Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So lip 04, 2026 12:11 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lis 16, 2004 8:25 pm 

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=35180124 co wy na to ???

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 16, 2004 8:37 pm 

Lokalizacja: Poznan``````` Auto: Prawdopodobnie Spaliniak bedzie
Hmm wg mnie to zwykla zabawka i za duzo sie nia nie nacieszyc. Za ta cene to juz dostaniesz uzywana Tl-ke i to w dobrym stanie i nawet moze sie trafi po tuningu, a jak nie to zawsze mozesz ja sam pokrecic.
No i co najwazniejsze to wystartujesz nia na zawodach a tym to raczej tylko po osiedlu mozesz smigac

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 16, 2004 8:45 pm 

Jak ten wynalazek poleci deklarowane 60 km to ja Ci sprzedam swojego za pol ceny

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 16, 2004 8:49 pm 

Tak masz racje. To jest zabawka i wygląda jak prawdziwa TL-ka. Nie daj się zmylić. To na przyszłość. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 16, 2004 11:30 pm 

za te cene masz u Rojny Smartecha z reglem elektronicznym

www.krc.prv.pl

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 16, 2004 11:36 pm 

Lokalizacja: Warszawa praga Auto: Academy SP3 1/12, Tunder Tiger TIGER4WDS Associated TC3 Team Kit HPI E10 Drift
Oczywiście wtrące swoje 3 GROSZE :)
Więc ten model nie jest zabawką, jest to ten sam model co sprzedaje rojna tylko na allegro kosztuje troche drożej

Tytuł:
PostNapisane: So lis 20, 2004 3:33 pm 

Dokładnie. Prawie identyczny, tylko z inną budą i niższą ceną dostaniesz u Rojny.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 20, 2004 8:44 pm 

A co do możliwości wystartowania tym modelem w zawodach to ten temat był już wielokrotnie wałkowany. Jest to wierna kopia Tamiyi TL-01 i najprawdopodobniej będzie nią mozna wystartować w zawodach. I choć ten sprzęt nie jest profesjonalnym modelem to od pozoimu zabawek już odskoczył dosyć daleko.
Tak więc warto nieraz przemyśleć swą wypowiedż (jeśli nie ma się pewności) zanim walnie się cokolwiek, bo w przeciwnym wypadku to forum stanie się kompletnie nierzetelne.
A szkoda by było!!! :?
PS. Ale bez obrazy dla kogokolwiek.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 21, 2004 11:11 am 

Teraz ja pozwolę sobie na wtrącenie swich trzech groszy. Model faktycznie wzorowany na Tamiyowskim podwoziu TL-01. Tylko Tamiya nie produkuje już tego typu podwozia. Ktoś odkupił za grosze formy i robi modele. I chwała mu za to. Bo za takie pieniądze nie kupi się zadnego nowego zestawu gotowego do jazdy. Bo na podstawie zdjęć widać że ten model nie ma nic wspólnego z QD. Do jazdy rekreacyjnej i nauki wyścigów chyba faktycznie dobry. Ale co do startów w zawodach w klasie Top-Stock? Wystarczy zapoznanie się z parametrami modelu aby wiedzieć że jest to niemożliwe ( przynajmniej w chwili obecnej przy takich a nie innych obowiązujących przepisach ).
A jest niemożliwe bo:
1/ model waży 1,2 kg a powinien 1,5 kg ( doważenie modelu nie jest problemem, tylko gdzie umieścić tyle ciężarków )
2/ nie wiadomo czy model ma możliwość zmiany zębatki 19 na większą (wszyscy jeżdżą na 23 )
3/ wymiary kól to 65x27 gdy tymczasem dopuszczalna szerokość felgi to 26 mm
4/ trzeba wymienić silnik na Johnsona ( ktory kręci góra 18500 obr/min)

Pozostaję jeszcze inne problemy eksploatacyjne. Czy do tego modelu są dostępne części zapasowe ( nie znam nikogo kto zoś by nie urwał czy rozwalił ). Jakie są zastosowane serwa w układzie kierowniczym? Czy mozna je wymienić w razie uszkodzenia? Bo uderzenia przednimi kołami wcześniej czy później powodują uszkodzenie zębatek w serwie ( Wyłamanie zębów )

A na koniec uwaga ogólna. Każdy ma prawo reklamować swój model jak czce. Ale my musimy zachować zdrowy rozsądek i mieć swój rozum. Dlatego jeżeli któś podaje że model jeździ 60 km/godz przy silniku mającym max obroty 22000 obr/min i całkowitym przełożeniu jakie ma model 7,96:1 to my musimy sobie policzyc że przy takich parametrach koła będą się kręcić 2764 obr/min ( 22000 : 7,96 ). Aby model osągnął prędkość 60 km/gpdz musi pokonywać 1 km na min. Czyli musi pokonać 1000 m na min wykonując 2764 obroty kołami. Czyli jeden obrót musi wynieść 0,36 m=36 cm ( 1000 m : 2764 obr/min ). Ze w zoru na średnicę koła wychodzi że musi ona wynosić około 11 cm. Tym czasem jest znacznie mniejsza ( prawie dwukrotnie ). Jeżeli dodać do tego opory toczenia modelu i straty w układzie przeniesienia napędu to max prędkość okaże się co najmniej dwukrotnie mniejsza od podawanej w reklamie.
Kolejna nieścisłość to 20 min jazdy na akusie 1800 mAh. Chyba w wyścigu będącym odpowiednikiem jazd oszczędnościowych w prawdziwych samochodach.
Trochę tego napisałem. Ale wnioski końcowe są takie. Model tani i dobry do nauki i zabawy. Kto myśli o startach niech kupi nowy model z wyposażeniem ( jak ma dużo pieniędzy ) lub odkupi model używany od zawodników kończących starty w klasie Top-Stock ( są do modele po pełnym tuningu i z natury w bardzo dobrym stanie ( nikt kto idzie do wyższej klasy nie staruje w Top-Stock aż zajeździ model ).
PS.
Jak moje uwagi nie są słuszne to przekonajcie mnie o tym

Tytuł:
PostNapisane: N lis 21, 2004 1:19 pm 

Czyli z tego co napisałeś wynika że można ten model kupić włożyć w niego sporo pracy(i pieniędzy :wink: ) i wystartować w zawodach.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 21, 2004 9:01 pm 

Zaczynam mieć wątpliwości czy swojego posta nie napisałem zbyt zawile. Wydawało mi się że przedstawione wnioski są jasne. Ale jeżeli ktoś lubi kombinować to niech kupuje ten model i go tuninguje aby móc wystartować w zawodach. jest przecież w Polsce facet co Syrenkę przerobił na Porsche ( tak mu się wydaje bo włożył do niej silnik od Porsche ). I to jest wyczyn godny najwyższej uwagi. Drugim takim wyczynem będzie przystosowanie wspomnianego modelu do wygywania w klasie Top_stock. Jak ktoś lubi to czemu mu zabraniać?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 21, 2004 9:44 pm 

ma ktoś autko od rojny za 390 lub 450 smartecha?? jaśli tak to napiszcie jak się sprawuje.z góty dziekuje

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 22, 2004 5:27 pm 

Żelazko- gratuluje świetne wyliczenia.
Wynika stąd że model ciągnie 36 km/h nie licząc oporów.
A pani w sklepie z tymi modelami próbowała mi udowodnić, że jeden pan kupił u nich ten mopdel i był trochę niezadowolony bo model wyciąga tylko 54 km/h (co rzekomo sprawdził radarem). :D
PS. Jesli to był radar policyjny, to juz wiem czemu tak często otrzymuję mandaty- przy takim podbijaniu prędkości!!!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 25, 2004 7:44 pm 

tak moze torche nie na temat, ale z obliczen zelazka obliczylem ze moje yokomo z silnikiem gm evo 3 ponad 47tys obrotow i przelozeniem 5.8:1 na pakiecie 6 celowym powinno poleciec dokladnie 3 razy tyle(nie liczac oporow) co ten smartech, czyli 3*36=108km/h :twisted: po odjeciu oporow mysle ze te 90km/h by polecialo, starch powiedziec co by bylo jakbym dal silnik co ma 60tys obrotow i pakiet 7 celowy :twisted: 150km/h mysle ze lekko by juz lecialo :D 8)

yokomo ruulezz :D :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 29, 2004 11:28 pm 

Jak ktoś kupi tą tl-ke za 390 lub 450 niech mi napisze jak sie sprawuje 8) :!:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona