Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 12:39 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 7:51 pm 

5A prądu rozladowania na takie akku to jest zdecydowanie za malo, dane z takiego pomiaru nie są adekwatne do realnego wyścigu i zdecydowanie zawyżone.
Nie wierzę że nie macie rozladowywarki powyżej 10A, zawodowcy, więcej zainteresowania. Jak się nie mylę to Leszek ma Spinteca i on chyba ma duży prąd rozladowania.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 8:18 pm 

Może w zamian za pomiary wyślą i sprezentują ci Arturze cele na pakiet. A żeby nie było podejrzeń o przekupstwo Ty przekażesz je do kluby Jelcz dla młodych :).

Skoro sami nie potrafią...

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 9:06 pm 
Administrator forum

Maciulos, KiT i Zbig:

Wypowiadacie się w tematach o których raczej nie macie zawodniczego pojęcia.
Torpedujecie WSZYSTKO co jest tańsze i sprzedawane przez HPI.
Akuski niebieskie sa WYSTARCZAJCE do klasy 540 i SPEC.
Na regulatorach LRP do bezszczotek i szczotek jeżdżą zawodnicy w karju i zagranica osiągając dobre i bardzo dobre rezultaty.

Przyjedźcie na zawody elektryków ze swoimi modelami i swoja wiedzą - wtedy da Wam to jako takie prawo do kwestionowania wszystkiego i wszystkich.

Na ochłodzenie dla Was - jesteście od dzis po obserwacja a każdy Wasz post będzie pilnie przez Adminów śledzony i analizowany.
każdy post który bedzie nie w teamcie oraz będzie krytykował wszystko bezpodstawnie - będzie umieszczany w KUBLE NA SMIECI.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 9:22 pm 

Cytuj:
Ja, KiT i zbig staramy sie im po prostu otworzyć oczy

.....i to otwieranie oczu polega na totalnej krytyce i niczym więcej.

Nic mnie bardziej nie wkurza niż takie posty. Przecież nikt nie napisał że RC Hobby to są najlepsze na świecie ogniwa i jedynie słusznym jest je kupować. Jakoś tak się składa że w swoim życiu przeszedłem przez większość marek ogniw i gdyby IB czy np. GP były tymi najlepszymi to pewnie pozostałbym przy tych ogniwach ale niestety miałem okazję się nimi rozczarować. Jakie będą te to czas pokaże, jak na razie wygląda to bardzo zachęcająco i oby tak pozostało. Najlepszą selekcją wyrobu jest praktyka, a nie wykresy bo te są robione na papierze a papier....wiadomo.
Młody narybek będzie miał głęboko w d.... właśnie te wykresy tylko będzie pytał jak długo i szybko można jechać na takich bateriach i czy warto je kupić. I na takie pytanie udzielę konkretnej odpowiedzi tak lub nie. Wiem że Leszek dość dokładnie przyjrzał się tym ogniwom na swoich urządzeniach i pewnie gdy będzie miał ochotę i czas to podzieli się wynikami.
Jak już napisałem wygląda to bardzo zachęcająco i na razie bez problemu zainwestuję w kilka takich pakietów a za jakiś czas chętnie odpowiem czy warto je kupić czy nie wiedząc coś więcej na temat ich trwałości.

a teraz parę słów do kolegi KITa......
Kolego KIT....to co uprawiasz to dla mnie jest zwykła gówniarzeria i trochę Ci się dziwię bo wnioskuję że raczej nie jesteś w trudnym wieku "nastolatka"....no chyba że jest inaczej. Czytając Twoje posty na forum /i patrząc na ich liczbę/ odnoszę wrażenie że uważasz się za mistrza świata w elektronice i zdanie innych jest tylko uwłaczaniem Twojej wiedzy. Może tą swoją wiedzę przeniesiesz na tor, ja chętnie popatrzę jak to będzie wyglądało. Jeśli czujesz jakąś urazę do kogoś to może przenieś ją na PM anie na forum publiczne, bo czasami nie pasuje wszystko negować komuś chociażby przez szacunek z racji różnicy wieku.

aaaa i kolego z Krakowa.....jak twierdzisz że HPI reklamuje Ci gnioty to czemu w Twoim podpisie są wyroby tej firmy? czyżbyś robił sobie na złość?

p.s. Jeśli chodzi o wyniki testujących baterie to Jacek był drugi w 540, a w Specu wygrał Filip przed Marcinem.

to narazie tyle.....

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 9:43 pm 

Witam

Znam wiele osób, którym z charakteru nie da się nic powiedzieć lub wytłumaczyć, a co gorszej kłócą się bez podstawnie. Może niektórzy szykują jakąś konkurencje dla sklepu HPI, starajac się cos wmówić innym modelarzom, przekonać ich, nie majac nawet o tym pojecia ( w tym wypadku chodzi o baterie). Wiem że może to niektórych dziwić- takie baterie RC Hobby ( „Niebieskie”) i w dodatku w takiej cenie, mogą dorównywać drogim selekcjom. Szczerze mi też było ciezko w to uwierzyć. Ale nie wypowiadalem się, dopóki ich nie sprawdzilem. Czy osoby które pisza z taka pogarda chca cos zyskac, a może wzbudzić w sobie respekt?? Wydaje mi się ze nie tedy droga i raczej polecam szukac gdzie indziej, może na zawodach?? Bateriami RC Hobby jeździłem w finałach w klasie Spec i Modified i sprawdziły się naprawde bardzo dobrze.

Tutaj znajdziecie informacje o pakietach RC Hobby 4500mAh, które napisałem po jazdach na zawodach w Kłodzku,a także dzięki „przebadaniu” ich na ładowarce Spintec.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Śr sty 16, 2008 9:44 pm przez Filip Zaremba, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 9:44 pm 

KiT napisał(a):
Może w zamian za pomiary wyślą i sprezentują ci Arturze cele na pakiet. A żeby nie było podejrzeń o przekupstwo Ty przekażesz je do kluby Jelcz dla młodych :).

Skoro sami nie potrafią...

Nie trzeba, w naszym klubie wszyscy śmigają spalinkami, melexy za bardzo się klócą :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 9:44 pm 

Milo ze sobie pogadaliscie, ale kiedy beda kpl dane cel o ktorych mowa w wątku? Generalnie gniecie mnie kto i gdzie na nich jechal, fakty poproszę wszelakie. Takie jak np są na datasheet sanyo.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 10:07 pm 

Panowie KIT i Ma ciolus to Wy manipulujecie młodym narybkiem.Wasze filozoficzne wywody nic nikomu nie dają dobrego.
Wychowani jesteście pewnie (sądząc po zdjęciach)na płaskiej 4,5V baterii.Wasza fascynacja nią urosła pewnie jeszcze po obejrzeniu filmu King Size gdzie bateria firmy Centra miała taki power ,że krasnala mogła zwalić z nóg.
Wasze podwrkowe oczekiwania ni jak nie mają sie do oczekiwan zawodników.Przecież Kol.Maciol może dorobić do Swojego przerobionego bagusika ,przyczepkę i wsadzić tam akumulator marki Centra ,ale tym razem z Autobusu.

Ps.Można popytać zawodników ilu nacieło się na super selekcje zakupione w Waszych ulubionych sklepach,gdzie paczki pakują małe ,żółte rączki.
Nie wszyscy lubią ryż w miseczce.Ja lubię chińskie żarcie,ale podane w Polsce i przez kelnera,któremu można zgłosić reklamację...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 10:15 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Maciulos, KiT i Zbig:

.....

każdy post który bedzie nie w teamcie oraz będzie krytykował wszystko bezpodstawnie - będzie umieszczany w KUBLE NA SMIECI.

Zrobisz Marku jak zechcesz. "Twój cyrk, Twoje małpy."
Siegam pamięcią, gdy zakładałeś forum i mam jedną refleksję. Ilość wiedzy jaka jest w tej chwili przekazywana przez forum drastycznie spadła. Ludzie, którzy mogliby się podzielić wiedzą w większości przestali pisać, a Ci pozostali robią to rzadziej. Chlubne wyjątki wymieniłeś w swoim poście. Nie znam osobiście tych Panów, nigdy z nimi nie rozmawiałem, ale na postawie setek przeczytanych ich postów jestem pod wrażeniem ich wiedzy i chęci dzielenia się nią.

I tak na marginesie. Czy dział "Informacje od Dystrybutorów" nie powstał po to, żeby dystrybutorzy umieszczali tam informacje??

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 11:53 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Maciulos, KiT i Zbig:

Torpedujecie WSZYSTKO co jest tańsze i sprzedawane przez HPI.
Akuski niebieskie sa WYSTARCZAJCE do klasy 540 i SPEC.
Na regulatorach LRP do bezszczotek i szczotek jeżdżą zawodnicy w karju i zagranica osiągając dobre i bardzo dobre rezultaty.

Przyjedźcie na zawody elektryków ze swoimi modelami i swoja wiedzą - wtedy da Wam to jako takie prawo do kwestionowania wszystkiego i wszystkich.

Marku,
Czy mógłbyś wyjaśnić, skoro zacząłeś, publicznie, to publicznie, co to jest:
- zawodnicze pojęcie;
- torpedowanie WSZYSTKIEGO;
- i dlaczego dopiero obecność na zawodach daje prawo kwestionowania? Tego w szczególności nie rozumiem?

Bo mam niejasne wrażenie, że ten post bardziej powstał pod naciskiem niż pod wpływem/z analizy faktów. A jako straszak też nie za bardzo do Ciebie pasuje.

Zaremba Lesław napisał(a):
Ps.Można popytać zawodników ilu nacieło się na super selekcje zakupione w Waszych ulubionych sklepach,gdzie paczki pakują małe ,żółte rączki.

Statystycznie pewnie tyle samo co w rodzimych, taki urok zleżałych akumulatorów NiMh.
jak to powiedział, a właściwie powtórzył niejaki Bill Clinton: "ekonomia.... "
Skoro gdzieś 18 akumulatorów kosztowało tyle co tutaj 6, szanse na trafienie zleżałych podobne, a z osiemnastu można zrobić jedne dobry pakiet i co najmniej jedne treningowy to cóż, wypada posłuchać klasyka. Bo tych którzy nie słuchali to ta ekonomia wykańcza, szybciej niż się spodziewają.

Nie wszyscy lubią ryż w miseczce.Ja lubię chińskie żarcie,ale podane w Polsce i przez kelnera,któremu można zgłosić reklamację...

A smacznego, ja wolę kuchnię meksykańską.

Filip Zaremba napisał(a):
Tutaj znajdziecie informacje o pakietach RC Hobby 4500mAh, które napisałem po jazdach na zawodach w Kłodzku,a także dzięki „przebadaniu” ich na ładowarce Spintec.
Podawany Link:(...) Po rozładowaniu przez 1608 sek. okazało się, że „wypluły” 4468-4578 mV, a więc różnica pomiędzy max. ,a min. wynosiła około 100 mV. Średnio ładowarka wykazała 19 KJ ,a opór wewnętrzny celi rzędu 26 Om z rozbieżnością 1 oma dla celi. (...)

Czy podawany wynik 26mOhma na celę jest pomyłką słowną i dotyczy pakietu, czy też faktycznie jest to rezystancja wew. pojedyńczej celi?

Piotr Fortuna napisał(a):
Czytając Twoje posty na forum /i patrząc na ich liczbę/ odnoszę wrażenie że uważasz się za mistrza świata w elektronice i zdanie innych jest tylko uwłaczaniem Twojej wiedzy. Może tą swoją wiedzę przeniesiesz na tor, ja chętnie popatrzę jak to będzie wyglądało. Jeśli czujesz jakąś urazę do kogoś to może przenieś ją na PM anie na forum publiczne, bo czasami nie pasuje wszystko negować komuś chociażby przez szacunek z racji różnicy wieku.

Kolego Piotrze, Ja naprawdę nie mogę ponosić odpowiedzialności za cudze wrażenia, z definicji są subiektywne i często pozostają pod wpływem tak zwanego centrum interesów życiowych.

Ale warto wyjaśnić jedną rzecz. Znajomość elektroniki nie gwarantuje zwycięstwa w zawodach modeli sterowanych, tak samo jak zwycięstwo nie gwarantuje znajomości elektroniki. Szczerze mówiąc aż do Twojego postu wydawało mi się to oczywiste. Można być kierowcą mistrzem i totalnym abnegatem w dziedzinie elektroniki, a także odwrotnie, świetnym elektronikiem i zawalidrogą na torze. Mieszanie tych pojęć chyba nie jest na miejscu, co niezależnie od przynależności do Teamu możesz chyba przyznać?
Co do wieku to rozwieję Twoje wątpliwości, tak okres nastolatka mam za sobą. Aczkolwiek pediatra moich dzieci twierdzi, że mężczyźni dojrzewają w trzecim roku życia a potem już tylko rosną. Co do uraz to nie przypominam sobie bym do kogoś je żywił, jeśli ktoś żywi do mnie, to z tego co wiem PM czytam, droga wolna. Nawet do Chińczyków nie mam uprzedzeń.

Szczerze mówiąc pomimo powszechnej mobilizacji Teamu HB, po mam nadzieję udanych zawodach, mijamy się z sednem tematu. Może więc przypomnę.

Dyskusja nie jest o tym czy HPI produkuje tylko gnioty i nie przypominam sobie, by ktoś stawiał taką tezę. Dyskusja nie jest też o tym, czy ma dobrych kierowców w Team'ie HB. Dyskusja jest o tym jakimi mierzalnymi parametrami charakteryzują się sprzedawane ogniwa i czy są one lepsze od np.: IB4xxx. Jakoś koledzy na podobne pytania z Teamu Kyosho reagowali dużo mniej nerwowo i dawali bardziej rzeczowe odpowiedzi. Znaczy można.

Patrząc na ruchy na rynku można się spodziewać wysypu tańszych ogniw Ni-Mh o pojemnościach 4200-4600mAh. Podanie parametrów ułatwi ocenę które są lepsze. Unikanie odpowiedzi i robienie jatki tylko popsuje atmosferę. Znów mam wrażenie, że nie odkrywam Ameryki....

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 7:53 am 

KiT napisał(a):
Statystycznie pewnie tyle samo co w rodzimych, taki urok zleżałych akumulatorów NiMh.
jak to powiedział, a właściwie powtórzył niejaki Bill Clinton: "ekonomia.... "
.... Bo tych którzy nie słuchali to ta ekonomia wykańcza, szybciej niż się spodziewają.

Bill Clinton miał problemy raczej nie z ekonomią...Do chińskiego sklepu trudno wrócić z roszczeniami...

KIT napisał(a):

Czy podawany wynik 26mOhma na celę jest pomyłką słowną i dotyczy pakietu, czy też faktycznie jest to rezystancja wew. pojedyńczej celi?

I.C.C. Spintec to jest odpowiedż na Twoje pytanie.

KIT napisał(a):

Kolego Piotrze, Ja naprawdę nie mogę ponosić odpowiedzialności za cudze wrażenia, z definicji są subiektywne i często pozostają pod wpływem tak zwanego centrum interesów życiowych.

... Można być kierowcą mistrzem i totalnym abnegatem w dziedzinie elektroniki, a także odwrotnie, świetnym elektronikiem i zawalidrogą na torze...

Rozumiem,że jesteś tym drugim przypadkiem...Gratuluję...megalomanii.

KIT napisał(a):
Szczerze mówiąc pomimo powszechnej mobilizacji Teamu HB, po mam nadzieję udanych zawodach, mijamy się z sednem tematu.

Zdanie ludzi ,którzy jako jedyni w tej dyskusji mieli te akusy w rękach ,nazywasz mobilizacją,bo to brak zgodności z Twoją tezą.A potem piszesz ,że się nie czepiasz.
KIT napisał(a):
... IB4xxx. Jakoś koledzy na podobne pytania z Teamu Kyosho reagowali dużo mniej nerwowo i dawali bardziej rzeczowe odpowiedzi. Znaczy można.

Koledzy z Team Kyosho w swych modelach :lol: zasilają odbiorniki Lipolami...i pakiet o którym mowa im LOTTO.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 10:47 am 

KIT napisał(a):

I.C.C. Spintec to jest odpowiedż na Twoje pytanie.

Niestety nie jest to odpowiedź... Ale mam nadzieję, że się pojawi.

KIT napisał(a):
... Można być kierowcą mistrzem i totalnym abnegatem w dziedzinie elektroniki, a także odwrotnie, świetnym elektronikiem i zawalidrogą na torze...

Rozumiem,że jesteś tym drugim przypadkiem...Gratuluję...megalomanii.

Nie rozumiesz, jak widać temat okazał się za trudny.

KIT napisał(a):
... IB4xxx. Jakoś koledzy na podobne pytania z Teamu Kyosho reagowali dużo mniej nerwowo i dawali bardziej rzeczowe odpowiedzi. Znaczy można.

Koledzy z Team Kyosho w swych modelach :lol: zasilają odbiorniki Lipolami...i pakiet o którym mowa im LOTTO.

Nie obchodzi mnie czym jeżdzą, potrafią dawać rzeczowe odpowiedzi:
Artur Dzierzęcki napisał(a):
Podaję Wam dane z testu Oriona 4500
numer fabryczny ORI 1038 Rocket Pack 4500 ( 6 cel)
Kombajn CDC Ver 6.0
Ladowanie 1C - 4,5A
Napięcie szczytowe 9,050
pojemność ladowania 4879 mAh**
rezystancja 55m.omów
temp końcowa 44*C
Rozladowanie po 10 min
Prąd rozladowania 20A
pojemność oddana do napięcia 0,9V/C - 4282mAh
średnie napięcie rozladowania 6,569V
rezystancja 46m.omów
** akku rozladowane w trybie auto do napięcia 0,6V/celę
Dane producenta
-nie rozladowywać poniżej 5,4V
-wylączyć tryb trickle ( doladowywanie)
-nie przekraczać prądu ladowania 5A
To tyle odemnie, jak zdążę to jeszcze strzelę 2400mAh

Warto brać przykład. W biciu piany nie są nawet w jednej dziesiątej tak dobrzy, w pomiarach tak. Sugeruję wymianę doświadczeń ale tylko w jedną stroną.

Generalnie warto by w sekcji akumulatory zrobić przyklejony wątek z formularzem do opisu akku podobnej treści, podobnie jak to jest w ładowarkach czy aparaturach.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 11:14 am 

Robert, wyluzuj.
Właściciel i sponsor forum mówi Ci jakie jest Twoje miejsce w szeregu:
To nie jest rzeczowa, otwarta dyskusja. To jest biznes. Póki go nie naruszasz, możesz robić co chcesz. A jak nie - załóż własne forum.

Oberwałem nawet za porównanie wykresów i konkretne pytanie.

W sumie jakie to ma znaczenie? Za chwilę i tak większość tego wątku jako OT trafi do kosza.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 12:15 pm 

KiT napisał(a):
Artur Dzierzęcki napisał(a):
Podaję Wam dane z testu Oriona 4500
numer fabryczny ORI 1038 Rocket Pack 4500 ( 6 cel)
Kombajn CDC Ver 6.0
Ladowanie 1C - 4,5A
Napięcie szczytowe 9,050
pojemność ladowania 4879 mAh**
rezystancja 55m.omów
temp końcowa 44*C
Rozladowanie po 10 min
Prąd rozladowania 20A
pojemność oddana do napięcia 0,9V/C - 4282mAh
średnie napięcie rozladowania 6,569V
rezystancja 46m.omów
** akku rozladowane w trybie auto do napięcia 0,6V/celę
Dane producenta
-nie rozladowywać poniżej 5,4V
-wylączyć tryb trickle ( doladowywanie)
-nie przekraczać prądu ladowania 5A
To tyle odemnie, jak zdążę to jeszcze strzelę 2400mAh

Nie obchodzi mnie czym jeżdzą, potrafią dawać rzeczowe odpowiedzi...Warto brać przykład

Tutaj Artur zaspokoił Twoją próżność,bo akumulatorów Firmy Orion o symbolu ORI 1038 nie ma,a więc być może są to dane wyssane z palca,a może Cię "wypuścił",ale ważne,że Ciebie to usatysfakcjonowało...
Znam Artura i nie podejżewam ,że tak postąpił,bo są akumulatory o symbolu ORI 10308 Tutaji być może o nie mu chodziło.Ale jeśli się im przyjżysz to zauważysz,że to pakiet wyposażony w złącze Tamyja które jest odporne na duże prądy.Poza tym cena takiego pakietu jak pewnie sprawdziłeś wynosi 275 zł,a nie jak "niebieskich"154,32 zł.A więc za te 120,68 zł coś się klientom należy.Zwłaszcza ,że taki pakiet znajdzie zastosowanie w klasie Kadet lub w startboksach,gdzie parametry odgrywają zasadniczą rolę. :D
Chociaż u polskich sprzedawców nie doszukałem się danych które przytoczył Artur .
KIT napisał(a):
... W biciu piany nie są nawet w jednej dziesiątej tak dobrzy, w pomiarach tak. Sugeruję wymianę doświadczeń ale tylko w jedną stroną....

Czasami słyszy się lub czyta to co się chce usłyszeć,ale i tak bicie piany ma mniejsze konsekwencje niż wciskanie KITU...
W tym temacie nie doszukałem się żadnej Twojej informacji o doświadczeniach z akumulatorami,no chyba ,że obok na temat A123,ale komu to potrzebne.

Ostatnio edytowano Cz sty 17, 2008 2:49 pm przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 2:48 pm 

Po dalszej analizie doszedłem do wniosku,że ludzie z Warszawy mają prawo być zgorzkniali.Wystarczy porównać dwa linki:

Ten z pięknych gór

i
Ten stoliczny

Jak się okazuje na prowincji życie jest łatwiejsze,a i ludzie nie tak zestresowani myślą,że każdy chce ich naciągnąć...
Proszę zwrócić uwagę na te najistotniejsze parametry... :lol:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona