Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Pn lip 23, 2018 6:58 am

Teraz jest Pn lip 23, 2018 6:58 am




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor
PostNapisane: Cz paź 30, 2014 4:42 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lip 09, 2014 5:55 pm
Posty: 87
Cześć,
mam kilka pytań dotyczących oświetlenia w modelu(Team AE SC18)
1. Jak je zrobić? próbuję właśnie przerobić standardowe serwo, wymontowałem silnik, ale jak daje na jego miejsce diodę albo miernik napięcia to nic się nie dzieje, a miernik pokazuje 0,00V. Co mogę robić źle? Podpinam je do kanału 3.
2. Jak je zamontować? (zrobić dziurki w karoserii czy zrobić jakieś klosze)
Zależy mi na jak najmniejszych kosztach.

_________________
SC18 Asso CC sidewinder micro 5300kV


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz paź 30, 2014 4:45 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2011 10:41 am
Posty: 1990
Lokalizacja: Kraków
Jaką masz aparaturę i czy obsługuje 3 kanały ?

_________________
KS Wanda Sekcja Modelarska RC Kraków


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz paź 30, 2014 4:51 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lip 09, 2014 5:55 pm
Posty: 87
Aparatura to jest XP3-SS,jest 3 kanałowa, już prąd jest 1,05V ale jest ciągle a ja bym chciał zrobić włączane i wyłączane zdalnie z aparatury. Jeszcze mam pytanie z działu Co to jest? a mianowicie jak się wyciągnie wszystko z obudowy to zostaje: silnik, moduł i do modułu przyczepiony drążek na którym jest główna zębatka co przypomina włącznik i z wyglądy mechanizm na którym się porusza w zegarku.

_________________
SC18 Asso CC sidewinder micro 5300kV


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz paź 30, 2014 5:26 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N gru 16, 2012 12:18 am
Posty: 154
Musisz potencjometrem który masz w serwie pokręcić aby ustawić go w odpowiednim położeniu aby światła się włączały i wyłączały. dobrze jest polutować rezystory pomiędzy diodami a servem aby diody odpowiednie napięcie dostawały.Rezystor działa na takiej zasadzie, że wpuszcza do doidy np tylko 1,2 volta niezależnie ile do niego podłączysz, abyś tylko nie przekroczył górnej granicy a w moich jest to 12 volt.
Przy lutowaniu trzeba tylko pamiętać o biegunowości diod (+/-)
Jeśli dalej będzie cały czas świecić lub nie świecić wogóle trzeba end pointy dla trzeciego kanału w aparaturze poustawiać. Jednak podstawa to regulacja potencjometrem w serwie z którego wybebeszyłeś silniczek i podłączenie diod biegunami.

_________________
TAMIYA XV-01 PRO RALLY
HITEC AGRESSOR SRX PRO
SKYRC TORO 3900KV


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz paź 30, 2014 6:23 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lip 09, 2014 5:55 pm
Posty: 87
A się zapytam co to jest end point.

_________________
SC18 Asso CC sidewinder micro 5300kV


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz paź 30, 2014 7:01 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N gru 16, 2012 12:18 am
Posty: 154
Jest to ustawienie na aparaturze pozwalająca na regulację wychyleń serwa. Twoja aparature tego niema także nie musisz tego brać pod uwagę.

_________________
TAMIYA XV-01 PRO RALLY
HITEC AGRESSOR SRX PRO
SKYRC TORO 3900KV


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz paź 30, 2014 8:05 pm 
Offline

Dołączył(a): N cze 30, 2013 11:44 am
Posty: 361
Lokalizacja: Konstantynów Łódzki
ewentualnie gotowy sterownik oświetlenia z HK, z wyłącznikiem i włączasz ośw. przez AUX na apce, miałem tak w axialu zrobione i w drugim też będę robił

_________________
Pozdrawiam
Michał Simiński


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz paź 30, 2014 9:14 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lip 09, 2014 5:55 pm
Posty: 87
Wolę zrobić z serwa mniejsze koszty i jak się uda satysfakcja że coś zrobiłem. A jak z tymi diodami, nawiercić otwory w karoserii czy inaczej? Jeśli macie jakiś schemat jak zrobić oświetlenie poprzez serwo, to jak można podajcie link.

_________________
SC18 Asso CC sidewinder micro 5300kV


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt paź 31, 2014 8:56 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2011 10:41 am
Posty: 1990
Lokalizacja: Kraków
Kolego każde serwo jest inne (przynajmniej z mojego doświadczenia) i są różne napięcia dawane na silnik. Dlatego robisz tak:
Ustawiasz tak serwo (potencjometr) by dawał max. napięcie ( nie żaden prąd jak to napisałeś wcześniej). Mierzysz to napięcie i dobierasz do niego odpowiedni rezystor (jak to zrobić znajdziesz w internecie).
Resztę robię tak: Ustawiam serwo by w jednej pozycji 3 kanału dawało 0V a w drugiej dawało max. napięcie. Zalewam potencjometr klejem i gotowe.
Nie wiem jakie masz tam ustawienia 3ch ale pewnie podobnie.

Co do tego jak zamontować diody to już powinno być Twoją indywidualną koncepcją.

_________________
KS Wanda Sekcja Modelarska RC Kraków


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt paź 31, 2014 2:49 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lip 09, 2014 5:55 pm
Posty: 87
Dzięki za wszystkie pomocne informacje. Zrobiłem tak jak Michał doradzał, ale początkowe napięcie to 2,21V a po naciśnięciu AUX daje 2,30V, oto chodziło czy oto aby początkowe napięcie było 0V a potem załóżmy te 2,2V. Jeśli oto chodziło to nie mogę uzyskać tego efektu.

_________________
SC18 Asso CC sidewinder micro 5300kV


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt paź 31, 2014 5:21 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2011 10:41 am
Posty: 1990
Lokalizacja: Kraków
2.2V to stanowczo za mało. Musisz uzyskać efekt taki że na silniku będzie 0V lub max. V. Innej metody nie widzę. Możliwe że akurat masz takie serwo które musi mieć obciążenie ale tu już nie jestem pewien.

_________________
KS Wanda Sekcja Modelarska RC Kraków


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt paź 31, 2014 7:13 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N gru 16, 2012 12:18 am
Posty: 154
Masz potencjometr w tym serwie?

_________________
TAMIYA XV-01 PRO RALLY
HITEC AGRESSOR SRX PRO
SKYRC TORO 3900KV


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: So lis 01, 2014 2:30 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lip 09, 2014 5:55 pm
Posty: 87
Odkryłem że serwo nie przepuszcza prądy, nieważne jak ustawie potencjomert czy nacisnę AUX nie działa. Zrobię puki co bez włączania i wyłączania.

_________________
SC18 Asso CC sidewinder micro 5300kV


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Teraz jest Pn lip 23, 2018 6:58 am


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL