Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 1:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr maja 02, 2012 9:07 am 

No więc jestem po pierwszych zawodach w życiu(Nowy Sącz)
Mój zestaw to:
Model HB cyclone WCE
Silnik Robitronic 17.5t
Regiel Tekin RS
Pakiet LIFE od rc hobby
Apka HK GT2

Pierwszy dzień czyli eliminacje, nie były zbyt udane, model świetnie mi się prowadził na starych oponach na dywan, na CPX już nie (latałem na tych oponach po całym torze)
Timing miałem na silniku 0 w reglu 20 do tego Boost ustawiony na 10 i Turbo na 6.
Odbiór 70T atak 31T, ale model na prostej był okropnie wolny, na treningu Kadety mnie wyprzedzały na samym początku prostej.
Kupiłem atak 37T i założyłem do odbioru 70T, znacznej poprawy nie było, nadal na prostej wyprzedzały mnie modele z saturnem po 4 zawodach.
Model był tak wolny, że przejechanie prostej zajmowało mi dobre 7 sekund.
Do finału organizatorzy postanowili wpuścić tylko pierwszą 10.
Cudem się dostałem, bo tak wolnym modelem mogłem na pełnym gazie pokonywać zakręty i na nich się też skupiłem i starałem się nie popełniać żadnego błędu.
Popytałem ludzi używających bezszczotek w 540 jak ustawić timing, nie pamiętam nazwiska, ale pewien pan zmierzył mi temperaturę i powiedział, że mogę jeszcze podnieść timing.
Niestety mogłem to zrobić tylko z pomocą komputera, którego nie miałem na zawodach.
Na finały ustawiłem w domu timing 40 boost 20 i turbo 9, przybyłem na tor, znacznej poprawy nie było.
W akcie desperacji zmieniłem timing na silniku na full i było znacznie lepiej, byłem nawet w stanie na prostej dorównać saturnom .
jednak w 2 i 3 biegu finałowym, trochę kosili to skończyłem na 8 pozycji (przynajmniej nie byłem ostatni)
Zaczynam się zastanawiać czy bezszczotka była odpowiednim wyborem, skoro saturny mnie niszczyły.
Jeden zawodnik miał silnik oriona i kręcił o 1 kółko mniej niż spec, ale silnik po biegu miał 83 stopnie.
Bezszczotka nie dawała mi żadnej przewagi, nie wiem czy coś jest nie tak z moim sprzętem czy muszę ustawiać wszystko na full by na prostej mieć szanse z szczotkami.

Nie wiem teraz czy ja mam coś popsute czy coś?
Dlatego zwracam się z prośbą do doświadczonych zawodników, jak ustawić regiel i silnik, aby mieć jakieś szanse i nie spalić czegoś, termometru niestety nie mam, ale regiel na zawodach był bardziej gorący od silnika dodam, że temperatura powietrza wynosiła ponad 30 stopni.
Większość ustawień potrafię dobrać, ale timing, Boost i Turbo nie potrafię, boję się bo sprzęt swoje kosztuje a popalić nie chcę.
No i jak ustawić obroty od których zaskakują te magiczne funkcje.

Sanwa M11x

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 9:06 pm 

Zmieniając atak z 31T na 37T spowolniłeś go, zmniejsz atak a zluzuj z ustawień regla i silnika.
Mój błąd :oops:

Ostatnio edytowano Śr maja 02, 2012 10:32 pm przez photokrzys, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 9:50 pm 

photokrzys napisał(a):
Zmieniając atak z 31T na 37T spowolniłeś go, zmniejsz atak a zluzuj z ustawień regla i silnika.

bzdura kompletna, jest zupełnie odwrotnie.

Pożycz termometr i na bieżąco sprawdzaj. Zmień atak na np 42, jeśli oczywiście odsuniesz na tyle silnik i regiel ustaw na 3/4 możliwości.

Sprawdź też łożyska!

p.s.
Przełożenie 'ostateczne' spróbuj zrobić około 6.5-6.0, gdzieś w necie musi być tabelka dla Twojego modelu, jakie jest przełożenie w przypadku stosowania różnych odbiorów i ataków.

Wtedy reglem ustawisz temp. silnika poprzez wyciśnięcie z niego tyle, żeby się nie spalił (po biegu nie więcej jak 80-85 stopni) i dostosujesz to do warunków na torze.

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: Cz maja 03, 2012 9:32 am 

W sobotę powinienem mieć termometr.
Z tego co sprawdzałem temperaturę paluchem to regulator po kilku sekundach jest już dosyć ciepły.
Po 4 minutach parzy.
Silnik jest dużo chłodniejszy.
Sprawdzając regiel dotykam metalowe wypustki do lutowania.
Zaczynam poważnie się zastanawiać nad zmianą regla jak mi się będzie tak grzał.
Przełożenie całkowite z odbiorem 70T i atakiem 37t wynosi 4,61
Przełożenie wewnętrzne w modelu wynosi 2.4375

Jeszcze odnośnie temperatury, mój regulator ma oto taką funkcję.

The On-Board Temperature Monitor works to provide you with important feedback on speed control temperature, helping you to adjust gearing and avoid long term heat damage. To use;
1)The speed control must be calibrated to your radio and the radio must be in the neutral position.
2)The middle LED will be on steady then blink out every 2 seconds.
3)At the moment that the center LED blinks out, one or more of the other LEDs will light up.
4)LEDs 1-3 lit is typical of light loads or a stock motor. LEDs 1-6 lit indicates heavy loads and is typical when running mod motors. LEDs 1-7 lit indicates high internal tempera-tures approaching thermal shutdown. Discontinue use until the speed control returns to normal operating temperature.

Kiedy po ok 4 minutach jazdy, spoglądam na te kontrolki to maksymalnie świecą się trzy.
Czyli wierząc temu tekstowi wszystko jest w porządku.

Sanwa M11x

PostNapisane: Cz maja 03, 2012 10:33 pm 

Nie pozbywaj się Tekina, to zajefajny sprzęt. Jeśli silnik był letni a regiel parzył to zmień przełożenie na właśnie takie, 37 atak, i program w reglu niżej. Powinno poskutkować, tylko zwróć uwagę, czy odsuniesz tak silnik.

PostNapisane: Pt maja 04, 2012 1:56 pm 

Czyli atak 37 a odbiór 70t i niżej z ustawieniami, ale czy nie będzie za wolno, by dorównać saturnowi?

Sanwa M11x

PostNapisane: Pt maja 04, 2012 8:02 pm 

Olać saturna, ważne żeby nie zajechać sprzętu i jechać czysto.

Powinno być ok...ale obiecać nie mogę, trzeba po prostu sprawdzić na torze.

PostNapisane: So maja 05, 2012 10:14 pm 

Z obserwacji zauważyłem, że przy tym silniku w tcx i reglu xerun extreme stock model był jednym z najszybszych na torze
( odpowiednio dograne ustawienie regla/ mechaniczny timing na silniku/ przełożenie).
to skoro na chinczyku daje rade to na tekinie też musi. Podwyższ timing na silnik na 20', na reglu daj na początek max 30' i sprawdzaj co minutę temperaturę. Powinien fajnie chodzić. Dużo lepiej od saturna.
edit: obroty włączania 5500 ale pewności nie mam. Musisz też potestowac.

PostNapisane: N maja 06, 2012 8:49 am 

Na silniku max to 6*, jak na reglu dałem 40* to już ładnie chodził, ale regulator się szybko nagrzał.
Silnik cały czas ledwo ciepły, termometru nadal nie mam, ale po testowałem trochę i sprawdzając temperaturę na kontrolkach regla (mam taką funkcję) po minucie świeciły się 3 lampki czyli wszystko w porządku 1-3 lampek jest ok, 3-6 jest już gorąco a 7 to już odcięcie regla.
Tak pisze w instrukcji, ale przy 3 lampkach regiel parzy.
Zauważyłem też, że jak już są te trzy lampki to więcej już się nie świeci nawet po 6 minutach.
To były testy takie przed domem, sprawdzę jeszcze na torze z termometrem.
Przełożenie końcowe było 4,6.

Co do HW jeśli on rzeczywiście wytrzymywał wysokie ustawienia a ten regiel ma 60A to tekin, który ma 90A też powinien.
Tylko Tekin nie przewidział chłodzenia w swoich regulatorach.

Wyniki swoich obserwacji zapiszę tutaj dla potomnych.

Sanwa M11x

PostNapisane: N maja 06, 2012 12:20 pm 

Hobbywing po 5min biegu był letni. Co do timingu silnika:
http://game-mania.it/index.php?main_pag ... e&pID=1257

Na tym zdjęciu widać 8'. Teraz nie mam jak pogadac z kolegą, który miał ten silnik ale może w przyszły weekend sie uda.
A propo temp. jego silnika to miał wszystko tak ustawione że po 5min biegu miał 73' na silniku.

PostNapisane: N maja 06, 2012 12:57 pm 

Właśnie mi się przypomniało, że raz przez nieuwagę podłączyłem odwrotnie pakiet, a regiel był włączony.
Po poprawnym podłączeniu regiel działał, ale dziwnie pachniał i tak dziwnie pachnie aż do teraz.
Może kondensator na reglu się spalił i czy pojemność kondensatora ma wpływ na temperaturę?

Sanwa M11x

PostNapisane: N maja 06, 2012 2:33 pm 

Po pierwsze w dupe dostał pakiet, nie będzie już tak wydajny.
Kondensator odpowiada głównie za zredukowanie nagłych zmian napięcia, co chroni elektronikę, ale także za 'kopa' na starcie, jeżeli masz 'Launch Control" to również za to. Ładuje się jak hamujesz, wyładowuje gdy potrzeba.

Regulator śmierdzi, czy kondensator? Może kondensator Ci spuchł?
Jeżeli poszło przepięcie bezpośrednio na regulator to jest opcja, że wszystko jest ok, a jest też taka, że zfajczyłeś na scalaku to, co jest odpowiedzialne za rakiete w tyłku...wtedy wymiana regla, niz innego nie pomoże.

PostNapisane: N maja 06, 2012 2:42 pm 

Oczywiście regiel reaguje kiedy zmienię timing lub turbo na większe, (model jest szybszy).
Kondensator nie wygląda na spuchnięty, pakiety mam dwa i na obu sprawdzałem model.
Ogólnie wszystko działa tylko regiel się grzeje.
Tak jak napisałem muszę jeszcze dokonać dokładnych pomiarów termometrem i zobaczę jak z temperaturą.
Spróbuje jeszcze rozkręcić regiel i zobaczyć czy coś nie popuchło lub wyraźnie jest przepalone.

Sanwa M11x

PostNapisane: N maja 06, 2012 3:15 pm 

Jak już otworzysz regiel przedmuchaj go sprężonym powietrzem.
Uważam, że to była sprawa zbyt wysokiego przełożenia...ale warto wyeliminować każdą ewentualność, więc jeśli masz taką możlowiść rozbież też silnik i zobacz, czy wszystko jest ok.

PostNapisane: Pn maja 07, 2012 3:55 pm 

Rozebrałem regulator i zauważyłem, chyba tranzystor z małą wypukłością, który strasznie się grzeje, podobnie jak pozostałe tranzystory.
W miejscu gdzie jest ten tranzystor była naklejka, która się troszeczkę przypaliła.
Ciekawe jest też to, że jak włączę regiel to słychać taki cichy dźwięk odrzutowca, a ten dziwny tranzystor jest potwornie wtedy gorący (nie daję gazu), jak nacisnę lekko spust przestaje być gorący.

Czy ten tranzystor jest spalony zaznaczam, że regiel działa normalnie (reaguje na ustawienia)
I czy można to jakoś naprawić?

Jeszcze dopisze, że przed incydentem ze złym podłączeniem grzał się podobnie i działał tak samo, tylko nie śmierdział i nie "syczał", reszta tak samo.

Sanwa M11x

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona