!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 7:40 pm 

Panie Janku zabrał Pan głos w temacie, a nic ta wypowiedź nie wniosła. Czekamy na odpowiedź w sprawie zapisu dotyczącego podwozi w klasie 540.
ps.
nie wiem do kogo była wypowiedź w stylu "stare konie" ponieważ nie mam zamiaru startować w tej klasie tylko robię to w imieniu moich podopiecznych( modelarzy). Co do obecności na zawodach z Poznania i Katowic moj klub nie miał środków na wyjazd ale gdzie jest napisane że na wszystkie imprezy trzeba jeździć. (w poznaniu nie było już miejsc noclegowych w momencie jak zorganizowałem środki na wyjazd mojej grupy)Do Kłodzka mamy blisko więc tam się spotkamy na torze.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 10:29 pm 

Pragnę uściślić jedną rzecz w mojej wypowiedzi. Absolutnie nie mam nic do wieku modelarzy. Jestem gorącym zwolennikiem startów każdego bez względu na wiek i w ogóle jestem przeciwników podziału na grupy wiekowe. Powód – za mała ilość modelarzy.
Chodzi mi głównie o to, aby doświadczeni modelarze (nie znaczy starsi) nie przechodzili do niższych klas choćby z powodu lepszych nagród oraz możliwości uzyskania wyższych miejsc w rankingach.
I proszę nie piszcie, że nie ma to znaczenia i jeździcie tylko dla idei, – bo takie gadanie to właśnie jest ideologia (praktyka wygląda zupełnie inaczej). W każdej dyscyplinie sportu, sponsoring i wartościowe nagrody to naprawdę fajna motywacja i ułatwienie rozwoju dobrym zawodnikom. Tak jest na całym świecie. Oczywiście u nas zawsze musi być lepiej na opak  :cry:
Wracając do klasy 540 - brak zapisu o wykluczeniu elementów węglowych dopuszcza wszystkie modle. I uważam ze jest to nawet fajny pomysł ALE !!!
Dla czego nie był możliwy do przeprowadzenia w klasie TOP STOSK jak chcieliśmy, aby mógł w niej jeździć SPRINT. Tam nie było to możliwe, mimo że modele też jeździłyby na jednakowych silnikach.
Twórcy przepisów 540 likwidując zapis o wykluczeniu elementów węglowych sami pogrzebali szanse na sponsoring z naszej strony. Nie mam zamiaru stracić kolejnego roku na jałowe dyskusje. Jak widać po klasie 540 przepisy są jak chorągiewka, więc nie jesteśmy zainteresowani dalszym inwestowaniem w takich warunkach?

Nie tak dawno w klasach spalinowych zawodnicy mieli pretensje do przedstawiciela Serpenta o to ze dzieli zawodników na swoich i jeżdżących innymi modelami. Jak widać z powyższych przykładów LOK i sami modelarze proszą się o to takie traktowanie, więc niech tak będzie.
Przemyślałem dzisiaj zaistniałą sytuację i po raz kolejny jest mi przykro ze nasza chęć pomocy w rozwoju modelarstwa samochodowego zostaje zniweczona przez takie decyzje.

W obecnej sytuacji ze strony HPI Polska mogę zapewnić, że wszyscy modelarze jeżdżący modelami HPI mogą liczyć na rosnące wsparcie z naszej strony i z pewnością zauważycie to w przyszłym sezonie 2006. Niestety dzięki nowelizacji przepisów 540 nie będziemy w stanie fundować nagród i dla pozostałych zawodników w klasie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 23, 2005 7:58 am 

W takiej sytuacji nie sprzedaję mojego HPI.A czy w Kłodzku będą dostępne silniki HPI,które są dozwolone w klasie 540.

PostNapisane: Pt gru 23, 2005 9:02 am 

Ja również panie Flisiak startuję w tym sezonie w klasie 540 modelem HPI PRO4 nomen omen kupionym u pana i pocichu mażę o wsparciu technicznym jak to pan wyżej zapewnia.
A tak apropo od kilku lat jeżdzę tylko modelami HPI a SERPENTA miałem dokładnie 26 lat temu.Pomylił pan mnie chyba z kimś innym.

PostNapisane: Pt gru 23, 2005 9:17 am 

Panowie!
klasa 540 jest,przepisy są i tak powinno pozostać a czas zweryfikuje trafność decyzji.Modelarzy którzy chcą dłubać przy modelach odsyłam do klas redukcyjnych,tam można zdobywać cierpliwość i doświadczenie modelarskie.Natomiast klasy wyścigowe to jest model z pudełka i jak najwięcej jazd na torze z najlepszymi kierowcami z Polski i zagranicy,gdyż tylko to prowdzi do sukcesu.

Jest takie powiedzenie: lepiej z bogatym znależć niż z biednym zgubić.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 23, 2005 10:31 am 

Filip Zaremba napisał(a):
W takiej sytuacji nie sprzedaję mojego HPI.A czy w Kłodzku będą dostępne silniki HPI,które są dozwolone w klasie 540.

Tak - oczywiście
Będzie też stoisko promocyjne.

Tytuł: Re: 540
PostNapisane: Pt gru 23, 2005 10:57 am 

marian.kala napisał(a):
Ja również panie Flisiak startuję w tym sezonie w klasie 540 modelem HPI PRO4 nomen omen kupionym u pana i pocichu mażę o wsparciu technicznym jak to pan wyżej zapewnia.

I to właśnie nie jest OK.
Moim zdaniem modele typu pro4 nie powinny jeździć w klasie 540.
Uważam ze dopusczenie modeli wyczynowych znisczy tą klasę. Pro 4 kosztuje ponad 2 razy więcej od sprinta i nie wynika to na pewno z widzimisię producenta.
Zawsze tak było, że najwyższa technologia wyznacza standard i żadne argumenty tej prawdy nie zmienią. Niech Pan sobie wyobrazi jak będzie się czuł nowicjusz, który weźmie do ręki model pro4 i sprionta lub inne auto z plastikiem. Moje zdanie może zmienić tylko sytuacja, w której pro4 zacznie przegrywać ze sprintem (zakładam, że modele będą prowadzone przez zawodników o podobnych umiejętnościach). Nikt chyba w to nie uwierzy.

Oczywiście jako użytkownik HPI może Pan liczyć na nasze wsparcie. Nie zmienia to jednak mojej opinii w sprawie opisanej powyżej.

marian.kala napisał(a):
A tak apropo od kilku lat jeżdzę tylko modelami HPI a SERPENTA miałem dokładnie 26 lat temu.Pomylił pan mnie chyba z kimś innym.

Często to podkreślam ze na forum nie ma możliwości precyzyjnej wypowiedzi bez napisania książki. Absolutnie nie mam zamiaru nikogo obrażać. Po prostu Pana wypowiedź nasunęła mi właściwy wątek i przykład do przedstawienia problemu.
PS
Jeśli ma Pan zamiar jeździć w klasie 540 polecam zainteresować się Sprintem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona