Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 6:33 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz mar 12, 2009 12:46 pm 
Administrator forum

Nastąpiła mała moderacja tego tematu (wyciąłem kilka postów i niektóre wyedytowałem)
Pod nóz poszło to co nie ma związku z tematem.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn mar 16, 2009 6:01 pm 

Wracając do tematu przepisów na przyszły sezon a konkretnie połączenia klasy 2WD i Open. Pomysł według mnie nietrafiony i jak już mówiłem to tak jakby połączyć Modified i E12. Może się okazać, że na jednym torze 4WD będzie miało przewagę a na innym 2WD, to co wtedy trzeba by mieć dwa podwozia i jechać raz tym raz tym? Niektórzy nie lubią napędu 2WD a tak by osiągać dobre wyniki możliwe że byliby zmuszeni do jazdy 2WD, inni na odwrót wolą jazdę 2WD, gdy okaże się, że to jednak 4WD ma przewagę to tym razem oni muszą zrezygnować z jazdy, która sprawia im przyjemność i przesiąść się na 4WD. Moim zdaniem klasa 2WD powinna pozostać jako osobny twór i tylko w niej powinny jeździć modele z napędem na dwa koła. Wprowadzenie zapisu o możliwości startu 2WD w Openie, przy jednoczesnym utrzymaniu klasy 2WD, spowoduje dodatkowy podział i tak już nielicznej klasy, część przejdzie do Opena, część pozostanie w 2WD, przy takim rozwiązaniu pewnie niektórzy zawodnicy kupią drugiego Scalpela i jednym będą jechać w 2WD, drugim w Openie i tym sposobem będą mieli 2X więcej jazdy, to tyle na temat połączenia klas.
Lipo i silnik max. 380 - Te modele to będą już rakiety, ale jestem za dopuszczeniem Lipo(2s oczywiście) i 380-tek. Mam takie pytanie jeszcze, czy ktoś próbował jazdy modelem z Opena na gumowych oponach? Szymon M. twierdzi, że się nie da ale może ktoś ma inne zdanie?

PostNapisane: Wt mar 17, 2009 8:03 pm 

Odnośnie opłat startowych myślę że 30zł od każdej klasy to trochę dużo. Przy dwóch klasach wychodzi 60zł a to sporo, chyba dla każdego. Proponuje zatem 30zł za jedną, 10zł za każdą kolejną. to rozsądne pieniądze a organizator nie powinien na tym stracić.

PostNapisane: Wt mar 17, 2009 9:22 pm 

Ja uważam, że powinno być nawet drożej za kolejna klasę, bo powinniśmy się skupić na jednej. Będzie wyższy poziom i mniej grup, wtedy będzie można robić po 5 eliminacji.

GG 8022719

PostNapisane: Wt mar 17, 2009 10:37 pm 

Niektórzy zawodnicy nie jeżdżą na inne zawody. Dwie klasy to dla nich alternatywa. Przy małej liczbie eliminacji w sezonie tego śmigania nie ma zbyt wiele.

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

PostNapisane: Wt mar 17, 2009 10:50 pm 

Jeszcze w kwestii LiPo w openie. Być może nie wszyscy wiedzą ale pakiet 2s o znamionowym napięciu 7,4V tuż po ładowaniu ma napięcie 8,4V. Napięcie to nie spada od razu do znamionowego jak w przypadku NiMH. Jeśli więc zastosować pakiet powiedzmy 2200mAh, który gabarytowo będzie odpowiadał pakietowi 6cel NiMH i niech ten pakiet ma wydajność prądową na poziomie 20C to może się okazać, że przez 3-4 minuty biegu średnie napięcie wyniesie 8V czyli ponad 10% więcej niż NiMH. Dodatkowo biorąc pod uwagę mniejszą wagę pakietu LiPo z modelu zrobi się rakieta. Jest to odwrotna tendencja niż w 1:10 gdzie ogranicza się napięcie zasilania. Ktoś powie co mnie to obchodzi skoro nie jeżdżę w Openie, niestety może mnie to dotyczyć jeśli będę zmuszony jeździć w tej klasie Scalpelem. A może należałoby pójść w drugą stronę zarówno w Open jak i Truck ograniczyć ilość cel do 5 co dyskwalifikuje LiPo ale otwiera drogę bezpieczniejszym ogniwom LiFe?

PostNapisane: Śr mar 18, 2009 2:23 am 

Przemek Morawski napisał(a):
...Jeszcze w kwestii LiPo w openie. Być może nie wszyscy wiedzą ale pakiet 2s o znamionowym napięciu 7,4V tuż po ładowaniu ma napięcie 8,4V. Napięcie to nie spada od razu do znamionowego jak w przypadku NiMH. Jeśli więc zastosować pakiet powiedzmy 2200mAh, który gabarytowo będzie odpowiadał pakietowi 6cel NiMH i niech ten pakiet ma wydajność prądową na poziomie 20C to może się okazać, że przez 3-4 minuty biegu średnie napięcie wyniesie 8V czyli ponad 10% więcej niż NiMH. Dodatkowo biorąc pod uwagę mniejszą wagę pakietu LiPo z modelu zrobi się rakieta. Jest to odwrotna tendencja niż w 1:10 gdzie ogranicza się napięcie zasilania. Ktoś powie co mnie to obchodzi skoro nie jeżdżę w Openie, niestety może mnie to dotyczyć jeśli będę zmuszony jeździć w tej klasie Scalpelem. A może należałoby pójść w drugą stronę zarówno w Open jak i Truck ograniczyć ilość cel do 5 co dyskwalifikuje LiPo ale otwiera drogę bezpieczniejszym ogniwom LiFe?

Alw w openie do scalpela też będziesz mógł założyćmax napięcie 7,v czyli Li-Po

Szymon Madziara napisał(a):
Odnośnie opłat startowych myślę że 30zł od każdej klasy to trochę dużo. Przy dwóch klasach wychodzi 60zł a to sporo, chyba dla każdego. Proponuje zatem 30zł za jedną, 10zł za każdą kolejną. to rozsądne pieniądze a organizator nie powinien na tym stracić.

Szymon, dodatkowa opłata jest sprawiedliwa. praca jaką musi wykonać organizator i sędzia jest taka sama dla każdej grupy, nie klasy. Jeśli jeździsz dwoma modelami praca jaką należy wykonać w stosunku do ciebie jest dwukrotnie większa niż w stosunku do zawodnika jadącego jedną klasą. Poza tym masz dwukrotnie więcej szans na zdobycie trofeum, które organizator musi kupić.

Jeśli chcesz jeździć w dwóch klasach- proszę bardzo, ale uszanuj pracę innych wnosząc dodatkową opłatę. Moim zdaniem to jest sprawiedliwe.

PostNapisane: Śr mar 18, 2009 7:56 am 

Przemek nieprawdą jest,że w 1:10 wprowadza się ograniczenie.Czesi w Specu jeżdżą na LiPo.W Stanach też.A patrząc na nowości na rynku ,pojawia się wiele LiPoli do 10,a więc tylko czekać jak zostaną wprowadzone.Przepisy ustalane są przez producentów...

PostNapisane: Śr mar 18, 2009 8:41 am 

Kolego Michale . Czy opłacając dwie klasy po 30 zł sędzia dostanie dwa obiady (większa praca - większy wysiłek -więcej kolorii )
Sprawiedliwiej by było za drugą 50% -- 15zł

PostNapisane: Śr mar 18, 2009 8:07 pm 

Lech Pepliński napisał(a):
Kolego Michale . Czy opłacając dwie klasy po 30 zł sędzia dostanie dwa obiady (większa praca - większy wysiłek -więcej kolorii )

Teoretycznie Leszku masz racje.
Tylko specjalizacja w danej klasie podniesie poziom zawodników, zawodów i serwisu. Moze zakończą się nawoływania, spóżnienia , braki w serwisie itp.
Uważam że powinno być 30 zł od klasy , tak jak to zostało ustalone, był czas na wypowiedzi, trzeba było to zrobić wtedy w oczy a nie teraz zza klawiatury kompa

PostNapisane: Cz mar 19, 2009 12:17 am 

Lech Pepliński napisał(a):

Kolego Lechu. Dokładnie tak. Jak napisałem wyżej. Sędzia i organizator pracują na "grupach" nie na "klasach". Jeśli jako sędzia miałbym się napracować dwa razy bardziej w związku ze startami w różnych klasach, fizjologicznie rzecz ujmując powinienem zjeść dwa razy więcej.

A tak na poważnie. To jest to o czym pisze Artur. Specjalizacja i podnoszenie poziomu. Nikt nikomu nie zabrania startów w większej ilości klas, sprawa zawodnika, ale niech ten zawodnik uszanuje podwójnie włożony w niego wysiłek. To jest trochę jak dywagacja nad prawidłowym położeniem deski klozetowej. Kobiety zawsze będą krzyczeć, że ma być opuszczona a mężczyźni, że nigdzie nie jest napisane, że ma być opuszczona więc ma być podniesiona ;)

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz mar 19, 2009 8:15 am 

Poruszyłbym jeszcze kwestię terminu zgłaszania i lojalności.Na zawody finałowe nie przyjechało wielu zawodników,którzy wcześniej deklarowali obecność.Czy któryś z Nich pofatygował się i powiadomił organizatora o absencji.To poprostu jest brak szacunku.

PostNapisane: Cz mar 19, 2009 9:03 am 

Oprócz tego co Leszek napisał dodałbym jeszcze propozycję zamykania list startowych na powiedzmy tydzień przed imprezą a nie na dwa przed jak jest obecnie. Dlaczego? Dlatego że dla organizatora robi ogromną różnicę czy przyjedzie 30 czy 60 osób a jest tak, że sporo osób zgłasza się w ostatniej chwili.

PostNapisane: N mar 22, 2009 1:44 pm 

Jeszcze chciałem dodać, żebyśmy może sprecyzowali w przepisach 2WD to na jakim silniku mozemy śmigać... ponieważ 'typ 300'- jak to jest w obecnych przepisach zapisane- to takze silnik np. Robitronic 370, poniewaz jest on 'typu 300'. Wiemy dobrze, że to samo jest w bl niektore silniki mimo iż są 3setkami różnią się długością itp. Dlatego proponuję pewne sprecyzowanie: 300 tzn. to wszystko co ma w nazwie 300 albo wszystko co faktycznie jest typu 300...
Z doświadczenia wiem, że 300 Graupnera jest porównywalna, a może nawet i lepsza z 370 Robitronica.

Z gory dzieki za odpowiedź.

Pozdrawiam
Mateusz Purgał

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

PostNapisane: N mar 22, 2009 2:10 pm 

Czyli będą dopuszczone silniki: Graupner 300, robitronic 300 i robitronic 370 tak?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona