Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 3:41 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lip 12, 2011 8:02 pm 

Witam wszystkich :)
W końcu trafiłem tutaj i mam nadzieję że forum będzie źródłem wiedzy dla mnie i będę tu miło spędzał czas, wybrałem już swój pierwszy model jaki i ładowarkę i pakiety ale wiem że to dopiero początek przygody z RC.Czytając to forum od czasu do czasu będąc jeszcze niezarejestrowanym użytkownikiem udało mi się wybrać swój pierwszy model.
Samochody RC pociągały mnie od czasów dzieciństwa, ale niestety ani moich rodziców nie było stać żeby coś takiego kupić,wtedy obiecałem sobie że kiedyś sobie sprawię coś takiego.
Dzięki małej przychylności mojej drugiej połówki udało mi się kupić autko a na pakiety dostałem.Wybór padł na HSP XSTR, może jest to model z niskiej półki, co z resztą widać ale chyba na początek wystarczy takiemu żółtodziobowi.

A więc tak:
XSTR - już jest
iMax B6 - w drodze
Turnigy LiPo 5000mAh 2S1P 20C HardCase - w drodze

Dziś po pierwszej jeździe testowej zauważyłem że mój buggy zbacza trochę w lewą stronę, więc co mam z tym zrobić? może trzeba go poodkręcać lub skalibrować aparaturę?
Mam też wrażenie że jest jakiś taki luźny, zawieszenie miękkie, chciałbym żeby było trochę twardsze.
Z czasem postaram się też zakleić płytkę podłogową jak i dorobić do niej jakieś pseudo inner body żeby zabezpieczyć w środku bebechy przed dostawaniem się piasku i kamyczków.
Silnik na razie zostawię taki jaki jest,chociaż i tak pewnie się spali, czekam na jakieś porady dotyczące tego modelu, żeby po kilku jazdach się nie posypał, jeszcze jak mi się coś nasunie do głowy to dopiszę do postu.

Na co dzień pracuję w fabryce samochodowej w której robimy układy kierownicze, mamy tam narzędziownie w utrzymaniu ruchu, będę starał się "pochytać" z chłopakami jakieś materiały, np:teflon, jest też plastik,aluminium i narzędzi nie brakuje więc może uda mi się zrobić coś lepszego z tego buggy.

Pozdrawiam!

Tamiya DB01 / FLUX MOTIV / CC 4600kv Motor / Turnigy 5000mAh 2S/20C
TA B44 - czeka na remont.

https://picasaweb.google.com/1045638164 ... 6420718514

Ostatnio edytowano So lip 23, 2011 7:31 pm przez Viruz, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lip 12, 2011 8:30 pm 

Jeśli autko sciąga podczas jazdy w jakis kierunek, to na początku pobaw się trymerami na apce. Jeśli skończy sie zakres na apce to musisz kręcić wałkami kierowniczymi.

Co do twardosci auta, jeśli masz amorki ze srubą rzymską to skręć trochę nakrętkę. Jeśli zaś nie ma śruby, napewno dostales do zestawu z samochodem, plastikowe wstawki do amorków. Wetknij kilka i zobacz jak sie zachowuje maszyna.

Pozdro

PostNapisane: N lip 17, 2011 11:12 am 

model stanie się względnie twardszy..
to co napisał kolega wyżej służy do ustawiania prześwitu.
twardszy olej - inne sprężyny.
inna praca amortyzatorów - zmiana oleju lub dziurek w tłoczkach.

Yokomo BD7
Sanwa M11x
HobbyWing

PostNapisane: N lip 17, 2011 12:29 pm 

Zgadzam się z przedmówcami, najprostszą rzeczą jest wstawienie podkładek pod sprężyny. Zabawa z olejami i sprężynami się nie opłaca, lepiej kupić lepsze amorki.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So lip 23, 2011 7:34 pm 

A więc czas na mały update:

Doszedł pakiet LiPo Turnigy 5.0 ale niestety na ładowarkę będę zmuszony troszkę poczekać.
Udało mi się uporać z rozstawem kół jak i z pyskującą apką( w sumie problem polegał na tym że po wyłączeniu apki model jechał sam do przodu na pełnym gazie więc problem udało się zażegnać dzięki poradom kolegów z forum, teraz wiem że apkę włącza się pierwszą a wyłącza ostatnią, udało mi się też ją zbindować więc problem już w ogóle nie występuje), następnie utwardziłem zawieszenie dzięki wstawkom do amortyzatorów które miałem w zestawie z modelem więc zobaczymy.

Z racji tego że przy pakiecie są goldy zamówiłem też komplety wtyczek:
4 komplety goldów 4mm + tulejki termokurczliwe
2 komplety Deans
więc czeka mnie lutowanie, dorwałem wiatraczek 4cm ze starej nie używanej kieszeni na dyski i w związku z tym mam kilka pytań:
Jest to wiatraczek 12V czy się nada?
Jak mam go podpiąć i pod co?
Czy do kabelków wychodzących z wiatraczka dorabiać wtyczkę? jak tak to jaką?
Na aukcjach i w sklepach internetowych widziałem gotowe radiatory z wiatrakami i chciałbym wiedzieć czy to się opłaca montować na seryjny silnik 540 ?

Najpierw postaram się zająć tym lutowaniem i chłodzeniem bo silnik grzeje się pięknie.
Następnie postaram się coś pokombinować z pseudo inner body, a mianowicie w planach mam coś takiego:
http://www.gimmik.pl/aluminiowa-oslona- ... -3623.html
Z tym że dostosowane do wymiarów XSTR,mam w domu blachę o grubości 1mm więc może uda się coś "wymodzić"

Dzięki za wszystkie porady i odpowiedzi, pozdrawiam !

PostNapisane: N lis 06, 2011 11:35 am 

Co z osłonami bocznymi ? Zrobiłeś je czy odpuściłeś ?
Sam zastanawiam się nad takimi osłonami.

PostNapisane: N lis 06, 2011 12:12 pm 

Za osłony wezmę się może w przyszłym tygodniu.
Od tego czasu zmieniłem aparaturę na HK300 i regulator obrotów na Nosram Magnum Power REVERSE.
Spaprałem pakiet Lipo niechcący stykając + z - , ale udało mi się go naprawić z pomocą kolegów z forum(dzięki).

Teraz wygląda to tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/825/buggy1l.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/401/buggy2b.jpg/

Pudełko widoczne na zdjęciach znalazłem w robocie, jest ono z giętkiej pleksi więc nie było problemów z cięciem skalpelami modelarskimi, otwory na kable zostały wypalone, w środku znajduje się regulator wraz z odbiornikiem, zamontowane jest na kątowniku który jest dokręcony w miejsce gdzie powinna iść antena odbiornika.
Jak na razie pudełko się sprawdza, najważniejsze są zębatki że są zakryte i schowane a elektronika znajduję się wyżej niż była zamontowana.
Regulator osadzony jest na dystansach tak że sztywno siedzi w pudle, radiator jest trochę wysunięty, był tam zamontowany wiatraczek ale szlag go trafił, po wypłacie zamontuje nowy.

PostNapisane: N lis 06, 2011 10:05 pm 

Skro już wywołałem Cię do tablicy to będę czekał na jakieś wieści odnośnie osłony bocznej.
Jestem w trakcie finalizowania Brontozaurusa więc osłony również przydałyby się to tego MT.

Dziś założyłem do swojego buggy Turnigy 5.0 i pośmigał jakieś 10 minut, później tylko dymek z silnika.
Faktem jest że silnik dostał już dwa razy w kość na piachu, ale zawsze go przedmuchiwałem. Stopił się plastikowy wentylator osadzony na rotorze.
Niestety wysokowydajny pakiet zrobił swoje. Ilość energii jaką mógł odebrać zestaw spowodował wzrost temperatury i to ina zabiła silnik.
Ale ciekawostką jest że zalutowane goldy 4mm też zostały naruszone ! Gdyby nie koszulki termokurczliwe to prawdopodobnie lutowanie by się rozleciało.

Miałem akurat pod ręką termometr pirometr i zmierzyłem temperaturę silnika i co się okazało miał 90 stopni !!!
Szok.

Szybka wymiana silnika i śmigaliśmy dalej. Ale już z niższą temperatura silnika bo około 50 stopni.

Jak widać na poniższych zdjęciach mam "spatentowany" regulator i opłacało się. Jego temperatura bez użycia wentylatora nie jest wyższa jak 45 stopni. Nigdy nie używałem wentylatora.

http://img830.imageshack.us/img830/2702/img5037pz.jpg
http://img821.imageshack.us/img821/7735/img5035n.jpg
http://img850.imageshack.us/img850/1827/img4365zmianarozmiaru.jpg

PostNapisane: N lis 06, 2011 11:23 pm 

Bardzo fajnie zrobiony patent.
Jaki silnik wstawiłeś zamiast oryginalnego ?
Na mój blaszak też przyjdzie nie długo pora, i trzeba będzie zmienić, myślałem nad Saturnem 20T albo Fireboltem 15t.
Chłodzenie to chciałem wstawić 2 wentylatory na silnik a na regiel mam komputerowy pasywny radiator albo 3 wentylator.

PostNapisane: Pn lis 07, 2011 7:57 am 

no kapitalne dziwi mnie jedno jak ja kupiłem mojego xstr to były osłony na atak i odbiór tu nie widze mieliscie czy nie?

PostNapisane: Pn lis 07, 2011 12:29 pm 

Viruz napisał(a):
Na mój blaszak też przyjdzie nie długo pora, i trzeba będzie zmienić, myślałem nad Saturnem 20T albo Fireboltem 15t.
.

Ja nie mialem silnika i dokupilem asmanna 18t, mysle ze kazdy silnik nie przekraczajacy 50zl bedzie dobry, wiecej nie ma co inwestowac w tegotypu silniki bo wczesniej czy pozniej ubijesz go temperatura.

PostNapisane: Pn lis 07, 2011 12:32 pm 

morelo napisał(a):
no kapitalne dziwi mnie jedno jak ja kupiłem mojego xstr to były osłony na atak i odbiór tu nie widze mieliscie czy nie?

Ty masz hsp a moj to amax wiec byl nieco ubogi w dodatki. Amax booster, hsp xstr, himoto buggy go dokladnie to samo jesli idzie o czesci i budowe.

PostNapisane: Cz lis 17, 2011 12:46 pm 

Ja mam Hsp Rally monster i to jest prawie to samo co Xstr i mam do was pytanie na temat silnika wam się silnik nie grzeje bo ja go spaliłem już po tygodniu użytkowania i się zastanawiam jaki silnik kupić bo jeszcze miałem silnik od Strady RC a ten silnik jest HPI i też się spalił

PostNapisane: Pt lis 18, 2011 11:24 am 

Geberto napisał(a):
Ja mam Hsp Rally monster i to jest prawie to samo co Xstr i mam do was pytanie na temat silnika wam się silnik nie grzeje bo ja go spaliłem już po tygodniu użytkowania i się zastanawiam jaki silnik kupić bo jeszcze miałem silnik od Strady RC a ten silnik jest HPI i też się spalił

blaszak sie grzał mam 2 w zapasie moge sprzedac zmien na lepszy zestaw jakis bezszczote i atak mniejszy ja w RM mam 16

PostNapisane: Pt lis 18, 2011 11:38 am 

a jaka jest dobra bezszczotka ? a zaklejałeś może tą dziurę w podłodze pod silnikiem bo tam mi wpadł przez tą dziurę do silnika piach i ten silnik HPI wtedy mi padł

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona