Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 11:19 pm

Autor
PostNapisane: N cze 24, 2012 7:55 pm 

Witam narazie mam do zainwestowania w mojego Troiana 150zł prosił bym o propozycje jak najlepiej wykorzystać te pieniądze.

Było: HSP Trojan, Traxxas Slash 2WD Losi XXX-S
Like: https://www.facebook.com/pages/RC-Polska/180717015393656

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N cze 24, 2012 8:25 pm 

Moim zdaniem jedyną rozsądną modyfikacją jest zestaw bezszczotkowy+jakiś lipo 2s (po niewielkich modach można wsadzić zwykłego turnigy 2s 5000mah w hard case, który daje nam ponad godzinę jazdy), kilka ataków dyfra w zapasie i ze dwa komplety zębatek atak/odbiór, bo to najczęściej pada. Jedynie jeszcze alu wahacze przednie górne, bo plastiki bardzo słabe.
Niestety nie zmieścisz się ze wszystkim w budżecie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N cze 24, 2012 8:51 pm 

To jest tylko pierwsza inwestycja bo samochód posiadam 3 dni i chciałem go trochę usprawnić. Te modyfikacje które zaproponowałeś chciałbym wprowadzić tak za miesiąc. Głównie chodzi mi o jakąś lepszą baterie i wymianę plastikowych części na metalowe.

PostNapisane: Pn cze 25, 2012 6:00 am 

Witaj,

Jeśli masz w trojanie silnik szczotkowy to pozostań przy tej wersji. Chińczycy "ulepszyli" trojana wsadzając do niego bezszczotkę nie zmieniając przy tym niczego (a zwłaszcza układu przeniesienia napędu) co skutkuje duuużo szybszym zużywaniem się najgorszego elementu w trojanie tj. zębatek atakujących dyfra (przód i tył). Przy wersji szczotkowej te elementy zużywają się znacznie wolniej. Co do amorów to uważam że plastikowe są lepsze od alu - nie ciekną tak szybko jak właśnie super tuningowe aluminiowe amory.
Akumulator Lipol 2S np. Turnigy 1600mAh wystarczy na dobre 25 min ostrej jazdy po torze. Jeśli nie jeździsz po bandach torowych czy innych przeszkodach typu krawężnik, słupek, drzewo i.t.p. to ten model jest praktycznie niezniszczalny. Kup tylko worek zębatek o numerach taktycznych 28012 (tył) i 86032 (przód) i kilka 86031 (odbiór dyfra) i miłej zabawy ! Jeśli jednak zdarzają się przygody pt. czołowe spotkania z przeszkodami warto się zaopatrzyć w klamoty o numerach 86034, 86027, 86004 poza tym w moim chińczyku nie psuło się nic, a przejechane ma on już ponad 75km i dalej daje radę. Nie kupuj "złotych" zębatek atakujących to tego modelu - zużywają się bardzo szybko - tylko stalowe się nadają.
Zapraszamy po wakacjach na zawody z cyklu PMMS RC do Ścinawki Średniej, klasa Micro Truck będzie raczej liczną klasą więc bedzie zabawa, a trojan jeździł już po ścinawkowych torach i nie był na ostatnich miejscach :) .

PostNapisane: Pn cze 25, 2012 6:17 am 

Dzięki pozamawiam sobie te części. I pomyśle nad lepszym akumlatorem.

PostNapisane: Śr paź 10, 2012 4:45 pm 

Proszę wybaczyć naiwne pytania, ale jestem w 100% zielony w temacie. Ze względu na to, że na razie mam mało czasu i środków (ale jednocześnie bardzo mnie ciągnie żeby jakimś autkiem rc pojeździć :) ) chciałbym kupić tani model żeby powolutku na nim się nauczyć podstaw. Pomyślałem o HSP Troian. Mam pytania do tego wątku: jest mowa o "worku" elementów m.in. 28012. W jednym ze sklepów kosztuje 14zł- rozumiem, że za sztukę? Bo nie ma informacji o tym... Wiec worek to chyba mocna przenośnia? :D W końcu Troian kosztuje 340zł, bez sensu chyba to zakup gdybym musiał w krótkim czasie wydać na niego więcej niż ta suma. Jak się jeździ na dodanych w zestawie "akumulatorach 7,2V 1100 mAh NiMH i ładowarce sieciowej?

PostNapisane: Cz paź 11, 2012 9:02 am 

Witam,

Z własnego doświadczenia nie polecam Trojana - chociaż przy spokojnej zabawie na silniku szczotkowym może on wytrzymać długo (zębatki atakujące dyfrów).
Jednak przy intensywniejszej jeździe, co jest z czasem nieuniknione ten model wypadał mega blado w porównaniu chociażby z mini RECON-em i io-nem 1:18.
Poczytaj na mojej stronie testy tych modeli - bedziesz miał obraz sytuacji w modelach 1:18 off-road.

PostNapisane: Cz paź 11, 2012 7:19 pm 

Co ile wymian zębatek atakujących trzeba też wymieniać koło talerzowe 86031 ?
Właśnie skończył mi się tylny atak 82012 i zastanawiam się czy używany już talerz nie przyśpieszy zużycia nowego ataku. Kolego Irku, jakie są Twoje doświadczenia? Czy wymiana samego ataku była tak samo trwała, jak wymiana całej przekładni głównej?

Skąd najszybciej dostanę nowy trybik? W Nitroteku dostawa idzie "3-5 dni", ale w sieci jest dużo negatywnych opinii o terminowości tego sklepu. Kogo polecacie, a kogo odradzacie?

PostNapisane: Cz paź 11, 2012 8:02 pm 

Witam,

U mnie zębatek odbiorczych dyferencjału wymieniłem najmniej bo ok. 3 szt. na cztery jeżdżące modele i to intensywnie.
Warto wyczyścić zębatkę odbiorczą dyfra z pozostałości tworzywa po zębatce atakującej (najlelepiej pęseta), przemyć breakcleanerem.
Pavvel ile już ataków 2812 zjechałeś ? Bo jak mniej niż 4 szt. to odbiór powinien być jeszcze do jazdy bez konsekwencji zniszczenia ataku (chociaż to wszystko zależy od Chińczyków, jakiego tworzywa obecnie używają).
Co do sklepu z klamotami zamiennymi do HSP trojan to polecam gimmik-a i strefahobby - zawsze jak tylko mieli części w swoich rękach przychodziły do mnie ekspresowo.
Posiadam trochę części do trojana, jakbyś coś potrzebował to pisz na priv - ceny promocyjne :) (niestety nie mam 28012-najbardziej chodliwa część podczas mojej przygody z trojanem).

PostNapisane: Cz paź 11, 2012 9:14 pm 

Wymieniam dopiero pierwszy tylny atak, ale kupiłem używane auto, nie wiem czy pierwszy właściciel też go wymieniał. Koło talerzowe wygląda zdrowo, chociaż nie mam porównania z fabrycznie nowym.
StrefaHobby mieści się kilka kilometrów ode mnie, niestety skończyły im się 28012 i do końca roku nie przewidują dostawy :( . Na eBayu tryby są po 10zł, ale paczka idzie 3 tygodnie.
Napisz (na priv) co masz do Troiana, może zahandlujemy :) .
Furę mam od niecałych 2 tygodni i władowałem w nią 300zł - to normalne w tym sporcie? Rośnie mi sterta zapasowych części, bo np. potrzebuję jeden sworzeń - a pakowane są po 4. A teraz od 5 dni rozpruty pacjent leży w pudełku i czeka na nieszczęsny trybik :( .

Dostawa z Nitrotek dotarła do mnie po 8 dniach od otrzymania pieniędzy (9 dni od momentu przelewu). Tak więc porzućcie wszelką nadzieję ci, którzy liczycie na sprawną obsługę w tej firmie :( .