Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 4:24 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 5:26 pm 

Toost napisał(a):
Lord napisał(a):
Tak patrzeć z punktu ekologów to elektryki są bardziej ekologiczne :wink: :lol:

a wyprodukowanie prądu im samych baterii to myślisz nie śmierdzi?

obydwa rodzaje modeli zatruwaja srodowisko tyle ze elektryki troche mniej a co do spalin do z samochodami nie jest tak zle ekolodzy bardziej atakuja za to modelarstwo wode... tam dopiero im tzw gul skacze jak widza jak spaliny i resztki oleju leca do jezior :twisted:

ZAPRASZAM wszystkich co kochaj kosza

Brak modelu przerwa zimowa ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 6:44 pm 

ok to jak tylko pozbędę się x-modsa od razu coś kupię, no chyba że go sobię zostawie jako taką maskotkę i trochę mniej zapłacę za nowy model.

Aha no i czy lepiej kupić nowy czy używany elektryczny?? Bo chyba silniki też się zacierają często w nich. To może lepiej kupić nówkę??

Aha no i czy model zawodniczy (dopuszczony do zawodów) jest dużo lepszy od średniaka?? Czy warto za niego przepłacać??

TRAXXAS 4tec elektryczny
HPI Hellfire- SPRZEDAM!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 7:09 pm 

nie mozna mowic, ze za model zawodniczy sie przelaca.
Modele "zawodnicze" z wyzszej polki zbudowane sa z lepszych materialow typu carbon, aluminium.
Posiadaja rowniez regulacje zawieszenia, katow.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 8:24 pm 

to zalezy w jakiej klasie bys jezdzil.. jak masz duzo kasy to wybierasz jakas klase gdzie mozesz tuningowac praktycznie wszystko w modelu, a jak nie to np.: masz klase top-stock nie wiele wsadzasz w wozik i mozesz jechac (a przerobki typu lozyska poprawiaja komfort nawet poza zawodami)

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 8:45 pm 

wg mnie lepiej jest kupic model uzywany, z tym że od zawodnika - dostaniesz b.dobry model, zadbany, przewaznie z tuningiem i z masą cześci zapasowych...wiem z doswiatczenia;P

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 12:08 am 

kimson napisał(a):

Aha a ile pakietów proponujecie żeby kupić na początek i o jakiej pojemności??

I odpowiadając na pytania KiT:

1. Asfalt przed domkiem (sąsiedzie tolerancyjni)
2. Raczej codzień wieczorem ale min 1h
3 Raczej wieczorem, jak się uda uszczelnić to cały rok, na zawody to trochę za wcześnie będę się wybierał, ale tylko popatrzeć i dowiedzieć się paru rzeczy.

1. Na asfalt pasuje każdy model. Jak chcesz szybko to propnuje torowy, jak lubisz uniwersalność to buggy jak kręci stawanie na tylnich kołach i takie tam ewolucje to MT. Chociaż w kategorii elektryk to dość kłopotliwy pomysł.

2. Raczej elektryk, właściwie jest od ręki gotowy do startu i sąsiedzi w dalszym ciągu będą tolerancyjni. W przypadku konieczności słuchania spaliny codziennie po godzinie mogłoby im się zmienić.
W zależności od tego jak szybko ten model ma jeździć to potrzebujesz ok. 3 pakietów o różniej pojemności. Poniżjej 3800mAh NiMh nie kupowałbym chyba, że masz konotacje muzealne.

3. Uszczelnienie elektryka to godzina roboty nie widzię problemów. Jeśli nie będziesz jeździł na zawody to nie obchodzi cię cały bajzel związany z dopuszczonymi kontrukcjami przez poszczególne lobbujące grona. Reasumując możesz kupować tańsze komponenty.

Wolisz skalę 1:10 czy 1:18?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 6:56 am 

ja bym polecil skale 1:18 tzn. micro bo mam takowe a oprucz tego mam tamiyke tt01 i mikro lepsze szybsiejsze i fajniejsze.. chce asfalt kola on road i jazda cche jakis piach czy to to offroadow i jazda :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 7:27 am 

Raczej chciałbym elektryka 1/10, ale nie mówie nie dla micrusów, bo mam x-modsa i gdyby nie moja ciekawość jak to jest jeżdzić większym to bym go nie sprzedawał, bo jest w stanie bdb. Dzieki wielkie KiT(dowiedziałem się bardzo dużo).

TRAXXAS 4tec elektryczny
HPI Hellfire- SPRZEDAM!!

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 12:53 pm 

Moje pytanie o skalę 1:18 padło dlatego, że "topowe" modele 1:18 mieszczą się w Twoim budżecie, czyli zero kompromisów. Przy skali 1:10 tak już nie jest.

A przy odrobinie głupawki to 1:18 możesz w domu pojeżdzić, w pracy, gdziekolwiek. A przy takich samych prędkościach wrażenie jest większe.

Jeszcze jedna uwaga. Silnik elektryczny szczotkowy- jedorazowy przeżyje możne 20 godzin dobrej jazdy. Potem zaczynają się schody. Blaszaki czyli podstawowe silniki pomijam milczeniem. Te oczko wyżej kosztuję 50-90zł za sztukę.

Coś, co da Ci więcej radości z jazdy i ten komfort, że boisz się nacisnąć spust do końca, kosztuje już powyżej 100zł, często grubo powyżej 100zł.
Dodatkowo zaserwuje Ci taki silnik zapozanie się z efektem zawieszających się szczotek, zabrudzonego komutatora, dawkowania droop-off (szczególnie w off-road to ciekawe zagadnienie czy dajemy by brud miał się do czego kleić, czy nie dajemy i niech się komutator przypala). O przetaczaniu silnika już nie wspomnę. Generalnie proporcję miedzy grzebaniem a jazdą zbliżają się do 1:1.

Gdybym obecnie zaczynał przygodę z rc-car nawet bym nie brał pod uwagę silników szczotkowych do jazdy rekraacyjnej. Koszty silnika bezszczotkowego w klasie 1:18 wzg. 1:10 jest dwa prawie dwa razy mniejszy. I odpowiednio traktowane są prawie wieczne. Dlatego rozważ czy napewno się chcesz pakować w 1:10.
Dodatkowo w skali 1:18 możesz bez większego problemu z beszczotką stosować pakiety Li-Pol w klasie 1:10 przyjdzie na to poczekać jeszcze z rok.

Robert

Ostatnio edytowano Pt paź 06, 2006 11:30 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 2:02 pm 

A w spaliniakach jest też tyle "babrania" co w elektrykach tak jak mówisz?? bo jak tak to raczej bym na micro raczej stawiał, ale na takie by można było porządnie pośmigać !!

Pozdro

TRAXXAS 4tec elektryczny
HPI Hellfire- SPRZEDAM!!

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 4:46 pm 

w spalince jest troszke wiecej babrania sie.. z tego co zrozumialem wyczytalem na starszych tematach to po kazdej jezdzie nalezy czyscic kilka czesci i sprawdzac filtry i takie tam.. dokladnie nie wiem.. i nie zapomnij o mojej ofercie ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 4:50 pm 

w elektrykach jest o wiele mniej roboty...w spalinie po kazdej jezdzie jest masa brudu, ktory trzeba wyczyscic itp...ale frajda z jazdy jest duuzo wieksza :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 11:27 pm 

Tomasz Dolata napisał(a):
ale frajda z jazdy jest duuzo wieksza :D

Umiesz to uzasadnić?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 6:39 am 

KiT napisał(a):
Tomasz Dolata napisał(a):
ale frajda z jazdy jest duuzo wieksza :D

Umiesz to uzasadnić?

Może ja ;) sprobuje...

Po pierwsze dźwięk... To jest cos pięknego, model nie hamuje po puszczeniu gazu i masz możliwość wyhamowania... Większa moc... Wygląd... Model lepiej wygląda jak spaliny wydobywają się z pod niego.... (Ale to moje zdanie) No i prędkości i przyspieszenie....

ZAPRASZAM wszystkich co kochaj kosza

Brak modelu przerwa zimowa ;)

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 7:41 am 

Akurat mam wrażenie że elektryki mają lepsze przyspieszenie :P

Ja jestem też za spalinami.
Bo są duże ale nie kolosy (1:6 i 1:5). Prędkość, dźwięk i zapach spalin :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona