Pragnę uściślić jedną rzecz w mojej wypowiedzi. Absolutnie nie mam nic do wieku modelarzy. Jestem gorącym zwolennikiem startów każdego bez względu na wiek i w ogóle jestem przeciwników podziału na grupy wiekowe. Powód – za mała ilość modelarzy.
Chodzi mi głównie o to, aby doświadczeni modelarze (nie znaczy starsi) nie przechodzili do niższych klas choćby z powodu lepszych nagród oraz możliwości uzyskania wyższych miejsc w rankingach.
I proszę nie piszcie, że nie ma to znaczenia i jeździcie tylko dla idei, – bo takie gadanie to właśnie jest ideologia (praktyka wygląda zupełnie inaczej). W każdej dyscyplinie sportu, sponsoring i wartościowe nagrody to naprawdę fajna motywacja i ułatwienie rozwoju dobrym zawodnikom. Tak jest na całym świecie. Oczywiście u nas zawsze musi być lepiej na opak
Wracając do klasy 540 - brak zapisu o wykluczeniu elementów węglowych dopuszcza wszystkie modle. I uważam ze jest to nawet fajny pomysł ALE !!!
Dla czego nie był możliwy do przeprowadzenia w klasie TOP STOSK jak chcieliśmy, aby mógł w niej jeździć SPRINT. Tam nie było to możliwe, mimo że modele też jeździłyby na jednakowych silnikach.
Twórcy przepisów 540 likwidując zapis o wykluczeniu elementów węglowych sami pogrzebali szanse na sponsoring z naszej strony. Nie mam zamiaru stracić kolejnego roku na jałowe dyskusje. Jak widać po klasie 540 przepisy są jak chorągiewka, więc nie jesteśmy zainteresowani dalszym inwestowaniem w takich warunkach?
Nie tak dawno w klasach spalinowych zawodnicy mieli pretensje do przedstawiciela Serpenta o to ze dzieli zawodników na swoich i jeżdżących innymi modelami. Jak widać z powyższych przykładów LOK i sami modelarze proszą się o to takie traktowanie, więc niech tak będzie.
Przemyślałem dzisiaj zaistniałą sytuację i po raz kolejny jest mi przykro ze nasza chęć pomocy w rozwoju modelarstwa samochodowego zostaje zniweczona przez takie decyzje.
W obecnej sytuacji ze strony HPI Polska mogę zapewnić, że wszyscy modelarze jeżdżący modelami HPI mogą liczyć na rosnące wsparcie z naszej strony i z pewnością zauważycie to w przyszłym sezonie 2006. Niestety dzięki nowelizacji przepisów 540 nie będziemy w stanie fundować nagród i dla pozostałych zawodników w klasie.