Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 1:44 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn mar 29, 2010 6:42 pm 

Bender napisał(a):
[quote = "Dubik"]lipo majac wydajnosc 30C i pojemnoci 2000mah i 4000mah oddaje kolejno 60amper i 120amper(to co nazywacie moca),

No to albo ja nie rozumiem albo Ty, ja rozumiem to zdanie w ten sposób że oba pakiety mają TĄ SAMĄ wydajność prądową, ale różne pojemności, i w przypadku tego gdzie pjemność jest x2 oddaje 2 razy więcej amper[/quote]

Tez to tak zrozumialem, ale teraz chce to jakos fizycznie (Wzorami) poprzec, a nie mam pomyslu. Dlatego rodza sie moje watpliwosci.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn mar 29, 2010 7:43 pm 

Bender napisał(a):
[quote = "Dubik"]lipo majac wydajnosc 30C i pojemnoci 2000mah i 4000mah oddaje kolejno 60amper i 120amper(to co nazywacie moca),

No to albo ja nie rozumiem albo Ty, ja rozumiem to zdanie w ten sposób że oba pakiety mają TĄ SAMĄ wydajność prądową, ale różne pojemności, i w przypadku tego gdzie pjemność jest x2 oddaje 2 razy więcej amper[/quote]

tak jest dla wszystkich lixx i pewnei podobnie dla nimh

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 5:51 am 

A co z tym moim pakietem? Rozladowalem go podczas jazdy i teraz wystarczy naladowac? Bo czytalem cos o formowaniu, ale czy ja tym swoim czyms moge?:P tez mam?

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 8:14 am 

dubik napisał(a):
ale na to ile mocy moze dostarczyc pakiet sklada sie wydajnosc pradowa*pojemnosc pakietu

Moc to napiecie * natezenie nie myl pojec dubik

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 11:46 am 

luke napisał(a):
dubik napisał(a):
ale na to ile mocy moze dostarczyc pakiet sklada sie wydajnosc pradowa*pojemnosc pakietu

Moc to napiecie * natezenie nie myl pojec dubik

:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:

dubik napisał(a):
.....oddaje kolejno 60amper i 120amper(to co nazywacie moca),wiec.....

czytaj caly wątek luke a nie tylko poszczegone posty.Pisze w ich jezyku.

Ostatnio edytowano Wt mar 30, 2010 1:07 pm przez dubik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 12:36 pm 

Jakby tego nie czytac to jest to nieprawda moc to I*V fizyki nie zmienisz...

Ostatnio edytowano Wt mar 30, 2010 1:51 pm przez luke, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 1:07 pm 

:) poprawione.Ja wcalei fizyki nie chce zmieniac,ja poprostu nie chce im mieszac.

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 1:51 pm 

Czasami warto bo potem babole wychodza ;) no offence ...

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 6:10 pm 

Rozumiem ze tylko upraszczacie to wszystko :) Mam na mysli Moc = wydajnosc pradowa * pojemnosc

Bo w elektryce moc P = U * I. Napiecie no to standardowo jakies stale (np. 7.4) , a prad umownie powiedzmy, ze wydajnosc pradowa to wlasnie ten maksymalny prad jaki mozna uzyskac z aku. Jednak pojemnosc jednak tu nie gra roli:) To tylko czas jakim mozemy poszmigac.

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 6:18 pm 

dobrze wiec teraz wszystko bedzie po normalnemu i

moc=napiecie*natezenie

a ze w pakietach maksymalne natezenie(prad jaki sa w stanie oddac) jest zalezne od wydajnosci i pojemnosci wiec mozna to rozpisac tak

moc=napiecie*wydajnosc pradowa pakietu(ilosc "C")*pojemnosc pakietu

no chyba ze masz odrazu na opakowaniu podane wartosci ktore pakiet oddaje w amperach a nie "C" i pojemnosc.

Ostatnio edytowano Wt mar 30, 2010 6:35 pm przez dubik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 6:29 pm 

czy jest taki wzor

natezenie = pojemnosc * wydajnosc pradawa?

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 8:37 pm 

bo rozumiem ze takie cos jest:

Q[Ah] = I[A] * t[h]

PostNapisane: Wt mar 30, 2010 10:13 pm 

Panowie, sluchajcie. to nie jest temat dotyczacy wydajnosci pradowych, mocy i im podobnych, zalozcie na to osobny. Imp3r4oR pyta o to co ma zobic w tym momencie i wypadaloby nie mieszac w glowie takimi rzeczami.. wiec pare slow ode mnie- skoro na pakiecie 1800 dajesz rade jezdzic 15 minut to watpie by wydajnosc pradowa pakietu byla ponizej tego co ciagnie silnik, w skrocie- pakiet dalby rade wycisnac maxa przy tym napieciu nawet z mocniejszego silnika. roznicy predkosci z tego powodu moim zdaniem nie bedzie. moze byc minimalna roznica wynikajaca z samego napiecia ogniw- gorsza firma to poprostu mniejsze napiecie, cos jak roznica miedzy selekcjami i nie. ale watpie by bylo to az tak bardzo odczuwalne. poza tym, jesli chcesz kupowac lepszy pakiet to naprawde licz sie z zakupem ladowarki. nie poradze Ci nic w najmniejszym przedziale cenowym bo tego nie sledze, ale ta ladowarka nie nadaje sie poprostu do wiekszych pakietow- przy tak malym natezeniu pradu ladowania i pojemnych pakietach delta moze swirowac i mozesz znacznie skrocic zywotnosc pakietu. pomysl nad tym, czy calego zestawu nie kupic uwywanego- teraz duzo zawodnikow przesiada sie z NiMH na Lixx i jest troche tego, tak jak i ladowarek.

PostNapisane: Śr mar 31, 2010 6:19 am 

Dawid Zuchowski napisał(a):
Panowie, sluchajcie. to nie jest temat dotyczacy wydajnosci pradowych, mocy i im podobnych, zalozcie na to osobny. Imp3r4oR pyta o to co ma zobic w tym momencie i wypadaloby nie mieszac w glowie takimi rzeczami.. wiec pare slow ode mnie- skoro na pakiecie 1800 dajesz rade jezdzic 15 minut to watpie by wydajnosc pradowa pakietu byla ponizej tego co ciagnie silnik, w skrocie- pakiet dalby rade wycisnac maxa przy tym napieciu nawet z mocniejszego silnika. roznicy predkosci z tego powodu moim zdaniem nie bedzie. moze byc minimalna roznica wynikajaca z samego napiecia ogniw- gorsza firma to poprostu mniejsze napiecie, cos jak roznica miedzy selekcjami i nie. ale watpie by bylo to az tak bardzo odczuwalne. poza tym, jesli chcesz kupowac lepszy pakiet to naprawde licz sie z zakupem ladowarki. nie poradze Ci nic w najmniejszym przedziale cenowym bo tego nie sledze, ale ta ladowarka nie nadaje sie poprostu do wiekszych pakietow- przy tak malym natezeniu pradu ladowania i pojemnych pakietach delta moze swirowac i mozesz znacznie skrocic zywotnosc pakietu. pomysl nad tym, czy calego zestawu nie kupic uwywanego- teraz duzo zawodnikow przesiada sie z NiMH na Lixx i jest troche tego, tak jak i ladowarek.

o dzieki za ciekawa wypowiedz. Mysle ze jakbym juz mial brac taki powiedzmy uzywany zestaw to chyba bym sie decydowal na jaki Lixx. A mozesz mi orientacyjnie powiedziec za ile bym mogl wyrwac uzywan zestaw (rozumiem ze chodzi o ladowarka+aku) NiMH, no i za ile taki zestawik Lixx ? a co to jest ta delta? co wy nią określacie?:P jakas roznica?:P

PostNapisane: Śr mar 31, 2010 7:05 am 

NiMH i LiXX nowe kosztują tyle samo. Przeciętne ładowarki do nich również są w podobnych cenach.

Deltą określa się spadek napięcia na pakiecie sygnalizujący koniec ładowania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona