Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 11:33 pm

Autor
PostNapisane: Pn lis 18, 2013 9:54 pm 

witam tak jak w temacie kupiłem traxxas summit w stanie idealnym po 2 miesiącach jeżdżenia od użytkownika summitrc za model dałem 1500 zł model był z ładowarką i 2 pakietami lipo mam do was kilka pytań :
1 model jest megaaaaaaaa pordzewiały nie ma śrubki bez rdzy właściciel po telefonie stwierdził że taka rdza pojawia się po tygodniu jazdy i w nieczym nie przeszkadza
2 model ma "odłączone" oświetlenie bo brało za dużo bateri jednak po wizycie wujka elektryka okazało się że kabel został wyrwany spod silnika
3 pęknięte gumki na przegubach trzeba je wymienić ? właściciel nic o nich nie wspomniał
4 w modelu prawe przednie i prawe tylne koło trochę nie równo chodzi nie przeszkadza mi to bardzo no ale jak jest to poważny problem to powiedzcie co zrobić
5 model bardziej skręca w prawo mniej w lewo da się to ustawić z aparatury ?
6 pakiety lipo nie mogą być ładowane bo mam tak 2 lipo 1 męski 1 damski i 2 nimh damskie i moge ładować tylko jesen lipo bo ładowarka pasuje do damskiej lipo i koniec

proszę o szybką odpowiedź na pytania bo zaraz z tatą rozkręcamy model i usuwamy rdze ze śrubek z odrdzewiaczem i zabezpieczamy olejem z teflonem

pozdrawiam

sprzedam hsp troian pro !!!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lis 18, 2013 10:22 pm 

Co do rdzy, to w modelach Traxxasa srubki nie sa nierdzewne, sa ze zwyklej stali i beda rdzewialy, szczegolnie po jezdzie w wodzie lub sniegu. Tak samo lozyska. Po kazdej jezdzie wypadalo by model wyczyscic i wysuszyc. Sciagnij sobie rysunki techniczne z tej strony http://traxxas.com/products/models/elec ... -downloads i stopniowo mozesz sobie wymieniac srobki na nierdzewne.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 19, 2013 7:07 am 

Za tą kasę to rewelacji nie powinieneś się spodziewać, po za tym taki model nie służy do stania, pokazów i tym podobnych rzeczy ten model jak ktoś kupuje to nim cuda robi :-D
Rdza niech sobie będzie plastiku nie zje a na śrubkach to normalka. Tak jak to kolega "Kuba" powiedział weź rysunki w rękę i rozbierz model będziesz wiedzial co i jak. Kabelek pewnie da się po lutować to samo z lipo zawsze można zmienić końcówki

PostNapisane: Wt lis 19, 2013 8:02 am 

Rdza na śrubach w niczym nie przeszkadza i to naprawde norma w Traxxas'ach. Kiedys czyscilem te wszystkie śrubki z tego, ale po jakimś czasie dałem sobie spokój. Mozesz je wlasnie potraktować smarem.
Najważniejsze jest to żebyś nie miał rdzy na przegubach i w łożyskach, te elementy trzeba po jeździe w wodzie wysuszyć i posmarować.
Co do "chodzących" kół to prawdopodobnie są skrzywione, elementy półosi mocujące koła też mogą być krzywe, lub mają krzywo naklejoną oponę.
Gumki warto kupic zeby zabezpieczyć przeguby, w końcu po cos tam były ;)
To że model znosi może byś spowodowane dwoma ustawieniami, pierwsze to regulacja drążków kierowniczych (w oryginale srebrne drążki biegnące od servo savera do zwrotnic, regulujesz je za pomocą niebieskiego kluczyka 5mm). Druga rzecz to ustawienia w aparaturze, a mianowicie porkętło stering trim.
Co do ładowarki i konektorow to musisz kupic i przylutować wszedzie takie same i problem zniknie. Jesli masz wtyczki TRX to we wszystkich akumulatorach powinny byc żeńskie a w ładowarce i reglu męskie.

Pozdrawiam ;)

PS: Prosze Admina o usunięcie obraźliwego i nic nie wnoszącego do tematu postu Cimka.

PostNapisane: Wt lis 19, 2013 9:12 am 

Co do rdzy ja przecieram olejem ale rdza będzie wracać i niczemu nie przeszkadza a gumki na płosiach zmień i troche cierpliwości przy zakładaniu potrzeba reszte ci kuba ładnie wyjaśnił :)

Cimek ja bym ci dał bana na opamiętanie :!:

PostNapisane: Cz lis 28, 2013 7:44 pm 
Administrator forum

Kolega Cimek dostaje ostrzeżenie- następne wykroczenie przeciwko regulaminowi skończy się banem.

PostNapisane: Wt sty 07, 2014 10:48 am 

Dobrym sposobem na zabezpieczanie przed rdzą i jednocześnie przed odkręceniem się śrub jest potraktowanie ich lakierem do paznokci. Ja regularnie podbieram żonie :)

Z odkręceniem też nie ma problemu bo się złuszczy jak wciśniesz śrubokręt.

PostNapisane: N sty 12, 2014 9:24 pm 

hundert napisał(a):
witam tak jak w temacie kupiłem traxxas summit w stanie idealnym po 2 miesiącach jeżdżenia od użytkownika summitrc za model dałem 1500 zł model był z ładowarką i 2 pakietami lipo mam do was kilka pytań :
1 model jest megaaaaaaaa pordzewiały nie ma śrubki bez rdzy właściciel po telefonie stwierdził że taka rdza pojawia się po tygodniu jazdy i w nieczym nie przeszkadza
2 model ma "odłączone" oświetlenie bo brało za dużo bateri jednak po wizycie wujka elektryka okazało się że kabel został wyrwany spod silnika
3 pęknięte gumki na przegubach trzeba je wymienić ? właściciel nic o nich nie wspomniał
4 w modelu prawe przednie i prawe tylne koło trochę nie równo chodzi nie przeszkadza mi to bardzo no ale jak jest to poważny problem to powiedzcie co zrobić
5 model bardziej skręca w prawo mniej w lewo da się to ustawić z aparatury ?
6 pakiety lipo nie mogą być ładowane bo mam tak 2 lipo 1 męski 1 damski i 2 nimh damskie i moge ładować tylko jesen lipo bo ładowarka pasuje do damskiej lipo i koniec

proszę o szybką odpowiedź na pytania bo zaraz z tatą rozkręcamy model i usuwamy rdze ze śrubek z odrdzewiaczem i zabezpieczamy olejem z teflonem

pozdrawiam

Cóż, odpowiadając:
1 - rzeczywiście, jest to normalne.
2 - typowe polskie druciarstwo, niczym przy kupowaniu używanych samochodów z komisu ;-)
3 - zależy o których mówisz tu zdjęcie: http://u.42.pl/2Qwy, jeśli chodzi ci o te na środku, na półosiach, to lepiej wymienić, po co tam się ma dostawać kurz i woda, natomiast jeśli mówisz o tych na zwrotnicach, czyli na górze i dole, to dla sportu wymień, ale przynajmniej jeśli chodzi o przednie, to po kilku jazdach i tak znowu pękną :) są dostępne jako części zamienne, więc nie ma problemu.
4 - zamień koła miejscami lewe-prawe, wtedy dowiesz się czy krzywe jest koło czy oś. Jeśli ośka, to wymiana, jeśli koło, to niewiele zrobisz, ale z drugiej strony to nie powinno przeszkadzać, jeśli nie śmigasz na maksymalnych prędkościach
5 - da się ustawić z aparatury trymerem, ale najpierw trzeba na włączonym modelu ustawić zbieżność (trzeba mieć sprzęt, albo zrobić sobie własny z kształtek aluminiowych), a przed tym wypadało by sprawdzić czy serwa są równo ustawione, tutaj człowiek pięknie opowiada: http://www.youtube.com/watch?v=kSrAvhm3b1g
6 - najlepiej to wrzuć fotkę tych baterii i ładowarki, bo nie ogarniam ;-)

No a co do nierdzewek, to przepraszam za link do własnej strony, ale tam mi wygodniej to opisać: http://u.42.pl/2Qwz

Zapraszam, czasami coś naskrobię:
http://erevotrx.blogspot.com