Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn sie 03, 2026 9:16 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 24, 2004 7:10 pm 
tomalo

co do paliwka to zamowilem sobie Model Technics F1 Champion 20% nitro... teraz tylko czekam na paliwko i przede wszystkim na autko :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 25, 2004 9:53 am 
-=ADA$=-

na tym paliwie jezdze i nie narzekam, nie sluchaj jak ktos mowi ze ma za duzo oleju, w taki sposob masz lepiej zabezpieczony silnik ( a dla wiadomosci tych co mowia ze za duzo oleju to np trinity monster brew ma 16% oleju czyli o 2% mniej!!)

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 25, 2004 11:19 am 

- bardzo dymi
- wolniej jeździ
- gorzej się wkręca
- pluje nie spalonym olejem
- jest bardziej żywotny

jednym słowem "amatorka"

Pozdrawiam

Tytuł: SlowaKrytyki
PostNapisane: Wt maja 25, 2004 12:48 pm 

no tak Jacek slowa krytyki:-) ale napewno sie przydadza to powidz na jakim najlepiej jezdzic lub jakie paliwko polecasz sam bym skozystal z checia z twoich rad. Pozdrowionka Jaca z Gdanska

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 25, 2004 1:38 pm 

To nie jest krytyka
Nie każdy potrzebuje TOPowe paliwo w cenie 200PLN za 5l.

Starałem się w dwóch słowach opisać zupę która leją ludzie do swoich modeli.

Polecam każde paliwo które jest przeznaczone do modeli samochodów. Technics coś tam - coś tam z tego co mi wiadomo jest do samolotów.
Chyba dystrybutorem na Polskę jest RIKU Wojciech Kublin. Dawno u nich nie byłem więc nie wiem do końca co jest w ofercie. Kilka lat temu Wojtek proponował mi Technics 30% albo dodatkowe NITRO aby dolać do paliwa lotniczego. Takie zabiegi dobre są do zabawy z kolegami w piaskownicy.

W tej chwili chyba tylko K. Trela może napisać coś mądrego na temat paliwa do monsterów. Ciekaw jestem jego opinii.
Dam głowę, że używa TORNADO 25%.

Do silników o pojemności większej niż 3,5cm3 wydaje mi się, że najlepsze będzie 25% albo 30% NITRO.
Producenci Jonker albo Orkan. Innych producentów podam jak się zastanowię. To co jest w Naszych sklepach to niezły SYF.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 25, 2004 2:58 pm 
-=ADA$=-

paliwo ktore podales to tez kupa, wiekszosc czolowki jezdzi na sidwinder, i monster horse power platinum, a np moj silnik jest przeznaczony do jezdzenia na 20% i jesli bede zmienial na 25% to musze podkladke kupic, a co do tez ze dymi- powinien, jesli nie dymi znaczy jest zbyt ubogo ustwiony

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 25, 2004 5:24 pm 

Szanowny kolego
Czy słyszałeś o ustawianiu silnika spalinowego na dym??
Jeżeli tak to pewnie wiesz o co chodzi i jak to się robi.
Jeżeli nie słyszałeś tzn. , że nie masz zielonego pojęcia o regulacji.

Więc jak jest?
Silnik powinien dymić czy nie. A jeżeli tak to kiedy?

Co do czołówki to poproszę o nazwiska, klasę modeli, nazwę TEAMu (SMI, PICCO, MUGEN, RB …), datę i miejsce organizacji imprezy oraz rangę (mistrzostwa IFMAR, EFRA, ROAR …. ).

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 26, 2004 10:32 am 
-=ADA$=-

daj mi tydzien bedziesz mial te informacje, ( musze wrocic do domu, tam mam RCN), a silnik powinien dymic, oznacza to ze jest dosyc oleju
ale o ile pamietam Lamberto Collari czyli mistrz swiata IC-8 jezdzil na sidwinder, ale sprawdze, moge sie mylic.
A czego jestem pewny : Adam Drake -team losi, picco, jezdzi na trinity monster horse power platinum. A pytasz o mugena, o ile wiem team mugen jezdzi na paliwie team mugen :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 26, 2004 10:54 am 
-=ADA$=-

ale jesli sie myle to mnie oswiec, zawsze sie uczylem zeby ustawiac silnik patrzac na osiagi, pozniej obserwowac dym, i na koncu temperature, ale jesli wiesz lepiej lub znasz lepsza metode naucz mnie, nie chce sobie zatrzec silnika. Najwyrazniej nie jestem tak doswiadczonym modelarzem jak ty

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 26, 2004 11:34 am 

-=ADA$=- napisał(a):
daj mi tydzien bedziesz mial te informacje, ( musze wrocic do domu, tam mam RCN), a silnik powinien dymic, oznacza to ze jest dosyc oleju
ale o ile pamietam Lamberto Collari czyli mistrz swiata IC-8 jezdzil na sidwinder, ale sprawdze, moge sie mylic.
A czego jestem pewny : Adam Drake -team losi, picco, jezdzi na trinity monster horse power platinum. A pytasz o mugena, o ile wiem team mugen jezdzi na paliwie team mugen :D

Ten sam L. Coralli ma ustawiane silniki tak, że prawie wcale nie dymią.

Rozmawiałem na ten temat z ludźmi (Ryśkiem, Wojtkiem, Jurkiem) którzy byli we Francji na MŚ 1:8 on-road kilka lat temu i widzieli jak to się robi.
Włosi mają najlepszy palnik na prostej. Do tego ich silniki chodzą jak marzenie.

Nie powiedziałem, że paliwa które podałeś są kupą. Ale kupą jest Model Technics … Takie jest moje zdanie.
Oczywiście możesz mieć inne zdanie.

Na razie tyle. Jestem troszeczkę zajęty.
Jak znajdę chwile to spróbuje uzupełnić wypowiedź.

Pozdrawiam

Tytuł: dzieki Jacek
PostNapisane: Śr maja 26, 2004 2:51 pm 

Czesc jacek dzieki za odp. wiem ze to nie byla krytyka to taka moja przenosnia hihihi, sorki , wiedz pozostaje mi poszukac dobrego paliwa Krzysiek mi polecil 20% nitro i kupujemy u tego samego goscia zapomnialem producenta ale jutro odbieram wiec powiem co to jest pozdrawiam Jacek

PostNapisane: Śr maja 26, 2004 11:03 pm 

Jaca_gda napisał(a):
Czesc jacek dzieki za odp. wiem ze to nie byla krytyka to taka moja przenosnia hihihi, sorki , wiedz pozostaje mi poszukac dobrego paliwa Krzysiek mi polecil 20% nitro i kupujemy u tego samego goscia zapomnialem producenta ale jutro odbieram wiec powiem co to jest pozdrawiam Jacek

czekam na info

będę mial kilka pytań technicznych, ale to już na priva porozmawiamy

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 27, 2004 8:50 am 
-=ADA$=-

wcale nie uwazam ze model technics jest wspanialy, ale alternatywa jest Tornado ktore kosztuje znacznie wiecej ( za 5 L chcieli 190 a za model technics dalem 130) jesli bylaby mozliwosc sprowadzania latwiejszego paliwa z USA to bylby lepszy wybor. A co do ustawiania silnika, nie wiatpie ze mial tak ustawiony silnik, ale zwaz na to ze ten silnik ma mu wystarczyc na 2-3 wyscigi, pozniej moze go wyzucic bo dostanie nowy, jesli ktos jest zawodnikiem nie sponsorowanym, i nie majacym kieszeni bez dna odradzam taki sposob ustawiania, tak samo ci zawodnicy docieraja silnik na pelnym gazie, co daje duzo mocy ale nie daje wytrzymalosci.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 27, 2004 11:27 am 

Na temat paliwa już dawno temu rozmawialiśmy z kolegami którzy startują. Zastanawialiśmy się gdzie się zaopatrywać.
Ponieważ nie ma dobrego paliwa w Polsce trzeba brać to co jest.

Jest tylko Tornado w Rzeszowie (oficjalny dystrybutor Jonker) oraz Protech (też paliwo produkowane przez Jonker) sprzedawane przez Rojna Modelsport.
Kiedyś kilka lat temu jak nie było nigdzie nic zamówiliśmy w Rzeszowie 50l. Do Warszawy 20l, a do Wrocławia 30l.

Z USA nie ma możliwości z wiadomych względów. Koszt takiej zabawy to $$$$$$$$$ . Chyba tylko Promiana na to stać.

Można ewentualnie zaopatrywać się w Niemczech, albo u Czechów. Cena niestety jest porównywalna do ceny w Polsce.

Jest też inne wyjście. Można samemu zmieszać składniki. Tego nie polecam początkującym kierowcą z kilku względów.
I tu przestroga aby uważać!!! Zbyszek Ciećwierz na Mistrzostwach Świata przelewał paliwo i mu wybuchło. Trafił do szpitala.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 27, 2004 1:24 pm 

Tak dla sprostowania to jest .25 a nie .26 :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona