Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 7:54 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: So sie 08, 2015 6:15 pm 

Hej wszystkim

Niedawno stałem się właścicielem używanego Bulleta FLUX w wersji MT. Jak to model używany, ma kilka wad, które staram się sukcesywnie usuwać. Problemów z ustawieniem elektroniki sam nie rozwiążę i jutro mam się spotkać z kilkoma z Was na górce Kazurce, ale ile mogę - robię sam. Rozebrałem przednie zawieszenie żeby je wyczyścić z piachu i brudu, który nazbierał się jeszcze po poprzednim właścicielu. Przy okazji odkryłem, że ramię serwa skrętu jest wyrobione i dlatego skręcanie ledwo co działało. Zrobiłem taką pół-samoróbkę ramienia, dopóki nie kupię porządnego serwa, ale nie w tym rzecz. Model ma wymienione części przedniego zawieszenia na aluminiowe, problem w tym, że przednie lewe koło, mimo dokręcania śruby nadal latało na boki (w drugim kole tego problemu nie było). Rozkręciłęm wszytko do zera i okazało się, że wewnętrzne łożysko kulkowe rozsypało się (wyjąłem jego części), ale zewnętrzny pierścien łożyska (B021) nadal tkwi w części 101208. Próbowałem go wybić, ale nie ma jak zaczepić śrubokrętu/gwoździa itd - pierścień jest w zasadzie gładki z wyjątkiem małego rowku po którym poruszały się kulki łożyska. Jest jednak zbyt płytki, aby mógł posłużyć do zaczepienia czegokolwiek.

Miał ktoś z Was już taki problem? Jak można by się pozbyć tego łożyska? Myślałem żeby delikatnie naciąć ten pierścień Dremelem, ale nie mam go pod ręką.

Schemat bulleta, str. 42. prawy, dolny róg:

https://www.hpiracing.com/assets/docume ... b-e-v1.pdf

Swoją drogą, nie wiem też jak i gdzie umieścić części 101226.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sie 08, 2015 8:12 pm 

Możesz podgrzać zwrotnicę, aluminium prędzej się nagrzeje i pierścień powinien wypaść.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt sie 14, 2015 5:36 pm 

W ramach updatu:

Dzięki za krótką, acz owocną rozmowę w ubiegły weekend, zwróciliście mi uwagę na rzeczy o których ja nie pomyślałem - luzy na ośkach nie są standardem w autach offroadowych...

Ale, do rzecz

Używany model kupiłem za 600zł, w zestawie było sporo nowych części zapasowych i jak do tej pory nie dołożyłem do niego ani złotówki (nie licząc pakietów i szczotki do czyszczenia z brudu). Do tej spory spędziłem nad nim ok 15h pracy i muszę przyznać, że takie grzebanie jest bardzo relaksujące ;)

* Za radą Rafała, wymieniłem tylne axle i włożyłem w nie oringi, coby półośka nie latała w każdą stronę - istniało ryzyko jej wypadnięcia przy większych skokach zawieszenia.
* Kompletnie rozmontowałem przednie i tylne zawieszenie, okazało się, że jest ono w tragicznym stanie. 6 z 8 wszystkich łożysk przy kołach się rozsypało. Wyczyściłem wszystkie elementy, poskładałem do kupy na nowych łożyskach. Wymieniłem też części, które wg mnie tego wymagały, np wheel spacery (takie talerzyki aluminiowe koło pinów), bo te któe były założone, wyrobiły się już od łożysk.
* Wymieniłem olej w amortyzatorach i założyłem na sprężyny skarpetki z... balonów. Wygląda to nawet sensownie, choć miss RCUniverse nie wygra.
* Główna zębatka (odbiorcza) jest w takim sobie stanie, ale myślę, że ją wymienię jak uda mi się dostać wały do dyferencjału i przekładni - też wymagają wymiany.

Zadowolony ze swojej roboty wziąłem autko dzisiaj na trawę i... przywaliłem gonga w drzewko (aż listki spadły). Efektem tego jest wyrwany zderzak i oderwany regulator (z gąbki tylko na szczęście). Kiedy rozbierałęm auto znowu w domu, okazało się, że z wrażenia urwał się łebek śruby mocującej... coś do płyty podłogowej, nie wiem jeszcze co, bo konstrukcja jest dosyć zwarta a instrukcja nie opisuje która śruba jest do czego. Zacząłem dokręcać pozostałe śruby i wyszło, że jeszcze 4 łebki odpadły... Będę musiał skoczyć do castoramy i kupić zapas wszystkich śrub, jakie są używane w tym modelu, potem rozebrać dosłownie wszystko, posprawdzać jeszcze raz i poskręcać nowymi śrubami...

Ogólnie rzecz biorąc, wydałem 600zł na coś, co więcej stoi niż jeździ, czekają mnie wydatki na części zamienne, dziewczyna narazie toleruje moje hobby, ale zobaczymy na dłuższą metę ale w zasadzie... nie jestem na siebie zły, że kupiłem akurat ten egzemplarz :P Jeździ się nim fajnie. Fajnie jest przy nim grzebać, czytać co i jak, oglądać YT szukając informacji jak coś naprawić/ustawić....

Też tak macie? Czy raczej wolicie po prostu kupić nowy model i nim jeździć, nie przejmując się naprawami?

PostNapisane: Pt sie 14, 2015 7:39 pm 

Cieszę się że się nie podajesz i doprowadzasz model do stanu "idealnego" jest wart tego żeby przy nim pogrzebać. To jedna z przyjemniejszych rzeczy .
Szkoda że nie poszedłes z nami pojeździć. Wiem mieliśmy iść na górę ale zostałem większością przeglosowany.
Kupuj jeszcze jakiegoś RC TRIALa i dołącz do naszej ekipy. (Jest nas całkiem sporo w Wawce w niedzielę była tylko maleńka garstka).
Pozdrawiam i do zobaczenia.

VATERRAAscenderGarbi
StradaRally
HPIRS4
...

PostNapisane: Śr sie 19, 2015 8:43 pm 

Wczoraj dało mi się przejechać pełen pakiet 5300 bez usterki - sukces.

Dzisiaj wyszedłem pojeździć znowu trochę i rozsypało się łożysko przednie w silniku... Niestety muszę przyznać, że chyba kupiłem straszny bubel. Naprawię 3 rzeczy - kolejne się psują...

Rozebrałem silnik (HPI FLUX Shot 4300kv), wyjąłem części łożyska no i teraz pytanie - jakie łożysko? Grzebałem w necie ponad godzine i nie udało mi się znaleźć żadnej sensownej informacji. Znalazłem jedynie, że wał silnika ma 3.17mm (standard USA - 1/8 cala) idąc tym tropem przegrzebałem się przez wiele stron i znalazłem takie coś:

http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=3437

Mierząc (niezbyt dokładnymi narzędziami), wyszło mi, że rozsypane łożysko miało 100mm zewnętrznej x 4mm grubości i trochę ponad 3mm wewnętrznej - wygląda wiec, że znalazłem zamiennik. Jest w stanie ktoś potwierdzić czy to faktycznie to łożysko? Wymieniał już je ktoś w silnikach HPI albo podobnych? Inna sprawa, nie bardzo wiem jak wyjąć tylne łożysko, wymeiniłbym już obydwa przy jednym rozbieraniu silnika. Nie wiem czy się zapiekło, czy jest tam jakaś blokada, ale wyjąc "palcami" się go nie da, a nie chcę czegoś urwać jak będę stosował środki przymusu bezpośredniego.

PostNapisane: Śr sie 19, 2015 9:41 pm 

Bizkup napisał(a):
Mierząc (niezbyt dokładnymi narzędziami), wyszło mi, że rozsypane łożysko miało 100mm zewnętrznej x 4mm grubości i trochę ponad 3mm wewnętrznej

Faktycznie niezbyt dokładne... ;)

Co do łożyska to możesz jak już pisałem, podgrzać i samo wypadnie, albo "wydłubać" je śrubokrętem, bo i tak chcesz wymienić.
Ogólnie to ten silnik w bullecie to straszna kicha. To jest mały 380 w obudowie 540. Pilnuj temperatury, bo bardzo często rotory w nich padają.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz sie 20, 2015 6:06 am 

drobna pomyłka w ilości zer :P oczywiscie średnica zewnętrzna łożyska w silniku to niecałe 10mm. Wymieniał je już ktoś może? Wolałbym od razu zamówić dobrą część, a nie najpierw czekać na tą, która może nie pasować, a potem szukać znowu kolejnej...

Muszę w miarę szybko poradzić sobie z tym silnikiem.. nowego nie będę kupował, dopóki ten zipie (co w zasadzie niedługo może się zakończyć, patrząc na częstotliwość pojawiania się problemów w tym modelu). Będę celował w zestaw TrackStara 12/17t z HK, combo jest za 60 euro jakoś.

Co do łożyska w aluminiowym elemencie przedniego zawieszenia - już sobie poradziłem. Znalazłem mały płaski bit do wkrętarki i po prostu udało mi się wybić pierścień.

PostNapisane: Cz sie 20, 2015 7:21 am 

Ja pisałem o łożysku w deklu silnika. Mam gdzieś silnik ezruna 3000kv (to samo co Twój) poszukam i zobaczę jakie tam jest, ale wydaje mi się, że przód i tył są takie same.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz sie 20, 2015 9:00 am 

Ok, rozumiem. Po południu postaram się wyjąć to łożysko i zobaczyć co i jak. Tak czy inaczej, postanowiłem że rozbiorę jeszcze dyferencjały i zobaczę co w nich siedzi. Nie chcę po kolejnej jeździe dowiedzieć się ,że znowu padło coś, tym razem w przedniej lub tylnej puszce...

[EDIT] zamówiłem łożyska calowe do silnika, jedno zapasowe coby było w razie potrzeby, choć pewnie zmienię silnik i ECU przed tym jak nowe łożyska się posypią. Znając życie, paczka nie przyjdzie w tym tygodniu, więc będę miał sporo czasu na rozebranie auta i sprawdzenie co jeszcze potrzebuje wymienić.. Z allegro zamówię jeszcze MR 105 2RS - 5x10x4 z 10 sztuk, bo coś czuję że też się przydadzą niedługo... Chyba, że zna ktoś sklep w Warszawie, który ma te łożyska w sensownej cenie? (allegro ok 3.70/szt za 2RS + wysyłka 8-10zł)

Swoją drogą, łożyska ZZ na koła to jakiś bardzo słaby pomysł? Wiem, że zalecane są 2RS, ale nie miałem takich akurat pod ręką. Lepiej je wymienić jak najszybciej, czy jeździć aż nie będą wymagać zmiany?

PostNapisane: Pn sie 24, 2015 7:57 pm 

Kolejny dzień, kolejny update:

Przyszły łożyska calowe do silnika, wymieniłem, podokręcałem i wziąłem model na test - znowu jeździ choć cały czas przy zwalnianiu chrobocze. Zakładam, że to albo zębatka odbioru, która jest taka sobie, albo któreś kubki przeniesienia napędu. Prawdziwy Problem pojawił się po ok 5 min jazdy po trawie - model przestał reagować na orczyk choć serwo skrętu odpowiadało. Zabrałem model i w drodze do mieszkania sprawdziłem silnik - gorący jak diabli, nie wiem ile stopni, bo nie mam termometra IR, ale palec oparzył. Wiem, że system FLUX HPI nie jest najwyższych lotów, ale nie spodziewałem się czegoś takiego... Odstawiłem model na moment i po chwili znowu zaczął działać (przód/tył), więc wydaje mi się, że to kwestia ostygnięcia silnika. Nie bardzo wiem co z tym zrobić. Przed wymianą łożysk jeździł zdecydowanie dłużej. Na łożyskach nie ma oporu specjalnego, są nowe więc trudno żeby miał być.. Zębata atakująca to t10 i być może tutaj leży problem, ale jej nie zmieniałem, a problem pojawił się dopiero teraz.. Sam nie wiem. Planowałem kiedyś tam kupić combo BL sensorowe z HK, ale nie zakładalem, że będę musiał to zrobić w tym roku.

PostNapisane: Pn sie 24, 2015 8:27 pm 

Łożyska są wysokoobrotowe, czy zwykłe ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sie 25, 2015 9:51 am 

Bizkup napisał(a):
Zabrałem model i w drodze do mieszkania sprawdziłem silnik - gorący jak diabli, nie wiem ile stopni, bo nie mam termometra IR, ale palec oparzył. Wiem, że system FLUX HPI nie jest najwyższych lotów, ale nie spodziewałem się czegoś takiego...

Akurat ten zamontowany w Twoim modelu nie należy do najlepszych, ale te Vapor co były między innymi w firku nie były takie złe. Taki Vapor z wiatrakiem dzielnie daje radę w savku. Brak mu kultury pracy ale w końcu to prosty silniczek bez senatorów. Twój model ma większą masę do tego słabszy silnik. Ja bym nic z nim nie kombinował (szrot) i kupił nowe combo od chinoli na sensorach.

VATERRAAscenderGarbi
StradaRally
HPIRS4
...

PostNapisane: Wt sie 25, 2015 10:02 am 

Głównie chodzi o to, że te silniki z żeberkami to malutkie 380-tki ale dzięki obudowie z żeberkami mają rozmiar zewnętrzny 540. To jest produkt Hobbywing, a później to Leopard, Hpi...
Silnik w Firku to produkt Castle Creations, dlatego jest znacznie lepszy no i jest pełnowymiarowym silnikiem 540.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sie 25, 2015 10:44 am 

Ralf2107 napisał(a):
Łożyska są wysokoobrotowe, czy zwykłe ?

Z opisu wynikało, że wysoko obrotowe z stalowym uszczelnieniem, więc wszystko powinno grać.

Co do silnika, to hpi flux shot - żeberkowany. Rozebrałem go, wyczyscilem itd. Wał z magnesem nie był za duży, ale nie rozbierałem innego silnika, więc nie wiem jakiej wielkości powinien być w klasie 540.
Zastanawiam się czy nie wrzucić mu naradzie wiatraka i zobaczyć czy coś się zmieni. Combo mógłbym zamówić jakoś dopiero za 2 MSC pewnie.
Ten zestaw hpi najwyżej sprzedam, myślę że do onroad się nada dobrze, bo oprócz grzania jest super- ma strasznego kopa a regiel można programować

[edit] Postaram się dorzucić do silnika wentyl 40mm i zobaczę czy coś zmieni to sytuację. Szykuję się też do zakupu półosiek CVD (wał kardana?) z Asiatees.com. Zestaw 4 wyjdzie ok 100zł, czyli w zasadzie w cenie jednego zestawu w PL. Nie wiem czy to standard, ale nowe kielichy po stronie kół po ok 30-40min jazdy już zostały wyrobione przez dogbone...

Kolejna sprawa. Stosujecie jakieś zabezpieczenie połączeń ośka-kielich? Mówię tutaj o wszystkich połączenia - od strony koła jak i dyferencjał-ośka i skrzynia-dyferencjały. Widziałem, że Baja ma takie gumowe kołnierze w standardzie, ale dla modeli 1:10 w zasadzie trudno znaleźć. WYszperałem takie coś:

http://www.rcmodele.pl/index.php?strona ... goria=1522

Ale mam wrażenie, że nie podejdzie pod części do bulleta. Macie jakieś domowe sposoby na zabezpieczenie tych elementów przed piachem? Myślałem, żeby użyć balonów (cienkich, do robienia zwierzątek...) ale to raczej taka bardo mocna prowizorka.. Są też gumowe rękawy do łaczenia przewodów elektrycznych o różnych przekrojach, a z kolei te są wykonane z twardej gumy, która się rozsypie przy ciągłym wyginaniu.

PostNapisane: Pn sie 31, 2015 9:44 am 

Ralf2107 napisał(a):
Głównie chodzi o to, że te silniki z żeberkami to malutkie 380-tki ale dzięki obudowie z żeberkami mają rozmiar zewnętrzny 540. To jest produkt Hobbywing, a później to Leopard, Hpi...
Silnik w Firku to produkt Castle Creations, dlatego jest znacznie lepszy no i jest pełnowymiarowym silnikiem 540.

Tak też zrobię. Dzisiaj chciałbym zamówić elektronikę z HK i pojawia się dylemat. Oryginalny SHOT ma 4250kv, czyli dużo wyższe obroty niż najszybszy silnik oferowany w combie przez HK EU (13.5t) - prędkość i moc oferowana przez ten silnik mi odpowiada, nie chciałbym schodzić dużo niżej (ale zestaw HPI grzeje się za bardzo przy offroadzie..). Są silniki sensorowe o dużo mniejszej ilości zwoi np 9.5(T), czyli mniej więcej odpowiadającej specyfikacji fabrycznej, ale nie są w zestawach combo (więc trochę drożej wyjdzie). Przy combo-packu musiałbym zastosować większą zębatkę ataku (standardowo jest 10t), żeby uzyskać podobną prędkość, ale, miałbym duużo chłodniejszy silnik (mniejsze obroty, choć przy większym obciążeniu samego silnika) i większy moment obrotowy.

Możecie doradzić który silnik/zestaw wybrać z HK? Raczej skłaniałbym się ku zestawowi esc+silnik, ale osobno w sumie też może być. Do tego jeszcze zębatkę(ki) trzeba będzie dobrać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona