Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 4:40 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 8:48 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
200 zł za silnik ?? Rewelacja.

A możesz mi wyjaśnic czego się spodziewaleś? Nie jest to blaszak za 40-60 zl, ale zawsze masz klasę 540.
Jeszcze się taki nie urodzil co wszystkim dogodzil.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 8:52 pm 

W Niemczech kosztuje niecałe 40 Eur.,a więccena porównywalna do 27 t

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 9:06 pm 

I właśnie o to mi chodzi co napisał Lesław. Nie tak dawno silniki tzw. czarna Tamiya miała chorą cenę teraz przyszła kolej na silniki do SPEC i ich chore w porównaniu do cen w EUROPIE ceny ? Rozumiem, jest okazja zarobić ale sa pewne granice.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 10:09 pm 

Panowie rozwinę wypowiedź z innego tematu - najdroższy modified tuning brooda 65$ /2 stufy/ a pojeździć pozwala aż miło. Ekonomika nam chyba grupy poustawia i nie będzie problemu tylko 8 grup w jednej klasie. Nie pozwalajcie tylko na te silniki w mad-faiterach bo wam chłopaki dołożą i na nic nowe "kosmiczne" wózki :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 10:26 pm 

„Topowy” silnik z panewkami kosztuje tyle samo ile z łożyskami kulkowymi. Więc, jaki jest sens go stosować, to chyba nie jest posunięcie korzystne dla zawodników.

Gdyby nie było ograniczeń w przepisach to klasa E-10 TC SPEC niczym, poza osiągami, nie różniłaby się od Modified (zmodyfikowany silnik 17x2 jest dostępny i kosztuje 110 Euro).

W Niemczech silnik Corally 17x2 Serii Street z panewkami kosztuje 40 Euro, w Polsce (sugerowana) cena dla tego silnika to 119,00 zł.

Defena jest oczywiście winna temu, że jest dystrybutorem Corally w Polsce, a Corally, że jego silniki posiadają homologację EFRA.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Pn wrz 25, 2006 11:55 pm przez Norbert Rękawek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 10:52 pm 

Norbert Rękawek napisał:
Cytuj:
Gdyby nie było ograniczeń w przepisach to klasa E-10 TC SPEC niczym, poza osiągami, nie różniłaby się od Modified (zmodyfikowany silnik 17x2 jest dostępny i kosztuje 110 Euro).

Brdzo słuszna uwaga. Silniki w tych klasach mają różnić się osiągami. Bo oczywiste jest że silnik 17 zwojowy ( nawet najbierdziej topowy ) nie będzie równie dobry jak 12 zwojowy.

To po co wprowadzać jakieś sztuczne ograniczenia.

Chyba że na przykład szykuje się jakaś polska ekipa np na zawody DHI_Cup. Tam jest klasa Spec i jest limit 130 zawodników, gdy w modif tylko 70.

Co do cen. Może silnik kosztować i 110 Euro. Ja zakupy w polskich sklepach traktuję jako ostateczność. Bo zgodnie z treścią reklamy "jeżeli nie widać różnicy, to po co przepłacać" wolę dopłacić koszty wysyłki i kupić topowy silnik za mniej niż 70 $. Ale może wynika to z tego że jestem z Lublina a to przecież Polska "D".
Nikt nie wini Defeny za to że chce sprzedawać. Ustala ceny biorąc pod uwagę obowiązujące w Polsce prawo. Tylko nie wiem jaki to ma związek z tym że naraz mamy jeżdzić w klasie Spec ściśle według przepisów EFRA. Komu ma to służy?
Jak na razie nie mogę się doczekać odpowiedzi?
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 11:22 pm 

Gdyby nie było, żadnych ograniczeń to o wyniku w tej klasie mogłaby decydować zasobność portfeli, a nie umiejętności kierowców.

Tadeuszu, podaj proszę przykład zmodyfikowanego z ręcznie nawijanym wirnikiem silnika 17x2 w cenie 70$?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 6:33 am 

Norbert.
Jeżeli przyjmiemy Twój sposób widzenia - dojdziemy do granic absurdu.
Skąd to twierdzenie?
Jak wiesz Paweł jezdził trochę w klasie Stand. Ale ja nie spotkałem sie z tym aby zawodnicy w tej klasie stosowali silniki z ręcznie nawijanymi wirnikami. Byc może sędziowie mają wieksza wiedze w tym temacie.
Biorąc za przykład Pawła jeżdziliśmy silnikami Epic po tuningu w wykonaniu firmy Putman. Ale tam nie było ręcznie nawijanych wirników. Były to silniki po selekcji fabrycznej ze zmienionymi szczotkami. Ale znam osobę która i te szczotki zmieniała według swojego wyboru. Silnik taki kosztował góra 8 $ więcej od standardowego silnika.
A swoją drogą to ciekaw jestem skąd mozna wiąść ręcznie nawijane wirniki precyzyjnie wyważone. I znowu przykład ze zgniłego Zachodu. Na zawodach LRP moglismy tylko oglądać ręcznie nawijane wirniki. Bo były one dostepne tylko dla zawodników korzystających ze wsparcia fabryk. Próba ich kupienia kończyła się propozycja zakupu silników z taśmy.

Tak więc chyba niepotrzebnie demonizuje sie sprawę silników.Przy równych umiejętnościach i na przykład takich samych silnikach zaczną decydować akusy. Może i tu wprowadzić ograniczenia. Nie tylko co do parametrów akusów ale i tego że wolno je wymieniać np co pół roku.
I nie przekonasz mnie że akusy IB nowe i pół roczne nie różnią się o co najmniej 10 %. A akusy to koszt wiekszy od kosztów silników.

Nie chcę być prorokiem. Ale wydaje mi się że po góra jednym sezonie klasa Spec dobije do poziomu frekwencji na zawodach modeli spalinowych.. I wcale nie będę miał satysfakcji mówiąc: Jak zwykle. Polak mądry po....

Kończe udział w tej dyskusji. Sa nowi członkowie Sekcji. Niech popracują.
Poczekam na efekty ich pracy.

Tadeusz Żelazo

PS. Co do kosztów silników. W openie jezdziliśmy silnikiem za 50 $. I teraz już wiem czego niektórzy nam tak odjeżdżali. :D :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 8:13 am 

Wtam kolegów. Czytam i nie wierzę. Legal EFRA??? W klasach spalinowych jest podobna sytuacja stosujemy wydechy silniki zgodne z EFRA które kosztują 2x(3x) więcej niż tej samej klasy wydechy które nie mają oznaczeń EFRA. Doszliśmy do wniosku że poco przepłacać. Jak ktoś pojedzie ścigać się za granicę na dobre zawody, to kupuje ekstra silnik z wydechem żeby być konkurencyjnym. W klasie spec ta sama sytuacja, miało być łatwiej trochę szybciej i nie drożej. Silniki 27T sprowadzaliśmy z zagranicy bo w kraju nie było, to były drogie i ogólnie był problem. W klasie SPEC miały to być silniki dostępne w kraju w cenie przystępnej (bo jak pamiętam rozmowy dobrej ofercie cenowej dystrybutora wyłonionego na podstawie przetargu lub podobnej formy). Tu sytuacja powtarza się z STANDARDA. DLACZEGO??
Co do silników drogich( ręcznie nawijanych) to absurd zasłaniać się zasobnością portfela, bo ktoś bogaty kupi 10 pakietów naj. selekcji i tak będzie miał przewagą nad tym co kupi super motor i 3 pakiety akusów a one skończą się szybciej niż te często wymieniane. (To co napisał Tadeusz ZGADZAM się z tym) Gdzie tu sens zmian??

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 9:39 am 

Ale czy to ktoś nie napędza tego problemu.W przepisach(w aneksie nr.2)nie ma słowa o homologacji EFRA dla silników Spec.Są określone parametry.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 12:20 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Ale czy to ktoś nie napędza tego problemu.W przepisach(w aneksie nr.2)nie ma słowa o homologacji EFRA dla silników Spec.Są określone parametry.

Klasa E-10 TC SPEC.
Wszystkie modele mogą być napędzane tylko jednym silnikiem typu 05. Silnik musi posiadać następujące parametry: wirnik nie może być dzielony, uzwojenie wirnika podwójnym przewodem 17 zwojów na każdym z segmentów wirnika, maksymalna średnica pojedynczego przewodu 0,71 mm, wyprzedzenie komutatora 5O niemodyfikowalne, łożyskowanie wirnika na panewkach ślizgowych lub łożyskach kulkowych, średnica max. 36,02 mm, długość max. 53 mm (z wyłączeniem osi). Dopuszczalne są jedynie silniki z magnesami ferrytowymi.
Silnik musi posiadać fabryczne oznakowanie liczby zwojów na wirniku.
Zawodnicy używający nietypowych i nieznanych na rynku polskim silników powinni na żądanie Komisji Sędziowskiej udostępniać ich wiarygodnie udokumentowane dane techniczne.

Przepraszam za wklejenie tego se strony sekcji, ale znacznie uprości to sprawę. Nie jest nic napisane o homologacji EFRA , natomiast o wszelkich innych ograniczeniach. Caly problem wziąl sie z tego że silniki te są takie same jak homologowane przez EFRA i blędnie przylgnęlo że muszą to być silniki zatwierdzone przez EFRA. Nie muszą , ale wszystkie inne parametry powinny się zgadzać . Zapewne problemem może być znalezienie silnika z stalym zablokowanym kątem 5*, ale to już nie mój problem. Jakoś nikt nie przejmowal się brakiem silników do klasy Stock , śladowe ilości na naszym rynku, wysokie ceny tych silników nie odstraszaly zwolenników i tworzących tą klasę.`
Czyżby LRP nie posiadalo takiego silnika w swojej ofercie? Widzę że glównymi oponentami są panowie związani uczuciowo z tą marką. Przykro mi z tego powodu ale nie jest to argument do bombardowania tej klasy.
Przypomnę że w klasie 540 też nie ma wielkiej listy dopuszczonych silników. Cena silnika do Spec niewiele różni się od ceny silnika Stock a jestem przekonany że żywotność i osiągi będą zdecydowanie lepsze.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 12:30 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
I właśnie o to mi chodzi co napisał Lesław. Nie tak dawno silniki tzw. czarna Tamiya miała chorą cenę teraz przyszła kolej na silniki do SPEC i ich chore w porównaniu do cen w EUROPIE ceny ? Rozumiem, jest okazja zarobić ale sa pewne granice.

Już chyba wyjaśnila Ci sie sprawa z cenami silników. Nikt nie narzuca Ci zakupu silników w kraju , kup gdzie chcesz byleby spelnial wymogi zawarte w aneksie. Można kupić silnik i za 20$ , jakość tego silnika oczywiście zawarta jest w jego cenie. Mam nadzieję że nie zniechęcisz się do Spec-a z powodu dostępności na dzisiejszą chwilę tylko 2 marek silników.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 1:49 pm 

Czyżby LRP nie posiadalo takiego silnika w swojej ofercie? Widzę że glównymi oponentami są panowie związani uczuciowo z tą marką.

Artur.
Miałem więcej nie pisać. Ale Twoje słowa bardzo mnie zabolały. Widze że i Ciebie opanowuje jakiś dziwny wirus.
Czy to takie trudne do zrozumienia że opowiadam się za uproszczeniem przepisów. Czy silnik 19 zwojowy będzie lepszy od silnika 17 zwojowego?Tak boicie sie że na 19 zwojowym ktoś Was objedzie? Ma byc stały kąt. To może jeszcze zrobić tak aby silniki były nierozbieralne. Bo pewnie wiesz że mozna legalnie przestawić kąt. A jak nie wiesz to Ci napiszę na priv. Zreszto informacja ta pochodzi od łódkarzy, wśród których i Ty masz znajomych.

Myślałem Arturze że przynajmniej z Toba mozna dyskutować na argumenty. Ale widze że lepszym sposobem jest szerzenie insynuacji.
Ze względu na szacunek dla Ciebie nie napiszę że każdy mierzy innych podług siebie.

Amen.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 2:39 pm 

Właśnie napisałeś . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 2:41 pm 

Czy ja dobrze rozumiem , że w klasie SPEC nie można jeżdzić na silniku 27 zwojowym ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna strona