Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lip 26, 2026 10:41 pm

Autor
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 1:27 am 

witam
mam plan zbudowania modelu onroad. model mam zamiar zbudować od podstaw i większość części zrobić samodzielnie. ten model będzie prosty w budowie nie bedzie miał amortyzatorów bede go budował z myślą o jeździe po ruwnej nawieżchni.i moje pytanie polega na tym jakie mogą mie napotkać problemy podczas budowy oraz czy moze ktoś już coś takiego zrobił. i ostatnie pytanie jak przenieść napęd na tylne koła?myślałem o zębatce przy kole jak w tych modelach szybkościowych ale niewiem jak to wygląda ani jak i gdzie tam jest mechanizm rużnicowy. proszę o pomoc i o rady.

ps. wiem że napiszecie że to zły pomysł i że kupienie używanego bedzie taniej.ale i tak sprubuje. jak macie jakieś linki do stronek z planami takich modeli to bardzo prosze.

Po pierwsze to przeszukaj forum! Piotrek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 7:01 am 

On chyba musi mieć amortyzatory :!:

PostNapisane: Pn sty 16, 2006 8:03 am 

szatan1000 napisał(a):
witam
mam plan zbudowania modelu onroad. model mam zamiar zbudować od podstaw i większość części zrobić samodzielnie. ten model będzie prosty w budowie nie bedzie miał amortyzatorów bede go budował z myślą o jeździe po ruwnej nawieżchni.i moje pytanie polega na tym jakie mogą mie napotkać problemy podczas budowy oraz czy moze ktoś już coś takiego zrobił. i ostatnie pytanie jak przenieść napęd na tylne koła?myślałem o zębatce przy kole jak w tych modelach szybkościowych ale niewiem jak to wygląda ani jak i gdzie tam jest mechanizm rużnicowy. proszę o pomoc i o rady.

ps. wiem że napiszecie że to zły pomysł i że kupienie używanego bedzie taniej.ale i tak sprubuje. jak macie jakieś linki do stronek z planami takich modeli to bardzo prosze.

mam starą wyścigówkę F1
tylne koła są na jednoczęściowym moście, w którym jest mechanizm różnicowy i dwa biegi. Jest z tym zintegrowany silnik. Biegi przestawia się ręcznie. Koła są przymocowane na stałe. Przednie koła są na zwrotnicach z prostym układem kierowniczym. Jest w tym nawet regulator mechaniczny, ale bez rezystora.

... chcesz to wykorzystać?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 8:28 am 

Na początek
http://www.rcdesign.ru/articles/auto/hm_chassis

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 4:50 pm 

nie znam ruskiego ale dzięki. ja palnuje zrobić coś prostrzego od tego co jest natej stronie ruskiej. i mam już pomysł na to. dyfer z przekładnią dam od zabawki niko ktura została przerobiona na silnik 600. dyfer przyczepie do podwoźa na sztywno (podwoźe bedzie z sklejki o grubości 5-6mm) potem zrobie z balchy alu o grub. 2mm mocowanie silnika oraz przednie wachacze potam wsadze zwrotnice z metalu od tego niko i bedzie fajna bryka. :D czy gdzieś popełniam błąt? i czemu ten model musi mieć amorki.?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 5:07 pm 

MUSI prznajmniej Boawentura tak mówił :wink:
Bo tak to by nim Trzaskało na wszystkie strony na najmniejszaj nierówności :wink:
To moja myśl :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 5:52 pm 

no a jak dam amorki tylko z przodu? czy to coś pomoże?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 5:58 pm 

To daj 2 z przodu i całą tylną oś amortyzuj 1 amortyzatorem :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 6:06 pm 

Robiłem najróżniejsze podwozia i wiem z praktyki, że w momencie, gdy model zaczyna jeździć trochę szybciej to coraz trudniej uzyskać poprawne zachowanie trakcyjne. To, co piszesz pozwoli na jazdę w granicach do 20 km/h (bardzo optymistyczne). Pewnym rozwiązaniem może być budowa podwozia bez jakiejkolwiek amortyzacji z pojedynczej, wiotkiej płyty laminatowej (coś około 1,5 mm). Oczywiście model musi być odpowiednio lekki. W takim układzie płyta będzie robić za zawieszenie i amortyzację. Rozwiązanie „amatorskiego” podwozia podane już w tym wątku jest najprostszą, skuteczną metodą otrzymania użytecznego modelu, mogącego dać frajdę. Mało tego, tym modelem, po dopasowaniu wymiarów, można bez skazania się na ostatnie miejsce, startować w klasie E-12.
Jeśli chodzi zaś o amortyzatory to musi być choćby najprostszy. Modelem bez amortyzacji nie da się poprawnie jeździć. Każdy zakręt przy większej prędkości skończy się „bączkiem”, Elastyczność opony spowoduje, że będzie ona odbijać się jak piłka. Będzie to o tak małej amplitudzie, że niezauważalne. Jednak te minimalne podskoki spowodują drastycznie spadek przyczepności. Jak zaczynałem też nie wierzyłem, że to ma tak duże znaczenie. Jeśli jednak tego chcesz będziesz miał okazję przekonać się o tym na własnej skórze.

PS. Ważniejszy jest amortyzator tylnej osi.