Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 10:59 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: Lipo Buzzer
PostNapisane: Pt lip 19, 2013 11:33 am 

Cześć!

Czy mogę pod miernik napiecia lipo , podłączyć 2 pakiety ? Jeśli tak to , wpiąć je po prostu pod miernik , czy muszę kupić wtyki i zlutować 2 pakiety w jeden kabel z wcześniejszą wtyczką ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Lipo Buzzer
PostNapisane: Śr lip 24, 2013 9:31 pm 

Hej pewnie, że możesz podłączyć pod lipo buzer (alarm) 2 pakiety zarówno równolegle jak i szeregowo. Oczywiście wszystko zależy o jakich pakietach mowa i o jakim lipo. Podam przykład co potrzebujesz żeby wszystko właściwie podłączyć przykład pokazany prze ze mnie dotyczy dwóch pakietów 3S 2200mAh (ro równoległego podłączenia wystarczy miernik lipo 3S natomiast do szeregowego 6S)

łączenie równoległe (napięcie pozostaje bez zmian 11,1V natomiast pojemność się podwaja będzie wynosić 4400mAh
żeby podłączyć równolegle pakiety pod lipo monitor potrzebny jest np. taki kabelek
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/27073(1).jpg
za jego pomocą można połączyć od 1 do 6 pakietów równolegle natomiast, żeby zasilić samochód (lub inny model RC) potrzebujesz takiego kabelka
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/601Bx601A-2PP.jpg

Połączenie szeregowe (napięcie się podwaja 22,2V natomiast pojemność pozostaje bez zmiany 2200mAh)
żeby podłączyć pod lipo monitor szeregowo pakiety potrzebny jest np. taki kabelek do balansera
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/AM-1201-Rx5.jpg
służy on do podłaszenia 2 pakietów 3S który będzie pracował jako jeden pakiet 6S
żeby zasilić samochód (lub inny model RC) potrzebujesz takiego kabelka
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/601Bx601A-2PS.jpg

PostNapisane: Cz lip 25, 2013 5:38 am 

Trzeba jeszcze dodać że przy połączeniu szeregowym musimy zachować szczególną ostrożność przy łączeniu by nie pomylić wtyczek od pierwszego pakietu z drugim.
Najlepiej sobie opisać wtyczki.

PostNapisane: Cz lip 25, 2013 6:01 am 

dokładnie ja zarówno na XT60 jak na przejściówce miałem popisane mazakiem 1 i 2 i wiedziałem że jak wsadzam wtyczkę do xt60 to do przejściówki balansera też muszę włożyć 1 żeby nie połączyć na krzyż i nie zrobić zwarcia bo wtedy są 3 możliwości
- najczęściej "wypala" (przerywa się) ścieżka w pakiecie łącząca cele trzeba ściągnąć osłonę pakietu (koszulka termokurczliwa o ile nie jest on w sztywnej obudowie) i lutownicą poprawić łączenie
- można uszkodzić cele (ogniwo) pakietu wtedy można wylutować i dać nową lub ją wyrzucić i zmniejszyć pakiet np. z 3S na 2S :P)
- ponoć cieniutkie przewody balansera potrafią się "przepalić"

PostNapisane: Cz lip 25, 2013 11:43 am 

Mnie się akurat przepaliły styki we wtycznce. Reguły nie ma.

PostNapisane: So lip 27, 2013 4:21 pm 

Mój pakiet to Turningy Nano-tech 5.8 40-80c -2S . Lepiej podłączyć równolegle czy szeregowo?

PostNapisane: So lip 27, 2013 8:20 pm 

Jeśli po naszych wypocinach dalej nie wiesz jak połączyć pakiety to przykro mi raczej Ci nie pomożemy.

PostNapisane: N lip 28, 2013 5:28 pm 

max2_10 napisał(a):
Mój pakiet to Turningy Nano-tech 5.8 40-80c -2S . Lepiej podłączyć równolegle czy szeregowo?

To nie jest że lepiej tak czy tak. wszystko zależy od silnika i regulatora jaki posiadasz pakiety połączone równolegle to 2S czyli 8,4V (w twoim przypadku prąd był by teoretycznie około 460A) natomiast połączone szeregowo to 16,8V (prąd teoretycznie około 230A) pytanie czy silnik i regulator obsługują pakiety 4S jak nie to spalisz coś. Po za tym pamiętaj że na 4S to prędkość max będzie dwa razy większa i pytanie czy model będzie do opanowania. Nie podałeś o jaki samochód chodzi (jaka skala?, jaki silnik? jaki regulator? itp.) to nie jest tak, że zawsze można połączyć równolegle lub szeregowo. Równolegle można połączyć zawsze bo prąd jest ten sam tylko większa pojemność (dłużej pojeździsz).

PostNapisane: Pn lip 29, 2013 1:07 pm 

Mój model 1:8 Summit , Silnik Dewalt 14.4 Regulator EVX-2 , Pakiety Lipo Turningy Nano-tech 5.8 40-80c -2S.
Dowiedziałem się właśnie w sprawie tych kabelków , wychodzi to dosyć drogo i zastawiam się czy nie lepiej kupić drugi buzzer ?
Koszt pierwszy kosztowałby: 25,00zł ,a ten drugi: 35,00zł

PostNapisane: Pn lip 29, 2013 2:28 pm 

No ale ten samochód jest oryginalnie zasilany z dwóch pakietów 2S tak? jeżeli tak to pytanie czy równolegle czy szeregowo? wiec wystarczy ci przejściówka na balanser i tyle (jak masz połączenie równoległe to przejściówka musi być 2S na 2x 2S jak szeregowo to z 2x3S na 6S tak jak pisałem wcześniej) natomiast kabeki do zasilania są ci potrzebne tylko wtedy jeżeli samochód oryginalnie był by zasilany na jeden pakiet.

W razie problemów napisz pi swój numer GG w wiadomości to postaram ci się na GG pomóc. a kabelki można kupić w HK dużo taniej przy okazji jakiś zakupów.

PostNapisane: Pn lip 29, 2013 4:27 pm 

Oryginalnie samochód jest zasilany NIMH , mój regiel nie ma cut-offa .

PostNapisane: Pn lip 29, 2013 4:50 pm 

Jakie wtyczki XH potrzebuję , żeby podłączyć 2 pakiety 2S tak jak na tych zdjęciach ? http://ghost-rc.blogspot.com/2013/02/lipo-buzzer.html Z Mojego Lipo Wychodzi wtyczka 3 piny .

PostNapisane: Pn lip 29, 2013 5:23 pm 

no ale zasilany jednym pakietem nimh czy dwoma? jak dwoma to połączonymi równolegle (plusy obu pakietów połączone ze sobą i minusy połączone ze sobą i później podłączone do regla) czy szeregowo (plus jednego pakietu połączony z minusem drugiego pakietu, a pozostałe przewody [+ i -] podłączone do regla. jakie napięcie maja oryginalne pakiety nimh? po za tym jaką ładowarką chcesz to ładować? rozumiem że jakaś mikroprocesorowa specjalna do pakietów lipo i ładowane oczywiście z balansowaniem. najtańsze ładowarki za około 10$ umożliwiają lądowanie max 3S więc połączenie szeregowe dwóch pakietów 2S odpada bo nie naładujesz przy pomocy takiej ładowarki no chyba że będziesz ładował pakiety osobno :P powiedz co chcesz zyskać łącząc ze sobą 2 pakiety lipo? bo może łączenie dwóch pakietów w twoim przypadku może nie ma sensu? no bo pakiety które opisujesz spokojnie powinny pojedynczo dać wystarczającą moc dla tego autka łaczenei równoległe nie widzę sensu nie lepiej wyciągnąć jeden pakiet i podłączyć drugi? no a jak chcesz łączyć szeregowo (dla większej prędkości - nie wiem jakie kV ma silnik) to jeżeli autko jest przystosowane to podłączenia dwóch pakietów naraz (patrz zdjęcie poglądowe)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/sub2%283%29.jpg
to wetdy wystarczy ci tylko kabelek do balansera do połączenia szeregowego dwóch pakietów 2S natomiast jak nie kupisz (lub sobie nie dorobisz) kabelka szeregowego do zasilania do będziesz mógł ładować pakiety tylko pojedynczo.

PostNapisane: Pn lip 29, 2013 5:45 pm 

Widzę , że my chyba od początku prawdopodobnie nie dogadaliśmy , summit jest oryginalnie 2 pakietami zasilany u mnie 2 nimh , nie chcę łączyć 2 pakietów . Z każdego pakietu lipo wychodzi wtyczka na buzzer(miernik napięcia)
I ja chcę spiąć te 2 wtyczki w 1 i podłączyć do mojego miernika 1-8S .

PostNapisane: Pn lip 29, 2013 7:20 pm 

Proszę w pierw się nauczyć podstaw, a później kombinować. Nic z tego nie wyjdzie jak założyciel posta nie nauczy się co znaczy szeregowo a co równolegle.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona