Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 9:23 am

Autor
 Tytuł: GP PACANOWA
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 10:10 am 

I odbyły się pierwsze zawody na nowo powstałym torze ON ROAD w Pacanowie, dzięki i inicjatywie i za angażowaniu Rafała Zeliasia jego rodziny i przyjaciół. Zawody rozegrały sie właściwie w niedziele bo w sobotę padał deszcz. Od godz 9 rozegrano po trzy eliminacje w klasach spec, open, IC10 i IC8. zawody zakończyły się przed godz 17. Wszystko sprawnie i bez opóźnień.
Organizator zadbał o pierwsze w Polsce stanowisko do czyszczenia modeli i toczenia opon z kompresorem (europejski standard), poza tym toalety przy torze, posiłki w cenie startowego, od razu przy odprawie imienna koperta z naklejkami (nr startowy) identyfikatorem i kuponem na posiłek, do tego maskotka miasta i smycze. TOR , który powstał uważam za najlepszy w Polsce dla modeli spalinowych, duży, szeroki, szybki, PRZYCZEPNY ASFALT, po prostu SUPER. Ci co nie przyjechali niech żałują. Brakowało kilku drobiazgów, (np. wanny do mycia modeli, beczki z wodą), ale wiem, że następnym razem już tego nie zabraknie. Rafał i tak bardzo się wykazał w tak krótkim czasie. Dla zwycięzców były okazałe puchary i nagrody rzeczowe (paliwo, karoserie i inne RC)
JESZCZE RAZ GRATULACJE I PODZIEKOWANIA DLA RAFAłA

GG 8022719

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 10:31 am 

Witam,

To może ja zacznę;

Były to jedne z najlepszych zawodów na jakich byłem i choć "kosztowny pech" dopadł mnie w finale, ocena jest bardzo wysoka.

Po pierwsze tor:
1. Ogromny, płynny, idealny pod spalinki, w końcu mamy pierwszy tor z praedziwego zdarzenia dla klasy 1/8.
2. Bardzo dobre wykonanie i zabezpieczenie newralgicznych punktów jak choćby umieszczenie kostek siana (słomy?) na pierwszym zakręcie po dłuuugiej prostej. Dzięki temu model wpadał w miękkie siano, zamiast w np. opony. Jasnoniebieska farba idealnie dawała konterast z "czarnym" a namalowane biało-czerwone "tarki" w zakrętach są szerokie.
3. Wzorem najlepszych torów zjazd do boksów jest naprzeciw prostej, przy podeście, po serii zakrętów- per analogia prosta jest po przeciwległej stronie od podestu. Dzięki temu kolizyjność ograniczona jest do minimum i nikt nie zasłania sobie na podeście.
4. Co do podestu- wysoki, długi i stabilny, z osobnym wejściem i zejściem- nie było przepychanek, aczkolwiek przy mojej "skromnej" wadze uginające się płyty pod nogami powodowały lekki niepokój Wink. Podest ustawiony odpowiednio daleko od toru,
5. Strefa serwisowa w boksach wyposażona była w stoły, na których można było położyć cały sprzęt i prowadzić prace serwisowe- idealne,
6. Żaden z finałów spalinowych nie był powtarzany- prosta długa, zakręty szerokie- zmniejszone ryzyko kolizji- Super
7. Puchary, nagrody- pewnie gdybym jakiś zdobył nie zmieścił by mi się do samochodu:)

Widać, że chłopaki z Tarnowa ścigają się regularnie za granicą- przygotowanie i prowadzenie powinno być wzorem dla innych.

Po opłaceniu wpisowego otrzymywało się kopertę z mieniem i nazwiskiem, w której były identyfikatory dla kierowcy i mechanika, smycze, numerki startowe zgodnie z rozpiską eliminacji i kupony na jedzonko dla kierowcy i mechanika (w cenie wpisowego!!!). Do tego każdy kierowca otrzymał miły upominek "regionalny"- maskotkę Koziołka Matołka Smile

Co do minusów:

1. Mało zawodników!!! Zdaję sobie sprawę, że to wakacje i termin trochę ad-hoc, ale niech żałują ci co nie dojechali,
2. Bardzo duża część na namioty serwisowe- o ile jest to duży plus bo jest przestronnie, o tyle ci z końca (ja) musieli się nieźle nabiegać...
3. W miejscach niecukrowanych słabsza przyczepność, ale myślę, że to się zmieni z czasem- desz wymyje, zrobią się delikatne pory i będzie dobrze.

Podsumowując - w tej chwili jest to najlepszy tor modelarski w Polsce- długi, równy, bezpieczny, z odpowiednią infrastrukturą (toy toye, stoły w boksach, podest), strefa serwisowa.

Nie dziwię się, że odbędzie się tam FMP spalinek, co oficjalnie potwierdził p. T. Bernady na zawodach.

Jednym słowem- doszła na mapie kolejna miejscówka dla on-roadowców- obowiązkowa.

Umarł Król, Niech Żyje Król...

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 9:45 pm 

Nie stresuj się, mnie silnik WYBUCHŁ jeszcze przed finałem :?

Ale nie żałuję , że pojechałem do Pacanowa.

Tak naprawdę obaj napisaliście już chyba wszystko na temat :D
Tor najlepszy w Polsce! - pozazdrościć...

MODELCARS

Tytuł: :)
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 11:07 pm 

.."Bravo Bravo Brvissimo"... takimi oto słowami opisałbym te zawody.

Państwo Zeliaś pokazali wielka klasę i profesjonalizm oraz ogrom pracy poświęconej dla rozwoju modelarstwa kołowego.
Bardzo dziękuje za wspaniałe zawody na pięknym obiekcie.

PS. Panowie nie ma co płakac nad rozlanym mlekiem, ja o swoim pechu nawet nie chce myślec, prawde powiedziawszy juz o nim zapomniałem.
Można by rzec, wcale mnie tam nie było..... wwwrrrrrrr :)

Tytuł: Re: :)
PostNapisane: Wt sie 12, 2008 4:34 pm 

Piotr Łękarski napisał(a):

PS. Panowie nie ma co płakac nad rozlanym mlekiem, ja o swoim pechu nawet nie chce myślec, prawde powiedziawszy juz o nim zapomniałem.
Można by rzec, wcale mnie tam nie było..... wwwrrrrrrr :)

oj dogoniłbym Cię...;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 14, 2008 3:10 pm 

Oto mały opis zawodów oraz dosc spora ilość zdjęć.

http://pacanow.tbu.pl/wiadomosci/news.php?id=4236
http://busko.net.pl/galeria/thumbnails.php?album=306

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 14, 2008 8:28 pm 

Fajne fotki, dzięki Grzesiu:)

Swoja droga tak analizujac zawody to tor zjadł 3 silniki, no chyba ze o czyms nie wiem + czwarty zjedzony przy docieraniu :(

Z tej okazji chrzczę tor anglo języcznie brzmiącym tytułem "Engines Breaker"