Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 10:31 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 8:30 pm 

Witam
Panowie bardzo prosze o pomoc poniewaz jestem zilony w tych sprawach modeli wiec oczywiscie mni sie zepsul a ja nawet niewiem dlaczego jesli ktos bedzie w stanie mi pomoc to blagam ratujcie a mianowicie - najpierw mialem problem z uruchomieniem autka jak go krecilem to mi cos blokowalo takz eroto robilo jeden obrot i stawalo, myslalem ze to baterie siadaja wiec naladowalem na maxa i zaczolem znowu krecic a tu dalej obrot i stop i obrot i stop i tak go katowalem az odpalil no i jak odpalil jak mu gazu dalem to on zamiast do przodu to do tylu i tylko tylem jedzil a do tego co raz mu obroty skakaly i to tak na maxa ze wyl jak rakieta ze non stop musialem go na hamulcu trzymac i tak jezdzilem i probowalem cos wykminic ale nic mi sie nie udalo a jak juz go zgasilem i na zgaszonym silniku pcham po ziemi to jest kolejna dziwna sprawa ze robi silnik obrot i cos go blokuje jak go mocniej pchne to przepuszcza i znowu blokuje tzn nie zatrzymuje go na amen tylko ma takie skoki. Jelsli potraficie mi jakos pomoc to bardzo prosze a jak ktos moze do mnie napisac na gg to moje dane GG 2322829
dzieki i pozdrawiam Paweł
tel 693 15 15 04
gg 2322829
mail pawelpozak@interia.pl

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 8:49 pm 

no to ladne mial LST przezycia :lol:
ze ciezko roto krecil to pewne byl zalany...
ze do tylu jedzil to moze wsteczny wrzuciles :lol: albo masz rewers przestawiony :?:
z tymi obrotami to wyregulowany penwie nie byl :roll: :?:
a z tymi przepuszczeniami to moze sprzeglo zaorane :?: jak go pchasz to tlok chodzi? tzn czy kreci sie kolo zamachowe?
na drugi raz jak widzisz ze cos nie tak nie nie jezdz tylko zgas mogel i popatrz co nie gra. wten sposob cos moglo sie zepsuc albo sie juz zepsulo...
a no i jeszcze jedno pytanie: docierales silnik?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 9:00 pm 

po pierwsze - docieralem ale napewno nieumiejetnie
po drugie - ja nawet niewiem co to rewers a wstecznego niemialem i niewiem czy tam wogole byl lub jest sory ale ja sie wogole na tym nieznmam
po trzecie - to nieregulowany bo jeszcze niewiem jak to zrobic
wlasnie ja go pcham to kolo zamachowe sie kreci ale co obrot sie lekko stopuje taka blokadka a jak troszke mocniej pchne to przeskakuje i znowu obrot i znowu to samo
po czwarte - czy jest mozlkiwosc ze moglem zle baterie w roto wlozyc i ze sie rot krecilo w druga strone i ze moglem probowac go odwrotnie odpalic i jesli tak to czy dlatego mogl zaczac jerzdzic do tylu i co to moglo spowodowac ( jakie uszkodzenia )

Dziekuje za pomoc i pozdrawaim Paweł

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 9:21 pm 

heh......................................
no to fajnie.....
wsteczny w lst jest.
jak dla mnie to cos nie tak masz ze sprzeglem... tzn sprzeglo caly czas "trzyma" i kreci kolem zamachwym, ze sa opory to kompresja silnika poniewaz tlok wtedy chodzi. powinno byc tak ze jak model pchasz to powinien bez zadnych oporow sie toczyc.
wez silnik wyreguluj... jak go wyregulowac masz np tu: http://rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=2536 . z tym odpaleniem to szczeze nie zbyt wiem... osobiscie mialem taka sytuacje ze odpalilem model dodaje lekko gazu a on do tylu jedzie.... podnioslem model patrze kolka sie do tylu kreca dodalem lekko gazu cos tam przeskoczylo i kola zaczely sie do przodu krecic... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 10:04 pm 

Tak żeby przełączyć na do przoodu to wciśniej hamulec i na tych czarnych przesuwanych do przodu klawisz A drugi nad kciukiem.
Co do tch dzikich obrotów to mój moze nie zmeiniał tak gwałtownie ale wchodził na zytwysokie to silnik reglowałem. Aha i ejcze przesmaruj tłok wd 40 i gaznik sprawdz czy to co ciągnie serwo z gaznika leekko chodzi :D

edit nie ma takeij opcji zeby żeby roto w drugą stronę dawało przez baterie

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 11, 2005 11:20 pm 

serdeczne dzieki za info a dodatkow wielkie dzieki dal kolegow ktorzy mi pomogli przez gg za ich zainteresownie i wogole
thx for :

Wojtek - ( Black Angel ) - Bogdanowo
Jasiu - ( ) - Pawłowice
Michał - ( Zieluch22 ) - Płońsk
Kuba - ( Stabik ) - Leszno

dzieki i pozdrawiam
PoZiBoSs

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 10:48 am 

Kurcze ale fajny temat - hehe - wiem ze to problem jak się ktoś na RC nie zna - ale Ty to chyba juz totalnie dałeś popis laickiego podejścia (zeby nie wiedzieć czy ma się wsteka w modelu 8) ).
Na przyszłość rób jak chłopaki piszą nie jeździj puki nie zlokalizujesz usterki, bo coś rozwalisz do końca. Masz szczęście ze koledzy ratują w takich sytuacjach - Pozdrawiam serdecznie

Ps. W Revo tez się blokuje silnik przy odpalaniu przez kompresję - wtedy mozna go przepchnąć ręcznie za koło zamoachowe - nie wiem jak jest w LST - ale moze tez jakoś mozna, inaczej szybko załatwisz pakiet.
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 7:00 pm 

Siemanko przyjacielu
Widzisz ja sie nieznam i sie przyznaje jestem totalnie zielony w tych tematach no ale jak poszedlem do szkoly to pisac tez nie umialem wiec ............ na szczescie sa jeszzce super chlopaki korzy mi zawsze rada sluza i za to im jeszcze raz wielkie dzieki
Mam nadzieje ze miedlugo juz bede wiedzial ile moj wozik ma biegów :lol:
Pozdrawiam serdecznie
papa

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 7:29 pm 

poziboss napewno sie polapiesz...... a najlepiej by bylo jakbys poszukal jakis ludzi ktorzy bawia sie w rc w twoim miescie, napewno Ci pomoga ..... powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 8:17 pm 

A ja bym radzil przeczytac instrukcje, a przynajmniej sprobowac, z reguly producent pisze tam wszystko co powinno sie wiedziec o danym modelu, mam racje? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 12, 2005 10:30 pm 

No no tak jak sie spodziewalem - sluchajcie ja tu napisalem wyraznie a przynajmniej sie staralem ale jak widac niekazdy umie czytac a mianowicie napisalem "czy ktos mi moze pomoc rozwiazac moj problem" a nie mowic mi jak mam zyc bo to moja sprawa czy ja sie znam czy nie choc nigdy nie mowilem ze sie znam i zawsze powtarzam ze sie an tym wogolem nieznam i dodatkowo to jak bede uwazal za sluszne to przeczytam instrukcje obslugi ale najpierw musze przezcytac instrukcje telewizora, lodówki, pralki i zmywarki a potem autka a no i jak kupilem troche wieksze autko w salonie to jakos jezdze i nie czytalem instrukcji a jak mi sie psuje to pytam fachowcow w salonie obslugi a nie sam reperuje wiec niemusze siedziec i dlubac w tym modelu tak jak niemusze kiedy mi sie lodowka zepsuje bo sa od tego ludzie a jak ktos chce to nawet moze sobie statek kosmiczny zaczac budowac ja kupilem model po to aby jezdzic i niemam czasu na to aby w nim dlubac - sa od tego specjalisci i napewno o moim problemie niema slowa w instrukcji. A takich banalknych zeczy jak ile ma biegow dowiem sie od osob ktore juz wiel mi wyjasnily a nie bvede czytal instrukcji bo mam niezbyt wiel czasu wolnego i wole go inaczej spozytkowac niz na czyt inst.!!!!!!!!!
Panowie czy poprostu niemozna pisac na temat np : moim zdanie to to lub to sie zepsulo itp - a nie jakies ***** ale jak widac sa ludzie ktorzy sa mniej i bardziej pomocni lub tacy ktorzy mysla ze wiedza wszystko lepiej a inni gorzej naszczescie ja spotkalem kilku ktorym jestem bardzo wdzieczny za pomoc o ktorych juz wyzej wspomnialem.
Mam ogromna prosbe jesli ktos ma pisac to na temat usterki a nie mojego podejscia do sprawy czy stanu wiedzy bo to nie tu jest na to miejsce
Dzieki i Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 13, 2005 10:05 am 

Na początek przepraszam ze się odzywam -ale muszę - to reakcja na to co napisałeś
- Po pierwsze wydaje mi się ze większość Userów RC lubi dłubac w swoich cackach i traktują to jako część tego hobby - i jego urok (oczywiście nie mówie o sytuacjach kiedy przez dwa tygodnie nie możemy odpalić naszego cacka). Myślę ze nie uda ci się jeżdzić nie potrafiąc samemu sobie ustawiac mieszanki itp.

- Po drugie uważam ze zdanie: "a nie bvede czytal instrukcji bo mam niezbyt wiel czasu wolnego i wole go inaczej spozytkowac niz na czyt inst.!!!!!!!!!" Świadczy o tym ze nie szanujesz czasu innych bo moze oni tez wolą robić coś innego niz pomagać ludziom którzy nawet nie starają się do czegoś dojść sami.

NIe złość się, nie piszę tego z ironią - po prostu należy szanować czas innych tak samo jak swój. Co nie znaczy ze jak czegoś nie rozumiesz w instrukcji lub nie jestes pewnien nie warto się zapytać.
Po prostu moze nadejść dzień w którym Jasiek, Bugi, lub inny z kolegów - napisze Ci: "słuchaj stary mam lepsze zajęcie niz opisywanie banalnych spraw"

Pozdrawiam serdecznie

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 13, 2005 10:54 am 

kolego jeśli nie masz nic do w niesienia do tematu to niepisz. To jest tylko sprawa pazziego. Ty marnujesz czas sobie pisząc takie rzeczy na forum. Ja mam czas mniej więcej coś wiem i dlatego podpowiadam.

PS. W revo pierwszy baczekniewolno mieć kół w powietrzu to silnik jest mocno spasowany i się zatrzymuje.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 13, 2005 11:25 am 

zieluch napisał(a):
PS. W revo pierwszy baczekniewolno mieć kół w powietrzu to silnik jest mocno spasowany i się zatrzymuje.

Nie zebym tam chciał Twój czas marnować ale to o tych kołach to do mnie bo nie wiem? Ja wiem jak się revo dociera bo czytałem instrukcje jeszcze zanim model kupiłem.

pozdro
Ps. A uwazasz Zieluch że da się jeździć RC nie umiejąc sobie regulować gaznika itp?I nie dłubiąc przy nim co jakiś czas? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 13, 2005 11:49 am 

popieram Mirka - Pozi, zauwaz, ze jest pewna roznica miedzy fachowcem od zmywarki czy samochodu 1:1 a ludzmi na tym forum - fachowiec bierze za swoja usluge kase i masz prawo wymagac od niego tego, czy tego (choc po tym, co tu pokazujesz wydaje sie, ze nie jestes ulubiencem tych "fachowcow). tu wszyscy pomagaja ci bezinteresownie, wiec sie nie rzucaj, tylko docen to, ze ktos zajrzal do tego tematu i poswiecil swoj czas na napisanie jakiejs rady. postawe roszczeniowa zostaw na inne okazje...
rada, zebys najpierw przeczytal instrukcje jest tu jak najbardziej na miejscu - jesli publicznie oswiadczasz, ze tego nie zamierzasz zrobic, to nie swiadczy o tobie najlepiej (delikatnie rzecz ujmujac)

p.s. 1. a tak w ogole to jest to temat do forum "Jak Zaczac?", a nie "Monster Truck"

p.s. 2. jest to moj piewszy i ostatni post w tym temacie - nie zamierzam odpowiadac na ewentualne docinki i wyklucania

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona