Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 9:12 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz maja 24, 2012 10:21 pm 

Witam.

Mam problem z silnikiem Reedy 540R 3300kv podpiętym pod regulator XP Digital SC700+BL (Zestaw z Team Asso).
Chodzi to na Li-Po 3s 5Ah 25C Zippy, w dość małej i w miarę szczelnie zamkniętej karoserii HPI Cyber 10B.
Silnik posiada radiator z wentylatorem. Także regulator ma dodatkowy wentylator.

Cały zestaw mam dopiero od kilku jazd. Od samego początku zauważyłem, że po ok 10 - 15 min (zależnie od temperatury powietrza) silnik tak jak by zaczyna przerywać. Daję gazu a on rusza i od razu staje. Po sekundzie czy 2ch znowu rusza. Odczekam chwilę i mogę jechać dalej. Zauważyłem że jest to związane z temperaturą silnika. Jest możliwe, że ma jakieś zabezpieczenie?
Jeśli jeżdżę, robiąc sobie krótkie przerwy to nie mam takiego problemu.

Myślałem nad tym, żeby w karoserii zrobić wlot powietrza skierowany na silnik ale to raczej odpada bo jeżdżę głównie w brudnych terenach i cały czas miał bym ta piaskownicę.

Po przemyśleniach pomyślałem, że może zmiana zębatki uratuje sytuację. Zębatki mam 24 atak i 84 odbiór. Jeśli zmiana pomoże to nie ma znaczenia czy stracę na prędkości maksymalnej lub przyśpieszeniu..

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So maja 26, 2012 7:11 pm 

Spróbuj zrobić dziury w karoserii :D

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: So maja 26, 2012 8:06 pm 

Daj mniejszy atak powiedzmy 20T, a to przerywanie to regiel się przegrzewa,a nie silnik.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N maja 27, 2012 11:53 am 

Dzięki za odpowiedzi. Tak jak napisałem, otwory w karoserii raczej odpadają.

Dobrze wiedzieć, że to regulator a nie silnik. Czym może być to spowodowane? Jest on przystosowany do pracy w 3s. Jest taka możliwość, że pod karoserią robi się strasznie gorąco? pomyślałem, że mógł bym spróbować z tyłu karoserii zrobić otwór i wpasować tam wentylator tak aby wyrzucał powietrze z modelu.
Bo w samym regulatorze raczej nic nie da się już zmienić ma dołożony wentylator więc ciężko było by zrobić coś jeszcze aby się nie grzał.

Zmiana zębatek.. Dobrze rozumiem, że zmieniając na mniejszą to w porównaniu do wcześniejszej jadąc z tą samą prędkością silnik będzie miał mniej obrotów dzięki czemu przez regulator będzie płynął mniejszy prąd i mniej będzie się grzał?

PostNapisane: N maja 27, 2012 12:35 pm 

Możesz zrobić z jakiejś rurki o średnicy wentylatora do regla doprowadzenie powietrze, spoza karoserii ;)
Tzn. robisz otwór w karoserii o średnicy tej rurki, np. w masce, możesz zasłonić drobną siatką, żeby ładnie wyglądało, jeden koniec rurki przyczepiasz do tego otworu, drugi do wentylatora regla, w ten sposób robisz, tak jakby "turbinę", powietrze będzie mocniej zasysane.
Możesz jeszcze wyciąć tylni zderzak i zrobić z nim to samo co z przednim, żeby ładnie wyglądało, żeby syf nie leciał i żeby była wymiana powietrza.

Dosyć dziwne rozwiązanie, na pewno ludzie będą się wypowiadać o tym negatywnie.
Ja tak zrobiłem w t3, mocno go cisnąłem i miał zrobione inner-body, więc dorobiłem taką wentylację i było wszystko ok ;)
Pozdrawiam.

PostNapisane: N maja 27, 2012 9:50 pm 

Czy na pewno masz dobrze zaprogramowany regulator? Może masz ustawiony na LiPo 4s i wtedy będzie Ci odcinał. Wg mnie to nie jest wina temperatury.

PostNapisane: Pn maja 28, 2012 6:33 am 

Nie może być zaprogramowany na 4s bo maxymalnie może działać tylko z pakietami 3s.

Też zaczęła mnie zastanawiać ta temperatura bo wydawało mi się, że regiel zawsze był raczej tylko lekko ciepły.. choć nie zwracałem na to dużej uwagi więc mogę się mylić.

Model aktualnie jest w rozbiórce po "strzale", czekam aż HPI Polska będzie miało dostawę części (chyba powinna być w tym tygodniu). Jak poskładam to będę miał możliwość sprawdzenia.

PostNapisane: Śr cze 13, 2012 3:55 pm 

Mam podobny problem z moim Team Asso RC18B.Co w tym modelu mógłbym z tym zrobić?Może ktoś ma jakieś pomysły?

Carson Xmods Honda Civic.

PostNapisane: Cz cze 14, 2012 12:57 pm 

Zmiana ataku, serwisowanie modelu by nie było nigdzie zbędnych oporów i radiator możesz dać z wentylatorem.

PostNapisane: Cz cze 14, 2012 2:40 pm 

Przed chwilą sprawdziłem czy kiedy autko się zatrzymuje regiel jest ciepły.Nic z tych rzeczy.Dziwne jest to,że mój model zatrzymuje się po kilkunastu metrach a nie po 15 minutach :shock: .Dziwi mnie tak samo,że kiedy model się zatrzyma mogę pojechać do tyłu a kiedy chociaż lekko pojadę do tyłu to wtedy mogę jechać do przodu :? :roll:

PostNapisane: Cz cze 14, 2012 3:04 pm 

Wymontuj silnik z modelu lub zdejmij zebatke atakująca i spróbuj wtedy na "jałowym". Jeżeli przy trzymaniu gazu tez po chwili sie wyłącza to może byc pakiet lub regiel padnięty.
Najlepiej sprawdź z innym pakietem jesli masz.
Przyczyn może byc wiele.

PostNapisane: Cz cze 14, 2012 8:20 pm 

Nie mam innego pakietu ale mój jest już stary i krótko trzyma.Regiel wymieniałem 2 jazdy temu.Silnik jest ok.

PostNapisane: So lip 21, 2012 12:32 pm 

Lekko odkopie mój temat.

Dopiero ostatnio złożyłem mój model do kupy (HPI PL nie miało części dla mnie).
Nadal jest to samo.
Jednak po obserwacjach, serwo skrętu próbowało skręcać mocniej niż mógł to robić model, w efekcie wychodziło, że serwo pchało na siłę, aż w pewnym momencie na reglu przygasała dioda i model stawał. Na aparaturze zmniejszyłem wychylenie serwa do możliwości modelu.

Pomogło. Zdarza się to rzadziej jednak nadal problem istnieje.
W przyszłym tygodniu zaprogramuję od nowa regiel i będę mierzyć temperatury regla i silnika termometrem.

Efekty opisze tutaj..

PostNapisane: Śr lip 25, 2012 9:21 pm 

Mam już konkretne wartości.
Jutro zrobię powtórkę z rozrywki, żeby zobaczyć czy temperatury się powtórzą.

Konkretnie. W momencie zatrzymania modelu silnik miał 80 st.C. a regulator 60 st.C.
Wydaje mi się, że silnik jest zbyt gorący, a te 60 st. to być może granica temperatury regla.

Proszę o pomoc w okiełznaniu tematu.

PostNapisane: N sie 19, 2012 12:35 am 

a wiec tak silnik moze byc przegrzany skoro i silniki regiel laipe temperature - rozkrec silnik i spradz czy uzwojenie w srodku jest jednolitego koloru czu nie jest gdzies czarne - spalony silnii bierze duuuzo wiecej pradu i mocniej sie grzeje , prez to mozesz znszczyc tez regulator.Moje osobiste odczucia to cos sie stalo z reglem poniewaz przegrzales silnik ale moge sie mylic .mialem tak z xerunem 150 padlo sterowanie i wariowal na sygnaly z aparatury

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona