Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 3:39 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 11:08 pm 

Jak sama nazwa wskazuje sa to mistrzostwa modeli danego producenta i wzorowane sa na zawodach rozgrywanych w Niemczech i tak samo tytulowanych. Nazwa mogla by byc rownie dobrze "Krajowe Mistrzostwa",czy tez "otoczone Baltykiem,gorami oraz kilkoma krajami" jednak nic by to nie zmienilo. I tu podkreslam,ze nie sa to typowe tytuly Mistrza Polski jak ma to miejsce np. w klasach Efra. Przy okazji klasy rozgrywane dodatkowo (540,Spec itd) sa rozgrywane jako pucharowe-NIE maja zadnego powiazania z HMP!!!
Wszelkie informacje na temat tych zawodow oraz zgloszen umieszczone sa na forum firmy Ata w dziale "informacje o zawodach"

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 6:45 am 

Witamy spowrotem na forum nowego członka ATA Team.
Jeśli imprezy odbywają się wspólnie to tytuły tam nadawane mają taką samą rangę.
Jak w Niemczech nazywają się Mistrzostwa Tamyja?

PS.Czym się różni typowy mistrz Polski od nietypowego mistrza Polski ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 12:47 pm 
Administrator forum

Patryk, tylko tak rozumując dochodzimy do jednego: jakim cudem ATA uzurpuje sobie (podpina się) pod kalendarz HMP??
I co to za głupie gadanie o innej randze tytułu??
Wytłumacz to dzieciakowi. Powiesz mu: Super jesteś Misrzem Polski modeli TAMIYA - no wiesz, to taki inny tytuł, Mistrzowski ale inaczej.

Gratulacje dla wszystkich biorących udział w całym tym cyrku.

Myślałem Patryku że wybrani ludzie to ludzie odpowiedzialni. A wami mozna sterowac tak jak Wy sterujecie modelami. Widac że kwarce macie dobrane idealnie :( Szkoda. Myślałem że coś ruszy w naszym sporcie do przodu - jednak zmeirzamy w przepaść.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 8:23 pm 

Cytuj:
Patryk, tylko tak rozumując dochodzimy do jednego: jakim cudem ATA uzurpuje sobie (podpina się) pod kalendarz HMP??

Nie wiem w ktorym miejscu sie podpina,robi przeciez wlasne imprezy.

Cytuj:
I co to za głupie gadanie o innej randze tytułu??

Czy ulzylo by Panom jak by to byla nazwa "krajowe mistrzostwa modeli Tamiya"?
Nic takiemu dzieciakowi nie powiem,bo sami dobrze wiedza jaka jest roznica powiedzmy miedzy Mad Fighterami,a klasa 2wd. Jednak do pewnych osob i co gorsza doroslych nie dociera to.

Cytuj:
A wami mozna sterowac tak jak Wy sterujecie modelami. Widac że kwarce macie dobrane idealnie

tu juz przeginasz Marek. otworz oczy i popatrz tymi ktore miales jezcze nie dawno,a nie tymi ktorymi teraz patrzysz sluchajac jednoczesnie Pana Festiwal MOdelarstwa i osob zwiazanych z firma HPI,bo nie oszukujmy sie oprocz was i kilku nie doswiadczonych zawodnikow nikt nie neguje kazdej decyzji ktora podejmuje sekcja. I nie zarzucaj mi,ze steruja mna Ata,bo dopoki zyliscie w przekonaniu,ze jezdze w Team Corally jechaliscie mi od strony Norberta i firmy Defena. Teraz mozecie walic na dwa fronty,bo z Norberta nadal bardzo szanuje i pozostalismy dobrymi przyjaciolmi.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 8:35 pm 

Cytuj:
PS.Czym się różni typowy mistrz Polski od nietypowego mistrza Polski ?

Tym ze jeden objechal ludzi ktorzy mieli modele na tym samym poziomie technologicznym i bardzo podobnym sprzecie,natomiast drugi objechal wszystkich i wszystko co z nim rywalizowalo.
Cytuj:
Witamy spowrotem na forum nowego członka ATA Team.

Ta informacja nie zostala nigdzie oficjalnie podana,wiec proponuje bys poszukal wrazen w swoim osobistym zyciu a nie wchodzil z butami w moje. To,ze sie znamy nie upowaznia cie do takich rzeczy i proponuje bys przystopowal,bo dopoki zgryzliwosci byly na poziomie moglo byc to spowodowane roznymi pogladami i roznymi pomyslami,ale teraz przeginasz poprostu pale. Mam duza cierpliwosc ale pozwole na takie rzeczy.

A teraz oficjalnie oglaszam,ze dnia 24 wrzesnia zmienilem team i jezdzic bede modelem Tamiya. Musze przyznac,ze mialem duzy ubaw czytajac jak mi pisano,z steruje mna Norbert. Czekam na nowe pomowionka,choc juz pierwsze padlo od marka.

Ostatnio edytowano Śr paź 04, 2006 10:42 pm przez Patryk Raczyński, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr paź 04, 2006 8:43 pm 

Patryk Raczyński napisał(a):
Jak sama nazwa wskazuje sa to mistrzostwa modeli danego producenta i wzorowane sa na zawodach rozgrywanych w Niemczech i tak samo tytulowanych....."

Witam

Odnosnie nazw uzywanych do roznych zawodow w Niemczech polecam strone www.rcweb.de - Forum - Termine,Ausschreibungen & Ergebnisse.
Mysle ze oni jednak inaczej "TO" nazywaja. Zobacz takze np. pod firma Tamiya: http://www.dickietamiya.com/ - CARLSON-MODEL SPORT

Moim skromnym zdaniem za czesto uzywa sie tytulu Mistrza Polski, chcac sama nazwa podniesc range kazdych zawodow. Czy aby naprawde jest to konieczne ?

Pozdrawiam i zycze udanych zawodow

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 9:18 pm 

slabo znam niemiecki,ale sprawdze dokladnie jak tytuluje Tamiya swoje krajowe cykle zawodow.
Ranga mysle,ze sie nie zmieni,nie znam do konca zamyslu Niko ale wydaje mi sie,ze chcial podkreslic ze sa to cykl mistrzostw naszego kraju.
W decyzji o takiej a nie innej nazwie nie bralem udzialu,przedstawilem tylko swoje zdanie. Uwazam jednak,ze nie ma znaczenia jak jest tytulowana,wyznacznikiem jednym i jedynym w moim rozumieniu jest to jak wygladaja zawody,ich poziom oraz poziom wspolzawodnictwa. [/quote]

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 10:21 pm 
Administrator forum

Jacek Żurek napisał(a):
Niebawem planujemy organizacje własnych imprez bez wsparcia innych instytucji.

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Z całym szacunkiem dla Pana Niko muszę stwierdzić że Nikt oprócz LOK-u nie ma prawa nadawać tytułu Mistrza Polski i proszę nie robić bałaganu.

Jacek Żurek napisał(a):
sklep ATA nie może nadawać tytułów MP MF i innych tego typu
może za to nagradzać najlepszych zawodników startujących modelami Tamiya.

Jako Lok nie mamy pretensji pod warunkiem że zawody które organizujecie nie mają w nazwie Mistrzostwa Polski .Jeżeli tego nie rozumiecie to wogóle się nie bierzcie się za organizację zawodów spotowych bo jeszcze musi dużo wody w Wiśle przepłynąc zanim Coś zrozumiećie.
CKMLOK
pelni role Związku Sportowego ma pełne prawo wydać zakaz nazywania Waszych Zawodów MISTRZOSTWAMI POLSKI decyzja nr 1/07/2005.

Jacek Żurek napisał(a):
Rozumiem, że macie pretensje do LOK, ale nie mieszajcie w machlojki o których wszyscy piszą porządnych ludzi.
ATA to nie LOK. Nie ma tu żadnych układów, ustaleń i powiązań.

Podsumowanie Tylko CKMLOK może nadawać tytuły Mistrza Polski.
A wszyscy inni Tytuły Mistrza swojej firmy.

I na koniec

A co zrobi Firma ATA to jej sprawa i jej pieniądze a wam nic do tego.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 10:28 pm 

Paweł za powyższy post należy się NOBEL !!! Myślę , że Wisława Szymborska nie byłaby w stanie lepiej tego ująć.
Och poezjo ,nie to nie poezja to proza życia.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 6:50 am 

Patryk ,jeśli 5 imprez na 8 stanowiących te zwykłe Eliminacje Mistrzostw Polski ATA nazywa Eliminacjami Mistrzostw Polski modeli Tamyja to świadczy,że nie do końca organizuje Swoje imprezy...
O Tamyja w Twoich rękach mówiło się już dawno,jeśli chcesz mogę poszukać posta w,którym pisałem o tym,a Ty biłeś się w piersi,że to nieprawda...A to poprostu nie miałeś odwagi się do tego przyznać,bo już w trakcie wyborów wiedziałeś...Stałeś się osobą publiczną i teraz nie ma mowy o wchodzeniu z butami w czyjeś życie,modelarze muszą być świadomi pewnych faktów...
Z tego co pamiętam to do Norberta i Defeny w kwestii elektryków nikt zasadniczo pretensji nie miał.Może były osoby,które podejrzewały układ z silnikami do SPEC-a,ale myślę ,że ten bubel wprowadził ktoś kto nie do końca był świadom co robi...
Piszesz o podejmowaniu decyzji przez sekcję...kiedy było posiedzenie takowej,aby można było podjąć jakiekolwiek decyzję.Jeśli się odbyło to kilku jej członków zostało pominiętych...
No tak ale sekcja to WY..

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 7:38 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Patryk ,jeśli 5 imprez na 8 stanowiących te zwykłe Eliminacje Mistrzostw Polski ATA nazywa Eliminacjami Mistrzostw Polski modeli Tamyja to świadczy,że nie do końca organizuje Swoje imprezy...
O Tamyja w Twoich rękach mówiło się już dawno,jeśli chcesz mogę poszukać posta w,którym pisałem o tym,a Ty biłeś się w piersi,że to nieprawda...A to poprostu nie miałeś odwagi się do tego przyznać,bo już w trakcie wyborów wiedziałeś...Stałeś się osobą publiczną i teraz nie ma mowy o wchodzeniu z butami w czyjeś życie,modelarze muszą być świadomi pewnych faktów...
Z tego co pamiętam to do Norberta i Defeny w kwestii elektryków nikt zasadniczo pretensji nie miał.Może były osoby,które podejrzewały układ z silnikami do SPEC-a,ale myślę ,że ten bubel wprowadził ktoś kto nie do końca był świadom co robi...
Piszesz o podejmowaniu decyzji przez sekcję...kiedy było posiedzenie takowej,aby można było podjąć jakiekolwiek decyzję.Jeśli się odbyło to kilku jej członków zostało pominiętych...
No tak ale sekcja to WY..

Witam
Przejscie Patryka z Corally do Tamiya lub jak ktos woli z Defena do Ata nie bylo w ogole planowane. Wszystko odbylo sie dosc spontanicznie i to juz po wyborach na czlonkow sekcji.

Co do zawodow HMP oraz HMPmT.
Zawody organizowane przez firme Ata ktore maja status EHMP zostana rozegrane w oparciu o przepisy LOK zarowno sportowe jak i techniczne zapewniajac jazdy w pelnym wymiarze (to o co ubiegalismy sie wszyscy) dla klas DTM Modified, DTM Spec, DTM 540. Na tych zawodach na ktorych patronat sportowy przejmuje LOK i daje tym zawodom range EHMP najwazniejsze sa te wlasnie klasy. Chyba nikt nie zakwestionuje, iz zapewniajac starty w pelnym wymiarze dla tych klas organizator moze wprowadzic do rozgrywek w wolnym czasie klasy promocyjne TS oraz MF. Zawody w oficjalnym informatorze beda mialy nazwe EHMP. Jedynie punktacja tych z tych zawodow zostanie wzieta do klasyfikacji HMPmT. Wiem, ze ktos za chwilke zarzuci, ze w wolnym czasie mozna zrobic treningi ale jednak nie mozna. Nigdzie na powaznych zawodach treningi w czasie trwania zawodow nie sa mozliwe nawet w wolnym czasie. Co wiecej, tory sa zamykane po ostatnim starcie danego dnia i otwierane przed pierwszym startem danego dnia.

Poza tymi zawodami firma Ata organizuje takze swoje zawody nie zwiazane z HMP i wtedy one beda mialy nazwe EHMPmT oraz swoj final HMPmT. Wystartuja tam klasy takie jak sa zamieszczone na informatorze na stronie www.tamiya.pl. Tytuly MPmT zostaja przyznane tylko w klasie TS, MF. oraz klasie seniorskiej. W klasach ktore sie beda odbywac na zawodach EHMPmT pozostale klasy jezdza tylko dla sportu (SPEC, 540).

Nikt nie chce zalatwiac niczego od tylu. Podkresle jeszcze raz. Jesli impreza ma status EHMP i organizuje je ATA to priorytetem sa klasy Modified, Spec, 540.

Mam nadzieje, ze rozwialem wszelkie watpliwosci.

Chcialem jeszcze zauwazyc, ze tytul MP oraz MPmT zostanie zdublowany tylko w jednej klasie i jest to TS. Firma ATA nie ma interesu aby na sile rozgrywac w klasie TS Mistrzostwa Polski i stad pomysl aby stworzyc MPmT. Wlasciciel firmy nawet chcial usunac klase TS z zawodow HMP i rozgrywac ja tylko na zawodach ktorych jest organizatorem jako klase promocyjna i utworzyc oddzielny ranging w oparciu o EHMP organizowane przez ATA oraz EHMPmT. Jednak zawodnicy chcieli aby TS jeszcze w tym sezonie mialy przyznane tytuly MP. Zatem w klasie TS beda w tym roku tytulu MP oraz MPmT.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 8:07 am 
Administrator forum

Lukaszu, wydaje mi się że dalej nie ma zrozumienia co do tytułu MP i MP mT.

Z wypowiedzi Zbyszka Ciećwierza jasno wynikało kto przyznaje tytuły.

Co stoi na przeszkodzie aby zawody firmy ATA nazywały się tak jak zawody inych firm a mianowicie: Mistrzostwa Modeli TAMIYA - bo takowymi tak naprawde są.

Nikt nie neguje tego że Niko robi dobra robotę - rozwija ten sport, ale nie taką drogą.

Narazie z tego co widać wychodzi że w swoje rozgrywki wciagnął zawody EHMP.

A wystarczyło zrobić to calkiem inaczej: napisać w kalendarzu imptez ATA ze do klasy TOP-STOCK do Mistrzostw Polski BĘDA się liczyły punkty z zawodów ATA (tych osobnych) i że w tej jednej klasie będą traktowane jako eliminacje.

Ja rozumiem że LOK nie ma kasy i zrobi wszystko żeby tylko istnieć - nawet pozwoli na uzywanie tytułu Mistrz Polski w róznych dziwnych klasach.

Jeszcze jedno pytanie na koniec: dlaczego nie ma OFICJALNIE (poza strona ATA) przepisów do klasy Mad Fighter? Czy tylko nieliczni maja je znać?

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 9:08 am 

Sprawa prosta.Jest to kwestia nomenklatury,którą póżniej będzie można wykorzystać marketingowo.Bo inaczej się sprzeda model,który może zdobyć MP,a inaczej jakieś tam GP.
Ps.Łukasz czy mógłbyś spełnić moją prośbę i podać mi linka do danych tego tak popularnego silnika w Europie (17T o kącie stałym 5 st.firmy Orion)Chciałbym podjąć decyzję jazdy Filipa w tej klasie w kwestii silnika.

Ostatnio edytowano Cz paź 05, 2006 1:19 pm przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 11:27 am 

Cytuj:
Ps.Łukasz czy mógłbyś spełnić moją prośbę i podać mi linka do danych tego tak popularnego silnika w Europie (17T o kącie stałym 5 st.firmy Orion)Chciałbym podjąć decyzję jazdy Filipa w tej klasie w kwestii silnika.

Ja też poproszę.
Panie Lesławie jak dysponuje Pan takimi danymi odnośnie zdaje się jedynego konkurenta Corally, to jakby był Pan łaskaw...

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 1:22 pm 

Corally tak,ale nie ma do czego porównać... :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona