Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 11:14 pm

Autor
PostNapisane: Śr kwi 23, 2008 7:52 pm 

Jestem nowy w spalinówkach. Mam problem z modelem Lighting Stadium Sport silnik 26 niedawno dotarty, paliwo Tornado 20%, jazda bez budy:
-model spalił mi już dwie świece
-osiąga szybko temperaturę w okolicach 130-140C
-ciężko pali, jak zapali parę razy zgaśnie, żeby odpalił muszę mu podkręcić trymer gazu na 3/4
A więc tak co do świec nie mam co więcej dodawać po prostu spalił mi dziś drugą świecę po 5 minutach jazdy(czego to może być wina). Co do temperatury osiąga taką na bogatych ustawieniach dedykowanych do docierania. Podkręciłem mu dziś nawet trochę więcej HSN oraz MN(śruba średnich której w instrukcji nie każą ruszać). Nie przetestowałem do końca tych ustawień brakło paliwa. Ale po kilku minutach tej jazdy niby temperatura nie przekraczała 115C. Mam też problem ze śrubą LSN. Wkręciłem ja do końca by przywrócić ustawienia fabryczne. Zacząłem wykręcać, razem z nią zaczęła mi się wkręcać śruba od średnich obrotów. Czy to normalne, przez to aby przywrócić fabryczne ustawienia jednym śrubokrętem musiałem trzymać a drugim wykręcać. Proszę o rady gdzie tkwi problem

Ostatnio edytowano Śr paź 23, 2013 11:50 am przez przemas22, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 23, 2008 8:47 pm 

Hej!
Wróć najlepiej do ustawień fabrycznych wszystkich iglic i rozpocznij regulację od nowa. Mam ten sam model i nie miałem takich problemów. Fabryczne ustawienie LSN nie jest od na maxa wkręconej! Instrukcja w rękę i do roboty :wink:

Pozdrawiam

PS Jak coś o pisz do mnie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 23, 2008 9:23 pm 

Jak pisałem miałem ustawione wszystko jak w instrukcji. Co do LSN co mam rozumieć, że nie jest od max wkręconej. W instrukcji mam 3,5 obrotów

PostNapisane: Cz kwi 24, 2008 6:00 am 

przemas22 napisał(a):
Mam też problem ze śrubą LSN. Wkręciłem ja do końca by przywrócić ustawienia fabryczne. Zacząłem wykręcać, razem z nią zaczęła mi się wkręcać śruba od średnich obrotów. Czy to normalne, przez to aby przywrócić fabryczne ustawienia jednym śrubokrętem musiałem trzymać a drugim wykręcać. Proszę o rady gdzie tkwi problem

Zrozumiałem przez to, że wkręciłeś ją na maxa i już nie wykręcałeś :P Sorki, mój błąd.
Jeżeli chodzi o Twój problem, to myślę tkwi w ustawieniu gaźnika, bo piszesz, że bardzo szybko łapie temperaturę. Chociaż jak masz ustawienia fabryczne, to nie powinno tak być :roll: Śruby średnich obrotów nie ruszaj, nie ma potrzeby. Wykręć ją o 3 1/4 obroty od max wkręconej. High speed needle 3 1/2 od max wkręconej i Low speed needle 3 1/2. Sprawdź wszystko, porządnie ustaw. Śrubkę od wolnych obrotów ustaw tak, aby przepustnica otwarta była na 2 mm. Sprawdź czy wszystko jest drożne, może nie może zaciągnąć paliwa i ma w ten sposób za mało, dlatego sie przegrzewa. Jakiej świecy używasz?

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz kwi 24, 2008 9:29 am 

A więc tak spalona świeca to fabryczna HB oraz OS A5. Wszystkie śruby mam ustawione na fabryczne tak jak mówisz. TYlko najgorzej LSN. Bo jak mówiłem jak ją wkręcam i wykręcam to wkręca mi się razem z nia od średnich. Przez to jak zauważyłem przy ustawieniu fabrycznych parametrów jak zauważyłem patrząc na kołnierz raz wykręci się trochę więcej a raz mniej. Wężyki są drożne łatwo zaciąga paliwo. A jak można sprawdzić czy gdzieś nie łapie lewego powietrza. A wytłumaczcie mi też samo mierzenie temperatury. Stadion jest dość duży. Czyli po przejechaniu całego odcinka mierzyć na końcu . Jakie ma to znaczenie. Czy dobrze ustawiony model nie przekroczy temperatury. Nawet jak bym zrobił 3 okrążenia stadionu na pełnym gazie ?

Ostatnio edytowano Śr paź 23, 2013 11:49 am przez przemas22, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 24, 2008 10:58 am 

Temperatura po 3 kółkach na wielkim stadionie pewnie podskoczy, bo na full gazie będziesz jechał (chociaż ma maksymalne chłodzenie przy max prędkości...), natomiast nie wiem czy te silniki lubią takie dłuugie proste. Zrób jedno kółko i zmierz temp na końcu, zaraz po zatrzymaniu. Silnik w tym czasie kiedy jedziesz ostro złapie temperaturę optymalną przy wysokich obrotach, a zmierzyć trzeba szybko, żeby nie ostygł (aluminium). Jeżeli chodzi o LSN to nie powinna kręcić się razem z nią Middle Range needle. Dziwne. Może iglica LSN, która wchodzi do dyszy średnich się blokuje... Wyjmij gaźnik, rozbierz go i porządnie wyczyść. Zbadaj oringi, bo może lewe powietrze gdzieś dostaje przez zadziory. Sprawdź przewody czy są szczelne, wszystkie połączenia np gaźnik - filtr itd. Osobiście używam świecy OS R5 i świetnie na niej chodzi. Na A5 w sumie też powinien działać i nie przepalać jej...

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 24, 2008 11:59 am 

Co do kręcącej się śruby od średnich według schematy . To kręci się razem tylko na początku. Jak zrobię obrót LSN to już idzie normalnie bez wkręcania śruby od średnich

Ostatnio edytowano Śr paź 23, 2013 11:48 am przez przemas22, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 24, 2008 12:18 pm 

Zrób zdjęcia (oczywiście jak masz taką możliwość) gaźnika ze wszystkich stron kiedy akurat kręci się iglica od średnich. Chciałbym zobaczyć jak są ustawione śrubki w tym momencie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 24, 2008 6:29 pm 

A ja bym w zwiazku z tymi srubami oddal ten silnik na gwarancje. Jesli to nie mozliwe, rozbierz go calego, tak jak mowil juz tu kolega wyczysc dobrze ale dodatkowo podczas skladania uszczelnij go dobrze w newralgicznych punktach silikonem. Ja tak zawsze robie odrazu z nowymi nawet silnikami (moj RB928 rozlozylem odrazu po wyjeciu z pudelka i uszczelnilem) , tak profilaktycznie :) .

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 25, 2008 4:49 pm 

Tu jest filmik na ostatnich ustawieniach . Na razie nie jeżdziłem akumulatorki się ładuja.
http://pl.youtube.com/watch?v=7zFGTwK7npk
A tu fotki ustawienia śrub
http://img102.imageshack.us/my.php?image=11hz8.jpg
http://img102.imageshack.us/my.php?image=22sk8.jpg

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 25, 2008 6:59 pm 

dobra. Wykręć LSN o 1/8 obortu i skutecznie wykrecaj az znikie problem. Podnies tez jałowe oborty. Resz brzmi ok. I ZDJEMIJ TĄ PRZEDŁUZKE WYDECHU pomarańczową.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 25, 2008 7:27 pm 

Ok zastosuje sie do rad. Przedłóżka i monitoring pojazdów jest po to abym nie musiał prać spodni co jazdę :D