Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest So kwi 21, 2018 8:30 am

Teraz jest So kwi 21, 2018 8:30 am




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor
PostNapisane: Pn lis 14, 2016 5:58 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 22, 2016 8:25 pm
Posty: 10
Witam.

Mam pytanie. Próbuję zestroić ze sobą elektronikę. Gdzieś mam błąd myślowy i niestety nie wiem co może być powodem "niedziałania". Proszę żebyście mi go wytknęli i co najważniejsze podpowiedzieli co może być nie tak w tym zestawie;)
Mój zestaw elektroniki to:

Silnik: SATURN 20T MOTOR (540 TYPE)
Regiel: Yuki model BORSTI 1/10 BRUSHED-ESC 45A
Serwo: Blue Bird BMS-820DMG 4,8-6,0V
Pakiet: 7,2V 6cel 1800 mAh NiMh
Odbiornik: Standardowy od Mavericka Strady MRX 242
Apka: Standardowa od Mavericka Strady MTX - 242

Tyle. Po podłączeniu wszystkiego silnik kręci, serwo powoduje zmianę dźwięku w reglu ale ni kręci.

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 14, 2016 6:19 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt cze 06, 2014 1:26 pm
Posty: 338
Lokalizacja: Poznań
A dobrze podlaczone? Serwo do kanału pierwszego, wtyczka dobrze włożona? Serwo na bank sprawne?

@Tapatalk

_________________
Traxxas Slash 4x4


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn lis 14, 2016 7:03 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt gru 04, 2009 12:09 pm
Posty: 5666
Lokalizacja: Murowana Goślina/Grajewo
bilo0988 napisał(a):
serwo powoduje zmianę dźwięku w reglu ale ni kręci.

Możesz jaśniej ??

_________________
OCM KAOS DT19-T BL
Mugen Seiki MBX5T BL
Trx Summit BL
Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn lis 14, 2016 8:25 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 22, 2016 8:25 pm
Posty: 10
Serwo podłączone prawidłowo, do pierwszego kanału. Serwa mam dwa takie same oba były sprawne, nie widzę powodów dla których miały by się spalić czy coś, tym bardziej oba na raz. Dodam co ważne że serwa są cyfrowe...

W kwestii dźwięku źle się wyraziłem. Cały zestaw połączony: pakiet do regla, regiel z silnikiem i odbiornikiem, serwo do odbiornika. Włączam najpierw combo, dźwięk z silnika mruga odbiornik regiel stałe światło. Włączam nadajnik- odbiornik stałe światło, regiel mruga. Serwo w tym momencie zaczyna "mruczeć". Naciskam gaz silnik rusza, wsteczny silnik kręci w druga stronę. Skręcam "kółkiem" serwo milknie ale się nie porusza.

Zauważyłem teraz zależność, że jak przekręcam potencjometr skrętu w pewnym momencie silnik na ułamek sekundy rusza, jeśli przekręcam w druga stronę silnik na ułamek sekundy rusza w przeciwnym kierunku. Możliwe ze serwo zakłóca nadajnik/odbiornik?

Nie jest czasem potrzebne więcej niż 45A na reglu?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn lis 14, 2016 8:32 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt gru 04, 2009 12:09 pm
Posty: 5666
Lokalizacja: Murowana Goślina/Grajewo
Nie jest potrzebne więcej niż 45A. A zamień kanały serwo i regiel. Na przyszłość zawsze najpierw włącza się apkę, a później regiel.

_________________
OCM KAOS DT19-T BL
Mugen Seiki MBX5T BL
Trx Summit BL
Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn lis 14, 2016 8:38 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 22, 2016 8:25 pm
Posty: 10
Gdy podłączam odwrotnie: naciśnięcie spustu gazu powoduje milknięcie serwa ale stałą pracę silnika (wiem nie powinno bo podłączone odwrotnie na kanałach) jednocześnie silnik reaguje na ruchy potencjometrem "kółka".


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt lis 15, 2016 4:48 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt gru 04, 2009 12:09 pm
Posty: 5666
Lokalizacja: Murowana Goślina/Grajewo
Milknięcie serwa i stałą pracę silnika, ale jakiego silnika ? Tego w serwie ?
Czy Ty przypadkiem nie podpinasz serwa do 3 kanału zamiast 1 ?

_________________
OCM KAOS DT19-T BL
Mugen Seiki MBX5T BL
Trx Summit BL
Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt lis 15, 2016 8:56 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 22, 2016 8:25 pm
Posty: 10
Nie chodzi mi o silnik w serwie tylko silnik-silnik;) I nie, serwo po przełączeniu jest na kanale 2-gim a silnik na 1-szym. Aparatura nie ma trzeciego kanału, więc jak bym podłączył pod 3 to nie miał bym nawet jak uruchomić;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Teraz jest So kwi 21, 2018 8:30 am


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL