Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 1:43 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 9:23 am 

Adamie przemyśl jeszcze raz ta decyzje, miło było by pościgać się z Kubusiem w openie. Z + i - da radę. Podniesie poziom i raczej nie biedzie chciał spowalniania tej klasy.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Munzig.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 10:24 am 

Boje sie ze jeslli silniki beda tak tanie to zrobi sie cos takiego jak w 540. Silnik na 3 biegi i do kosza ablo na allegro. Wtedy miejsca w kolejnosci zasobnosci portfelow

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 10:49 am 

Paweł Bielerzewski napisał(a):
... Mi osobiście tor we Wrocławiu się nie podobał i z tego co wiem nie tylko mi. Ktoś już wcześniej pisał że nie chodzi o spowolnienie opena tylko głównie o koszty i wyrównanie poziomu...a z resztą nie będe się powtarzał, swoje zdanie już przedstawiłem...

Tor we Wrocławiu był techniczny i wymagał od zawodników umiejętności.No może jest to uzasadnienie żeby zwolnić klasy...,ale tylko dla tych którzy nie potrafią jeżdzić...

A wyrównać chcesz poziom do ostatniego najsłabszego?Wydaje mi się ,że w sporcie trzeba zawsze równać w górę...
Co możesz powiedzieć o kosztach opena skoro nie jeżdzisz...
Może wężmy się za klasę Standart bo Marka podopieczni nie nadążają za czołówką,a więc na początek proponuję 3 max 4 cele silniczki 180 no i koła plastikowe,żeby nie rozwijać nadmiernych prędkości.Wtedy zrówna się szanse i ta młodzież może Was dogoni...A będzie tanio jak barszcz...

Ps.Jeszcze zastanowiłbym się nad aparaturami proporcjonalnymi.Te nieproporcjonalne mogą być zdecydowanie tańsze i jeszcze bardziej wyrównać szanse...

Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 1:11 pm 

Mały apel. Przepisy w poszczególnych klasach, niech ustalają zawodnicy startujący w nich, a nie osoby nie zainteresowane, które wystartują albo nie. Jeśli będziecie zainteresowani startem to dostosujecie sie do przepisów, ale nie morze być tak, ze osoby nie jeżdżące ustalają przepisy tym którzy juz jeżdżą, bo morze sie okazać ze nie będzie miał kto wystartować. Wy nie wystartujecie i inni zrezygnują ze starów. Oczywiście sugestie z waszej strony są mile widziane, ale nie mogą być głównym źródłem do ustalania przepisów.
Pozdrawiam
p.s.
Marku jako autorytet oraz jako jeden z głównych organizatorów ligi, zbierz do kupy wszystkie pomysły, sugestie w tym temacie i postaraj sie przedstawić konkretne przepisy na następny sezon.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 3:27 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Paweł Bielerzewski napisał(a):
... Mi osobiście tor we Wrocławiu się nie podobał i z tego co wiem nie tylko mi. Ktoś już wcześniej pisał że nie chodzi o spowolnienie opena tylko głównie o koszty i wyrównanie poziomu...a z resztą nie będe się powtarzał, swoje zdanie już przedstawiłem...

Tor we Wrocławiu był techniczny i wymagał od zawodników umiejętności.No może jest to uzasadnienie żeby zwolnić klasy...,ale tylko dla tych którzy nie potrafią jeżdzić...

A wyrównać chcesz poziom do ostatniego najsłabszego?Wydaje mi się ,że w sporcie trzeba zawsze równać w górę...
Co możesz powiedzieć o kosztach opena skoro nie jeżdzisz...
Może wężmy się za klasę Standart bo Marka podopieczni nie nadążają za czołówką,a więc na początek proponuję 3 max 4 cele silniczki 180 no i koła plastikowe,żeby nie rozwijać nadmiernych prędkości.Wtedy zrówna się szanse i ta młodzież może Was dogoni...A będzie tanio jak barszcz...

Ps.Jeszcze zastanowiłbym się nad aparaturami proporcjonalnymi.Te nieproporcjonalne mogą być zdecydowanie tańsze i jeszcze bardziej wyrównać szanse...

.."No może jest to uzasadnienie żeby zwolnić klasy...," ..to nie może być uzasadnienie ponieważ nikt nie próbuje uzasadniać zwalniania klas tylko ograniczenie kosztów (inna sprawa że jedno z drugim się wiąże) itd.....

Wiem co nieco o kosztach bo wystartowałem pare razy w poprzednim sezonie a poza tym jeżdże już kilknaście lat więc wiem w czym rzecz....

a myślałem że to miała być poważna dyskusja......bez komentarza

Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 3:33 pm 

Grzesiu,
silnik jak najbardziej ok przy tej cenie i mi to pasuje.....tylko ze ja już mam mocowanie alu a ono kosztuje ponad stówe więc myśle że nie wszyscy którzy go jeszcze nie mają będą zachwyceni nowym zakupem przy okazji obniżania kosztów :) nawet jeśli faktycznie uda się przykręcić go do plastiku to tem motor chyba jest większy i cięższy więc nie wiem czy to mocowanie go utrzyma....myśle że najpierw tzreba by to sprawdzić "w boju" :)

Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 4:01 pm 
Administrator forum

Moje początki z micro to był silnik 280 w plastikowym mocowaniu. Nie jest on na tyle mocny żeby plastik nie wytrzymał.

Modelem z tym silnikiem na zawodach w Warszawie - jednych z pierwszych micro - byłem trzeci :) W Czechach też sie nieźle śmigało :)

Myśle że mozna ten silnik dorzucic do przepisów. Ale ten jeden konkretny - 280 Graupner 6V. Wtedy każdy wybierze cos dla siebie.

Będzie wybór: wiekszy silnik + alu mocowanie (ciężar) + niska cena silnika czy też mały, lekki silnik + mocowanie plastikowe + wieksza cena silnika.

Moge pomierzyc oba silniki i dać znać jak to wyszło.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 5:14 pm 

rozsadnie byloby wprowadzic ograniczenia co do ilosci silnikow bo przy cenie 19zł za silnik na pewno znajdzie sie paru amatorow z bardziej zasobnym portfelem ktorzy beda wymieniac silnik co zawody lub nawet pare razy w czasie ich trwania

Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 6:45 pm 

Marku,
najlepiej będzie właśnie porównać oba silniki na przyżądzie i wtedy zdecydować, jeśli różnica będzie niewielka to może faktycznie nie jest to zły pomysł.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 8:19 pm 
Administrator forum

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Myśle że mozna ten silnik dorzucic do przepisów. Ale ten jeden konkretny - 280 Graupner 6V. Wtedy każdy wybierze cos dla siebie.

Są trzy wersje tego silnika: podstawowa 280 6V, 280 6V RACE i 280 6V SPORT. Z tego co pamiętam, to z wyglądu różnią się tylko nalepką, natomiast parametrami - zdecydowanie.
Model na podstawowej 280 był wolniejszy niż na "czeskim diable" (blaszana 180). 280 RACE to całkiem inna para kaloszy, mimo że jego obroty maks. to tylko 15600 (a "diabła"- 24000), model jest na nim szybszy i lepiej przyspiesza. Silniki trzeba porównać w modelu na torze. Pomiar obrotów i prądu jaki pobiera silnik w przypadku tak różnych silników (180 i 280) nic nie da.

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Drugim silnym oponentem wprowadzenia 5 ogniw jest Pawel M. Rozumiem kolegę że ,,power,, daje frajdę, ale większą daje umiejętność precyzyjnej jazdy ....

Pozwól Arturze, że to ja będę decydował co mi sprawia większą przyjemność.

Wszyscy twierdzą, że Open jest bardzo drogi. OK - ja raz wydałem kasę na Mambę (silnik + regiel) i trzeci sezon na niej śmigam, 300 zł na trzy lata zabawy to chyba nie fortuna (a silnik dalej sprawny). Myślę, że silniki do standarda będą droższe na przestrzeni trzech lat. Opony - przednie wystarczają mi na jedne zawody, tylne na trzy imprezy, czyli jakieś 28 zł. Baterie - co jakiś czas coś tam dokupuję ale układ mamba i 6 cel nie wymaga jakichś specjalnych selekcjonowanych i najnowszych - "powera" mam i tak pod dostatkiem - DLATEGO JESTEM ZA 6 CELAMI.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 24, 2008 11:50 am 

Tak jak Marek powiedział, na początku jeździło sie na plastikowym mocowaniu z 300 i dawało rade, 280 jest mniejszy i lżejszy. Mocowanie alu można kupić za około 50-60zł u Rajdusa lub z Rcmat-u, a pozatym większość już ma takie alu mocowanie. Co do ilości silników to już teraz ci zamożniejsi maja po 5 silników HPi. Silnik Graupner 280 na 6v na pewno po jednych zawodach nie będzie się różnił od nowego 280, one są żywotne i nie dużo ktoś zyska jak będzie je zmieniał za często.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: N lut 24, 2008 7:44 pm 
Administrator forum

Odnosnie graupnera 280:

Proponuję dopuścic jego najmocniejsza wersję tz. SPORT. Cena silnika: 19,90 PLN.

Przy dopuszczeniu tej wersji silnika do klasy standard, nie będzie problemów ze sprawdzaniem jaka to wersja silnika jest w modelu. Ta jest najwyżej w hierarchii 280-tek graupnera.

Prosze o op0inie na ten temat WYŁACZNIE zawodników jeżdżacych w klasie standard.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: N lut 24, 2008 8:46 pm 

Jestem za bo to obnizy koszty znaczaco, moze byc wiecej zabawy i przyjemnosci z jazdy takim modelem. Nawet Jesli jest szybszy to kalsa STD moze troche przyspieszyc. Ciekawia mnie te niemieckie przepisy.

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Tytuł:
PostNapisane: N lut 24, 2008 9:45 pm 

tez bylbym za dopuszczeniem sporta. i jeszcze jest multiplex permax 280, ktorego mozna sprawdzic. niby 1000 obrotow mniej, ale duzo wieksza sprawnosc(tak podaje modele.sklep.pl, wydaje mi sie ze sprawdzaja na nominowanym napieciu). i bylyby mniejsze problemy przy sprawdzaniu silnikow.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 25, 2008 1:19 am 

Fiu, fiu, fiu,

Dwa tygodnie człowiek był odcięty od świata, wracam, a tu prawdziwa bitwa...

Prawda jest taka, że micro należy do Nas- modelarzy, powinniśmy tak dostosować przepisy, żeby większość była zadowolona- i tak wszystkim po kolei nie dogodzimy.

W jednym z postów Artur przyjął słuszną postawę, że się dostosuje, sugeruję taką samą, aczkolwiek każda uwaga powinna być wzięta pod rozpatrzenie.

Skrupulatnie zagłębiłem się w lekturę tematu. Nie obrażając, urażając ani negując nikogo uważam, że warto spiąć sprawy kluczowe i poddać je po prostu głosowaniu/ dyskusji.

Moje zdanie jest takie:

1. nie umniejszając nic silnikom HPI45T- brakuje do nich szczotek, są drogie i to trzeba powiedzieć otwarcie, 280SPORT jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

Ich cena jest przyzwoita, nie będzie żalu w wyrzuceniu do kubła po kilku zawodach, przy 5 celach w Standardzie powinny służyć długo. Mocowanie silników- nie jest to zbyt duży wydatek...

2. OPEN- podobają i się przepisy z Niemiec- bez ograniczeń. W tym miejscu jednak kilku kolegów zmartwię (sorki). Zastanawiałem się ważąc wszystkie za i przeciw i osobiście uważam, że mimo wszystko klasa jest dla wielu osób zbyt droga. Spowodowane jest to faktem, że do tej pory "królował" Xray- a ten do tanich w eksploatacji nie należy... Na szczęście będzie Nanda, LRP i Asso, stanowiące idealną alternatywę.

Nie chodzi mi o sztuczne obniżanie poziomu poprzez stosowanie słabego sprzętu. Konkretnie mówię o pakietach Lipo, które mimo wszystko wprowadzą lekki zamęt i rozpoczną wyścig zbrojeń.

Proponuję 5 lub 6 cel NiMh tak jak jest to do tej pory, LiPo rozważyć, aczkolwiek przyszły sezon jeszcze bym odpuścił.

Biorąc pod uwagę nowe modele- amorki olejowe- TAK, i zapis w przepisach:
- Dopuszczone modele w skali 1/18: Xray m18 (pro), Asso Rc18T, LRP, Nanda NRX oraz każdy model którego max wymiary to... Lista może zostać rozszerzona w trakcie sezonu za zgodą zawodników startujących w klasie E-18 OPEN.

Opony: myślę, że nie powinniśmy robić ograniczeń. Jak ktoś chce jeździć na gumach- jego sprawa. Czyli bez ograniczeń

Zastanowiłbym się także nad zmianą nazwy klasy, żeby zachęcić zawodników zagranicznych (jeśli w innych krajach ta klasa nazywa się inaczej).

Trucki- bez zmian- jest ok, aczkolwiek nadal będę konsekwentnie trzymał się stanowiska, żeby było więcej przeszkód terenowych i żeby były trudniejsze- to ma byc off road.

2WD- razem z Openem, chyba, że przed rozpoczęciem sezonu będzie powiedzmy 7-8 zawodników, dla 3-4 szkoda prądu na osobną klasę.

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona